Vecka 39 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Biskop Åke på bokmässan
 
Ta del av ett samtal mellan författaren och journalisten Svante Weyler och biskop Åke Bonnier. Om hur böcker blir till och om litteraturens förmåga att göra livet lite större. I en sorts memoar från sidan återvänder Svante Weyler till de böcker och författarskap som format honom från ungdomen och framåt. 

Lördag 30 september 11.00
Se människan-scenen på Bokmässan 
eller digitalt här!
 
Ramavtal om visselblåsartjänst
 
Den 17 december 2023 blir det obligatoriskt med interna rapporteringskanaler av missförhållanden för alla arbetsgivare med 50 eller fler anställda, så kallad visselblåsning. För organisationer med färre än 50 anställda finns inte samma skyldigheter, men lagens skydd om rapportering gäller på annat sätt, exempelvis till närmsta chef.

Svenska kyrkan har upphandlat ett ramavtal för visselblåsartjänst gällande rapportering av missförhållanden. Det är genom företagen Atea och Lantero. Du som har inloggning på intranätet Kornet kan läsa mer om ramavtalet och visselblåsarlagen här!
 
Välkommen till äventyrsdag
 
Välkomna lördagen den 7 oktober till en äventyrsdag för miniorer och juniorer på Flarken, Svenska Kyrkans Ungas lägergård på Spårön, nordväst om Lidköping.

Dagen börjar klockan 10.00 med gemensam andakt på Flarken. Efter andakten väntar en vandring i skogen vid Flarken och väl i mål lekar och aktiviteter på Flarken. Vi beräknar att dagen avslutas vid 15:00.

Kostnad: 50 kr/deltagare varav 30 kr oavkortat går till Svenska Kyrkans Ungas insamlingsmål.
För medlemmar i SKU Skara stift är deltagandet gratis.
Senast 25 september vill vi ha er anmälan.
Läs mer och anmäl er här!
 
Välkommen till Andrum i advent!
 
Varmt välkommen till Andrum i advent - ett dygn på Flämslätt då du får stanna upp en stund i adventstid.

Denna gång är temat "Bön och andlighet".
Vi gästas av bland annat Syster Karin från Alsike kloster och nätprästen Charlotte Frycklund.
Det blir också spännande valbara pass att välja bland. 

Läs mer

 
 
Välkommen till barnkördag!
 
Välkommen till Barnkördag ”Sång igång”
– En dag med sång, lek och gemenskap!
Dagen avslutas med musikgudstjänst i St Helena Kyrka kl 17.00. En kördag för dig som är född 2017 eller tidigare.

Medverkande är Edward Eklöf, kyrkomusiker och inspiratör för Svenska kyrkans pilotprojekt Sång i gång. Syftet med pilotprojektet är att ge alla barn möjlighet att få utveckla sin sångröst tillsammans med andra.

Tid & datum: 11 november kl 10.00-17.00
Plats: St Helena Kyrka och Kyrkans hus, Skövde
Läs mer här!
 
Hållbara måltider
 
Vi äter mycket tillsammans i kyrkan, och samtidigt har vi högt uppsatta mål om att reducera den kyrkliga verksamhetens klimatavtryck så långt det bara är möjligt. Det är därför viktigt att vi reflekterar över våra måltiders påverkan på klimat och natur samt hur vi kan minska den. 24 november har du möjlighet att komma till Hjälmareds folkhögskola för att lära dig mer om matens påverkan och att justera recept.
Läs mer och anmäl dig här!
 
Färdplan för klimatet - etapp 2
 
Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna. Med anledning av det anordnas en träff 24 oktober kring de nya etappmålen i Färdplanen för klimatet i Göteborg. Välkommen.
Läs mer här!

I Skara stift genomförs en digital träff om
etapp 2 den 7 december.
Mer information kommer längre fram.
 
Var med på Utlandskyrkans helg
 
14-15 oktober är det dags för Utlandskyrkans helg! Var med och delta, medverka eller bidra under den helgen.

"Tipslappen" ger tips och idéer på vad du kan arbeta med i din församling, eller ditt pastorat.

Läs mer här!
 
Välkommen till Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Själavård med unga, höst 2023 och vår 2024
Det finns platser kvar till den nya kursomgången - för dig som arbetar med barn och Unga.
Kursen består av en inledande introduktionsdag följt av 3×2 dagar. Läs mer här!

Stilla dag eller Stilla dygn, 14–15 november
En dag eller ett dygn för din egen fördjupning och för andhämtning med måltider och gemensam bön. Läs mer här!

Betydelsen av existentiell hälsa i vård, omsorg och själavård, 24-25 januari 2024
Välkommen till ett dygn där vi varvar kursmoment kring betydelsen av existentiell hälsa med retreatens rytm, stillhet och tystnad. Ett dygn både för fördjupning och andhämtning. Medverkar gör bl.a. Ullakarin Nyberg, psykiater, författare och suicidforskare och Kerstin Enlund, diakon, beteendevetare och direktor vid Betaniastiftelsen.
Retreaten sker i samverkan med Betaniastiftelsen. Läs mer här!

Drömseminarium i retreatens ram, 26–28 januari 2024
I en liten grupp arbetar vi med våra drömmar enligt Montague Ullmans metod. Drömmen kan liknas vid en frökapsel där möjligheter vilar. En kreativ resurs i våra liv, säger Ullman. Att arbeta med våra drömmar kan visa oss på slumrande möjligheter. Läs mer här!
 
 
Ideellt forums idédag - i år i Trollhättan!
Välkommen till Ideellt forums idédag - en dag att komma samman, inspireras, samtala, knyta kontakter och arbeta vidare med hur det ideella engagemanget kan ökas och fler ges möjlighet att tas i anspråk i den lokala församlingen. Deltagare från hela Sverige bjuds in till Lextorpskyrkan - och det går också att delta digitalt, till exempel genom att samla ihop ett gäng i församlingshemmet! Nu kan du läsa mer om digital medverkan på webbplatsen!
Läs mer
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare i höst
Nu närmar sig inspirationsdagen för ideella medarbetare som anordnas i Borås 18 november. Dags att anmäla sig! Förmiddagen bjuder på gemensamma föredrag och på eftermiddagen finns olika seminarier att välja på.
Läs mer
 
HBTQI-nätverket möts i Alingsås i november
Den 10 november är det åter dags för HBTQI-nätverket att samlas och utbyta erfarenheter. Det blir också besök av HBT-seniorerna i Göteborg. 
Läs mer
En dag om trans och Svenska kyrkan
Välkommen till en digital temadag som handlar om trans och Svenska kyrkan. Det blir en späckad dag med spännande medverkande. Den 7 februari är det dags, du kan anmäla dig redan nu!
Läs mer
 
 
Inspirationsdag om Svenska kyrkan i utlandet
Välkommen till en lärorik och inspirerande dag om Svenska kyrkan i utlandet. Vi samlas i Varnhem den 18 november. Utvecklingssekreterare Lena Olsson berättar om nya möjligheter i en ny tid och vi funderar vidare tillsammans!
Läs mer
Kursdag: Berätta bibelberättelserna
Välkommen till en spännande och inspirerande utbildningsdag om att berätta bibelns berättelser! Det blir fördjupning i fyra berättelser, teori varvas med praktik. Dagen vänder sig till både ideella och anställda medarbetare. 
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


OKTOBER
- Nätverksträff för kommunikatörer, 10




 
 





NOVEMBER
- Inspirationsdag barnkörsmetodik, 10 - Rustad, 24-26
- Själavård med unga, start i november
- Nycklar till engagemang, 28



 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER