Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred samt Tillinge och Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
Ett nytt år, med bön för fred
 
Hoppas din jul är fin och att du känner hopp inför ett nytt år, trots den oro vi ser i världen. Jag vill dela en bön med dig, skriven av ärkebiskop Martin Modéus:

Bön för det nya året
Gud, jag längtar efter fred. Smärtan över krigen tär på mig och på människor runt mig. Hur mycket mer då inte för dem med kriget som vardag. Gud, led oss in på fredens väg. Jag ber om besinning hos alla med makt, om styrka för alla utsatta, och om kraft att göra det vi kan.
Amen.

Lena Brolin, kyrkoherde
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
"Åker de visa männen skridskor? Det finns fler sommarpsalmer än vinterpsalmer, men en fin nyskriven psalm från Åland heter Vinterpsalm. När jag sjunger den förflyttas jag genast till de kalla korta dagarna i slutet på jullovet." Läs Katarina von Otters vinterhälsning.

Vi tipsar också om barnfest i Boglösa bygdegård och i Trögdsgården, julkonsert, gudstjänst med te och mycket annat!

Läs nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar (pdf)
Enköpings församling
 
"Nu går vi vidare in i år 2024. Närmast väntar trettondagskonserten i Vårfrukyrkan där Vårfrukyrkokören, solister och musiker sjunger ut julen tillsammans med oss. Då har vi möjlighet att ge en generös gåva till Act Svenska kyrkan som samarbetar med många kyrkor i världen för att julens budskap om fred, rättvisa och hopp ska bli verkligt i människors liv." Läs hälsningen från Eva Ågren.

Vi tipsar också om ekumenska böneveckan, julfest, konserter och mycket mer.
 
Läs nyhetsbrevet från Enköpings församling (pdf)
 
Fjärdhundra församling
 
"Utan Jesusbarnet kunde starka människor bestämma över andra och säga att de bara gör som Gud vill, att de starka ska bestämma över andra." Läs Mattias Thurfjells hälsning om en Gud som blir sårbar.

Vi tipsar också om julkonsert i folkton, nyårsgudstjänst, julfest med gudstjänst för små och stora och mycket annat!
 
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
"Trettondagen är den dag då kyrkan uppmärksammar stjärntydarna eller de vise männen som en gång begav sig iväg på en lång resa för att följa stjärnan för att se vart den skulle leda. Det de fann i stallet i Betlehem var mer och större än vad du hade kunnat ana och något som förändrar världen." Läs hälsningen från Cecilia Granmo. 

Vi tipsar också om gudstjänster, grötfest, utdelning av Barnens bibel och mycket mer!

Läs nyhetsbrevet från Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar (pdf)
Villberga församling
 
"Något nytt kan vara efterlängtat, förväntansfullt och spännande, men det kan samtidigt vara obekvämt, skrämmande och oroande ..."
Läs Sandra Wallins uppmuntrande text inför det nya året.

Vi berättar också om kallställande av kyrkor, terminsstart i barn- och vuxenverksamheten, skidläger och mycket annat!  
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Elisabeth Nordfors berättar om det senaste från kyrkogård: Mycket plogning av snö och sandning blir det ... Vi fortsätter också att leta efter gravrättsinnehavare. Finns det en grön kontaktskylt på en gravplats du besöker, uppskattar vi om du hör av dig.

Och så söker vi kyrkogårdsarbetare för säsongen 2024!
 
Foto: Amanda Jansson
En extra trygghet 
 
– Vi har haft många barn genom åren som har börjat på öppet hus som spädbarn. Sen börjar de på Kyrkis när de är fyra år, och så fortsätter de i våra grupper tills de går i femman, sexan”, berättar Åsa Jansson.
Åsa och Clara Lindahl Hall ansvarar tillsammans för barnverksamheten i Villberga församling. De har barngrupper i olika åldrar både förmiddag och eftermiddag varje vardag. I barnlokalen i Grillby blir det både andakt, mellis, lek och pyssel. Men framförallt så hoppas Åsa och Clara att de kan finnas där som trygga vuxna för barnen.
– Jag hoppas att vi kan ge en stabilitet och ett mottagande så att alla känner sig sedda. Vissa barn behöver det extra mycket, men alla behöver det lite grann”, säger Clara.
 
Kyrkor svalställs igen
 
Även den här vintern kommer flera kyrkor att svalställas, för att spara på energi. Perioden blir 8/1-4/5. Följande kyrkor och kapell kommer fortsätta hållas varma: Simtuna kyrka, Villberga kyrka, Veckholms kyrka, Vallby kyrka, Tillinge kyrka, Sparrsätra kyrka, Vårfrukyrkan, S:t Lars kyrka och S:t Olofs kapell. Resten av kyrkorna värms endast upp för begravning. Även i år kommer gratis kyrktaxi att erbjudas till söndagsgudstjänsterna.
 
Foto: Magnus Aronson
2023 års Sjöding-stipendiater har utsetts!
 
Clas-Erik Sjödings musikstipendiestiftelse delar ut medel till musikbegåvade barn, som har anknytning till Enköpings kommun. År 2023 mottog för första gången sju ungdomar medel ur stiftelsen. Lördag 10 februari kl 17.00 ger stipendiaterna en konsert i Vårfrukyrkan.

De som har fått stipendium är:
Alexander Engholm, piano
Arvid Andersson, elgitarr
Ella Östberg, fiol
Isaac Östberg, cello
Jonathan Moene, orgel
Josephine den Tex, trombon och sång
Love Frisell, orgel

Vi gratulerar dessa duktiga ungdomar!

Läs mer om Clas-Erik Sjödings musikstipendium
 
IT-störning
 
Svenska kyrkans IT-system har drabbats av en allvarlig driftsstörning. Det påverkar våra digitala system. Vi jobbar med att lösa problemen och ber om ditt tålamod under tiden!

Fungerar som vanligt:
• Gudstjänster, konserter och annan verksamhet genomförs som planerat.
• Bokade begravningar och gravsättningar genomförs som planerat.
• Vi kan fortfarande lägga ut nyheter och information på Facebook och Instagram samt skicka nyhetsbrev.

Fungerar inte som vanligt:
• Vi kan inte ta emot beställningar på gravskötsel eller svara på specifika frågor gällande gravrätt, gravplatsnummer eller på vilken kyrkogård någon är gravsatt.
• Vi kan inte ta emot bokning av dop och vigsel, men kan notera bokningen på papper och återkomma när systemet är igång igen. Bokning av lokaler för möten/samtal fungerar inte.
• Vi kan inte uppdatera pastoratets webbplats, så informationen är oförändrad sedan 23/11. Webbens sökfunktion fungerar inte och ej heller kalendern.
 
Julprogrammet 
 
Än är inte julen slut! Välkommen till gudstjänster, konserter och gemenskap i kyrkor och församlingshem.

Läs hela programmet här 
 
Vi söker säsongsarbetare för säsongen 2024
 
Kyrkogårdsförvaltningen i Enköpings pastorat söker kyrkogårdsarbetare för säsongen 2024. Du ska ha B-körkort, erfarenhet av grönyteskötsel, gilla maskiner och vilja jobba i en spännande kulturmiljö.

Läs mer om säsongsjobben på kyrkogård
 
Någon att prata med?
 
Många känner sig ensamma eller kämpar med jobbiga tankar under de stora helgerna.  
  • Du kan alltid be att få boka ett samtal med en präst eller diakon i Enköpings pastorat. Hör av dig till expeditionen på växelnr 0171-257 00 eller via mejl på enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
  • Jourhavande präst nås alla nätter kl 21.00–06.00. Du kan också chatta kl 20-24. Det finns även möjlighet att skriva digitalt brev. Du får alltid svar på ditt brev inom 24 timmar.
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat