Yrkesresan Äldre – ny nationell komptenssatsning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Yrkesresan Äldre – ny nationell kompenssatsning
 
Nu står det klart att det blir en satsning på Yrkesresan även inom äldreomsorgen. Yrkesresan är ett nationellt koncept för introduktion och kontinuerlig kompetensutveckling i socialtjänsten, och har hittills fokuserat på medarbetare inom områdena barn och unga, funktionshinder och missbruk. Idag är 94 procent av kommunerna anslutna till Yrkesresan.
De första kurserna i Yrkesresan Äldre lanseras 2025
 
SKR:s mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg för äldre
 
Den 23 januari arrangerar SKR en stor mötesplats om äldrefrågor på Kistamässan i Stockholm. Konferensen är en av tre om hur vården och omsorgen om äldre kan ställa om till nya arbetssätt. Möt Sveriges främsta experter och lyssna till SKR:s ordförande Anders Henriksson och äldreminister Anna Tenje.
Anmäl dig tidigt och få rabatt på konferensavgiften
 
SIS särskilda ungdomshem – A till Ö
 
Den 23 november kan du se en webbsänd utbildning om SiS ungdomshem. Lär dig mer om SiS olika tjänster, kapacitet, målgrupper och särskilda avdelningar. Utbildningen riktar sig till dig som är socialsekreterare eller chef i socialtjänsten och arbetar med omhändertagande av barn och unga.
Utbildningen är gratis
 
Tufft ekonomiskt läge för kommuner 
 
Den ekonomiska situationen för kommuner och regioner blir allt tuffare. Det visar höstens Ekonomirapport från SKR. 
– Jag har sagt det många gånger förut, vi är inne i ett exceptionellt läge som vi inte sett sedan 90-talskrisen, säger chefsekonom Annika Wallenskog.
En stabil välfärd viktigare än någonsin i en orolig tid
 
Mer från SKR 
 
 
Stöd om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation
Nya lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (SVOD) syftar till att förbättra kommunikationen och underlätta delning av information mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård. SKR har samlat frågor och svar, rapporter samt tips hur din organisation kan komma igång med SVOD i praktiken.
Sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation
 
Resultat från brukarundersökningar i socialtjänsten
I januari bjuder SKR in till webbinarier där de nationella resultaten från socialtjänstens olika brukarundersökningar presenteras. Du får också höra mer om hur resultaten kan användas för verksamhetsutveckling.
Fem undersökningar, fem webbinarier – här är alla datum
 
Nya nyckeltal för IFO i Kolada – våldsutsatta vuxna
Nu finns tre nya nyckeltal i Kolada för att följa upp individ- och familjeomsorgens stöd till vuxna som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Genom att rapportera in individstatistik från din kommun kan du jämföra med andra kommuner, följa utveckling över tid och bidra till ökad kunskap nationellt.
Senast 1 december 2023 kan du rapportera in uppgifter för år 2022
 
Konferenser och seminarier 
 
 
1 november
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
En rad utredningar och lagförslag har initierats kring arbetet med unga kriminella. Vad innebär förändringarna för socialtjänsten? Vad kan vi lära av arbetet i andra kommuner? Experter från kommuner, myndigheter och SKR delar med sig av kunskap och exempel.
Sista dag för anmälan 31 oktober
 
7 november
AI i äldreomsorgen – är det möjligt?
Välkommen till ett spännande seminarium om artificiell intelligens (AI) i äldreomsorgen. Medverkar gör Helsingborgs stad, som utvecklat en lösning för hemtjänst och delegerad hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 
Sista dag för anmälan 3 november
 
8 november
Föräldrastöd och socialtjänstens roll i utsatta områden
Föräldraskapsstöd i utsatta områden är en av de viktigaste strategierna för integration, jämställdhet och hälsa och för att förebygga utanförskap och kriminalitet bland unga. Under en heldag utforskar vi hur socialtjänsten kan samverka kring stödet för familjer, och lyfter exempel från olika verksamheter.
Sista dag för anmälan 7 november
 
8–9 november
Grundkurs i LVU
SKR ger en två dagar lång utbildning om den praktiska tillämpningen av lagstiftningen kring omhändertagande av barn och unga. Utbildningen lyfter praktiska exempel och rättsfall. Kursmaterialet som skickas ut innan start kan även användas som verktyg i arbetet på hemmaplan.
Sista dag för anmälan 1 november
 
10 november och 1 december
Individbaserad uppföljning i socialtjänsten
Vill du utveckla arbetet med individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten? Under två digitala workshops lyfter vi hur du kan arbeta vidare med analys, vilka verktyg som finns och hur brukarmedverkan kan användas som en del av analysen.
Sista dag för anmälan 3 november
 
14 november
Ny reglering skyddat boende
– så påverkas kommuner och regioner

Vad innebär lagförslagen i regeringens proposition om stärkta rättigheter för våldsutsatta kvinnor och barn i skyddat boende? SKR:s jurist och sakkunniga går igenom förändringarna ur socialtjänstens, skolans och hälso- och sjukvårdens perspektiv. Seminariet är gratis.
Sista dag för anmälan 13 november
 
17 november
Kompetens- och karriärmodeller för arbets- och fysioterapeuter
Modeller för kompetens- och karriärutveckling ger medarbetare möjlighet att stärka både sig själva och verksamheten. Hur kan man tänka för yrkesgruppen fysioterapeuter och arbetsterapeuter i kommunal vård och omsorg? SKR:s seminarium ger kunskap och inspiration.
Sista dag för anmälan 16 november
 
23 november
Dokumentation, offentlighet och sekretess i socialtjänsten
Reglerna kring dokumentation, offentlighet och sekretess kan vara krångliga. Samtidigt måste socialtjänsten kunna göra skyndsamma bedömningar om en handling kan lämnas ut, och en felaktig bedömning kan få allvarliga konsekvenser. SKR:s heldagskurs ger dig grunderna om regleringen på området.
Sista dag för anmälan 16 november
 
24 november
Kunskap och evidens i arbetet med barn och unga
Förslaget till ny socialtjänstlag ställer krav på mer förebyggande arbete, en tillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst samt ett stärkt arbete för barnets bästa. Men hur vet vi vilka insatser som ger effekt? SKR bjuder in till en heldag om kunskap och evidens i förebyggande socialt arbete.
Sista dag för anmälan 23 november
 
30 november
Informationssäkerhet och dataskydd, vård och omsorg
Nästa år väntas ny lagstiftning om välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Samtidigt kommer integritetshöjande bestämmelser för behandling av personuppgifter i socialtjänsten. Vilka krav ställer det på kommunerna? Seminariet tar även upp NIS-direktivet och kommuners ansvar för trygghetslarm.
Sista dag för anmälan 28 november
 
1 december
Socialtjänstens roll i samhällsplaneringen
Socialnämnden ska bidra till samhällsplaneringen för att förebygga sociala problem, något som i praktiken visat sig svårt. Kan socialtjänsten arbeta annorlunda? SKR bjuder in till en heldag för chefer, förtroendevalda och medarbetare inom socialtjänst och samhällsbyggnad.
Sista dag för anmälan 30 november
 
8 december
Hur kan socialtjänst och fritidsverksamhet samverka i utsatta områden?
Fritidsverksamheter spelar stor roll i utsatta områden, och kan vara en viktig arena att fånga upp unga som är på väg in i kriminalitet. Hur kan socialtjänst och fritidsverksamheter samverka, och hur ser vi till att verksamheten blir en frisk- och inte en riskfaktor? Dagen lyfter exempel från Danmark och Sverige.
Sista anmälningsdag 7 december
 
8 feb
Barnrättsperspektiv inom LSS
Vad innebär ett barnrättsperspektiv inom LSS där barn berörs direkt? Lär dig mer om barnkonventionen och få tips om arbetssätt och stödmaterial på området. Medverkar gör experter från SKR, Socialstyrelsen, Stiftelsen Allmänna Barnhuset samt Stockholms stad och Ekerö kommun.
Sista dag för anmälan 7 februari
 
Exempel från kommun 
 
 
Satsning på stödprogram för barns psykiska hälsa
Ånge kommun och Region Västernorrland arbetar med nationella vård- och insatsprogram (VIP). Syftet är att skapa ett tätare skyddsnät för barn och unga med ADHD och psykisk ohälsa, och stärka samverkan mellan socialtjänst, skola och hälso- och sjukvård.
Exempel från Region Västernorrland
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Proposition om skyddat boende
Den 26 oktober beslutade regeringen om propositionen Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende. Propositionen publiceras på regeringens webbplats när den har överlämnats till riksdagen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 april 2024.
 
Stödmaterial om skyddade personuppgifter
Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram stöd om skyddade personuppgifter för yrkesverksamma. Det finns även material för barn och vuxna som lever med skyddade personuppgifter.
Skyddade personuppgifter, Jämställdhetsmyndigheten
 
Förebygg sexuell exploatering av barn och unga
Nationella samordningen mot prostitution och människohandel har tagit fram en kampanj för att förebygga sexuell exploatering av barn och motverka sexköp. Kampanjen riktar sig till unga i högstadiet och gymnasiet, samt till vuxna män. Material finns även för yrkesverksamma.
Kampanjen Låt inte tystnaden tala
 
Utredning om narkotikapolitiken
Narkotikautredningen har lämnat sitt slutbetänkande om hur en fortsatt restriktiv narkotikapolitik kan kombineras med förebyggande arbete och god beroendevård. Utredningen lämnar flera uppmaningar till kommuner, regioner och regeringen.
Kunskapsbaserad narkotikapolitik SOU 2023:62
 
Utredning om välfärdsteknik i socialtjänst och LSS-verksamhet 
Regeringen tillsätter en utredning som ska ta fram förslag på reglering för användning av välfärdsteknik vid insatser enligt SoL och LSS, samt när insatserna ges till personer med nedsatt beslutsförmåga.
Utredningen ska vara klar i april 2025
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00