Kreditgarantin förverkligar bostadsprojekt, kommunerna om klimatdeklarationen och ny webbutbildning om byggregler och kontrollsystem i praktiken.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
November 2023
Illustration om kreditgarantier på röd platta.
Illustration: Infab.
Kreditgarantin förverkligar bostadsprojekt
 
För att bostadsbyggandet i Sverige ska öka behövs fler verktyg. Enligt Boverkets byggprognos kommer behovet av bostäder att öka avsevärt och fler bostadsprojekt behöver realiseras för att nå målen. Kreditgarantin kan underlätta möjligheterna till finansiering genom att minska låntagarens behov av egen kapitalinsats eller topplån, och ge kreditgivaren ett skydd mot kreditförluster.

Martin Bondesson är företagsrådgivare och har erfarenhet av att arbeta med finansiering av bostadsprojekt. Han pekar på nyttan av kreditgarantin, att ge ökad trygghet om det värsta skulle hända. Speciellt viktig ser han att kreditgarantin är för mindre och medelstora byggprojekt som är mer riskutsatta än större. Läs mer om hur kreditgarantin förverkligade ett bostadsprojekt i Ronneby.

Kreditgarantin förverkligar bostadsprojekt (på Boverkets webbplats)
 
Ingen byggprognos i december
 
I år publiceras ingen byggprognos i december. Under vintern arbetar Boverket med regeringsuppdraget att förbättra prognoser och scenarier för byggande. Uppdraget redovisas i mars 2024 och nästa byggprognos publiceras senare under våren 2024.

Vanligtvis publicerar Boverket fördjupade analyser av bostadsbyggandet med en byggprognos två gånger om året, i juni och i december. Den senaste revideringen av byggprognosen publicerades den 17 oktober.

Byggprognos revidering oktober 2023 (på Boverkets webbplats)

Uppdrag att förbättra prognoser och scenarier för byggande (på regeringenswebbplats)
 
Tre personer i skyddsutrustning står framför ett byggprojekt.
Ju tidigare byggherren är medveten om byggnaders klimatpåverkan desto större möjligheter finns det för denne att göra kloka val vad gäller material och byggmetod som påverkar klimatet så lite som möjligt. Det menar kommunerna som Boverket har pratat med. Foto:Scandinav/Linnea Ronström.
Hur hanterar kommunerna klimatdeklarationer?
 
Nu är det snart ett år sedan lagen om klimatdeklaration för nya byggnader infördes i januari 2022. Vi har intervjuat bygglovsingenjörer i Örebro och Göteborgom om hur de hanterar arbetet med klimatdeklaration och hur samarbetet fungerar med byggherren.

De delar av Boverkets vägledning som uttryckligen riktar sig till tjänstepersoner vid byggnadsnämnderna underlättar i vardagen.
 
– Boverket informerar om vilken roll byggnadsnämnden har. Vår uppgift är inte att bedöma innehållet i klimatdeklarationen, utan att informera om kravet och bedöma om projektet berörs. I så fall ska vi sedan kontrollera att bekräftelse om att byggnaden har klimatdeklarerats har lämnats in.
 
Hur hanterar kommunerna arbetet med klimatdeklaration? (på Boverkets webbplats)
 
 
Ta hand om snön
 
Nu är det aktuellt med snöskottning igen. På Boverkets webbplats finns information om taksäkerhet, snörasskydd, snölaster och hur taken ska vara dimensionerade.

Vi har också en karta med snölastzoner. Kartan är ett hjälpmedel för att lättare bedöma vilken snölast som ska användas.

Taksäkerhet (på Boverkets webbplats)

Karta med snölastzoner (karttjänst)
Snöröjning på tak av äldre hus.
Snö i mängder så här års. Foto: Fredrik Schlyter/Scandinav.
 
Webbutbildning: Byggregler och kontrollsystem i praktiken
 
Utbildningen ger dig förståelse för hur regler i olika skeden och med olika ursprung hänger ihop och påverkar byggandet och byggnaden under hela livscykeln.

Utbildningen riktar sig till dig som jobbar med byggprojekt. Du kan vara till exempel byggherre, beställare, entreprenör, konsult, fastighetsägare, byggnadsinspektör eller kontrollansvarig. Den består av basutbildning, fördjupning, quiz och sammanfattning. Du får en översikt över:
  • krav på en byggnad i offentligrättsliga regelverk
  • krav i avtal
  • branschregler
  • olika kontrollsystem.
Byggregler och kontrollsystem i praktiken (på Boverkets webbplats)
 
Två glada yngre människor med flyttkartonger.
Flytta till LinkedIn! Foto: Scandinav.
Flytta med oss till Linkedin
 
Vid årsskiftet säger vi adjö till Facebook och Instagram.

Om du inte redan följer oss på Linkedin kan du flytta med oss dit. Där uppdaterar vi dig flera gånger i veckan om våra uppdrag, projekt, konferenser och annat som händer inom vårt område.

Boverket på Linkedin
 
19,7 miljoner till allmänna samlingslokaler för ungdomar
 
Det har varit hög konkurrens mellan de projekt som sökt medel från Samlingslokaldelegationen. 20 projekt får i år dela på 19,7 miljoner kronor.

Delegationen beslutar årligen om verksamhetsutvecklingsbidrag till ungdomsprojekt i allmänna samlingslokaler. Nu får 20 projekt dela på pengarna för att utveckla ungdomsverksamheten och anpassa lokalerna eller utomhusmiljön för ungdomar. Hela listan med vilka organisationer som beviljats stöd i år finns på vår webbplats.

Allmänna samlingslokaler med ungdomsverksamhet (på Boverkets webbplats)
Fotomontage med ungdomar framför datorer.
Ungdomar i samlingslokal. Montage: Scandinav.  
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling