Boverkets nya kontor, uppdaterad energiguide, reviderad byggprognos och möjlighet till EU-finansiering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Oktober 2023
Ett grått och svart hus med glasfasad och vatten och båtar i förgrunden. Illustration.
Boverkets nya kontor vid Skeppsbrokajen i Karlskrona. Bild: Sandellsandberg
Boverkets nya kontor år 2025
 
Boverket flyttar till nytt kontor i Karlskrona våren 2025. Vi blir hyresgäster och inom ramen för upphandlingen har vi haft möjlighet att agera förebildligt inom flera områden.

På vår webbplats finns information om det nya kontorets höga målsättning kring hållbarhet, gestaltning och en god arbetsmiljö för alla medarbetare.

Boverkets nya kontor (på Boverkets webbplats)
 
Ny information och vägledning i Energiguiden
 
I somras startade Boverket sin Energiguide för att informera småhusägare om hur de kan sänka sin energianvändning.
 
Energiguiden har nu uppdaterats med en lång rad av råd och dåd när man gör olika energieffektiviserande åtgärder. Det är viktigt att se hela byggnaden för att välja rätt åtgärder. På Energiguiden finns också vägledning för att undvika risker för till exempel inomhusmiljö, fukt, eller kulturvärden.
 
En person med luva och pulka står framför ett gult hus. Foto.
På Energiguiden hittar du information och stöd för att underlätta för dig att göra hållbara val när du gör ändringar i ditt hus för att sänka din energianvändning. Bild: Infab
 
Ett evighetstecken med en tegelfasad med fönster och ett havslandskap med två fåglar. Fotokollage.
Cirkulär ekonomi handlar om att minska uttaget av naturresurser, minska klimatpåverkan och bidra till att nya affärsmodeller utvecklas för att bättre tillvarata material och produkter i ekonomin. Boverket har tagit fram en vägledning som finns på vår webbplats. Bild: Scandinav/Christoffer Grimshorn
Boverket arrangerade hearing i Stockholm om cirkulär ekonomi
 
Boverket arrangerade den 18 oktober en konferens i Stockholm tillsammans med Delegationen för cirkulär ekonomi. Den lockade 140 nyfikna och engagerade deltagare från bygg- och fastighetsföretag, arkitektföretag, byggmaterialindustrin, kommuner, regioner och konsulter.
 
På förmiddagen fick vi lyssna till föreläsare från bland annat Vasakronan, CCBuild (Centrum för cirkulärt byggande), Naturvårdsverket, Tarkett, Beijer med flera. Och Delegationen för cirkulär ekonomi berättade om sitt arbete.
 
På eftermiddagen fick deltagarna svara på en rad frågor med hjälp av ett digitalt verktyg. Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren inledde och gav sin syn på hur bygg- och fastighetssektorn kan bli mer resurssnål och minska klimatpåverkan genom att återbruka. Uppdragsägare Susanne Åkesson, och projektledare Ylva Rönning berättade om Boverkets regeringsuppdrag om cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn.
 
 
Boverket reviderar byggprognosen – bostadsbyggandet minskar kraftigt
 

Antalet påbörjade bostäder minskar kraftigt i år, och nedgången förväntas fortsätta under 2024. Det visar Boverkets revidering av sin byggprognos från juni 2023.

Boverket bedömer att det i år påbörjas cirka 27 000 bostäder, varav 2 000 genom ombyggnader. Det är en minskning med cirka 55 procent jämfört med året före. Prognosen för år 2024 är att bostadsbyggandet minskar ytterligare då det påbörjas cirka 19 500 bostäder inräknat ombyggnader, vilket är 2 000 bostäder färre jämfört med prognosen från juni.

Byggprognos revidering oktober 2023 (på Boverkets webbplats)
 
En stiliserad stad med texten Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond. Illustration.
Myndighetssamarbetet görs i projektet Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond och ska bidra till gemensamt lärande och vara kitt mellan EU, nationell, regional och lokal nivå. Bild: Jenny Lilja/Boverket
Territoriell strategi ger möjlighet till EU-finansiering
 

För att bygga framtidens samhällen behövs hållbarhet på flera nivåer. Över 67 miljoner euro av Sveriges EU-finansiering från Regionalfonden ska gå till hållbar urban utveckling fram till 2030.

I november kommer Tillväxtverket öppna upp för regioner, städer och kommuner att skicka in en så kallad territoriell strategi för hållbar urban utveckling och därmed ha möjlighet att senare kunna ta del av finansiering inom Nationella regionalfondsprogrammet.

Var med och ta del av EU:s finansiering för hållbar urban utveckling (på Tillväxtverkets webbplats)

Som en del i arbetet med territoriella strategier samverkar Boverket tillsammans med ett flertal myndigheter i projektet Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond för att mer operativt och behovsanpassat kunna stödja de projekt som beviljas finansiering. Syftet med samarbetet är också att utbyta erfarenheter av olika insatser mellan lokal, regional och nationell nivå.

Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond (på Boverkets webbplats)
 
Röda bord och soffor i en utemiljö. Foto.
Hamntorget på Södermalm i Stockholm. Bild: Nola/Jann Lipka
Gestalta en stad för mer och fler
 
Den 28 november är det dags för nästa del i seminarieserien om universell utformning. Denna gång fokuserar vi på vem vi bygger staden för under rubriken "Gestalta en stad för mer och fler".

Vår gestaltade livsmiljö är scenen för våra liv. Beroende på vem vi är, kommer den svara olika bra på våra behov. Så vem bygger vi staden för och vad händer om vi vidgar normer och riktar blicken mot specifika gruppers behov? Arkitekten Rebecca Rubin är chef för social hållbarhet på Sveafastigheter, lärare på Arkitekturskolan KTH och rådgivare till Londons borgmästare. Vad kan vi lära av projektexempel och spaningar från såväl Sverige som London? Seminariet är digitalt den 28 november klockan 13 till 14 och öppet för alla.

Anmäl dig till webbseminarium om universell utformning - gestalta en stad för mer och fler (på Boverkets webbplats)
 
Brogårdaskolan – en skola med delaktighet och variation
 
Barn har olika behov och förutsättningar i skolan och det finns inte en lösning som passar alla. Nyckeln till att alla barn ska få en god och individuell lärmiljö är därför den flexibilitet och mångfald av rumsligheter som Brogårdaskolan i Bjuv visar exempel på. Nu kan du ta del av seminariet "Design för lärande" i efterhand, tillsammans med övriga seminarier som har genomförts under året.

Strategin för funktionshinderspolitiken 2021–2031 (på Boverkets webbplats)
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling