Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred samt Tillinge och Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
Kom in i värmen!
 
Vi närmar oss med stormsteg advent och så småningom jul. Det är en tid som på många sätt präglas av motsatser. För den ene innebär den en efterlängtad vila, för den andre extra mycket arbete. Någon längtar till julens rika gemenskap, medan en annan fruktar den så uppenbara ensamheten.
Mitt i allt detta finns kyrkan som en stadig punkt, med ett erbjudande om både stillhet och gemenskap. Varmt välkommen att vara med i gudstjänster, konserter och träffar!

Lena Brolin, kyrkoherde
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
"... jag tänker också på alla varningssignaler som vi ignorerar kring det som händer i samhället, i världen, i ekosystemen. Vi lever varken socialt, ekonomiskt, politiskt eller ekologiskt hållbart. På en del håll är det pyspunka, vad gäller andra områden ´kör vi på fälgen´ redan."
Erika Cyrillus skriver om att ta livets varningssignaler på allvar.
Vi tipsar om julkonserten "Önskelistan" i Veckholms kyrka lördag 16 december och mycket annat.

Läs hela nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar
 
Enköpings församling
 
"Nu är tid för stillhet och lugn i naturen, allt vilar, väntar, återhämtar sig och samlar kraft inför stundande vinter och så småningom våren. Det mesta slumrar tills de efterlängtade solstrålarna kommer. Jag önskar att jag kunde göra likadant som knoppar och växtlighet." 
Eleonor S:t skriver om att möta sig själv och andra, i naturen och i kyrkans verksamhet.
Nyfiken på bänkarna i Vårfrukyrkan? 
Bänkinredningen som vi har i Vårfrukyrkan idag är en så kallad öppen bänkinredning från 1904. Mia Samuelsson berättar mer!
 
Läs hela nyhetsbrevet från Enköpings församling
 
Fjärdhundra församling
 
"Efter ett tag släcker vi pannlamporna och det blir såklart helmörkt. Ögonen har ju vant sig vid pannlampans sken mot den vita snön. Så vi famlar oss fram långsamt där på våra snöskor tills vi lyfter blicken och upptäcker det. Att nånting händer. Att vi börjat få mörkerseende. Att även i det som kan tyckas så mörkt finns konturerna av det som hjälper oss att finna vägen tillbaka till fjällstationen, till tryggheten.
Mattias Thurfjell skriver om att se ljuset i en mörk tid.
Ta också del av församlingens kommande program i advent och jul.
 
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
Villberga församling
 
"Flera olika legender finns kring tillblivelsen av den välkända sången, men den som lär ligga närmast sanningen börjar i en alpby i Österrike."
Sandra Wallin skriver om en av våra mest älskade julpsalmer. 
Vi tipsar om retreaten "Midvintervila", luciatåg med mindre och större barn, sopplunch, grötlunch, kommande gudstjänster och mycket mer!

Läs hela nyhetsbrevet från Villberga församling
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Elisabeth Nordfors berättar om det senaste från kyrkogård: städning efter allhelgona och förberedelse inför vintern. Kyrkogård kommer också att jobba med renovering och restaurering.
Och så har man slutfört ett stort arbete på Husby-Sjutolfts kyrkogård, med byte av material i gångar, breddning av gångar, renoveringar och mycket mer. Åk gärna ut och titta hur fint det har blivit!

Läs hela nyhetsbrevet från kyrkogård
 
Foto: Amanda Jansson
Vill ge rum för människor
 
– Att gå vid sidan om på livsvägen, tillsammans med en medmänniska. Det är så jag vill förklara diakoni.
Det säger Eva Ågren, som är en av diakonerna i Enköpings pastorat. Som diakon har hon en speciell uppgift att ordna mötesplatser för människor. Det kan vara ett café, en samtalsgrupp eller andra sammanhang, där man får möjlighet att möta andra människor och Gud – platser för närvaro och lyssnande. Det är särskilt värdefullt under perioder i livet då man upplever sorger eller utmaningar.
Eva har också själavårdande samtal med människor som behöver någon att prata med enskilt. Hon känner att det är viktigt att ge rum för de personer hon möter.

Läs hela intervjun med Eva
 
Välkommen till kyrkan i advent & jul
 
I en orolig tid får vi fira julens mirakel tillsammans. Kyrkan är öppen och du är välkommen, precis som du är. Ta del av advents- och julprogrammet i våra kyrkor och församlingshem. 

Program för advent och jul 2023
 
Ledig tjänst: kyrkogårdsarbetare
 
Vi söker en positiv och ansvarsfull person, med förmåga att möta människor. Tjänsten är en 100 % tillsvidareanställning. Du kommer att jobba med alla förekommande uppgifter på en kyrkogård. Det är viktigt att du är van vid maskiner. Sök själv eller tips någon du känner! Ansökan ska vara inne senast 10 december 2023.

Läs mer om jobbet
 
Kommande program
 
Programmet för kommande gudstjänster, träffar och konserter finns alltid på vår webbplats.
 
Kyrktaxi – för dig som inte kan ta dig till söndagens mässa
 
Kyrktaxi erbjuds dig som är skriven inom Enköpings pastorat och har svårt att ta dig till söndagsgudstjänsten. Taxin bokas senast fredag kl 18 och kan avbokas fram till en timme innan avfärd. Resan kostar 40 kronor.
 
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat