Det här är nyhetsbrevet för dig som är ideellt engagerad i Svenska kyrkan i Skara stift. Välkommen att ta del av vad som är på gång i stiftet framöver. 
Känner du någon som du tror skulle ha glädje av det här nyhetsbrevet? Tipsa om att man kan läsa mer och anmäla sig på https://www.svenskakyrkan.se/skarastift/nyhetsbrevet-aktuellt-ideellt
 
Kursdag: Berätta bibelberättelserna 
Välkommen till en kursdag om hur vi kan ge bibelberättelserna ny lyskraft för alla åldrar. Det blir fördjupning i fyra bibelberättelser och vi får prova på olika metoder och verktyg i berättandet. Dagen är kostnadsfri och vänder sig till både ideella och anställda medarbetare. 

Välkommen till Tidaholm den 21 oktober! Anmäl dig senast 15 oktober. 

Läs mer
 
Klimatfestival i Skara av barn för vuxna
Den 26 oktober blir det klimatfestival i Skara - en eftermiddag då barns och ungas uppfattningar, känslor och kunskap om klimatet står i fokus. Den primära målgruppen för festivalen är vuxna medarbetare i Svenska kyrkan, anställda, förtroendevalda och ideella.

Läs mer
 
Act Svenska kyrkan: Samordnarutbildning 
Är du samordnare för Act Svenska kyrkan? Då finns ett fint tillfälle till utbildning för dig den 9-10 november i Uppsala. Den vänder sig till dig som redan gått en samordnarutbildning eller har motsvarande erfarenhet. 
Under denna utbildning får du inspiration och verktyg i ditt uppdrag som samordnare. Du får också tillfälle att träffa samordnare från hela landet. 

Läs mer
 
Existence is resistance - leva modigt tillsammans
Välkommen till en konferens med tid för möte och reflektion om ett gott samhälle för alla. Detta är ett tillfälle och en återsamling för dig som tidigare deltagit i kursen "Tala väl med/om varandra", men också för dig som är nyfiken och intresserad av dialog, inspiration och kunskap kring interreligiösa relationer och verksamheter. 

Läs mer
 
Barnkördag i Skövde i november
Unga körsångare välkomnas till en härlig barnkördag i Skövde den 11 november!
 
Medverkande är Edward Eklöf, kyrkomusiker och inspiratör för Svenska kyrkans pilotprojekt Sång i gång. Syftet med pilotprojektet är att ge alla barn möjlighet att få utveckla sin sångröst tillsammans med andra.

Dagen avslutas med musikgudstjänst i S:ta Helena kyrka 17.00.

Läs mer


 
Inspirationsdag för ideella medarbetare 
Välkommen till Borås den 18 november, du som är ideell medarbetare!
Under förmiddagen får vi ta del av gemensamma föredrag om vad det är att vara en luthersk kyrka, och om Act Svenska kyrkans arbete. Eftermiddagen ägnas åt ett antal seminarier där du väljer vad du vill delta i!
Vi träffas i Caroli församlingshem och avslutar dagen med musikgudstjänst i Caroli kyrka 16.00.
Läs mer 
 
Inspirationsdag om Svenska kyrkan i utlandet
Välkommen till Varnhem den 18 november. Då är det inspirationsdag kring arbetet med Svenska kyrkan i utlandet!

Utvecklingssekreterare Lena Olsson finns på plats för att berätta om nya möjligheter för utlandskyrkan - i en ny tid! Vi samtalar och funderar tillsammans kring hur vi kan arbeta lokalt.

Läs mer
 
Hållbara måltider - kurs för dig som lagar mat 
Vi äter mycket tillsammans i kyrkan, och samtidigt har vi högt uppsatta mål om att reducera den kyrkliga verksamhetens klimatavtryck så långt det bara är möjligt. Det är viktigt att reflektera över måltiders påverkan på klimat och natur och hur vi kan minska den. 24 november har du som lagar mat i kyrkans sammanhang möjlighet att komma till Hjälmareds folkhögskola för att lära dig mer om matens påverkan. Läs mer här!
 
Webbinarier: Solkraft från ovan
Är du nyfiken på att lära dig mer om solkraft? Prästlönetillgångarna i hela Sverige har startat upp ett projekt kring Storskaliga Solkraftsparker inom Färdplan för klimatet. En del i projektet är kunskapswebbinarier för alla intresserade medarbetare i Svenska kyrkan - anställda, förtroendevalda och ideella.

Webbinarierna är kostnadsfria att vara med på. Du kan också kika på inspelningar från tidigare webbinarier. Läs mer
 
Andrum i advent 
Varmt välkommen till Andrum i advent - ett dygn på Flämslätt då du får stanna upp en stund i adventstid.

Denna gång är temat "Bön och andlighet".
Vi gästas av bland annat Syster Karin från Alsike kloster och nätprästen Charlotte Frycklund.
Det blir också spännande valbara pass att välja bland.

Läs mer
 
Välkommen till Lilleskogs Själavårdsinstitut
Till Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog utanför Alingsås är du varmt välkommen som ideell medarbetare. Läs på webben om vad Lilleskog erbjuder. Här kommer några tips:

Stilla dag eller Stilla dygn, 14–15 november
En dag eller ett dygn för din egen fördjupning och för andhämtning med måltider och gemensam bön. Läs mer här!

Stilla dygn om existentiell hälsa, 24-25 januari
Ett kursdygn med retreatens rytm med fokus på betydelsen av existentiell hälsa. För dig som arbetar i människovårdande yrken eller har sådana uppgifter i församlingen. Läs mer här!

Drömseminarium i retreatens ram, 26–28 januari 
I en liten grupp arbetar vi med våra drömmar enligt Montague Ullmans metod. Att arbeta med våra drömmar kan visa oss på slumrande möjligheter. Läs mer här!

Retreat: Heliga danser, 23-25 februari
Under denna retreat får du varva tystnad och stillhet med den meditativa dansform som inom Svenska kyrkans tradition brukar kallas Heliga danser. Läs mer här!

 
 
Dags att beställa material till julinsamlingen
 
Än känns julen kanske avlägsen - men redan nu är det hög tid att beställa material till den kommande julinsamlingen som startar första söndagen i advent. 

Under rubriken ”Bryt en tradition” lyfter vi fram Act Svenska kyrkans arbete för att bryta skadliga traditioner så som tvångsäktenskap och genusrelaterat våld.

På webben finns material och inspiration att hämta! Redan nu kan du kika runt och få idéer, läsa om kampanjen och hitta viktiga datum.

Trycksaker behöver beställas redan nu. Sista datum är 10 oktober! I webbshopen hittar du exempelvis foldrar, affischer, västar, dekaler, barnmaterial, tändsticksaskar och mycket annat. Till webbshopen
 
Vill du instagramma för Skara stift?
På Skara stifts vandringskonto på Instagram - @tillsammansiskarastift - kan du följa en medarbetare i veckan i någon av stiftets församlingar. Gå gärna in och följ kontot!

Vill du själv ha hand om kontot under en vecka? Vi vill gärna ha fler ideella medarbetare som delar tankar om tro och liv, glädje och stolthet i Svenska kyrkan!

Hör av dig till 
skarastift.kommunikation@svenskakyrkan.se så får du veta mer om vad det innebär!

@tillsammansiskarastift