Nyhedsbrev november 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
En ny Øresundsforbindelse er vigtig for transport af både personer og tungt stål
 
 
"Der er behov for endnu en fast forbindelse over Øresund, som er bygget til tung trafik, og som kan håndtere både gods- og fjerntog", udtalte SJ's administrerende direktør Monica Lingegård for nylig i en artikel i Sydsvenskan.

SJ gennemfører en historisk satsning i nye tog og et øget udbud af hurtig, fleksibel og klimavenlig persontransport. Allerede næste år fordobles antallet afgange København-Stockholm, i 2027 forventer SJ også at køre timetrafik København-Göteborg, og når Femern-forbindelsen åbner i 2029, vil SJ's tog kunne køre videre til Hamborg, Berlin og videre ud i Europa.

Men der er brug for mere jernbanekapacitet og redundans på tværs af Øresund. For udover fjerntogene forventes antalet godstog også at stige ikke mindst på grund af Femern-forbindelsen. Et eksempel er den svenske stålkoncern SSAB, som årligt transporterer cirka 600.000 tons gods til og fra Sverige via Øresundsbroen og togfærgerne mellem Trelleborg og Tyskland. Med Femern-forbindelsen får SSAB's tunge godstrafik kortere transporttid, øget kapacitet og en rute, der ikke går via Kielerkanalen, hvor der i dag er vægtbegræsninger for tung godstransport. Det betyder, at en større del af SSAB's transport kan flyttes til jernbanen via Femern-forbindelsen, men det vil kun slå igennem i kombination med en ny Øresundsforbindelse, der øger godskapaciteten, sagde Magnus Eliasson, Rail Transportation Manager hos SSAB, for nylig.

Danmark og Sverige er nødt til at blive enige om at bane vej for øget togtrafik over Øresund med en ny Øresundsforbindelse, der kan skabe det, som både SJ og SSAB efterspørger; øget kapacitet og redundans for både fjern- og godstog over Øresund.

Europasporet er det eneste forslag til en ny fast forbindelse over Øresund, der opfylder disse behov, og Europasporet bør derfor indgå i et fælles dansk-svensk arbejde om næste Øresundsforbindelse.

/Christian Alexandersson, projektejer Europasporet
 
Danmarks transportminister Thomas Danielsen (V) og Sveriges
infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) ved et møde ombord på
Øresundslinjen. Foto: News Øresund, Anna Palmehag. 
Ny jernbaneforbindelse over Øresund blev drøftet på dansk-svensk ministermøde 

Danmarks transportminister Thomas Danielsen (V) og Sveriges infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) mødtes for nylig og drøftede muligheden for en ny Øresundsforbindelse med jernbanekapacitet - også for godstog.

"En ny fast forbindelse diskuteres stadig, planerne er ikke skrinlagt, men der er mange interessenter og løsninger i spil. Noget, der vejer meget tungt fra svensk side, er, at der også vil være en togforbindelse med mulighed for godstog, men det vil kræve stor økonomisk støtte", sagde transportminister Thomas Danielsen til News Øresund efter mødet.
 
SJ's X2000 på Københavns Hovedbanegård. Foto: Wiki Commons
Danmark påbegynder en langsigtet strategi for jernbanen i hovedstadsområdet

For nylig besluttede forligskredsen bag "Infrastrukturplan 2035" at nedsætte en undersøgelse, der skal lave en langsigtet strategi for jernbanen i hovedstadsområdet. En af udfordringerne er Københavns Hovedbanegård, som har kapacitetsproblemer og ikke kan klare øget trafik.

Europasporet kan tilføre den nødvendige jernbanekapacitet til Københavns Hovedbanegård, hvilket professor Otto Anker Nielsen og seniorforsker Linda Chistensen fra DTU beskrev i et debatindlæg i Altinget i 2021.
 
Monica Lingegård, adm. direktør for SJ. Foto: SJ
SJ's direktør: "Hverken en HH-tunnel eller Øresundsmetro løser jernbanebranchens problemer"

I en opsigtsvækkende artikel i Sydsvenskan fortalte SJ's adm. direktør Monica Lingegård for nylig om, at der er brug for en ny Øresundsforbindelse, som kan håndtere både tunge godstog og fjerntog. Monica Lingegård fortæller også om SJ's historisk store investeringer i nye tog og øget udbud til blandt andet København, hvor Københavns Hovedbanegård er den centrale destination for SJ.
 
Foto: Green Cargo
Hvordan vil Femern-forbindelsen påvirke godstrafikken?

En spændende industriel udvikling er lige nu i gang i det nordlige Sverige med store investeringer i bæredygtige løsninger såsom fossilfrit stål, grøn brint og batterier. Stålkoncernen SSAB er en af de involverede virksomheder, som har et stort behov for jernbaneforbindelser til og fra Sverige med høj kapacitet og redundans for klimavenlig import og eksport.

I denne artikel kan du læse om, hvordan det forventes, at Femern-forbindelsen vil påvirke SSAB's transport til og fra Sverige.