Ändringar i PBF om hissar, ras & skred, planavgift, övertryckshallar, byggnadsnämndens tillsyn, certifierad sakkunnig, remiss och ändrat ikraftträdande för byggregler.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Oktober 2023
Hiss i trappuppgång. Foto: Franz Feldmanis
Ändringar i PBF den 15 oktober 2023 - befintliga hissar
 
Regeringen har beslutat om nya bestämmelser i plan- och byggförordningen, PBF, för äldre hissar. Förordningsändringen innebär att befintliga hissar för persontransport i byggnader ska ha ett lämpligt skydd mellan schaktdörren och korgdörren. De nya reglerna träder i kraft den 15 oktober 2023 och ska vara uppfyllda senast den 1 oktober 2031.
Nyhet om ändring i PBF den 12 oktober 2023 (på PBL kunskapsbanken)
 
Stabil mark – en grundförutsättning för bebyggelse
 
Plan- och bygglagen ställer krav på att bebyggelse ska placeras på lämplig plats med hänsyn till jord, berg och vattenförhållanden och med hänsyn till risken för olyckor, översvämning och erosion. Planeringen underlättas genom att redan i översiktsplanen identifiera områden med risk för ras, skred och erosion.

Ras och skred översiktsplanering (på PBL kunskapsbanken)
Länsstyrelsens tillsynsvägledning för ras och skred (på PBL kunskapsbanken)
 
Planavgift
 
Kommunen kan finansiera detaljplanearbete genom att ta ut planavgift i samband med beviljande av bygglov. Hur avgiften ska beräknas ska anges i en taxa som beslutas av kommunfullmäktige. Boverket har uppdaterat vägledningen om planavgift.
Planavgift (på PBL kunskapsbanken)
 
Viktigt att komma ihåg är att den roll som certifierad sakkunnig har i samband med kontrollplanen och att stärka byggherrens egenkontroll är mycket begränsad. Foto: Scandinav
Den certifierade sakkunniges olika roller
 
Om byggherrens organisation saknar kunskap inom vissa specifika områden kan byggnadsnämnden i en kontrollplan ställa krav på att viss kontroll ska ske av en certifierad sakkunnig. Om byggherren i andra situationer använder sig av en certifierad sakkunnig, exempelvis vid framtagande av handlingar inför bygglov, utförs dessa uppgifter i sådana fall inte inom ramen för personens roll som certifierad sakkunnig.
Kom ihåg den certifierade sakkunniges olika roller (på PBL kunskapsbanken)
 
Byggnadsnämndens tillsyn
 
Boverket har uppdaterat vägledningen om byggnadsnämndens tillsyn. Det har bland annat lagts till fler rättsfall i texterna om byggsanktionsavgift.
Tillsyn (på PBL kunskapsbanken)
När byggsanktionsavgift ska tas ut (på PBL kunskapsbanken)
När byggsanktionsavgift ska sättas ner eller inte tas ut (på PBL kunskapsbanken)
 
Krav på övertryckshallar
 
Övertryckshallar ska, precis som alla andra byggnader, dimensioneras för att hantera laster som uppkommer av bland annat snö och vind. Byggherren ansvarar vid uppförande av ny byggnad för att kraven uppfylls. Sannolikheten för att höga snö- eller vindlastvärden uppkommer ökar vid höst och vinter. Även för befintliga övertyckshallar kan det därför vara lämpligt för fastighetsägaren att undersöka om övertryckshallen klarar de laster som krävs enligt EKS och om de egenskaper som förutsatts under dimensionering har bibehållits vid exempelvis nermontering eller slitage.
Krav på övertryckshallar (på PBL kunskapsbanken)
 
Övertryckshall i Piteå. Foto: Piteå kommun
 
Remiss: Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om certifierade byggprojekteringsföretag
 
Boverket har tagit fram förslag till föreskrifter och allmänna råd om certifierade projekteringsföretag. Förslaget är utsänt på remiss. Remissvaren ska ha kommit in till Boverket senast den 31 oktober 2023.
Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om certifierade byggprojekteringsförslag (på Boverkets webbplats)
 
Ändrad tidplan för de nya föreskrifterna om byggande
 
Nyligen har flera författningar om byggande varit ute på remiss och engagemanget från remissinstanserna har varit stort. Totalt kom det in cirka 1 400 remissvar. Boverket bedömer att det behövs mer tid för att gå igenom synpunkterna och därför flyttas tidplanen fram ett halvår med ett föreslaget ikraftträdande för de nya föreskrifterna till den 1 januari 2025.
Ändrad tidplan för de nya föreskrifterna om byggande
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och webbutbildningar.

Prenumerera på nyhetsbrevet