Anmält er till Brottning Fortsättning i Arboga
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
    Brottning Fortsättning 25-26 november
     
    Ta chansen att gå Brottning Fortsättning i Arboga i höst. Utbildningen är en bra möjlighet att uppdatera sin kunskap och hämta inspiration för att uveckla sitt ledar- och tränarskap. Anmäl er här.

    Trygg Idrott träff 4 - 23 november
     
    Nästa digitala träff om trygga idrottsmiljöer hålls 23 november.
    Anmälan görs här.
     
    Sammanfattning av Klubbträff Tävling
     
    Den 26 oktober hade vi en digital klubbträff där vi hade tävling i fokus. Arbetsmaterialet Att anordna en tävling har uppdaterats och presenterades. Vi informerade även om den nya licensmodulen. Läs mer om det här. En sammanfattning av träffen hittar ni på vår hemsida under Klubbträffar:
     
    Barns rättigheter inom idrotten - tränarenkät påväg
     
    Brottningen har fått möjlighet att delta i en studien studie om idrottstränares perspektiv kring implementering av barns rättigheter inom idrotten. Tränare som för barn eller ungdomar upp till 18 åt kommer att få svara på en anonym enkät. Den skickas ut under vecka 46 och 47. 
    Det är sällan vår idrott ingår i forskningsrapporterna, därför känns det extra viktigt att ta vara på möjligheten. Det ger oss också chansen att kunna vara med och påverka trygga idrottsmiljöer.
    Umeå universitet ansvarar för denna studie, som genomförs av doktorand Georgios Pavlogiannis från Pedagogiska institutionen vid Umeå universitet. Du hittar mer information om studien i frågeformuläret, som skickas ut via Malin Kjebon, SBF.
     
    Viktigt om licenser
     
    Svenska Brottningsförbundet har tecknat ett avtal med en ny leverantör av licensmodul inför licensperiod 2024. Profixio.
    Påminnelse till de klubbar som ännu inte godkänt integrationen av Profixio i Idrott Online. Detta görs av er huvudadministratör. Det är nödvändigt att ni som förening godkänner integrationen för att ni i framtiden skall kunna söka licens. Kontakta lotta.samuelsson@brottning.rf.se om ni behöver guidning.

    Information med manualer och inloggningsinfo till er unika förbundssida kommer att skickas ut till alla föreningar under v.46. Mejlet med manualer och inlogg kommer skickas till den adress ni angett till föreningen i Idrott Online, så viktigt att den är uppdaterad. Läs mer om nyheterna i den nya licensmodulen och vad som väntar här.

    Mer information om integrationen och den nya licensmodulen hittar ni samlat på SBF:s hemsida.
     
    Jonna Malmgren, EM 2023, foto: UWW
    Landslagsplanering mot EM 2024
     
    Preliminär planering för WW/GR-landslagen fram mot EM i Bukarest 2024.
    *Fler aktiviter kan tillkomma.

    Blir en brottare inte kallad till tävlingar eller läger finns möjligheten för brottaren att ta kontakt
    med förbundstränaren alternativt landslagschefen för att medverka på egen bekostnad. Undantag
    gäller vissa internationella aktiviteter där arrangören har ett tak för antalet deltagare varje
    nation kan anmäla.

    WW
    Olympic Camp 17-24 nov (SOK-aktivitet)
    Tävling 1-3 dec, Heros Lady Open, Polen
    Läger 4-15 dec (preliminärt Insep Paris)
    Uppstartsläger Sverige (Malmö) 4-7 jan
    Tävling: Ranking series Zagreb 11-13 jan (SOK)
    Läger: 14-19 jan Budapest (SOK)
    Tävling Nice 19-21 januari
    EM 12-18 februari

    GR
    Olympic Camp 17-24 nov (SOK-aktivitet)
    Cup Haparanda 2 dec
    Läger Ilmajoki 4-8 dec
    Arvi Harvisto 9 dec
    Uppstartsläger Sverige (Sthlm) 4-7 jan
    Tävling: Ranking series Zagreb 11-14 jan
    Läger: 15-22 jan Porec, Kroatien
    Läger Tata 29 jan-2 feb
    EM 12-18 februari

    / Zakarias Tallroth, Landslagschef
    +46725386601
    Zakarias.tallroth@brottning.rf.se
     
    Inbjudan ute till SM-2024
     
    Senior-SM 2024 hålls under SM-veckan i Luleå, 21-22 mars. Arrangörer är BK Snar och Luleå BK tillsammans med SBF.
    Inbjudan ligger ute nu och sista anmälningsdatum är 12 mars.

    Mer information hittar ni här.
    Och här är inbjudan i pdf.

     
    Från vänster; Håkan Lind, Dennis Brandström, Niklas Olsson, Jarkko Wester, Christer Jacobsson, Johan Hedberg, Ove Pettersson, Jimmy Samuelsson, Walid Said, Mattias Svensson, Dennis Larsson, Henrik Nilsson, Mikael Granbom, Mikael Dahl, Ulf Andersson, Tobias Kantola, Karapet Kirakosyan & Roger Sjöqvist.
    Rapport från Veteran VM 2023
     
    Text: Ulf Andersson, ansvarig Veteranlandslaget
    Hela rapporten finns att läsa här.

    Detta är tredje gången som Veteran-VM arrangerades i Grekland. Det var 48 nationer och totalt 800 brottare som vägde in i båda viktklasserna i år. Några nya länder var bla Australien, Korea & Japan, de största trupperna hade Kazakstan, USA & Turkiet. Facit för Sverige blev 10 medaljer på 22 startande veteraner, vilket är mer än väl godkänt.

