Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred och Tillinge samt Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
Sorgens olika ansikten
 
Hur känns sorg? Svaret är att det är olika. För någon är sorgen stark och förlamande. För en annan går den i vågor. För vissa sitter den i en livstid. För andra blir den till saknad eller övergår i varma minnen.
Oavsett hur din sorg ser ut, så är du välkommen till våra kyrkor och kyrkogårdar i allhelgona för att tända ljus och minnas.
Det spelar ingen roll om den du saknar har dött i år eller för länge sedan. Sorgen finns där ändå och tar sig så många uttryck.
 
Lena Brolin, kyrkoherde
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
"Loka Staav Osterman står i köket i Lillkyrka församlingsgård och förbereder kvällens Tacolov. Hon har hjälp av Katarina Rydberg från Vallby, som hör till dem som disponerar sin tid själv och gärna hjälper till ideellt i kyrkan."
Läs hela intervjun med Loka, som berättar om sina första två månader som församlingsassistent.
Vi tipsar också om kommande träffar och gudstjänster.
 
Enköpings församling
 
"Gud är tröstens Gud. Han är nära var och en av oss. När vi inte orkar hoppas så får andra hoppas åt oss. När våra ord inte räcker till så vet Gud ändå vad vi tänker och behöver ..."
Läs hälsningen inför allhelgona, skriven av Solveig Kärrbom, diakon.

Det finns en lucka i södra korsarmen i Vårfrukyrkan som kan se rätt oansenlig ut, men som för historieintresserade gömmer en hemlighet. Mia Samuelsson berättar vad!
Vi tipsar också om kommande träffar och gudstjänster.

Läs hela nyhetsbrevet från Enköpings församling
Fjärdhundra församling
 
"För många av oss är hösten den tid på året då vi inväntar höst- och vintermelankolin. Eller rentav depressionen. Kanske många av oss på landsbygden särskilt i år oroar oss. Dålig skörd, räntehöjningar och höga elpriser ..."
Läs hela hälsningen inför allhelgona från församlingsherde Mattias Thurfjell.
Vi tipsar också om kommande träffar och gudstjänster.
 
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
Bli inte rädd om du möter ungdomar på stan som jagar andra ungdomar!
Lördag 11 november är det nämligen ett stort lajv på stan med pastoratets konfirmander, Tiden är år 60 e Kr. Märkta med vita band runt armen, spelar de slavar som har flytt undan sina romerska slavägare. Läs mer i senaste nyhetsbrevet!

Vi tipsar också om andra kommande träffar och gudstjänster.

Läs hela nyhetsbrevet från Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
Villberga församling
 
"Så samlar du sommaren till några strån i mitt fönster.
Himlen återtar sina positioner.
Höst, är en tid för besinning."
Britt Thurfjell delar en dikt av Ylva Eggehorn och skriver om hösten som en tid för besinning, men också minnen, saknad och kanske också tacksamhet.

Vi tipsar om familjekul i kyrkan, hantverksacafé, Himmel & pannkaka, kommande gudstjänster och mycket mer!

Läs hela nyhetsbrevet från Villberga församling
 
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Det är långt geografiskt avstånd mellan kyrkorna i pastoratet. Det märker vi som jobbbar på kyrkogårdarna. Det kan skilja en hel del från Altuna i norr till Torsvi i söder, både med höstens intåg med skiftande fällda löv och även på våren, då snön oftast ligger lite längre i Altuna än Torsvi.

Snart dags för vinterfix.
Vattnet kommer att stängas av på kyrkogårdarna när det blir för kallt, vi ställer in bänkar och redskap, sätter fram snökäppar och rätt som det är, är vi ute och plogar snö.

Läs hela nyhetsbrevet från kyrkogård
 
Foto: Amanda Jansson
”Det viktigaste för mig är att barnen känner sig trygga och sedda.”
 
Per Lisberger är pedagog i Enköpings församling. Han har hela 27 års erfarenhet från arbete i skola och förskola i ryggsäcken.
För Per är det viktigaste i mötet med barnen just trygghet. ”De ska aldrig behöva känna att de inte vågar fråga om något. De ska veta att de alltid kan ta mig i handen, att jag ser dem och att jag lyssnar på dem”, säger Per. ”Att de vet att Per – honom kan jag fråga.”
Att jobba i barnverksamheten i Enköpings församling är ett fantastiskt jobb, tycker Per.
”Det här är väldens bästa jobb för att jag får träffa sån variation i ålder. Jag får ju träffa alla från att de är bara ett par veckor gamla, och sen deras syskon och deras föräldrar också. Jag har möten och samtal från noll år och uppåt. Ingen dag är den andra lik.”

Läs en längre intervju med Per på vår webb
 
Välkommen till kyrkan i allhelgona
 
Många kyrkor har extra öppet för ljuständning under allhelgonahelgen. Det blir också  minnesgudstjänster och konserter i flera kyrkor.

Program för allhelgona 2023
 
För kornas skull – använd lykta med lock!
 
Under årets mörka månader lyses våra kyrkogårdar upp av hundratals ljus. Ljusen är oftast av en modell i form av en plastbehållare med stearin.

Tyvärr har fåglarna lärt sig uppskatta stearin som en fettrik födokälla. Kajor och kråkor är mycket uppfinningsrika i jakten på det åtråvärda stearinet! Ett sätt är att ta ett utbrunnet gravljus i näbben, flyga upp i luften och sedan släppa ner det på marken. Då spricker plasten och de får tag i stearinet. Då kan plastbehållarna hamna på åkrar och ängar och bli farliga för andra djur.

På uppmaning av våra lokala bönder som varje år har kor som blir sjuka – eller rent av dör – då de får i sig plasten, ber vi alla att tänka en extra gång innan lösa ljus placeras på gravplatsen.

Ett sätt kan vara att använda en lykta med lock. Ett annat sätt kan vara att använda batteriljus.
 
Kommande program
 
Programmet för kommande gudstjänster, träffar och konserter finns alltid på vår webbplats.
 
Kyrktaxi – för dig som inte kan ta dig till söndagens mässa
 
Kyrktaxi erbjuds dig som är skriven inom Enköpings pastorat och har svårt att ta dig till söndagsgudstjänsten. Taxin bokas senast fredag kl 18 och kan avbokas fram till en timme innan avfärd. Resan kostar 40 kronor.
 
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat