Nyheter från SKR
 
 
Tio trender som kommer att påverka kommuner och regioner
Kommuner och regioner behöver följa och analysera förändringar i omvärlden för att förstå vad som påverkar verksamheterna. SKR har därför publicerat en omvärldsanalys fram till år 2035.
Analysen har tagits fram i samarbete med forskare, sakkunniga och representanter från kommuner och regioner
 
Krafttag krävs för att minska hyrbemanning i vården
Regionernas kostnader för hyrbemanning inom vården fortsatte öka under första halvåret 2023. Regionerna är överens om att intensifiera arbetet för att minska hyrbemanningen.
Sjukhusvården står för den största kostnadsökningen
 
"Regeringen måste ansvara för sin finansiering av vården"
Beskeden om höjda bidrag till kommuner och regioner är viktiga, men de extra pengarna kommer inte att räcka, skriver Rachel De Basso och Marie Morell från SKR:s sjukvårdsdelegation.
Vi måste kunna fortsätta ge patienter en god och jämlik vård i Sverige, oavsett konjunkturläge
 
SKR kurser och konferenser
 
 
Hållbar upphandling för förtroendevalda
I upphandlingsprocessen kan dina beslut som förtroendevald göra skillnad!
Offentlig upphandling omsätter drygt 800 miljarder kronor årligen – genom kommunernas och regionernas gemensamma köpkraft kan vi bidra till en snabbare omställning och bidra till att uppfylla de globala målen i Agenda 2030.
Välkommen att delta i en e-kurs för hållbar upphandling
 
Erfarenheter av sociala investeringar i Norden
På initiativ av danska VIVE har SKR tillsammans med andra nordiska organisationer och myndigheter deltagit i ett nordiskt erfarenhetsutbyte. VIVE bjuder nu in till Köpenhamn där kunskap om resultaten från lokala och nationella sociala investeringsprojekt i Norden presenteras. Deltagande i konferensen är gratis. Arrangör: Danska VIVE - Nationellt forsknings- och analyscentrum för välfärd.
 
Grundkurs i offentlig upphandling
En tre dagars grundkurs i offentlig upphandling som tar upp viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 29 november – 1 december 2023, klockan 10.00 – 15.00
 
Nya möjligheter till uteslutning av leverantörer enligt LOU/LUF
En halvtimmas genomgång av de nya reglerna kring uteslutning enligt 19 kapitlet i LOU/LUF.
Välkommen digitalt 22 november 2023, klockan 9.00 – 9.30
 
Nätverk om hållbarhetsredovisning i kommunala bolag
SKR startar upp ett tidsbegränsat kunskapshöjande nätverk om hållbarhetsredovisning i kommunala bolag. Nätverket omfattar månadsvisa digitala träffar med föreläsningar och faktainnehåll, med start i början av oktober 2023 och avslut i februari 2024.
Nätverket omfattar månadsvisa digitala träffar med föreläsningar och faktainnehåll
 
Fokus på arbete mot välfärdsbrottslighet
SKR arrangerar vecka 43, den 23 - 27 oktober 2023, ett antal hel- och halvdagsseminarier kopplat till välfärdsbrottslighet. Varje seminarium tar upp ett eget ämnesområde ur välfärdsbrottslighetsperspektiv.
Välkommen digitalt 23 oktober 2023 – 27 oktober 2023
 
Olika sätt att införskaffa välfärdsteknik
SKR Kompetenscenter välfärdsteknik arrangerar ett seminarium om de olika aspekterna och konsekvenser som kan uppstå vid kommuners olika sätt att införskaffa och upphandla välfärdsteknik.
Välkommen digitalt 12 oktober 2023, klockan 14.00 – 15.30
 
Nytt från omvärlden
 
 
 
IOP – bra samverkansform vid komplexa samhällsutmaningar
Idéburet offentligt partnerskap, IOP, är en bra samarbetsform för att lösa komplexa samhällsutmaningar. Den är uppskattad men underutnyttjad. Vad behövs för att IOP ska ta fart på allvar?
Krävs modiga politiker - Fremia
 
Kommunernas upphandling rankas
Svenskt Näringsliv har publicerat undersökningen om lokalt företagsklimat. Kommunens ranking är en sammanvägd av flera variabler, bl.a företagens upplevelse av den kommunala upphandlingen. Den kommun som lyckas med sitt upphandlingsarbete skapar stor nytta för både medborgarna, kommunen, det lokala näringslivet och i slutänden hela samhället genom att använda skattemedel på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.
Företagsvänliga Ydre i Östergötland topprankad - Svenskt Näringsliv
 
Förslag för att bekämpa otillåtna direktupphandlingar till riksdagen
Otillåtna direktupphandlingar är en särskilt allvarlig överträdelse av upphandlingslagstiftningen. Regeringen har i dag överlämnat en proposition med förslag som ger Konkurrensverket bättre förutsättningar att bekämpa otillåtna direktupphandlingar.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 - Regeringen
 
 
Sweden Health system review
Rapporten Sweden Health system review tas fram i samarbete med The European Observatory on Health Systems and Policies och beskriver övergripande det svenska hälso- och sjukvårdssystemet.
Health systems in transition 2023 - Vårdanalys
 
 
 
Aktuell debatt
 
 
”Löften om förstärkt äldreomsorg har inte förverkligats”
När kommuner inte räknar upp ersättningarna i äldreomsorgen i takt med kostnadsutvecklingen innebär det en ambitionssänkning. På senare år har det dessvärre blivit mer regeln än undantag, enligt en ny kartläggning beställd av Vårdföretagarna. Tvärt emot politiska löften om förstärkningar av äldreomsorgen.
I 15 av de 19 kommunerna går hemtjänsten i egenregi med underskott de flesta åren - Vårdföretagarna
 
"Stram budget med vissa välkomna satsningar"
Finansministern har presenterat budgetpropositionen för 2024. Övergripande kan konstateras att 40 procent av reformutrymmet i budgeten, 16 miljarder, går till kommuner och regioner. 10 av de 16 miljarderna innebär en höjning av de generella statsbidragen, varav 7 miljarder går till kommunerna och 3 till regionerna. Dessa pengar kommer bland annat innebära välkomna tillskott till vården och omsorgen. Vårdföretagarna välkomnar satsningen på 1,7 miljarder kronor till Äldreomsorgslyftet.
De exakta villkoren presenteras senare i höst - Vårdföretagarna
 
Kontakt
Lars Kolmodin
lars.kolmodin@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se