SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Möt SKR på Kvalitetsmässan 21-23 november 
 
Den 21–23 november är det dags för Kvalitetsmässan i Göteborg som är en mötesplats för alla som arbetar med att utveckla offentlig sektor.

Konferensen med runt 150 seminarier bjuder på både kunskap och inspiration för dig inom kommunal, regional eller statlig verksamhet. Programmet uppmärksammar framgångsrika exempel på innovation, verksamhetsutveckling och nya smarta välfärdstjänster.

Temat för Kvalitetsmässan 2023 – En hållbar välfärd – sätter fokus på behovet att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle. Det handlar både om klimatet, men också om att bygga en modern och effektiv offentlig sektor med hållbara system och organisationer för allas bästa.

SKR är medarrangör och ansvarar bland annat för ett flertal seminarier med fokus på styrning, digitalisering och innovation. 
 
 
Aktuellt från SKR
 
 
Lärande kultur för välfärdens omställning i en digital tid
Att etablera en lärande kultur är en framgångsfaktor för att klara välfärdens omställning. Nya förmågor och kompetenser behövs för att ändra styrning, ledning, processer och arbetssätt. Det är också viktigt för att mäkta med att förhålla sig till en omvärld i snabb förändring. Snart lanserar Adda tillsammans med SKR ett lärinitiativ som stöd för att skapa och utveckla er lärande kultur.

Anmäl ditt intresse
 
Utbildning - Styra för effektiv välfärd!
Utbildningen ger dig ökade kunskaper i övergripande strategisk styrning, ledning, kvalitets- och verksamhetsutveckling och vänder sig till dig som arbetar kommun- eller regionövergripande med styrning, kvalitet- och utvecklingsfrågor.

Utbildningen pågår under cirka tio månader med start i februari 2024. Sista anmälningsdatum 30 november 2023.

Läs mer och anmäl dig till Styra för effektiv välfärd
 
Hur kommer omvärldstrenderna påverka din organisation?
Omvärlden påverkar olika kommuner och regioner på olika sätt. Vilka möjligheter och risker finns i din organisation? Som stöd i det arbetet finns tre metodstöd att ladda ner och använda fritt. Därtill finns material och handledningar för att;
-analysera en specifik trend
-få överblick och skapa en gemensam bild
-prioritera relevanta trender, genomföra konsekvensanalyser och hitta lösningar/åtgärder

Material Vägval för framtiden 5
 
Ta del av seminarier från årets Innovationsvecka!
I programarkivet hittar du genomförda aktiviteter från årets Innovationsvecka, där kan du hitta flera inspelade arrangemang att se i efterhand.

Till programarkivet
 
 
SKRs seminarier och nätverk
 
 
Nätverk för korruptionsbekämpning
SKR bjuder in till ett andra nätverk för korruptionsbekämpning under 2024. Programmet innehåller kunskaper från praktik och teori samt omvärldsspaningar på nationell och internationell nivå. Deltagarna kommer att få utrymme för erfarenhetsutbyte och gemensamma reflektioner.

Nätverkets målgrupp är ekonomer, jurister, controllers, HR/personal, säkerhetsansvariga, revisorer med flera i kommun- och regionledning och i förvaltningar. Kommunen eller regionen utser en till två deltagare till nätverket som har mandat att driva frågan i den egna organisationen.

Mer information och anmälan
 
Seminarium 5 december: Finansiering av digitalisering
Med utgångpunkt i de utmaningar som samhället står inför så blir finansiering av digitalisering - ekonomin - central för att ta tillvara möjligheterna med digitalisering. I det här seminariet får du höra panelen diskutera hur välfärden kan och bör arbeta annorlunda med finansieringsmodeller för att säkerställa ändamålsenlig digitalisering.

Medverkande i panelen:
  • Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR
  • Derk de Beer, kommundirektör i Upplands Väsby
  • Johan Carsbrant, controller, Kumla kommun
  • Frida Evertsson, utvecklingsstrateg, Kumla kommun
  • Johan Magnusson, professor på Göteborgs universitet
  • Finansiering av digitalisering — Adda
Läs mer och anmäl dig
 
Välkommen till ett samtal om öppna och delade offentliga data
Nu står vi alla inför stora möjligheter och utmaningar kopplat till många områden varav öppna data, digitalisering, datadelning, datahantering samt ökad styrning på området är en heta potatisar. Tanken med samtalet är att skapa en ögonblicksbild av nuläget samt att fånga upp gemensamma frågeställningar - och förhoppningsvis även få en del svar.

Talare:
  • Regeringskansliet ger en bild av arbetet där
  • Stockholms Universitet ger en juridisk överflygning av regelverk och lagar på området
  • Tre kommuner delar med sig av sina respektive arbeten med, och erfarenheter av, öppna data och samverkan kring datadelning.
 
SKR bjuder in till uppstart för servicemätningen 2024
Servicemätningen mäter invånarnas upplevelse av service och bemötande när de kontaktar kommunen. Mätningen baseras på riktiga invånarupplevelser där syftet är att skapa en samlad nulägesbild av kommunens service och bemötande. Nästa omgång av mätningen sker våren 2024 och SKR bjuder nu in till ett digitalt uppstartsmöte den 7 november.

Under sändningen kommer vi berätta om servicemätningen i stort samt gå igenom metoden. Som deltagare får du också chans att ställa frågor om mätningen. Mötet riktar sig både till kommuner som deltog i mätningen i våras och till kommuner som är nyfikna på att anmäla sig till nästa omgång.
 
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region.

Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00