Webbsändning med SKR och socialtjänstministern
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tillsammans för att bryta nyrekryteringen till gängen
 
Den 4 oktober höll SKR och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall en webbsändning för socialtjänsten om hur vi stoppar nyrekryteringen till gängen. Nu kraftsamlar vi tillsammans för att lösa situationen – både här och nu och på lite längre sikt, skriver Åsa Furén-Thulin, chef för SKR:s socialtjänstsektion.
Läs socialtjänstbloggen och se sändningen i efterhand 
 
Bra att kunna frånta mobiler på ungdomshem och LVM-hem
 
Minska tillgången till mobiler och tillåt avlyssning på särskilda ungdomshem och LVM-hem. Det föreslår regeringen i en promemoria. SKR delar förslagen och vill att samma regler ska kunna gälla på HVB.
Tryggare och säkrare miljö för boende och personal
 
Projektledare Love Nordenmark och Maria Högkvist, Åsa Furén-Thulin, Birgitta Persdotter, Karlstad universitet. 
Socialtjänsten är ojämställd – hur ändrar vi på det?
 
Att vi ska utgå ifrån individen låter självklart. Men forskning visar att de könsnormer som präglar samhället i stort, också återspeglas i socialtjänstens arbete. Det skriver Åsa Furén-Thulin om den nya kunskapsöversikt som presenterades under Socialchefsdagarna i Karlstad. 
Ny rapport från pilotprojekt för jämställd socialtjänst 
 
En kunskapsbaserad socialtjänst kräver långsiktighet och uthållighet
 
Sedan 2020 har 288 av 290 kommuner beslutat att tillsammans finansiera och säkra arbetet med att utveckla en kunskapsbaserad socialtjänst. Nu startar arbetet med att förnya rekommendationen för finansieringen. Det skriver Mari Forslund, chef för sektionen för kunskapsstyrning på SKR.
Förnyad rekommendation ska gälla från 2025
 
Nu gäller nya regler om dygnsvila
 
Sedan 1 oktober gäller nya regler om dygnsvila där arbetstagaren har rätt till minst 11 timmars dygnsvila.
 
Mer från SKR 
 
 
Ny programberedning för trygghet i samhället
SKR:s styrelse inrättar en programberedning som stöd för kommuners och regioners trygghetsarbete. Beredningen ska bland annat fokusera på kommuners brotts- och våldsförebyggande arbete, socialtjänstens tidiga insatser, välfärdsbrott och gängkriminalitet.
Ska ta fram lägesbild, lärande exempel och förslag på åtgärder
 
Negativt besked om kommunerna i arbetsmarknadspolitiken
SKR har länge påtalat att kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken måste tydliggöras. Men Arbetsförmedlingen anser att det saknas juridiska förutsättningar att låta kommuner utföra arbetsmarknadsinsatser på myndighetens uppdrag.
Kommunernas vilja att stötta borde omfamnas, inte ratas
 
Tio trender som kommer att påverka kommuner och regioner
Ta del av SKR:s trend- och omvärldsanalys. De fem spänningsfälten som presenteras i analysen handlar om demografi, globalisering, grön omställning, värderingar och teknikutveckling.
Vägval för framtiden
 
Konferenser och seminarier 
 
 
17 oktober
Socialrättsliga nyheter
Få en genomgång av nyheterna inom SoL, LSS, LVU och andra regleringar inom socialrätten. SKR bjuder in till en zoomsändning där vi diskuterar kommande stora reformer, ny lagstiftning och utveckling av praxis. Inga förkunskaper krävs.
Sista dag för anmälan 10 oktober
 
18 oktober
Socialtjänstens arbete med  våldsutövare
Vad krävs för att nå dem som utsätter närstående för våld och få dem att sluta? Professor Katreena Scott från Kanada delar med sig av lärdomar från grupprogrammet Caring Dads, som riktar sig till våldsutövande pappor. Medverkar gör även forskare från ATV i Norge samt flera experter från Sverige.
Sista dag för anmälan 17 oktober
 
18 oktober
Öppet forum Yrkesresan
Öppet forum är ett återkommande informationstillfälle om Yrkesresan. Syftet är att ge en lägesrapport om hur arbetet utvecklas, både övergripande i projektet och för de olika yrkesresorna. Det finns också möjlighet att ställa frågor.
Sista dag för anmälan 17 oktober
 
18 oktober
Uppföljning i missbruk- och beroendevården
Hur kan ASI-data användas för att utveckla kunskap och förbättra missbruks- och beroendevården? Hör om två nationella projekt och få inspiration från verksamheter i Östersund, Trelleborg och Södertälje. Seminariet arrangeras av SKR och Socialstyrelsen inom ramen för Partnerskapet.
Sista dag för anmälan 16 oktober
 
1 nov
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
En rad utredningar och lagförslag har initierats kring arbetet med unga kriminella. SKR bjuder in till en heldag om vad som är på gång – hur påverkas socialtjänsten? Bland annat medverkar lektor Michael Tärnfalk, som ska se över socionomutbildningen på uppdrag av regeringen.
Sista dag för anmälan 31 oktober
 
7 november
AI i äldreomsorgen – är det möjligt?
Välkommen till ett spännande seminarium om artificiell intelligens (AI) i äldreomsorgen. Medverkar gör Helsingborgs stad, som utvecklat en lösning för hemtjänst och delegerad hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 
Sista dag för anmälan 3 november
 
8 november
Föräldrastöd och socialtjänstens roll i utsatta områden
Föräldraskapsstöd i utsatta områden är en av de viktigaste strategierna för integration, jämställdhet och hälsa och för att förebygga utanförskap och kriminalitet bland unga. Under en heldag utforskar vi hur socialtjänsten kan samverka kring stödet för familjer, och lyfter exempel från verksamheter runt om i landet.
Sista dag för anmälan 7 november
 
8–9 november
Grundkurs i LVU
SKR ger en två dagar lång utbildning om den praktiska tillämpningen av lagstiftningen kring omhändertagande av barn och unga. Utbildningen lyfter praktiska exempel och rättsfall. Kursmaterialet som skickas ut innan start kan även användas som verktyg i arbetet på hemmaplan.
Sista dag för anmälan 1 november
 
10 november och 1 december
Individbaserad uppföljning i socialtjänsten
Vill du utveckla arbetet med individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten? Under två digitala workshops lyfter vi hur du kan arbeta vidare med analys, vilka verktyg som finns och hur brukarmedverkan kan användas som en del av analysen.
Sista dag för anmälan 3 november
 
17 november
Aktuellt inom socialpolitik
Vilka utredningar, lagändringar och nationella uppdrag är på gång inom socialtjänstens område? Och hur påverkar det socialtjänsten lokalt? SKR bjuder in förtroendevalda, chefer och strateger till en webbsänd heldag om de mest aktuella frågorna.
Sista dag för anmälan 16 november
 
24 november
Kunskap och evidens i arbetet med barn och unga
Förslaget till ny socialtjänstlag ställer krav på mer förebyggande arbete, en tillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst samt ett stärkt arbete för barnets bästa. Men hur vet vi vilka insatser som ger effekt? SKR bjuder in till en heldag om kunskap och evidens i förebyggande socialt arbete.
Sista dag för anmälan 23 november
 
1 december
Socialtjänstens roll i samhällsplaneringen
Socialnämnden ska bidra till samhällsplaneringen för att förebygga sociala problem, något som i praktiken visat sig svårt. Kan socialtjänsten arbeta annorlunda? SKR bjuder in till en heldag för chefer, förtroendevalda och medarbetare inom socialtjänst och samhällsbyggnad.
Sista dag för anmälan 30 november
 
Start 29 januari
Utbildning till barnrättstrateg
Lär dig mer om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den praktiskt i verksamhet. Utbildningen är fyra dagar och varvar teori med workshops och hemuppgifter.
Sista dag för anmälan 22 januari
 
Nytt från omvärlden
 
 
Kriminalvården ska förbereda för ungdomsfängelser
Regeringen ger Kriminalvården i uppdrag att förbereda inrättandet av särskilda ungdomsavdelningar för unga i åldern 15–17 år som döms för grov brottslighet. Avdeldningarna ska ersätta de avdelningar på särskilda ungdomshem som Statens institutionsstyrelse (SiS) ansvarar för idag.
Ungdomsfängelserna ska stå klara 1 juli 2026
 
Minskning av äldre som upplever ofrivillig ensamhet
Det har blivit något lättare för de som bor på särskilt boende att få träffa en sjuksköterska när det behövs. En viss ljusning kan också noteras gällande hur många som besväras av ensamhet. Det visar Socialstyrelsens årliga brukarundersökning i äldreomsorgen.
Fler kvinnor än män besväras av ensamhet
 
Sämre hälsa hos personer med funktionsnedsättning
Personer med psykiska funktionsnedsättningar har sämre hälsa, utsätts oftare för övergrepp och får sämre behandling inom vården än befolkningen i övrigt.
Det visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00