Vecka 41 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Dags att rekvirera och söka KAE samt KUB
 
Nu är vi inne i oktober och det är dags att både ansöka om nya projekt och rekvirera de projekt som genomförts. Nya ansökningar för ramår 2025 samt rekvisition för kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB) avseende ramår 2022 ska vara inne till stiftet senast 31 oktober.
Det finns två skrifter som beskriver KAE. 
Handbok för arbetet med kyrkoantikvarisk ersättning samt Villkor för kyrkoantikvarisk ersättning (länkar till Kornet). Ett tips är att titta i handboken, där finns åtgärderna som är bidragsberättigade uppställda samt information om vilken procentsats som är riktvärde.
 
En kort checklista inför höstens KAE- och KUB-ansökningar:
  • Att man har koll på kostnaderna och finansieringen.
  • För ett projekt som består av flera olika åtgärder (exempelvis både tak- och fasadrenovering) ska varje åtgärd redovisas var för sig.
  • Att man har en projektplan/arbetsbeskrivning kring vad som skall göras.
  • Att man i god tid tagit kontakt med länsstyrelsen och skickat in ansökan om tillstånd för de åtgärder som kräver det.
  • Att kyrkorådet fattat beslut att söka bidrag för åtgärden.
  • Att man fått behörighet tilldelad till det nya IT-stödet av församlingens/pastoratets lokala behörighetsadministratör.
Vid en slutrekvisition är det dessutom viktigt att ärenden avslutas i Public360 när medlen har rekvirerats. För kyrkounderhållsbidrag (KUB) gäller samma ansöknings- och rekvisitionsförfarande som tidigare i form av pappersblanketter.
 
Vi ser fram emot alla nya spännande projekt inför 2025!
 
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare
Välkommen till Borås den 18 november, du som är ideell medarbetare! 
Under förmiddagen får vi ta del av gemensamma föredrag om vad det är att vara en luthersk kyrka, och om Act Svenska kyrkans arbete. Eftermiddagen ägnas åt ett antal seminarier där du väljer vad du vill delta i!
Vi träffas i Caroli församlingshem och avslutar dagen med musikgudstjänst i Caroli kyrka 16.00.

Läs mer och anmäl dig
 
Var med på Utlandskyrkans helg 14-15 oktober
14-15 oktober är det åter dags för Utlandskyrkans helg! Var med och delta, medverka eller bidra under den helgen. 

"Tipslappen" ger tips och idéer på vad du kan arbeta med i din församling, eller ditt pastorat. 

Läs mer om Utlandskyrkans helg
 
Inspirationsdag om SKUT/Utlandskyrkan
Välkommen till Varnhem den 18 november. Då är det inspirationsdag kring arbetet med Svenska kyrkan i utlandet! 
Utvecklingssekreterare Lena Olsson finns på plats för att berätta om nya möjligheter för utlandskyrkan - i en ny tid! Vi samtalar och funderar tillsammans kring hur vi kan arbeta lokalt. 
Läs mer
 
GNISTAN - ”bli ordets görare inte bara dess hörare”
 
Välkommen till årets Gnistan 12-14 januari 2024 som vill utmana oss att leva som vi lär
Helgen är fullsmockad av spännande workshops, lekar, gudstjänstfirande och massa annat kul.
Mer information
 
Skara stift väljer ny biskop 
I september 2024 kommer biskop Åke lägga ner staven för att gå i pension och innan dess ska det väljas en ny biskop i Skara stift. Valprocessen löper över lång tid och består av flera olika delar. 

Mer information om biskopsvalet och de olika delarna här!
 
Välkommen till TeKnet
 
IT är en fråga som berör alla – oavsett roll i organisationen. TeKnet är ett årligt återkommande event då olika yrkesroller får möjlighet att ta del av och ställa frågor om pågående och kommande projekt inom IT och digitalisering inom Svenska kyrkan.

