Vecka 45 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Ett roligt sätt att lära sig mer om bibeln
Bibelborgen 2024
 
Bibelborgen är ett roligt sätt att lära sig mer om bibeln och bibelns berättelser, med inspiration från ”Bodaborg” konceptet.
Bibelborgen består av ca 15 st stationer med olika problemlösningar kopplade till bibeln. Man tävlar i lag om 4-6 pers, men för sin konfirmandgrupp. Varje konfirmandgrupp som anmäler sig ska ha minst två ledare per 10 konfirmander.
 
Dagen görs tillsammans av oss ledare för de olika konfirmandgrupperna och varje grupp förväntas hjälpa till med en station. Större församlingar kan få räkna med att få ansvar för fler stationer. Instruktioner för stationerna fås via mail efter anmälan samt intro på plats.
Då det är begränsat antal platser kommer ”först till kvarn” att gälla!

Tid och plats:
Skövde pastorat, S:ta Helena kyrka
Lördag 27/1 samt söndag 28/1 27/1, kl.11.00-15.00
Pass 1 Max 150 deltagare(gudstjänst kl. 14.00) Kl.14.00-18.00
Pass 2 Max 150 deltagare(gudstjänst kl.14.00) 28/1 Kl.11.00-15.00
Pass 3 Max 150 deltagare(gudstjänst kl.11.00)

Kostnad:
Kostnad 75kr/konfirmand, då ingår lättare lunch i form av panpizza. (Meddela gärna om ni inte tänker äta hos oss så undviker vi för mycket matsvinn)

Anmäl dig via epost till: maria.koch@svenskakyrkan.se
Anmäl senast 19 december 2023

Kontakt
Maria Koch, församlingspedagog
0500-47 65 89
maria.koch@svenskakyrkan.se
Ulrika Morén, präst
0500-47 65 22
ulrika.moren@svenskakyrkan.se
Lise Sögaard, Stiftsadjunkt för konfirmand, barn och unga 0-18 år
0511-262 59
lise.sogaard@svenskakyrkan.se
 
Regnbågsläger
 
för unga HBTQI+ personer.
 
Den 2-3 mars 2024 bjuder Svenska Kyrkans Unga i Skara stift in till regnbågsläger för unga HBTQI+ personer.
Mer information om lägret kommer men redan nu vill vi uppmana er vuxna som har unga HBTQI+ personer i sin närhet att berätta om lägret. På vår hemsida finns affischer att ladda ner och skriva ut som en kan sätta upp i församlingshemmet.
Mer information
 
 
Glöm inte att anmäla dig till
Hållbara måltider
 
Vi äter mycket tillsammans i kyrkan, och samtidigt har vi högt uppsatta mål om att reducera den kyrkliga verksamhetens klimatavtryck så långt det bara är möjligt. Det är därför viktigt att vi reflekterar över våra måltiders påverkan på klimat och natur samt hur vi kan minska den. 24 november har du möjlighet att komma till Hjälmareds folkhögskola för att lära dig mer om matens påverkan och att justera recept.
Mer information och anmälan
 
Biskopsmötet vädjar om fred
”Sky det onda och gör det goda, sträva efter att hålla fred.” (Psaltaren 34:15)

Svenska kyrkans biskopar vädjar om fred. Med anledning av kriget i Gaza och Israel har de gjort ett gemensamt uttalande.

Här kan du ta del av det!
 
Om biskopsvalet 2024
 
På Skara stifts hemsida finns information om det kommande biskopsvalet. 

Röstberättigade i biskopsvalet är valda elektorer, präster och diakoner i stiftet samt ledmöter i domkapitlet och stiftssyrelsen. På hemsidan finns förutom allmän information, särskild information som riktar sig till dig som ska rösta i biskopsvalet. 

Läs mer här!
 
Anmäl dig till Andrum i advent
Välkommen till ett härligt dygn på Flämslätt, där du får stanna upp en stund i adventstid.
Denna gång är temat "Bön och andlighet".

Vi gästas av bland annat Syster Karin från Alsike kloster och nätprästen Charlotte Frycklund.
 
Kommunikationskampanj: Välkommen i jul
Den 11-24 december pågår kommunikationskampanjen Välkommen i jul - för att påminna om att kyrkan finns för människor på olika sätt under julen, med exempelvis gudstjänster, konserter, gemenskap, stöd och hjälp. Filmen som visas i TV4, på Facebook och Instagram under perioden visar hur flera generationer samlas i kyrkan.

Du som har inloggning till Kornet kan läsa mer och hämta filmen och annat färdigt material för till exempel sociala medier, webb, affischer och digitala skärmar här.
 
Skara stift söker stiftsingenjör!
 
Nu söker Skara stiftsorganisation en stiftsingenjör med samordningsansvar. 

Du kommer arbeta för att stödja och främja församlingar och pastorat i hela stiftet samt internt inom stiftsorganisationen.

här finns mer information om tjänsten!
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller! Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Kick-off på lika villkor - notera datum redan nu
Den 21-22 augusti näata år är det åter dags för den uppskattade konferensen Kick off - numera integrerad med På lika villkor. Temat är Regnbågens alla färger och konferensen är ett tillfälle att förkovra sig och inspireras inom pedagogik och teologi för dig som har uppgifter där du möter barn och unga 0-18 år, oavsett ditt yrke och uppdrag och oavsett om du är anställd eller ideell. Välkommen till Borås i augusti! 
Läs mer
Befriande bibelläsning - ett smakprov
 
På vilket sätt kan bibeltexterna hjälpa oss att tolka våra liv och vårt samhälle idag? Hur kan Bibeln bli ett redskap i ett förändringsarbete, både vad gäller våra egna liv och i arbetet för en rättvisare värld?  Hur kan vi knyta samman liv, värld och tro? Välkommen till en spännande dag i Kyrkans hus i Skara där du får prova på Befriande bibelläsning.
Läs mer
 
Mötesplats Fastighet i Grästorp och Tidaholm
Vid höstens upplaga av Mötesplats Fastighet får vi möjlighet att inspireras och samtala kring fuktens påverkan och hur inneklimatet kan förbättras. Dessutom får vi en uppdatering kring Svenska kyrkans Färdplan för klimatet och de nya etappmålen. Som vanligt finns två orter och datum att välja på!
Läs mer
Inspirationsdag om Svenska kyrkan i utlandet
Välkommen till en lärorik och inspirerande dag om Svenska kyrkan i utlandet. Vi samlas i Varnhem den 18 november. Utvecklingssekreterare Lena Olsson berättar om nya möjligheter i en ny tid och vi funderar vidare tillsammans!
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

FEBRUARI
- En dag om trans, 7

 
 




MARS
- Grogrund, start i mars
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Kornet riktar sig till de som har en anslutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, anställda, förtroendevalda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webbplatsen. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER