Bästa Festivalen
 

Bästa Biennalen är med nästan 100 konstplatser i Sydsverige landets största nätverk för barn och ungas möten med konsten och kreativiteten. Bästa Biennalen arrangerar bland annat Bästa Festivalen, i år mellan den 21 oktober-5 november med en mängd aktiviteter, så som workshops, guidade visningar och utställningar. I Halland äger aktiviteterna rum i anslutning till Höstlovet på nio olika institutioner, från Kungsbacka i norr till Laholm i söder.

Läs mer om vad som händer i Halland
Läs mer om vad som händer i hela Sydsverige


Arrangemanget är en del av Bästa Biennalen med stöd av Regionsamverkan Sydsverige, Region Halland och Konst i Halland. 
 
Foto Bobby Leon
Öppna repetitioner med Andrea Peña & Artists
 

Just nu pågår öppna repetitioner med Andrea Peña & Artists i hörsalen på Hallands Konstmuseum. Andrea Peña & Artists är ett multidisciplinärt scenkonstkompani från Kanada som under hela vecka 42 arbetar med projektet "Replica" i ett residens på Hallands Konstmuseum. De delar med sig av sin arbetsprocess där de undersöker kroppens historia, inklusive den rika historien om skulpturer och presenterar live-framträdande inom museets väggar. Välkommen in i museets hörsal för att på nära håll se kompaniets repetitioner. Du kan komma och gå som du vill fredag och lördag mellan kl 13 och 15.

Läs mer

Residenset sker i ett samarbete mellan Rum för Dans och Hallands Konstmuseum och är en del i Nordic & Quebec-projektet Replica med Rum för Dans (SE), Baerum Kulturhus (NO) och Agence Mickaël Spinnhiry – Andrea Peña & Artists (CAN)
 
Nu öppnar Unga slöjdares salong
 

I början av året bjöds barn och unga från Halland, Blekinge, Skåne, Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län in att ansöka till Unga slöjdares salong. Juryn har nu gjort sitt val och den 28 oktober öppnar utställningen på Hallands Konstmuseum. Här ges ett unikt tillfälle att ta del av den yngre generationens skaparkraft och estetiska visioner. Den unga, nya slöjden får i utställningen också möta föremål ur Hallands Konstmuseums samling.

Välkommen på vernissage lördag 28 oktober kl 14. Här bjuds på mingel och samtal mellan de medverkande slöjdarna, Lotta Sandberg, konstpedagog Hallands Konstmuseum och Karin Martinsson, utvecklare Kultur i Halland. I ateljén finns möjlighet att på testa metallslöjd. Fri entré hela dagen!

Utställningen arrangeras av Hallands Konstmuseum i samarbete med Kultur i Halland – Slöjd.

Läs mer
 
Möt industridesigner Jenny Nordberg på konstnärsträffen i november. Foto Petra Bindel
Konstnärsträff i november
 

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Den 14 november ses vi i Halmstad. Då berättar Jenny Nordberg, industridesigner och grundare av SPOK - en nationell plattform för samtida produktion och konsumtion - om sitt arbete. Träffen är på Hallands Konstmuseum där Jenny Nordberg ledde arbetet med den konstnärliga gestaltningen av den nya hörsalen.

Kostnadsfritt. Begränsat antal platser, endast föranmälan.
Konstnärsträffen sker i samarbete med SPOK Halland.

Läs mer om innehåll och anmälan
 
Konstkritik i fokus
 

Konstkritik och pedagogik, konstkritik ur konstnärens synvinkel och konstkritik som motor i samhället är de olika perspektiven på konstkritik i en föreläsningsserie med Linda Fagerström, konstkritiker.
Programpunkterna som äger rum i oktober sker via Teams och vänder sig till dig som är pedagog, konstnär, student, curator, gallerist, tjänsteperson eller politiker.

Läs mer
 
Boksamtal med Karl Katz Lydén
 

Den 8 november kommer Karl Katz Lydén till Hallands Konstmuseum och läser ur och talar om sin bok Poems and Parables on the Political Utility of Art. Boken utgår från några återkommande ogiltigförklaranden av konstens politiska nytta. Karl Katz Lydén är uppvuxen i Halmstad och verksam som kritiker, översättare och doktorand i filosofi vid Södertörns högskola. Han är också redaktör för Found Review, en nätpublikation för konstkritik som uteslutande använder sig av funnet material.

Samtalet ges på svenska, med läsning ur boken på engelska.

Läs mer

Samarr: Kultur i Halland, Rian konst, Konst i Halland/Hallands Konstmuseum.
 
Alexander Wireen är konstnär och dekorsnickare. I det konstpedagogiska projektet Snöstjärnor och tångruskor arbetar han och elever vid Solbackeskolan och Veingeskolan med halm och naturmaterial från Västerbotten. Foto: Julia Bondesson
Snöstjärnor och tångruskor
 

I höst pågår ett utbytesprogram mellan Halland och Västerbotten. Utbytet har tidigare fört konstnären Helena Wikström till Halland, och Tove Möller till Ricklundgården i Saxnäs. Just nu pågår det konstpedagogiska projektet Snöstjärnor och tångruskor, där mellanstadieelever i Saxnäs samarbetar med elever från Halmstad och Laholm. Genom konst, slöjd, berättelser och omgivningen som utgångspunkt utforskar de hur vår identitet påverkas av natur och kultur, likheter och olikheter.

Drygt 100 halländska femteklassare har under hösten samlat naturmaterial på stranden, som sedan skickats till Saxnäs. I utbyte har de fått naturmaterial från fjällvärlden. Eleverna har också studerat sägner från Halland och Sápmi i Västerbotten. I Halland går nu projektet in i en ny fas när konstnären Alexander Wireen och eleverna, inspirerade av sägnerna, arbetar med halm och insamlat naturmaterial. Följ gärna eleverna på deras blogg.

Läs mer
 
Är du kulturaktör och erbjuder program för barn och unga?
 

Vill du vara med och uppfylla de halländska barnens rätt till ett rikt kulturliv med möjligheter till upplevelser och eget skapande? Du som är professionell kulturaktör och erbjuder program för barn eller unga kan anmäla intresse för att komma med i utbudet som subventioneras av Region Halland. Anmäl ditt intresse till webbkatalogen för kulturprogram senast den 1 december.

Läs mer
Här kan du ta del av nuvarande Utbudskatalog
 
Kurser i höst på KKV Varberg
 

Kurs i linoleumtryck och collage - från idé till färdigt tryck på collage
11 och 12 november kl 9.30 -16.30. Kursledare: Ana Carolina Fleming
Läs mer

Kurs i fotopolymer
18 och 19 november kl 9-16. Kursledare: Tommy Bolander
Läs mer
 
Var med och skapa Hallands nya kulturstrategi och kulturplan
 

Arbetet med att skapa en ny kulturstrategi och kulturplan för Halland pågår.
- Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland? 
- Vad tycker du är viktigt att få med i den nya kulturstrategin och kulturplanen?
Strategin och planen ska omfatta alla former av kulturverksamhet. Det innebär att väldigt många hallänningar påverkas av det som prioriteras. Dialoger genomförs för att säkerställa att alla som berörs ska kunna bidra med sina förslag. Läs mer om pågående arbete

Digitalt dialogtillfälle – Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland?
Ett tillfälle för alla som vill delta i samtalen och lämna förslag för Hallands kommande kulturstrategi och kulturplan.
Tid: onsdag 8 november, kl 17–18.15. 
Plats: Digitalt möte. Länk skickas efter sista anmälningsdag.
Målgrupp: alla som vill vara med och lämna förslag. 
Sista anmälningsdag 5 november. Läs mer

Digital förslagslåda
Hur vill du/ni utveckla kulturlivet i Halland? Det är även möjligt att skicka in förslag via en digital förslagslåda. Förslagslådan är öppen till den 15 november. Läs mer
 
 
Tips!
 

OPEN CALL - RIDDERGADE AIR 2024, DANMARK
Professionella konstnärer från hela världen kan nu ansöka om en 3-månaders vistelse i Riddergade AIR vid Viborg Kunsthal 2024. Ateljé, boende och ett månatligt stipendium ingår i programmet. Sista ansökningsdag 20 november. Läs mer 

OPEN CALL FÖR UTSTÄLLNINGAR, RUNDETAARN, DANMARK
Sista ansökningsdag 1 november. Läs mer

KONSTNÄRSTÄVLINGEN KUNGSBACKAS MÄSTARE
Är du konstnär/konsthantverkare och verksam i Halland? Då kan du bli den som formger priset Kungsbackas Mästare. Sista ansökningsdag 25 oktober. Läs mer

LAHOLMS KONSTMÅNAD
Under oktober är det Konstmånad i Laholm. Lokala konstnärer ställer ut på olika platser i stadens centrum, det arrangeras workshops, konstvandringar och biovisning på tema konstfilm. Läs mer

FÖRSTBERG LING PÅ RIAN
Den 26 oktober arrangeras ett föredrag på Rian Designmuseum i Falkenberg med Förstberg Ling, en arkitektur- och designstudio etablerad 2015 av Björn Förstberg och Mikael Ling. Med bas i Malmö arbetar de för privata och offentliga uppdragsgivare både i Sverige och utomlands. Projekten sträcker sig från möbler och objekt till inredningar, utställningspaviljonger, villor och flerbostadshus. Föredraget arrangeras inom SPOK Halland och vänder sig till yrkesverksamma inom konst- och formområdet samt intresserad allmänhet. Endast föranmälan senast 22/10. Läs mer
 
Utlysning - Från sopor till smycken
 

Kultur i Halland – Slöjd söker slöjdare, formgivare och konsthantverkare som vill tolka och omforma träsopor till smycke. Ett arvode premierar experimenterande och utforskande arbete med nyskapande tankar i trä, utifrån ett samtida och framtida perspektiv på kasserat trämaterial. Sista ansökningsdag 5 november.
 
Resultatet presenteras i samband med utställningen Sopor är bra 2.0 på Rian designmuseum 2024.

Läs mer
 
Foto: Ann Eringstam © Ann Eringstam / Bildupphovsrätt 2023
Utlysning – Art Inside Out residens i Kungsbacka 2024
 

Art Inside Out bjuder in till det konstnärliga residenset Glömda världar som utforskar nya gestaltningar av verkligheten i gränslandet mellan det vardagliga och det fantastiska, myt och verklighet, dåtid och nutid. Residenset utgår från Tjolöholm slott i Kungsbacka och dess rika kopplingar till såväl nordisk som keltisk folklore, avspeglad i både den svindlande naturen som omger slottet och inne i själva slottsmiljön.
Sista ansökningsdag 26 oktober.

Läs mer
 
Filmvisning
 

Livet är kort - konsten lång är titeln på en ny dokumentär av Pontus Hjorthén om konstnären Åke Göranssons liv. Konstnären Åke Göransson föddes 1902 i Veddige strax norr om Varberg och dog endast 40 år gammal, på Lillhagens sjukhus i Göteborg. I filmen skildras hans fascinerande liv och vi får möta bakgrunden till hans tidlösa och gripande konst som skapades utifrån hans liv märkt av sjukdom, fattigdom och ett omättligt behov av att skapa med färg. Filmen visas på Hallands Konstmuseum den 25 oktober. Filmskaparen Pontus Hjorthén inleder kvällen med att berätta om sitt arbete.

Läs mer
 
Kurser på Kulturakademin
 

Region Halland finansierar genom Kulturakademin ett brett utbud av kurser. Detta för att öka möjligheterna till utbildning och kompetensutveckling för professionellt verksamma i Halland – inom scenkonst, musik, audiovisuella medier samt bild och form.