TeKnet 2023
Kommer att hållas som ett videomöte i Teams 9 november kl 09-16.
Mer information (länk till Kornet)
 
Public 360 - Svenska kyrkans gemensamma system för ärendehantering, diarieföring och möteshantering
 
För att upprätthålla Svenska kyrkans offentlighetsprincip ska handlingar som inkommer eller upprättas registreras. När ärendehanteringen görs i Public 360 sparas all information på en och samma plats. Allt är säkert, sökbart och lätt att komma åt.

För att kunna använda Public 360 krävs att församlingen eller pastoratet är anslutet till den gemensamma IT-plattformen (GIP).
Första steget mot att ansluta sig till Public 360 är att fylla i en intresseanmälan. Efter att ni skickat in intresseanmälan kommer ni att bli kontaktade av stiftet.
 
Status 10 oktober:
  • 19 intresseanmälningar inkomna varav tre församlingar/pastorat har genomgått den tekniska anslutningen.
  • Två församlingar/pastorat är anslutna sedan tidigare, samt Skara stiftsorganisation.

Mer information (länk till Kornet)
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller! Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Rustad: "Förebilder i lärjungaskap"
Välkommen till höstens spännande Rustadhelg - en ledarutbildning för unga ledare som vill ta ansvar i församlingens grundläggande uppgift och få växa i sitt ledarskap och i sin tro. Helgen kommer att erbjuda seminarier, workshop, föredrag, reflektion i församlingsgruppen och mycket annat.
Läs mer
Berätta bibelberättelserna - utbildning för ideella medarbetare
 
En dag för ideella medarbetare. Fördjupning i 4 bibelberättelser. Under dagen får vi pröva olika metoder och verktyg i berättandet som rösten, mimik, kroppen, olika attribut etc. Dagen kommer varvas mellan teori och praktik.
Läs mer
 
Mötesplats Fastighet i Grästorp och Tidaholm
Vid höstens upplaga av Mötesplats Fastighet får vi möjlighet att inspireras och samtala kring fuktens påverkan och hur inneklimatet kan förbättras. Dessutom får vi en uppdatering kring Svenska kyrkans Färdplan för klimatet och de nya etappmålen. Som vanligt finns två orter och datum att välja på!
Läs mer
Själavård med unga
Välkommen till en kurs för dig som arbetar med barn och unga i Svenska kyrkan. Här får du med dig ett dialogiskt samtalsverktyg som stärker dig i mötet med unga, fördjupad kunskap om ungas livssituation och ökad uppmärksamhet kring tystnadsplikt och anmälningsplikt. Kursen består i huvudsak av samtalsövningar med handledning och du får också möta en barn- och ungdomspsykolog och en jurist som delar med sig av kunskap. 
Läs mer
 
 
Inspirationsdag för anställda om idealitet
Under hösten bjuds du som är anställd medarbetare i församling eller pastorat i Skara stift in till inspirationsdagar om idealitet. Dagen innehåller intressanta föredrag samt valbara pass utifrån olika områden. Syftet med dagen är att synliggöra nycklar till engagemang i uppdraget att vara kyrka tillsammans.
Läs mer
Inspirationsdag om barnkörmetodik
Välkommen till Hjo folkhögskola och en dag med fokus på barnkörsmetodik. Det blir handfasta tips, lek och sceniskt agerande. Vi får möta Edward Eklöf , kyrkomusiker i Jönköping och inspiratör för Svenska kyrkans pilotprojektet Sång igång.
Läs mer
 
Digital träff för Kontaktpersoner IT
 
19 oktober kl 14.30-16.00. Mötet är digitalt och inbjudan har gått ut. Om ni saknar inbjudan kontakta Carolina Thunborg.
Frågor och önskemål om ämnen kan tas med Mats Dahlberg.
 
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

NOVEMBER
- HBTQI-nätverket, 10
- Inspirationsdag för ideella, 18
- Inspirationsdag om SKUT, 18

 
 




FEBRUARI
- En dag om trans, 7
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Kornet riktar sig till de som har en anslutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, anställda, förtroendevalda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webbplatsen. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER