Vecka 47 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Delta i gudstjänst för fred på torsdag
 
Ärkebiskop Martin Modéus bjuder in till en nationell fredsgudstjänst 23 november 19.00 – i Uppsala domkyrka och på webben för dig som vill delta digitalt. Bland de medverkande finns talman Andreas Norlén och Uppsala katedralsångare. 
– Det är viktigt att vi inte sitter ensamma med vår sorg över världsläget, utan att vi tillsammans sluter upp i bön om fred. Vi behöver varandra för att vårda hoppet. Genom att mötas och be tillsammans händer något, säger ärkebiskop Martin Modéus.
Läs mer
 
 
Inspelat material från Ideellt forums idédag
Missade du Ideellt forums idédag, som arrangerades i Trollhättan i början av oktober? En del av innehållet under den inspirerande och fullspäckade dagen spelades in och finns nu att titta på i efterhand.

Låt dig inspireras i ditt eget lokala sammanhang - varför inte samla ihop anställda, ideella och förtroendevalda medarbetare som vill öka engagemanget? Titta tillsammans och jobba vidare med frågor om idealitet i pastoratet/församlingen!

Här hittar du inspelningarna
 
Snart dags för den årliga julinsamlingen
I samband med första söndagen i advent startar den årliga julinsamlingen. Under rubriken ”Bryt en tradition” lyfts Act Svenska kyrkans arbete fram - för att bryta skadliga traditioner så som tvångsäktenskap och genusrelaterat våld.

Ett av de största brotten mot mänskliga rättigheter är det globala förtrycket mot kvinnor och flickor. Könsrelaterat våld är många gånger socialt accepterat och fler än 10000 flickor könsstympas och 30000 flickor gifts bort – varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner!

På Act Svenska kyrkans webbsidor kan du läsa mer om kampanjen och ge en gåva - kanske ett julklappstips!

Vill du engagera dig och vara med och berätta om julinsamlingen? På webben hittar du även material att använda och inspireras av. 
 
Informationsträff om förändrat arbetssätt i internationella rådet i Skara stift
Den 6 december bjuds du in för att få veta mer om det förändrade arbetssättet för internationella rådet. Förslaget är att upplösa föreningsformen och arbeta vidare med mer fokus på det internationella engagemanget, som en del av stiftets arbete. 

En tydlig arbetsordning håller på att formuleras och föreslås antas av årsstämman och sedan bekräftas av stiftsstyrelsen.
Läs mer 

Årsstämma i Herrljunga i januari
Notera också datumet 27 januari i kalendern. Då bjuder internationella rådet in till årsstämma i Herrljunga. Förutom själva årsmötet blir det också ett spännande aktuellt program som rör det internationella engagemanget och den världsvida kyrkan. Mer info kommer. Välkomna!
 
Skara stift söker stiftsingenjör
 
Nu söker Skara stiftsorganisation en stiftsingenjör med samordningsansvar.

Du kommer arbeta för att stödja och främja församlingar och pastorat i hela stiftet samt internt inom stiftsorganisationen.

Här finns mer information om tjänsten!
 
På fredag klubbas budgeten av stiftsfullmäktige
Fredag 24 november är det dags för stiftsfullmäktige att sammanträda på Flämslätt. På dagordningen ligger bland annat budget för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift för 2024.

Läs mer
 
Global trettonhelg  - med temat "Hope and glory"
Hopp och helighet i kyrkornas arbete genom tro, kunskap och samarbete för och med varandra i den världsvida kyrkan. Detta kommer att utforskas genom olika kyrkors arbete med inkludering av barn och unga. Bredare rättighetsfrågor såsom jämställdhet, HBTQ-frågor, urfolk och funktionsvariationer tas även upp. Genom fokus på samverkan i den världsvida kyrkan då, nu och i framtiden och Svenska kyrkans roll i detta arbete. Välkommen till Global trettonhelg på stiftsgården i Rättvik!
Läs mer
 
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
 
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller! Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
Temakurs i januari
- fokus barn och unga

I januari månads temakurs erbjuds samma ramprogram som i övriga temakurser under året - men här lägger de valbara passen extra vikt på arbetet bland barn och unga, oavsett vilken yrkeskategori du tillhör! Det handlar till exempel om barn i sorg, hbtqi, Fridays for future och ungas psykiska hälsa.
Läs mer
Temakurs i februari -  inkludering och hållbarhet
Februari månads temakurs följer samma ramprogram som alla årets temakurser och har olika valbara seminarier. Bland annat får du möta KG Hammar, veta mer om arbetet bland papperslösa och stifta närmare bekantskap med det Ekumeniska följeslagarprogrammet.
Läs mer
 
Byggprocessen - fokus på plan- och bygglagen
På den här kursen lär du dig mer om byggprocessen med utgångspunkt i plan- och bygglagen. Vi tittar även på vad olika besiktningar innebär, till exempel slutbesiktning, entreprenadbesiktningar med flera. Vi gör även en genomgång av kulturmiljölagen och dess påverkan för oss som förvaltare av kyrkor och andra kulturfastigheter.
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Föreläsare och utbildare för dagen är konservator Lisa Nilsen som har lång erfarenhet i konsten att städa och vårda kyrkan på rätt sätt.
Läs mer
 
Grogrund - kristen tro och personlig utveckling
Välkommen till Grogrund - en kurs i kristen tro och personlig utveckling för dig som är anställd i Svenska kyrkan. Kursen lägger stor vikt vid att dela samtal och tankar med varandra. Vi talar bland annat om den kristna trons grunder, den världsvida kyrkan, kyrkorummet och kyrkoåret, kyrkans historia, dopet och nattvarden, Svenska kyrkans organisation och mycket annat. Kursen startar i vår.
Läs mer
En dag om trans och Svenska kyrkan
Välkommen till en digital temadag som handlar om trans och Svenska kyrkan. Det blir en späckad dag med spännande medverkande. Den 7 februari är det dags, du kan anmäla dig redan nu!
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang
MAJ
- Befriande bibelläsning, 4
 
 



AUGUSTI
- Kickoff på lika villkor, 21-22





 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sidapå webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER