Detalj av en installation för Textilmuseet i Borås. Foto: Vidar Hertov
Höstens konstnärsträffar
 

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Den 23 oktober är det dags för höstens första träff hos Specialmakarna, strax utanför Falkenberg. Vi får då bland annat lära oss mer om hur man får konsten att röra på sig, rent praktiskt. Den 14 november ses vi i Halmstad. Då berättar Jenny Norberg, industridesigner och grundare av SPOK - en nationell plattform för samtida produktion och konsumtion - om sitt arbete. Träffen är på Hallands Konstmuseum där Jenny Nordberg ledde arbetet med inredningen av den nya hörsalen.

Konstnärsträffarna är kostnadsfria. Begränsat antal platser, endast föranmälan.

Läs mer om innehåll och anmälan
 
Konstkritik i fokus
 

Konstkritik och pedagogik, konstkritik ur konstnärens synvinkel och konstkritik som motor i samhället är de olika perspektiven på konstkritik i en föreläsningsserie med Linda Fagerström, konstkritiker.
Programpunkterna som äger rum vid tre tillfällen i oktober sker via Teams och vänder sig till dig som är pedagog, konstnär, student, curator, gallerist, tjänsteperson eller politiker.

Läs mer
 
Sök vistelsestipendium till Berlin
 

Hallands Konstförening erbjuder vistelsestipendier till Berlin. Stipendierna avser en månads vistelse i föreningens lägenhet och omfattar fri hyra. Resor och uppehälle bekostas av stipendiaten. Sista ansökningsdag för 2024 är den 30 september (kort datum).

Läs mer
 
Var med och skapa Hallands nya kulturstrategi och kulturplan
 

Arbetet med att skapa en ny kulturstrategi och kulturplan för Halland har inletts. Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland? Vad tycker du är viktigt att få med i den nya kulturstrategin och kulturplanen?
Strategin och planen ska omfatta alla former av kulturverksamhet. Det innebär att väldigt många hallänningar påverkas av det som prioriteras. Dialoger genomförs för att säkerställa att alla som berörs ska kunna bidra med sina förslag. Läs mer om pågående arbete

Framöver ges flera tillfällen för dialoger:

Kultur o.s.v.
Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland? Kultur o.s.v. är en mötesplats för alla som arbetar med konst och kultur i Halland. Vi samlas kring teman och frågor som är viktiga för oss. Den här gången fokuserar vi på att ta fram underlag och förslag för Hallands kommande kulturstrategi och kulturplan.
Tid: tisdag 3 oktober, kl 16–19. Plats: Kulturhuset Najaden, Halmstad Målgrupp: konstnärer, kulturskapare, kulturorganisationer och arrangörer som arbetar med konst och kultur i Halland.
Sista anmälningsdag 2 oktober. Läs mer

Dialogtillfälle för idéburna organisationer
Hur vill den organisation du representerar utveckla kulturlivet i Halland? Representanter för föreningar och organisationer är välkomna att delta i samtalen och lämna förslag för Hallands kommande kulturstrategi och kulturplan.
Tid: måndag 9 oktober, kl 17–19. Plats: Kulturhuset Najaden, Halmstad Målgrupp: representanter för föreningar och organisationer i Halland. Sista anmälningsdag 8 oktober. Läs mer

Digitalt dialogtillfälle – Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland?
Ett tillfälle för alla som vill delta i samtalen och lämna förslag för Hallands kommande kulturstrategi och kulturplan.
Tid: onsdag 8 november, kl 17–18.15. Plats: Digitalt möte. Länk skickas efter sista anmälningsdag.
Målgrupp: alla som vill vara med och lämna förslag. Sista anmälningsdag 5 november. Läs mer

Digital förslagslåda
Hur vill du/ni utveckla kulturlivet i Halland? Det är även möjligt att skicka in förslag via en digital förslagslåda. Förslagslådan är öppen till den 15 november. Läs mer
 
 
Bästa Biennalen i Halland
 

Bästa Biennalen är med nästan 100 konstplatser i Sydsverige landets största nätverk för barn och ungas möten med konsten och kreativiteten! Bästa Biennalen arrangerar bland annat Bästa Festivalen, som i år går av stapeln den 21 oktober–5 november.

Läs mer om vad som händer i Halland och övriga Sydsverige


Arrangemanget är en del av Bästa Biennalen med stöd av Regionsamverkan Sydsverige, Region Halland och Konst i Halland. Bästa Biennalen startade i Skåne 2013. Sedan 2021 ingår också arrangörer i Region Halland, Jönköpings län, Kronoberg, Kalmar län och Blekinge genom Regionsamverkan Sydsverige. Verksamheten finansieras i huvudsak av respektive region och Kulturrådet. Bästa Biennalen har sin bas på Ystads konstmuseum.
 
Är du kulturaktör och erbjuder program för barn och unga?
 

Vill du vara med och uppfylla de halländska barnens rätt till ett rikt kulturliv med möjligheter till upplevelser och eget skapande? Du som är professionell kulturaktör som erbjuder ett program för barn eller unga kan anmäla intresse för att komma med i utbudet som subventioneras av Region Halland. Anmäl ditt intresse till webbkatalogen för kulturprogram senast den 1 december.

Läs mer
 
Foto: Ann Eringstam © Ann Eringstam / Bildupphovsrätt 2023
Utlysning – Art Inside Out residens I Kungsbacka 2024
 

Art Inside Out bjuder in till det konstnärliga residenset Glömda världar som utforskar nya gestaltningar av verkligheten i gränslandet mellan det vardagliga och det fantastiska, myt och verklighet, dåtid och nutid. Residenset utgår från Tjolöholm slott i Kungsbacka och dess rika kopplingar till såväl nordisk som keltisk folklore, avspeglad i både den svindlande naturen som omger slottet och inne i själva slottsmiljön.
Sista ansökningsdag 26 oktober.

Läs mer
 
Konstens Vecka
 

Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. Det är en vecka då Riksförbundet Sveriges Konstföreningar skapar extra uppmärksamhet kring konsten i hela landet och inspirerar konstföreningar och andra aktörer till att presentera konst i nya och intresseväckande former. Tillsammans verkar man för att sprida kunskap och engagemang för konst till en bred publik.

I Kungsbacka bjuds det på en rad aktiviteter. Läs mer

GRANNKONST
Grannkonst är en konstnärsgrupp med representanter i hela länet. Under Konstens vecka ställer de ut i sina grannkommuner, i syfte att stimulera konstintresset och förmedla kunskap om konstnärer i Halland.
Läs mer
 
Tips!
 

FÖRSTBERG LING PÅ RIAN
Den 26 oktober arrangeras ett föredrag på Rian Designmuseum i Falkenberg med Förstberg Ling, en arkitektur- och designstudio etablerad 2015 av Björn Förstberg och Mikael Ling. Med bas i Malmö arbetar de för privata och offentliga uppdragsgivare både i Sverige och utomlands. Projekten sträcker sig från möbler och objekt till inredningar, utställningspaviljonger, villor och flerbostadshus.
Föredraget arrangeras inom SPOK Halland och vänder sig till yrkesverksamma inom konst- och formområdet samt intresserad allmänhet. Endast föranmälan senast 22/10. Läs mer

KONSTKONSULTER 2024-2028
Statens konstråd upphandlar just nu konstkonsulter för perioden 2024-2028. Statens konstråds konstkonsulterna har huvudansvar för att genomföra konstkollektioner och inköp i några av Sveriges 21 regioner. Som konstkonsult har du en bakgrund som konstnär, konstvetare, curator eller arkitekt med flerårig dokumenterad erfarenhet av att placera och curatera konst i olika offentliga miljöer och verksamheter. Anbud lämnas senast 20 oktober. Läs mer

7DAGAR – NORDISKA AKVARELLMUSEETS KORTTIDSSTIPENDIUM
Nordiska Akvarellmuseets 7dagar-residens erbjuder konstnärer inom alla konstarter sju dagars kostnadsfri vistelse i gästateljé samt visst resebidrag. Sista ansökningsdag 1 oktober (kort datum). Läs mer

ANSÖK TILL LILJEVALCHS VÅRSALONG 2024
Sista ansökningsdag är den 12 oktober. Läs mer


KONSTNÄRSTÄVLINGEN KUNGSBACKAS MÄSTARE
Är du konstnär/konsthantverkare och verksam i Halland? Då kan du bli den som formger priset Kungsbackas Mästare. Sista ansökningsdag 25 oktober. Läs mer

OLLE BÆRTLING - ENTREPRENÖREN OCH TEKNIKOPTIMISTEN
Med anledning av Högskolan i Halmstads 40-årsjubileum, en omfattande samling verk av Olle Bærtling (1911-1981) på campus och utställningen Från Bærtling till Multikonst på Hallands Konstmuseum, arrangeras ett samtal på Hallands Konstmuseum den 4 oktober med utgångspunkt i Bærtlings konstnärskap. Här uppmärksammas hans och epokens teknikoptimism, intresse för entreprenörskap och nya medier. Kan Bærtlings visioner synliggöra vår tids blinda fläckar vad gäller detta? Läs mer
 
KULTUR I NATUR
Kultur i Natur är ett pågående projekt som handlar om nya sätt att uppleva sig själv och naturen genom närvaro och rörelse. Just nu finns en pilotversion av projektet vid utsiktsplats Skallen i Haverdal, utanför Halmstad. Projektet söker nu olika samarbeten och personer som vill delta. Läs mer
 
Filmvisning
 

Livet är kort - konsten lång är titeln på en ny dokumentär av Pontus Hjorthén om konstnären Åke Göranssons liv. Konstnären Åke Göransson föddes 1902 i Veddige strax norr om Varberg och dog endast 40 år gammal, på Lillhagens sjukhus i Göteborg. I filmen skildras hans fascinerande liv och vi får möta bakgrunden till hans tidlösa och gripande konst som skapades utifrån hans liv märkt av sjukdom, fattigdom och ett omättligt behov av att skapa med färg. Filmen visas på Hallands Konstmuseum den 25 oktober.

Läs mer
 
Foto: Ellinor Smederöd
Efterlysning av befintliga konstverk till utemiljö
 

Konstenheten, Västfastigheter, Västra Götalandsregionen efterlyser information om befintliga konstverk för eventuella inköp. Konstverken avses att kunna placeras i utemiljö som parker, entréer och gårdar i anslutning till Västra Götalandsregionens lokaler såsom sjukhus, naturbruksskolor eller kollektivtrafikfastigheter. Intresseanmälan görs senast 6 oktober.

Läs mer
 
Kommande seminarier, konferenser och kurser
 

DIGITAL FRUKOSTSEMINARIESERIE: GESTALTAD LIVSMILJÖ - FRÅN OFFENTLIG KONST TILL SAMHÄLLSPLANERING
Är du nyfiken på hur arbetet med gestaltad livsmiljö kan gå till i praktiken? Möt tjänstepersoner, arkitekter, konstnärer, politiker och forskare och få en unik inblick i deras metoder och arbetssätt. Seminarieserien arrangeras genom ett interregionalt samarbete och ger dig insikter i hur olika aspekter av gestaltad livsmiljö påverkar och kan bidra till att lösa samhällets utmaningar. Läs mer om höstens program

Webbinarieserien arrangeras i samarbete mellan Konst i Blekinge – Region Blekinge, Bild och form Dalarna – Region Dalarna, Designcentrum – Region Jämtland Härjedalen, Region Västmanland, Region Uppsala och Kultur i Halland – Region Halland.

GESTALTAD LIVSMILJÖ 2023 - EN KONFERENS OM KREATIVITET, KUNSKAP OCH KOMPETENS
Den 3 oktober är det dags för den årliga konferensen om Gestaltad livsmiljö på ArkDes i Stockholm samt direktsänt via streaming. En kostnadsfri heldagskonferens, som sedan 2020 arrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Konferensen riktar sig till dig som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå inom akademi eller som privat aktör. 2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar? Under dagen får vi en inblick i nutida och framtida behov av kompetens och samverkan inom fälten arkitektur, design, konst och kulturmiljö, vi får ta del av inspirerande exempel från våra nordiska grannländer och från Sverige. Läs mer

DIGITALT EFTERSNACK - KONFERENSEN GESTALTAD LIVSMILJÖ
Den 4 oktober, dagen efter konferensen Gestaltad livsmiljö, bjuder Statens konstråd in till fortsatt dialog och möjlighet att fördjupa och utveckla samtalen kring gestaltad livsmiljö och dess olika ämnesområden. Det digitala eftersnacket är öppet både för dig som var med på konferensen och för dig som inte deltog men som vill engagera dig i dialogerna framåt. Eftersnacket ingår i Statens konstråds satsning Samtidskonstdagarna 2023. Läs mer

SAMTIDSKONSTDAGARNA 2023
Samtidskonstdagarna äger rum den 25-27 oktober i Malmö och är en mötesplats för hela konstbranschen i Sverige. Sista anmälningsdag 10 oktober. Läs mer

BÄSTA BIENNALENS HÖSTKONFERENS
Bästa konferensen arrangeras på Skissernas museum i Lund den 6 november. Läs mer


KURS PÅ HDK-VALAND, GÖTEBORGS UNIVERSITET:
ATT BESTÄLLA OCH CURERA SAMTIDSKONST I DET OFFENTLIGA RUMMET

Vad är offentlig konst? Vad behöver du som curator, beställare, konstnär eller som på annat sätt arbetar med gestaltning i det offentliga rummet veta om detta föränderliga och växande område? Vilken är relationen mellan offentlig konst och lokal demokrati? Dessa är några grundfrågor som står i centrum för den här kursen som ges våren 2024. Sista ansökningsdag 16 oktober. Läs mer
 
Kurser på Kulturakademin
 

Region Halland finansierar genom Kulturakademin ett brett utbud av kurser. Detta för att öka möjligheterna till utbildning och kompetensutveckling för professionellt verksamma i Halland – inom scenkonst, musik, audiovisuella medier samt bild och form.

Exempel på aktuella kurser inom bild- och formområdet:

Nya former – nya bilder
Grundkurs och introduktion till immersiva processer för bild- och formkonsten för dig som arbetar professionellt inom bild och konst, slöjd och design, som museipedagog, producent, gallerist, bildlärare, konstnär, utställare, dramaturg. Kurs/Workshop den 7 november. Sista ansökningsdag 1 november.
Läs mer

Att planera och finansiera din projektidé
Ekonomi för konstnärer, kulturarbetare och andra kreatörer inom de kulturella och kreativa branscherna. Du får konkreta verktyg som du kan ha nytta av när du utvecklar din idé till koncept, och vidare till en bra projektansökan. Webbkurs med start 8 november. Sista ansökningsdag 23 oktober. Läs mer

God morgon sälj!
En inspirerande nätverksträff om frustrationer och möjligheter i säljlandskapet inom kultur. Webbträff som äger rum den 13 november. Sista ansökningsdag 5 november. Läs mer
 
Sök medel!
 

STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas löpande fram till den 1 december om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom 6 månader. Stöd kan sökas för mindre projekt, förstudier, deltagande i konstnärliga sammanhang samt konstnärliga och kulturella initiativ med regional relevans. Stöd kan sökas av konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är folkbokförda och verksamma i Halland. Läs mer
Utvecklingsstöd kan sökas för metodutveckling, förstudier, pilotprojekt, utveckling av nätverk, samverkan regionalt, interregionalt och internationellt och för annat som bidrar till att målen i Hallands kulturstrategi och kulturplan kan uppnås. Sista ansökningsdag 30 september (kort datum)Läs mer
Produktionsstöd kan sökas för professionell konstnärlig produktion inom alla genrer och konstformer samt för skapande och genomförande av publik verksamhet och kulturarrangemang. Stöd ges inte till enstaka konserter eller föreställningar.
Sista ansökningsdag 30 september (kort datum). Läs mer
Produktionsstöd: nya berättelser kortfilm Har du en kort fiktion, hybrid eller dokumentärfilm som du vill genomföra under 2023–2024? Då har du möjlighet att söka till Nya berättelser kortfilm. Sista ansökningsdag 30 september (kort datum). Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Just nu finns möjlighet att söka internationellt utbyte och resebidrag. Läs mer
Kommande ansökningsperiod för arbets- och långtidsstipendium öppnar den 13 oktober. Läs mer

SÖK BIDRAG FRÅN KULTURRÅDET
Projektbidrag till kulturlivets internationalisering. Det här bidraget finns till för att stärka främjande insatser för internationaliseringen inom bildkonst, form, konsthantverk, litteratur, dramatik, scenkonst och musik. Bidraget riktar sig till professionella och i Sverige verksamma aktörer som företräder och presenterar professionella utövare och deras verk. Sista ansökningsdag 10 oktober. Läs mer
Främjandeorganisationer inom bildkonst, form och konsthantverk. Det här bidraget finns till för att stärka konstnärligt utvecklingsarbete och samverkan, så att fler ska kunna ta del av samtida bildkonst, form och konsthantverk. Sista ansökningsdag 12 oktober. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND
Fram till den 17 november finns möjlighet att söka Opstart stöd samt Globus Opstart.
Läs mer om Opstart stöd
Läs mer om Globus Opstart

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURKONTAKT
Norden 0-30 stöder nordiska ungdomsprojekt som handlar om kultur, sociala frågor och/eller politik. Sista ansökningsdag 6 oktober. Läs mer
 
Stå pall mot rim och reson av Maria Safronova Wahlström för (X)sites 2023. Foto: Eva Lie.
X(sites) längs Kattegattleden 2023
 

(X)sites är ett utställningskoncept inom konstformen land art, där verksamma konstnärer från hela världen skapar temporära, platsspecifika konstverk längs cykelleder och promenadslingor. Detta är den femte upplagan av (X)sites som i år, förutom i anslutning till Kattegattleden, också pågår längs Sjuhäradsrundan, Sydkustleden och Wikstigen i Uppsala län. Utställningen är tillgänglig alla dagar i veckan dygnet runt till och med den 5 november.

Läs mer
 
För tips och information efterhand - följ Konst i Halland på Instagram och Facebook
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Hands Up! © Theodore Ågren / Bildupphovsrätt 2023
Kungsbacka konsthall
till och med 5 november
Theo Ågren - Bortom rådande omständigheter
 
Helena Blomqvist, Until the end of all Time, 2022. © Helena Blomqvist / Bildupphovsrätt 2023
Maria Friberg, Force Majeure Miami, 2022. © Maria Friberg / Bildupphovsrätt 2023
Varbergs Konsthall
till och med 7 januari
Under isen ligger himlen - Helena Blomqvist & Maria Friberg
 
Foto Daniel Segerberg. © Daniel Segerberg / Bildupphovsrätt 2023
Galleri Hamnmagasinet, Varberg 
till och med 1 oktober (sista veckan)
Daniel Segerberg - Oceanplaneten

öppnar 14 oktober
Charlotte Malmsten
 
Nils Kreuger, En kuststad, 1909. Tillhör Prins Eugens Waldemarsudde
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan

till och med 1 oktober (sista veckan)
Jägare - en halländsk historia

till och med 24 januari
Hallands fotosalong 2023

till och med 24 januari
Varberg fotomaraton 2023
 
Naturhuset i Steninge. Ur Stinkpaddorna, kattugglan och vi - Att bygga utifrån en plats. Foto: Patrik Bengtsson
Rian, Falkenberg
till och med 3 december
Jag är Marina Kereklidou

till och med 3 december
Stinkpaddorna, kattugglan och vi - Att bygga utifrån en plats

till och med 3 december
Lekkontoret
 
Hommage, 2016. © Gittan Jönsson / Bildupphovsrätt 2023
Halmstads konsthall
till och med 7 november
Gittan Jönsson - We are all astronauts on a spaceship called Earth
 
Olle Bærtling, Agra, 1959. © Olle Bærtling / Bildupphovsrätt 2023. Arne Jacobsen, stol Myran, 1955/1984. Stig Lindberg för AB Gustavsberg, Reptil, stengods 1953. Skål, okänd, 1950-53. Ur utställningen Från Bærtling till Multikonst.
Hallands Konstmuseum, Halmstad
till och med 8 oktober 
Halländska fotohistorier

till och med 18 februari 2024
Tillskott - nyförvärv ur samlingen

till och med 26 maj
Från Bærtling till Multikonst

tillsvidare
Gränsland - ur samlingen
 
Alvaro Tapia. Illustration ur Svenska folksagor
Teckningsmuseet i Laholm
öppnar 8 oktober
Världar och vidunder - Alvaro Tapia
 
© Emelie Röndahl / Bildupphovsrätt 2023
Stadshusgalleriet i Laholm
till och med 14 oktober
Emelie Röndahl - Vin, kvinna, Facebook, hund - handvävda ryor och teckningar
 
Konsthallen Hishult
till och med 22 oktober
Tuula Lehtinen och Tomas Byström - Drömtydning - måleri & grafik
 
Föreningsarrangerade utställningar
 
På drift. © Lennart Alves / Bildupphovsrätt 2023
Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden, Halmstad
till och med 1 oktober (sista veckan)
Lennart Alves

öppnar 7 oktober
Som vi ser det…keramik och fotografi – Christina Salwén, Olof Wettermark, Stefan Lundberg
 
Varbergs Konstklubb
Folkets hus, Varberg
till och med 7 oktober
Varioso – medlemmar i KKV Varberg;
 Lisa Davidsson, Bodil Hjertén, Karin Frick Stenum, Gert Andersson

Fler utställningar i Halland hittar du här