Efter sex år av planering och ombyggnationer blev det i april i ifjol dags för Sturehof att flytta tillbaka till adressen Stureplan 2, där det ursprungligen låg år 1887. Det nya Sturehof har restauranger på två våningsplan, en ny matmarknad och två uteserveringar. Dagens yta på 1.900 kvm kommer att utökas till hela 2.800 kvm när restaureringen Sturekvarteret blir färdig 2026. Då kommer Sturehof att vara Stockholms största restaurang med ca 400 sittplatser inomhus och ca 300 sittplatser på uteserveringen och innergården. I det här nyhetsbrevet får du följa med på en tur i det nya Sturehof. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 43


Nya Sturehof - en klassisk mötesplats i Stockholms uteliv

Efter sex år av planering och ombyggnationer blev det i april i ifjol dags för Sturehof att flytta tillbaka till adressen Stureplan 2, där det ursprungligen låg år 1887. Det nya Sturehof har restauranger på två våningsplan, en ny matmarknad och två uteserveringar.

Dagens yta på 1.900 kvm kommer att utökas till hela 2.800 kvm när restaureringen Sturekvarteret blir färdig 2026. Då kommer Sturehof att vara Stockholms största restaurang med ca 400 sittplatser inomhus och ca 300 sittplatser på uteserveringen och innergården.

I det här nyhetsbrevet får du följa med på en tur i det nya Sturehof.

Mycket nöje!

 


Började som tysk Bierstube

Sturehof öppnades sommaren 1887 som en Bierstube i tysk stil med namnet Malta. Namnändringen till Sturehof skedde 1905 när hotelldirektör Ture Marcus tog över verksamheten. Några år senare togs Sturehof över av hans bror Ernst Marcus och under hans regi blev det här en av Sveriges främsta fiskrestauranger.

Sturehof i dagens tappning tog sin start under tidigt 1990-tal. En grupp vänner bestående av krögaren P G Nilsson, bröderna Pelle och Björn Sturén, formgivaren Jonas Bohlin, författaren Peter Kihlgård, inredningsarkitekten Jerry Hellström och fotografen Bruno Ehrs sågs över borden i Stockholms nattliv och började smida planer.

Vännerna ville modernisera restaurangklassikern vid Stureplan och ta konceptet vidare in i framtiden. Menyn skulle uppdateras och interiören likaså. Konst och kultur skulle bli en central del av upplevelsen.


Volvo blir till

Sturehof har alltid varit en viktig kulturell mötesplats i Stockholm. Till de prominenta gästerna genom åren räknas bland andra Ingmar Bergman och Harriet Andersson samt Ingrid Bergman som älskade Sturehofs sotare. Dag Hammarskjöld hade eget bord. Kar de Mumma inspirerades av familjen Marcus restaurang och kallade Stureplan för ”Marcusplatsen” i en krönika. När ostronbaren öppnades 1953 anslöt Rit-Ola från Dagens Nyheter.
­
Här träffades Assar Gabrielsson och Gustav Larson av en slump, och över ett fat kräftor kom de i augusti 1924 överens om att starta ett nytt bilmärke tillsammans – Volvo.


Sturehof och konsten går hand i hand

Konst har alltid varit en framträdande del av inredningen och upplevelsen på Sturehof. Redan i entrén möts du av Petter Löfstedts stora tavlor med fotograferade fiskar. Bild nr 2 från toppen föreställer karpfisken sutare (Tinca tinca). Längre in i lokalen hänger verk av Anders Petersen, Dawid m.fl. På väggarna känner vi igen Ernst Billgrens handmålade fiskar och skaldjur. Vissa är nya medan andra har förbättras efter ombyggnaden.­­­


Bord 400 för en lång lunch

Strax innan millenniumskiftet började en liten grupp frilansare med författaren Peter Kihlgård och konstnären Johan Pettersson i spetsen att inta sina fredagsluncher på Sturehof. Sällskapet växte och utvecklades till ett social AW för de som inte hade några kollegor att gå ut med. Efter ett tag fick stammisarna sina egna platser markerade med en plakett. Vännernas AW och Bord 400 har överlevt ett antal kökschefer och finns kvar än i idag.


Från bank till salong

På plan två låg tidigare ett av SEB:s bankkontor. Efter ombyggnaden är det nu en utökad del av restaurangen som även kan bokas av privata sällskap samt för event. Mycket av ytskikten är återställda till hur de såg ut före banktiden.

 


Osynlig teknik

Att uppgradera rummen med modern teknik visade sig vara en av de största utmaningarna. Några exempel på snygga lösningar är gallren överst i bokhyllorna som både döljer ventilationen och fungerar som utblås samt sprinklern som är vackert infälld i stuckaturens rosetter.


Köp en bok när du äter

Sturehof har alltid haft en tydlig koppling till musik och konst och tar i salongerna ett steg till in i litteraturens värld. Här löper bokhyllor längsmed väggarna med såväl kokböcker som litterära klassiker. Böckerna är till salu och ger en ombonad mix av restaurang och bokhandel.


Här sitter barnen också fint

Barnstolen Blåmes från IKEA har fått en vacker dekor för de minsta gästerna.


Matbaren

Precis till höger om restaurangens huvudentré hittar du Sturehofs nya matbar som erbjuder små och mellanstora rätter efter säsong. Här får du ett glas vin i handen medan din rätt tillagas direkt framför dig. Rätterna baseras på det som för stunden erbjuds i matmarknaden, varför menyn förnyas med hög frekvens.

Matbaren tillsammans med Matmarknaden är en ny del av Sturehof. Här är stora delar av väggarna klädda med 25 mm tjockt glaserat tegel. Hålen är en estetisk flört med Jonas Bohlins klassiska kakelplattor med ett hål i, men utformningen bidrar även med effektiv ljuddämpning av lokalen.


Matmarknaden på Sturehof är som förr i tiden

Här kan du handla mat som inte bara smakar gott. Den håller hög kvalitet, har ett tydligt ursprung och är hållbart producerad. Matmarknaden på Sturehof tar dig tillbaka till en tid när tillsatser i mat var otänkbart. Man kunde namnet på sin lokala slaktare och det var standard att handla färska råvaror i säsong. Sturehof Matmarknad finns även online och utöver Sturehof finns två fysiska butiker vid Garnisonen på Östermalm och i Täby Centrum.

Matvarorna är en del i gestaltningen och värmer upp de grunden ganska kala rummen.


 


Bli din egen kock med en matkasse från Sturehof

Tillaga gärna själv de gastronomiska sensationerna från Sturehof och njut av dem hemma. De lyxiga och lättlagade middagskassarna finns för avhämtning på Sturehof Matmarknad och för hemleverans i hela Stockholm.


Tommys streck lever kvar

Jonas Bohlin hade tidigare sin ateljé på Nybrogatan 25, vägg i vägg med konstnären Tommy Östmar (
1934-2007), som bland annat tecknade slingor i svart tusch. Jonas frågade honom om han ville göra något liknande på Sturehof, som han då arbetade intensivt med. Tommy verkade vid tiden som professor vid Konsthögskolan så han bad en av sina tidigare studenter att utföra slingorna mot väggens grå tempera. Dessa slingor har nu återskapats och tolkats av samma student.


Stilrent överallt

Sturehofs lokaler är kompromisslösa med att ge alla rum och ytor sin omtanke med design. Ovan, trappan ner till toaletterna. Nedan, korridoren från salongerna på väg till personalrummen.

 


Funktion blir design

I köksregionerna krävs en högre tätningsklass för armaturer. Att då sätta upp någon funktionell armatur som följer reglerna vore enklast. Här har man i stället använt en egendesignad armatur (ovan till vänster) som först togs fram för restaurang Taverna Brillo. Så nu följer tak och armaturer restaurangens formspråk även i de bakre regionerna, ända fram till köket.
Projektgrupp för Sturehof
 
Ansvarig arkitekt

dinelljohansson
Kreativ rådgivare

Jonas Bohlin

Jonas fisk

Logotypen som du bland annat hittar på servetterna har ritats av Jonas Bohlin.


Välkommen alla dagar

Sturehof har öppet från förmiddag till sen natt, 365 dagar om året.
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger per år och presenterar intressanta fotoprojekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.