Ljus för glädje och sorg
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö      #11 2023     November
Ljus för glädje
och sorg
 
Hösten är verkligen här och vi står inför Allhelgonahelgen. Att den är en speciell tid märks tydligt både i våra kyrkor och på stadens alla kyrkogårdar.
I skymningen fladdrar ljuslågorna som tänts på gravar och i lundar för alla de som levt här före oss, de som vi har med oss och minns på olika sätt. Det är både smärtsamt och vackert på en och samma gång.
I kyrkorna lyser våra ljusbärare tillsammans med det stora Kristusljuset som en påminnelse om att evighetens ljus lyser för oss alla.
I minnesgudstjänster tänker vi särskilt på dem som lämnat det här livet sedan förra allhelgonahelgen. Där finns tillfälle för stillhet och eftertanke i ord, tystnad och musik.
Det vill hjälpa oss att få vila i hoppet som vår kristna tro förmedlar: Att Gud finns med oss i livets alla stunder och bär oss in i sin evighet när våra liv här på jorden är slut.

Vår Gud är en Gud, som omsluter både levande och döda.
Så får våra kyrkorum vara en bild för Guds kärleksfulla famn, som omsluter både levande och döda, därför att för Gud är alla människor levande.

Ljus tänder vi varje gång ett barn, eller en vuxen för den delen, döps som en påminnelse om att mörkret är övervunnet genom Jesus Kristus.
Ljus tänder vi i gudstjänsten just när någon lämnat det här livet – en påminnelse om att samma ljus som tändes vid dopet fortsätter lysa oss in i evigheten.

Så får vi leva här mitt i vår stad, omflutna av Guds evighetsljus och ljuset från dem vi minns.

Gisela Pernrup
Församlingsherde i S:t Johannes församling
 
Församlingsherde Gisela tillsammans med katten Tuss som är en utmärkt musfångare. Foto: Privat.
Vi hälsar församlingsherde Gisela Pernrup välkommen!
 

Hej Gisela! Vad roligt att du är på plats, vi är ju alla lite nyfikna på dig - vem är du och vad har du gjort innan du kom till Malmö pastorat och S:t Johannes församling?
Jag är född i Staffanstorp, men båda mina föräldrar var födda inom S:t Johannes församling. Därför känns det lite extra fint att få vara här och få verka i samma område som de växte upp. Platser, gator och namn som jag fick berättat för mig under min barndom får en fysisk verklighet.

Min väg till kyrkan blev via konfirmationen, eller snarare efter den när jag fortsatte som ung ledare. Med tiden blev det sedan kyrkospel, körsång, en tjänst som kyrkovaktmästare, församlingsassistent och en dag vågade jag ta steget för att börja läsa teologi. Teologistudierna ledde fram till att jag  prästvigdes 1998, och jag har alltid varit lycklig över att just det är meningen att vara mitt liv.
Mina hjärtefrågor under alla mina år som komminister, inte minst de tolv åren i Kvistofta församling, har alltid varit att utveckla församlingarnas sätt att möta barn, unga och deras familjer i vårt lärande kring kristen tro, tillsammans med gudstjänstutveckling.

2015 blev jag kyrkoherde på landet, i Strövelstorps församling söder om Ängelholm och 2018 utsågs jag av biskop Johan till kontraktsprost för Bjäre kontrakt som efter en kontraktsomläggning 2020 utökades till Bjäre-Kulla kontrakt, med andra ord hela det nordvästra hörnet av Lunds stift.

Du har verkligen hunnit med mycket! Och vad spännande att höra att dina föräldrar vuxit upp i S:t Johannes församling. Du nämnde dina hjärtefrågor här ovan med bland annat gudstjänstutveckling - det får oss att undra vad du ser fram emot i ditt arbete som församlingsherde i S:t Johannes församling?
Malmö är en spännande och föränderlig stad och området som är S:t Johannes församling är väldigt levande, dynamiskt och ungt. Redan under min korta tid i församlingen har jag mött många otroligt duktiga medarbetare och jag tycker verkligen att det ska bli spännande att få vara med och fortsätta utveckla det goda arbete som redan görs. Tillsammans ska vi försöka att identifiera de "vita fläckarna" på vårt församlingslivs karta och därigenom kunna bidra till tro, kärlek och befrielse.

Det låter som att du har mycket roligt men även hårt arbete framför dig, därför känns det lovande att du vill utforska församlingslivet tillsammans med medarbetarna. Men med rådande världsläge och i en stad som Malmö där mycket händer och skillnaderna är stora finns det ju också olika problem, svårigheter och utmaningar - vad tror du kommer att bli din största utmaning som församlingsherde?
Jag tror att bland det svåraste kommer att vara att se hur kriget och våldet i vår värld färgar vår stad. Det är tufft att exempelvis sitta på bussen på väg till ett möte och höra unga människor uttrycka sitt hat mot någon folkgrupp - det får mig att fundera över vad det gör med våra unga.
Därför tror jag att vår utmaning och våra stora möjligheter är att hitta vägar, som församling, som kan verka försonande för mångfalden. Ska vi orka stå upp och leva evangelium som hela människor i det, behöver vi samverka och stå tillsammans som en hel församling.

Kloka tankar du delar med dig av, och viktiga att fundera över. Ensam är ju inte starkast utan när vi gör det tillsammans. Men när du inte är församlingsherde i tjänst vad hittar du på med då? Har du någon dold talang?
Dold och dold, jag är en mästare på att göra saft, sylt och inläggningar! Säsongen börjar med fläderblomssaft och kan eventuellt avslutas med sloe gin när slånbären har blivit frostnupna - något som kan ta ganska lång tid här nere i Skåne. Just nu tar jag hand om hösthallonen som växer på den avstyckade gården utanför Ängelholm där jag bott sedan 2,5 år tillbaka, och när jag inte tar tillvara på trädgårdens gåvor så sysselsätter jag mig med att få iordning i övriga trädgården och huset.
Men om jag behöver byta perspektiv älskar jag att sjunga i kör och vandra! Allra helst vandrar jag i fjällmiljö, men Skåneleden funkar också - och har man lite tur kan det även bli bärplock. Jag hade dock önskat att det även kunde bli lite svamp när jag är ute i skogen, men jag har inte hittat mitt "svamp-öga" än. 
Sedan uppskattar jag väldigt mycket att hinna träffa familj och vänner någon gång ibland, det är en fin lyx när man jobbar oregelbundna tider.

Det låter som att du verkligen har fullt upp när du inte är i tjänst och kanske kommer vi att få ta del av dina kunskaper med att safta och sylta i framtiden? Vi vill i alla fall tacka för att du tog dig tiden att besvara våra frågor och hälsar dig ännu en gång varmt välkommen till S:t Johannes församling!

Församlingsherde Gisela Pernrup kommer att tas emot som församlingsherde söndagen 10 december i högmässan kl. 11 i S:t Johannes kyrka av kyrkoherde Gunilla Hallonsten och församlingsrådets ordförande Carin Larsson. Kom gärna och hälsa på Gisela och var med och be för hennes fortsatta arbete.
Allhelgona i S:t Johannes kyrka
 
Allhelgonahelgen är den tid på året då vi tillsammans uppmärksammar och minns de som har dött genom att tända ljus, både hemma och på kyrkogårdarna. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. Men du behöver inte vara ensam, S:t Johannes kyrka är öppen för bön och ljuständing. Varmt välkommen!
Fredag 3 november
11.30 - 18.00 Kyrkan är öppen för bön och ljuständning
12.00 Ljusutdelning vid Triangelstationen
16.00 Lyktvandring

Lördag 4 november
10.00 - 16.00 Kyrkan är öppen för bön och ljuständning
11.00 Gudstjänst med åminnelse

Söndag 5 november
10.00 - 16.00 Kyrkan är öppen för bön och ljuständning
11.00 Högmässa
17.00 Konsert: Mozarts Requiem med Malmö akademiska kör och orkester.
Lyktvandring
 
Fredag 3 november kl. 16-18.
Samling kl. 16 utanför S:t Johannes kyrka.
 
Följ med på en vandring på temat ljus som går från S:t Johannes kyrka kl. 16. Vandringen går genom Folkets Park, S:t Pauli kyrkogårdar och avslutas med en kort andakt i S:t Pauli kyrka ca kl. 18.
Ta med egen lykta och kläder efter väder. Ingen anmälan.

Har du frågor om vandringen?

Vill du läsa mer om lyktvandringen besök  hemsidan.
Gudstjänster under Allhelgona
 
Lördag 4 november kl. 11
Gudstjänst med åminnelse
Alla helgons dag
I denna gudstjänst minns vi de som har dött under det gångna året. En gudstjänst för dig som söker tröst.
OBS! Inga namn läses upp i gudstjänsten.

Präst: Gisela Pernrup
Diakon: Petra Persson
Musiker: Sofia Söderberg

Söndag 5 november kl. 11
Högmässa
Söndagen efter alla helgons dag
Präst: Johnny Wegestål
Musiker: Sofia Söderberg
Seniorkören medverkar
Konsert: Mozarts Requiem
 
Söndag 5 november kl.17

Upplev ett av de mest mytomspunna och omtalade verket i den klassiska repertoaren!
Med gastkramande körpartier och andlöst vackra arior gestaltar Mozart Guds vrede och bottenlösa förtvivlan - och samtidgt erbjuder hopp ochh ljus, mitt i mörkret.
Medverkande:
Malmö Akademiska kör och orkester
Solister från Malmö Opera Academy:
Linnéa Nordenback, sopran
Alice Akhlaghi, alt
Fredrik Hagerberg, tenor
Magnus Lindegård, bas
Daniel Hansson, dirigent

Biljett går att köpa via kulturcentralen.nu eller i dörren i samband med konserten.
Gudstjänst
onsdag 1 november kl. 12.10
Veckomässa
Präst: Gisela Pernrup
Musiker: Mats Hultkvist

onsdag 1 november kl. 17.30
Gränslandsmässa
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg

lördag 4 november kl. 11
Gudstjänst med åminnelse
Alla helgons dag - Helgonen
Präst: Gisela Pernrup
Diakon: Petra Persson
Musiker: Sofia Söderberg

söndag 5 november kl. 11
Högmässa
Söndagen efter alla helgons dag (Alla själars dag) - Vårt evighetshopp
Präst: Johnny Wegestål
Musiker: Sofia Söderberg
Seniorkören medverkar

onsdag 8 november kl. 12.10
Veckomässa
Präst: Johnny Wegestål
Musiker: Mats Hultkvist

onsdag 8 november kl. 17.30
Gränslandsmässa
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg

söndag 12 november kl. 11
Högmässa
Tjugotredje söndagen efter trefaldighet - Förlåtelse utan gräns
Präst: Elisabet Hartman
Diakon: Agnes Callewaert
Musiker: Mats Hultkvist
onsdag 15 november kl. 12.10
Veckomässa
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Mats Hultkvist

onsdag 15 november kl. 17.30
Gränslandsmässa
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg

söndag 19 november kl. 11
Högmässa
Söndagen före domssöndagen - Vaksamhet och väntan
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg
Koralkören medverkar

onsdag 22 november kl. 12.10
Veckomässa

Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Mats Hultkvist

onsdag 22 november kl. 17.30
Gränslandsmässa
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg

söndag 26 november kl. 11
Högmässa
Domssöndagen - Kristi återkomst
Präst: Gisela Pernrup
Diakon: Petra Persson
Musiker: Mats Hultkvist

onsdag 29 november kl. 12.10
Veckomässa

Präst: Gisela Pernrup
Musiker: Mats Hultkvist

onsdag 29 november kl. 17.30
Gränslandsmässa
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg
Inför advent och jul
Swisha en godare jul
 
Julen är en tid som för många är fylld av värme, god mat och julklappar. I år drabbas många av stigande matpriser och höjda boendekostnader vilket gör att de som redan har det svårt ekonomiskt får det ännu svårare. Behovet av stöd ökar och det märks i kyrkans sociala arbete.

Hjälp oss att hjälpa fler! Ditt stöd kan förändra julen för en medmänniska.
Insamlade pengar går utan mellanhänder till inköp av presentkort till behövande. Presentkortet gäller inköp i en stormarknad där den sökande kan köpa allt från julmat, julklappar eller vinterstövlar.
 
Swisha ditt bidrag
 
Swisha valfri summa till Svenska kyrkan Malmös julkampanj
Swishnummer 123-420 21 15 skriv i meddelanderutan: Jul23
 
Biljetter till Luciahögtiden
 
Ännu ett år har gått och det är dags att släppa biljetterna till den mycket populära och efterlängtade Luciahögtiden med Malmö akademiska kör som äger rum 13 december i S:t Johannes kyrka kl. 18.30 och kl. 20.

Biljetterna släpps måndag 6 november kl. 14 och finns därefter att köpa under kyrkans öppettider:
måndag - fredag 11 - 18
lördag - söndag 10 - 16

Vi ber om visad hänsyn i samband med gudstjänster, kyrkliga handlingar (begravning, dop, vigsel) och under konserter då försäljningen tillfälligt stoppas.
Pris per biljett är 120 kr och alla måste ha biljett. Betalning med Swish.

OBS! Luciahögtiden rekommenderas
från 10 år.
Musik och kultur
En utställning om död, bortgång, sorg och förlust
av Victor Jakobsson och Frida Rådlund
 
"Förlåt för att jag inte grät på din begravning
men jag andades ut
äntligen var det slut!"


Ett ämne som för många är svårt att beröra och som många gånger undviks får här ta plats på ett lekfullt men ändå allvarligt utforskande kring död, bortgång, sorg och förlust i konstutställningen Döden, här kommer vi!
Utställningen vill skapa rum för samtal och möten kring ämnet och låta tankar, känslor och upplevelser få ta plats hos den som tar del av konstverken.

Läs mer om utställningen och konstnärerna på hemsidan.
Döden, här kommer vi! visas i S:t Johannes kyrka 6 - 19 november under kyrkans öppettider.

I Gränslands programmet onsdag
8 november kommer konstnären Victor Jakobsson att medverka och prata om döden, livet och utställningen. 
Läs mer om kvällen längre ner.

 
söndag 5 november kl. 17
Mozarts Requiem
 

Låt dig svepas med i en tidlös musikalisk upplevelse tillsammans med Malmö akademiska kör och orkester med solister från både Malmö Opera Academy och the Royal Danish Opera Academy. Dirigent är Daniel Hansson.

Biljetter via kulturcentralen.nu eller i dörren.
fredag 10 november kl. 18
Candle Concert -
Slumra till Bach
 

Avsluta arbetsveckan och inled helgen omsluten av hundratals tända ljus och Johann Sebastian Bachs vackraste och lugnaste stycken. Musiken framförs av Johanneskyrkans egna musiker, Sofia Söderberg, cello, Christian Schultze, piano och Mats Hultkvist, orgel.
söndag 12 november kl. 17
Faurés Requiem
 

Johanneskören framför Gabriel Faurés vackra och trösterika Requiem från 1890.
Kristine Nowlain, sopran.
Nils Gustén, baryton.
Orkester.
Christian Schultze, dirigent.
söndag 19 november kl. 17
Baroque loops
 

Följ med barockvirtuoserna Buhre & Reuter på en improvisatorisk upptäcktsresa! Gamla sköna 16-1700-tals favoriterna får ny skepnad när musikerna med hjälp av loop-pedaler klonar sig själva. Trots att de bara är två skapar de ett helt band som fyller rummet med skönt sväng och himmelska polyfonier. Ur den barocka traditionen växer något folkligt, men också eget och alldeles och unikt, fram.
Musik av bl.a Purcell, Monteverdi, Burns, Bellman och Merula samt av Buhre & Reuter.

Sång, violin och viola - Per Buhre
Kontrabas - Viktor Reuter
söndag 26 november kl. 17
Domssöndagen
 

Domssöndagen har fått vitt skilda beteckningar, som den fruktansvärda ”Dies irae – Vredens dag” eller den glädjefyllda ”Kristi konungens dag”.
Mats Hultkvist, orgel.
Vill du läsa om alla konserter?
 
Besök S:t Johannes kyrkas hemsida för att läsa mer om de olika konserterna samt om kommande konserter.
onsdag 1 november kl. 18
Otroligt! Helig!
- nycirkus premiär!
 

Sitter vårt känsloliv i huvudet, hjärtat eller någon annanstans i kroppen? Tre cirkusartister och en musiker undersöker hur vi blir de vi är.

På scenen
Cirkusartister: Fridamy Roth(dans-akrobatik), Alva Harju Jansson(cyrwheel) och Markus Aarøy Vikse(jonglering)
Musiker: Agnes Kofoed Christiansson(sång) Christoffer Breman(slagverk), Rasmus Ringdahl(slagverk)
Tonsättare: Johan Stertman
Konstnärlig ledning: Fridamy Roth & Johan Stertman
Ljudteknik: Arman Ikanovic
Med stöd av: Kulturrådet, Lunds kommun, Cirkus Syd, Karavan, Region Skåne.
onsdag 8 november kl. 18
Utan sorgflor
- Hej döden! Här kommer vi!
 

"Förlåt för att jag inte grät på din begravning
men jag andades ut
äntligen var det slut!"


Konstnärerna Frida Rådlund och Victor Jakobsson tar sig an döden med humor och största allvar. Med hårda, mjuka och sköra material placerar de döden mitt i en stark lust att leva och inte bara överleva. 

På scenen: Konstnären Victor Jakobsson samt musikerna Niklas Fransson och Sofia Söderberg.

Läs mer om kvällens program på hemsidan.
onsdag 15 november kl. 18
Stadens skavsår
- om grindstäder och gated communities
 

Allt fler bostadsområden i Malmö bygger stängsel runt sina innergårdar och portarna kan bara öppnas med kodlås. Vad händer med vårt samhälle när vi stänger andra ute och oss själva inne?

På scenen: Författaren och journalisten Kolbjörn Guwallius & ackordionisten Buzor Nenic och violinisten Ida Meidell Blylod.

Läs mer om kvällens program på hemsidan.
onsdag 22 november kl. 18
Man i Malmö
- internationella mansdagen
 

Med stor människokännedom och mycket värme målar Torbjörn Flygt upp personporträtten i sina romaner. Få har lyckats skildra Malmömännen med en sådan träffsäkerhet som han. Har staden en själ som går att beskriva?

På scenen: Författaren Torbjörn Flygt & sångaren Adam Leckius.

Läs mer om kvällens program på hemsidan.
onsdag 29 november kl. 18
Med blicken mot rymden
-  kosmiska resor och himmelska ljudlandskap
 

Raketuppskjutningar och månlandningar, satelliter i omloppsbanor unt jorden och science fiction-berättelser om liv på andra platser i universum, stjärnor, galaxer och solsystem, ja allt som handlar om rymden fascinerar författaren och journalisten Maria Küchen.

På scenen: Författaren och journalisten Maria Küchen & musikerduon Mika Stjärnglinder och Johan Agebjörn.

Läs mer om kvällens program på hemsidan.
Verksamheter
Ta chansen att Pilgrimsvandra 
 
Höstens pilgrimsvandringar i Pildammsparken går mot sitt slut för denna termin.
Tisdag 14 november och tisdag 28 november är de två sista tillfällena innan vandringarna tar paus för att sedan starta i februari 2024 igen.

Vandringarna startar med samling kl. 10.50 framför S:t Johannes kyrka och går sedan genom Pildammsparken för att avslutas vid S:t Johannes kyrka efter ca en timme.
Ingen anmälan.

Har du frågor?
Kontakta pilgrim.malmo@svenskakyrkan.se
 
Ta en fika på
Café Johannes
 
Varje tisdag kl. 12.30 - 15 öppnas dörrarna till Lilla salen i församlingshemmet för den fikasugne!
Här finns mackor, kakor, kaffe och te, men även varm choklad för den som är sugen på det i höstrusket (varför inte toppa den med lite vispgrädde och marshmallows?). På Café Johannes blir det många givande och trevliga samtal och för den som önskar finns det möjlighet att lägga pussel eller läsa en bok.

Varmt välkommen!
 
Händer i församlingen
S:t Pauli kyrka
Lördag 4 november kl. 17
Eld blir till med två körer, strängar, dragspel och valthorn
 
En konsert om hopp och framtidstro då femtio kvinnoröster intar rummet när Sorella Vokalensemble möter damkören Senza Nome från Östergötland samt Trio Wolski och Jasmin Gomaa på valthorn. Fri entré.
S:t Matteus kyrka
söndag 5 november kl. 13-13.30
Söndagsorgel
 
Välkommen till höstens sista söndagsorgel med orgelmusik till tröst i allhelgonatid med Sofia Hernqvist.
Söndagsmusiken ger dig möjligheten att lyssna på orgeln i S:t Matteus kyrka av Mårtenssons Orgelfabrik i Lund, invigd 1983, med 26 stämmor, som klingar ”fransk” katedralklang!
S:t Pauli kyrka
Lördag 25 november kl. 17
REGNBÅGSSCEN om manlighet med Svanholm Singers och Fredrik Gällentoft
 
Svanholm Singers gästar Regnbågsscenen lördagen 25 november i S:t Pauli kyrka. De kommer att framföra delar av sin föreställning SJÄLV. Fredrik Gällentoft medverkar.
Temat för Regnbågsscen vid detta tillfället är manlighet.
Regnbågsscen börjar kl. 17, fika och mingel från kl. 16.30.

Läs mer om Regnbågsscenen i S:t Pauli kyrka på hemsidan.