En vandring på räntetoppen
 
 
Den senaste tidens marknadsutveckling har präglats av en tro på högre räntor under en längre tid samt en ökad oro för konjunkturen. Centralbankerna har toppkänning men är i sin kommunikation fortfarande tydliga med att någon sänkning inte kommer i närtid. Hoppet står nu till årets fjärde kvartal, som säsongmässigt brukar vara starkt.
 
I USA har man precis undvikit en nedstängning av hela statsapparaten efter en kompromiss mellan demokraterna och republikanerna. Nya förhandlingar kommer hållas och senast den 17 november måste man funnit en överenskommelse för budgeten för att inte riskera en nedstängning. Goldman Sachs har gjort beräkningar som visar att en nedstängning kan orsaka en reducering av BNP om 0,2% per vecka. Under rådande omständigheter vore det ett hårt slag, inte bara mot USA:s ekonomi, men även den globala.
 
Centralbankerna säger att vi ska ha högre räntor under längre tid. Visserligen så lämnade den amerikanska centralbanken Fed, räntan oförändrad vid sitt senaste möte, vilket var i linje med förväntningarna. Men i kommunikationen kring beslutet meddelade man att fler höjningar inte går att utesluta samt att de förväntade sänkningarna under 2024 hade halverats från 1 procentenheter till 0,5 procentenheter. Om räntan kommer höjas, lämnas oförändrad eller sänkas beror helt på inkommande marknadsdata, vilken just nu inte är helt övertygande. Riksbanken höjde räntan under september med 0,25 procentenheter till 4 %, vilket möjligtvis kan vara toppen för denna gång. Men likt Fed och övriga centralbanker så är man försiktig i sin kommunikation och vill hålla alla alternativ tillgängliga.

Den svenska kronan är rekordsvag vilket skulle kunna vara bidragande till att man eventuellt höjer räntan ytterligare ett steg vid nästa möte. Men hushållens och fastighetssektorn höga belåning, som även det är en anledning till den svaga kronan, gör samtidigt att vi är ännu känsligare för räntan och risken finns att Riksbanken redan gått längre än vad hushållen och fastighetssektorn klarar av.

Läs hela fondkommentaren
 
 
Aktiva Fondportföljer
Utveckling för våra Aktiva Fondportföljer senaste månaden:

Aktiv Defensiv: -1,57%
Defensiv mixindex: -1,35%

Aktiv Balanserad: -2,48 %
Balanserad mixindex: -2,42 %

Aktiv Offensiv: -4,95 %
MSCI World: -5,06 %

Aktiv Tillväxt: -4,62 %
MSCI EM: -3,37 %


(Siffror per 30/9, 30 dagar bakåt, innan avgifter)
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
BGF World Energy A2  +4,82%
 
Månadens bästa hedgefond
Lynx  +7,75%
 
Månadens bästa räntefond
Nordkinn Fixed Income Macro Fund SEK A  +1,63%
 
Avkastning per 2023-10-01, 30 dagar bakåt
Se våra topplistor här
 
 
Jag vill fortsätta att ta emot information och nyheter från Fondmarknaden.se

Ja, gärna        Nej, tack
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.