Exempel på aktuella kurser inom bild- och formområdet:

Nya former – nya bilder
Grundkurs och introduktion till immersiva processer för bild- och formkonsten för dig som arbetar professionellt inom bild och konst, slöjd och design, som museipedagog, producent, gallerist, bildlärare, konstnär, utställare, dramaturg. Kurs/Workshop den 7 november. Sista ansökningsdag 1 november.
Läs mer

Att planera och finansiera din projektidé
Ekonomi för konstnärer, kulturarbetare och andra kreatörer inom de kulturella och kreativa branscherna. Du får konkreta verktyg som du kan ha nytta av när du utvecklar din idé till koncept, och vidare till en bra projektansökan. Webbkurs med start 8 november. Sista ansökningsdag 23 oktober. Läs mer

God morgon sälj!
En inspirerande nätverksträff om frustrationer och möjligheter i säljlandskapet inom kultur. Webbträff som äger rum den 13 november. Sista ansökningsdag 5 november. Läs mer
 
Kommande seminarier, konferenser och träffar
 

DIGITAL FRUKOSTSEMINARIESERIE: GESTALTAD LIVSMILJÖ - FRÅN OFFENTLIG KONST TILL SAMHÄLLSPLANERING
Är du nyfiken på hur arbetet med gestaltad livsmiljö kan gå till i praktiken? Möt tjänstepersoner, arkitekter, konstnärer, politiker och forskare och få en unik inblick i deras metoder och arbetssätt. Seminarieserien arrangeras genom ett interregionalt samarbete och ger dig insikter i hur olika aspekter av gestaltad livsmiljö påverkar och kan bidra till att lösa samhällets utmaningar. Läs mer om höstens program

Webbinarieserien arrangeras i samarbete mellan Konst i Blekinge – Region Blekinge, Bild och form Dalarna – Region Dalarna, Designcentrum – Region Jämtland Härjedalen, Region Västmanland, Region Uppsala och Kultur i Halland – Region Halland.

BÄSTA BIENNALENS HÖSTKONFERENS
Bästa konferensen 2023 - konstpedagogik i förändring; LEK, DEMOKRATI OCH MEDSKAPANDE PROCESSER 
arrangeras på Skissernas museum i Lund den 6 november. Läs mer

BOKFÖRINGSKURS FÖR KONSTNÄRER
Konstnärernas Riksorganisation arrangerar en digital bokföringskurs den 22 november. Kursen är öppen för alla bild- och formkonstnärer. Läs mer om kursen och anmälan

PENGAR - TVÅ DAGAR OM KULTURSTÖD FÖR FRIA UTÖVARE
Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling bjuder in till ”Pengar – två dagar om kulturstöd för fria utövare”. I år sker dagarna digitalt 22-23 november. Även anmälningar från Halland är välkomna. Sista anmälningsdag 20 november. Läs mer
 
Foto Alexander Ljungqvist
Open call - konstverk till Götaplatsen
 

Nu kan konstnärer söka uppdraget om att skapa offentlig konst till Götaplatsen, en plats i Göteborg med en betydande kulturhistoria. Intresseanmälan senast 6 november.

Läs mer
 
Sök medel!
 

STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas löpande fram till den 1 december om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom 6 månader. Stöd kan sökas för mindre projekt, förstudier, deltagande i konstnärliga sammanhang samt konstnärliga och kulturella initiativ med regional relevans. Stöd kan sökas av konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är folkbokförda och verksamma i Halland. Läs mer

Arbetsstipendium för konstnärer kan sökas av yrkesverksamma konstnärer som är bosatta och verksamma i Halland. Ansökningsperiod 1-30 november. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Läs mer
Fram till den 14 november finns möjlighet att ansöka om arbets- och långtidsstipendium. Läs mer
Just nu finns också möjlighet att söka internationellt utbyte och resebidrag. Läs mer

SÖK BIDRAG FRÅN KULTURRÅDET
Projektbidrag till fristadsprogrammet. Det här bidraget finns till för att fristadsfrågor ska få uppmärksamhet och fristadskonstnärer få möjlighet att delta i offentliga och konstnärliga sammanhang. Sista ansökningsdag 31 oktober. Läs mer

KREATIVA EUROPA
Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna. Stödet Culture Moves Europe syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella och är uppdelat i två stödformer; 
Culture Moves Europe – individer. Sista ansökningsdag 31 maj 2024. Läs mer
Culture Moves Europe – residens. Sista ansökningsdag 16 januari 2024. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND
Fram till den 17 november finns möjlighet att söka Opstart stöd samt Globus Opstart.
Läs mer om Opstart stöd
Läs mer om Globus Opstart
 
Stå pall mot rim och reson av Maria Safronova Wahlström för (X)sites 2023. Foto: Eva Lie.
X(sites) längs Kattegattleden 2023
 

(X)sites är ett utställningskoncept inom konstformen land art, där verksamma konstnärer från hela världen skapar temporära, platsspecifika konstverk längs cykelleder och promenadslingor. Detta är den femte upplagan av (X)sites som i år, förutom i anslutning till Kattegattleden, också pågår längs Sjuhäradsrundan, Sydkustleden och Wikstigen i Uppsala län. 

Utställningen är tillgänglig alla dagar i veckan dygnet runt till och med den 5 november.

Läs mer
 
För tips och information efterhand - följ Konst i Halland på Instagram och Facebook
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Hands Up! © Theodore Ågren / Bildupphovsrätt 2023
Kungsbacka konsthall
till och med 5 november
Theo Ågren - Bortom rådande omständigheter
 
Helena Blomqvist, Until the end of all Time, 2022. © Helena Blomqvist / Bildupphovsrätt 2023
Maria Friberg, Force Majeure Miami, 2022. © Maria Friberg / Bildupphovsrätt 2023
Varbergs Konsthall
till och med 7 januari
Under isen ligger himlen - Helena Blomqvist & Maria Friberg
 
Lotta Malmsten, Nepal (verket är beskuret) © Lotta Malmsten / Bildupphovsrätt 2023. Foto Theresé Särnbäck.
Galleri Hamnmagasinet, Varberg 
till och med 12 november
Lotta Malmsten - Spridda skurar
 
Nils Kreuger, En kuststad, 1909. Tillhör Prins Eugens Waldemarsudde
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan

till och med 24 januari
Hallands fotosalong 2023

till och med 24 januari
Varberg fotomaraton 2023
 
Naturhuset i Steninge. Ur Stinkpaddorna, kattugglan och vi - Att bygga utifrån en plats. Foto: Patrik Bengtsson
Rian, Falkenberg
till och med 3 december
Jag är Marina Kereklidou

till och med 3 december
Stinkpaddorna, kattugglan och vi - Att bygga utifrån en plats

till och med 3 december
Lekkontoret
 
Hommage, 2016. © Gittan Jönsson / Bildupphovsrätt 2023
Halmstads konsthall
till och med 7 november
Gittan Jönsson - We are all astronauts on a spaceship called Earth
 
Olle Bærtling, Agra, 1959. © Olle Bærtling / Bildupphovsrätt 2023. Arne Jacobsen, stol Myran, 1955/1984. Stig Lindberg för AB Gustavsberg, Reptil, stengods 1953. Skål, okänd, 1950-53. Ur utställningen Från Bærtling till Multikonst.
Hallands Konstmuseum, Halmstad
till och med 18 februari
Tillskott - nyförvärv ur samlingen

till och med 26 maj
Från Bærtling till Multikonst

öppnar 28 oktober
Unga slöjdares salong

tillsvidare
Gränsland - ur samlingen
 
Alvaro Tapia. Illustration ur Svenska folksagor
Teckningsmuseet i Laholm
till och med 28 januari
Världar och vidunder - Alvaro Tapia

till och med 28 januari
Arkeologisk fyndteckning
 
© Noa Andersson / Bildupphovsrätt 2023
Stadshusgalleriet i Laholm
öppnar 28 oktober
Noa Andersson - måleri, skulpturer och objekt
 
Konsthallen Hishult
till och med 22 oktober (sista veckan)
Tuula Lehtinen och Tomas Byström - Drömtydning - måleri & grafik

öppnar 28 oktober
Mikael Ericsson och Julie Ericsson - video, ljud och skulptur
 
Föreningsarrangerade utställningar
 
Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden, Halmstad
till och med 22 oktober (sista veckan)
Som vi ser det…keramik och fotografi – Christina Salwén, Olof Wettermark, Stefan Lundberg

öppnar 28 oktober
Ateljégruppen KKV - Skuggornas spel
 
Varbergs Konstklubb
Folkets hus, Varberg
till och med 4 november
Små och stora världar - Sabina Gavrilovic och Ann-Beathe Bengtsson

Fler utställningar i Halland hittar du här