    I lagtävlingen ligger Sverige i topp även i år och knep en tredjeplats efter USA och Ungern i nämnd ordning. Sverige hade 22 brottare som kom till start, medan USA hade 45 brottare och Ungern 30.
    1 USA 310 poäng
    2 Ungern 241 poäng
    3 Sverige 223 poäng
    4 Kazakstan 222 poäng
    5 Iran 134 poäng
    6 Turkiet 126 poäng
     
    SBF:s kommunikatör Therese Persson fanns på plats i Malmö och dokumenterade.
    Intensiv brottningshelg på Elitcenter i Malmö
     
    Under helgen 10-12 november var det full aktivitet på Elitcenter i Malmö. RIG/NIU-tränare och -elever, förbundstränare för U17- och U20-landslagen, samlades för en träff. Detta kombinerades med att Elitcenter i Malmö höll träningsläger. Även SBF:s utvecklingslag fanns på plats.
     
    Centrum för idrottsforskning;
    Så blir du en bättre idrottsförälder
     
    "Idrottsföräldrar betraktas ofta som problem. De är jobbiga, väsnas och ställer orimliga krav. Men i själva verket är det precis tvärtom. Föräldrar är en tillgång. Deras engagemang borde snarare stärkas för barnens skull, enligt Louise Davis forskare vid
    Umeå universitet."


    Så skriver Johan Pihlblad sin artikel som finns att läsa i sin helthet på Centrum för idrottsforsknings webbsida Idrottsforskning.se . Han har interjuvat Louise Davis, som är forskade vid Umeå universitet. I artiklen finns det bland annat med en checklista om vad som är bra att tänka på som idrottsförälder;

    "CHECKLISTA FÖR IDROTTSFÖRÄLDRAR
    1. Var tillgänglig för ditt barn – fysiskt närvarande och lyhörd.
    2. Prata med barn och ledare – hur bör en idrottsförälder vara?
    3. Ge gärna råd och instruktioner – men låt barnet ta initiativ till det.
    4. Hemmet är den bästa platsen för stöd och uppmuntran.
    5. Ge beröm för ansträngningar och belöna uthållighet.
    6. Håll inne med starka känslor som besvikelse och stolthet."
    Louise Davis betonar dock att ansvaret för ett positivt föräldraengagemang inte enbart enbart kan läggas på föräldrarna, "Även idrottsrörelsen har en viktig roll att spela. Föreningar och ledare behöver förändra sin attityd och den kultur som råder kring vad föräldrar kan bidra med till verksamheten.
    I dag blir det ofta en envägskommunikation. Föreningen ger föräldrar instruktioner om vad de får, och inte får, göra"

    Läs hela Johan Philblads artikel här.
     
    Lyft fram era tävlingar med Brottningplay.se
     

    Svenska Brottningsförbundet har ett samarbete med StayLive, i form av vår kanal Brottningplay.se - en plattform som främjar brottningsevent runt om i Sverige.

    Nu vill vi lyfta fram brottningen ännu mer. Er förening har en fantastisk möjlighet att sända era brottningstävlingar på Brottningplay.se - helt kostnadsfritt Detta är en unik chans att synliggöra era tävlingar och samtidigt generera intäkter till er förening.
    Varför göra detta?
    Enkelhet: Det är otroligt enkelt att komma igång! Filma era brottningstävlingar och streama dem på BrottningPlay. Med en mobiltelefon och internetuppkoppling kan ni sända era tävlingar och göra de tillgängliga för alla.
    Tjäna pengar: Det är inte bara gratis att sända, ni har även möjlighet att tjäna pengar till er förening. Er förening får hela 70% av nettointäkterna från sändningarna. Priset för tävlingen sätter ni själva, minimum 29kr.
    Synlighet: Era tävlingar når en bred publik på brottningplay.se, vilket hjälper till att öka exponeringen för er klubb och sporten som helhet.

    Tillsammans kan vi se till att brottningen syns och uppmärksammas, och detta är en viktig del i att utveckla sporten i Sverige.
    Här får ni veta mer om hur ni kommer igång. https://www.brottningplay.se/streambyyourself
     
    Visa uppskattning och hylla er Eldsjäl
     

    Det är nomineringsdags. Hylla er eldsjäl och lyft fram brottningen på kommande Eldsjälsgala.
    Det finns tre kategorier att nominera i. 
     
    Årets Inkludering: För att bli en eldsjäl i kategori Inkludering ska den nominerade aktivt jobba för att berika mångfalden och hjälpa människor - oavsett bakgrund, hudfärg, etnicitet, religion eller sexuell läggning.
    Årets Hälsa: För att kunna bli en eldsjäl inom kategorin Hälsa ska den nominerade hjälpa människor omkring sig att må bra fysiskt och/eller psykiskt.
    Årets Ledare: En eldsjäl i den här kategorin är någon eller några som dag efter dag, representerar ett jämlikt, tydligt och utvecklande ledarskap. Som stimulerar och uppmuntrar, som genom sitt ledarskap.

    Var passar er eldsjäl in? NOMINERA HÄR!

    Årets Eldsjäl är en tävling med ett pris instiftat av Folkspel där svenska folket kan nominera sina eldsjälar inom föreningslivet. Varje år delar Folkspel ut stipendium för en halv miljon kronor. Tillsammans med en jury utser de finalister till Årets Eldsjäls Galakväll.