Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stora samverkanskliv framåt för att nå god och nära vård
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Samverkan är helt nödvändig för att vi ska klara välfärdens utmaningar framåt. Inte minst gäller det inom omställningen till god och nära vård och omsorg, vilket är temat för just det här nyhetsbrevet. Kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm har samverkat under många år. Men i samband med att huvudöverenskommelsen började gälla i september 2022 tog vi stora kliv framåt för bättre samverkan och ett ännu intensivare arbete tog fart för att nå de uppsatta målen.
 
Det märks bland annat i den nya samverkanstrukturen som arbetats fram under året i form av fem nya samrådsgrupper. De hanterar bland annat alla samverkansöverenskommelser mellan kommunerna och regionen. Det märks också i arbetet att ta fram en gemensam länsövergripande handlingsplan för god och nära vård som just nu pågår för fullt. I det arbetet har Storsthlm fått stor hjälp av Anna Nergårdh, särskild utredare med lång och bred erfarenhet från området, som har ett särskilt fokus på kommunperspektivet. En intervju med henne kan du läsa i detta nummer.
 
Ett annat kliv framåt för samverkan är en digital lösning för bättre tillgänglighet för ungdomsmottagningarna. En förstudie är gjord och för två veckor sedan gav styrelsen Storsthlm i uppdrag att handla upp och samordna detta för länets kommuner. Detta är något som verkligen kommer att underlätta för de ungdomar som behöver komma i kontakt med någon av länets ungdomsmottagningar.
 
Jag är stolt över de framsteg som görs just nu för en bättre samverkan inom god och nära vård och omsorg. För att klara målet med en sömlös och personcentrerad vård behöver vi hela tiden utveckla och spetsa till vårt samarbete mellan kommunerna och regionen.
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
 
Fakta om länsövergripande vårdsamverkan
 
Vård i Samverkan (VIS) politisk styrgrupp
 
 
 
Den politiska styrgruppen Vård i samverkan (VIS) är det beslutande forumet för samverkan i frågor inom hälsa, vård och omsorg. Storsthlms styrelse och Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd utser vardera sju representanter till VIS.

Här finns mer information om politiska styrgruppen Vård i samverkan (VIS).
 
VIS tjänstestyrgrupp
 

Som stöd finns tjänstestyrgruppen Vård i samverkan (VIS) som bereder frågor inom hälsa, vård och omsorg och säkerställer länsgemensam samverkan. Styrgruppen består av ledande tjänstepersoner från Region Stockholm, länets kommuner och Storsthlms kansli. Kommunernas representanter utses av socialtjänstnätverket

Här finns mer information om tjänstestyrgruppen Vård i samverkan (VIS).
Samrådsgrupperna
 
  • Samrådsgrupperna har bildats under året för samverkan på länsövergripande nivå inom fem olika områden.
  • Dessa är Barn och ungas hälsa, Digitalisering, Hälsa för personer med funktionsnedsättning, Psykisk ohälsa och beroende och Äldres hälsa.
  • Uppdraget är att vara ett nav, en beredningsgrupp och en samlingspunkt för regional samverkan inom sina respektive områden och att ha relevant koppling till delregional och lokal nivå inom sakområdet.
  • Samrådsgrupperna bidrar i framtagandet av den gemensamma handlingsplanen för god och nära vård.
Läs mer om samrådsgrupperna på Storsthlms webbplats.
Handlingsplan god och nära vård
 
  • Handlingsplanen ska vara ett länsövergripande, långsiktigt verktyg för att ta steg mot målet om en mer god, sömlös och personcentrerad vård och omsorg samt förbättrad hälsa hos befolkningen.
  • Handlingsplanen bereds av VIS tjänstestyrgrupp och beslutas av VIS politiska styrgrupp.
  • Handlingsplanen föreslås gälla mellan 2024–2030.
  • Handlingsplanen ska enligt tidsplan beslutas om i VIS politiska styrgrupp den 20 december 2023.
  • Handlingsplanen ska årligen brytas ner i prioriterade mål och aktiviteter.
  • Samrådsgrupperna ska arbeta utifrån handlingsplanen och årliga prioriterade aktiviteter.
 
Hallå Anna Nergårdh, utredare och expert inom vårdens organisering!
 
Sedan i våras har Storsthlm haft experthjälp i arbetet med handlingsplanen god och nära vård. Tidigare särskilda utredaren Anna Nergårdh, stödjer Storsthlm med ett särskilt fokus på kommunperspektivet.

Vad var det som lockade dig att stödja Storsthlm i detta arbete?

– Sedan utredningen avslutades arbetar jag med att fortsätta driva och facilitera arbetet med omställningen i olika sammanhang. Att arbeta i länsvisa konstellationer tycker jag är särskilt viktigt och intressant. Så mycket av genomförandet ligger i den samverkan! Kommunernas roll i omställningen är helt avgörande. Det är förstås särskilt komplext i en storstadsregion som Stockholm, men kanske just därför så intressant. Förändringar här betyder förändringar för en stor del av landets invånare!
Lyckad samverkan för tidiga insatser för barn och unga
 
Karin Hidestrand, verksamhetschef Familj och Arbete i Nacka kommun och Maria Ahlmark, verksamhetschef Boo vårdcentral och tf. verksamhetschef på Fisksätra vårdcentral.
Första Linjen i Nacka är en mottagningsfunktion där Nacka kommun och Region Stockholm samverkar för tidiga insatser för barn och unga. Både kommunen och regionen identifierade ett gemensamt uppdrag att tillsammans samarbeta för att ge lättillgänglig, tidigt och effektiv vård och stöd till barn med psykisk ohälsa och deras familjer.

– Det var lite nybyggaranda när vi körde i gång och när vi fastnat på vägen har vi alltid utgått från barnets behov och inte organisation. Det har funnits en grundläggande stark vilja från båda parter att vi ville detta, säger Karin Hidestrand, verksamhetschef Familj och Arbete i Nacka kommun.

– En viktig del med samverkan är att båda organisationer har en gemensam målbild och att det finns förståelse för den andres uppdrag och förutsättningar, fortsätter Maria Ahlmark.

Läs hela intervjun med Karin Hidestrand och Maria Ahlmark, verksamhetschef Boo vårdcentral och tf. verksamhetschef på Fisksätra vårdcentral.
App ska öka tillgängligheten till ungdomsmottagningarna 
 
Nu ska det bli lättare för ungdomar att träffa kuratorer! Storsthlm har fått i i uppdrag att upphandla och förvalta en kommungemensam app för att öka tillgängligheten för ungdomarna till kuratorer.

Appen kommer innebära att det blir en samlad digital ingång till ungdomsmottagningarna i länet, där ungdomarna på egen hand online kan boka tid samt skriva med kurator på valfri ungdomsmottagning.

– Det möjliggör att ungdomarna kan välja på vilket sätt de önskar att samtalet sker; digitalt eller fysiskt och påverka möjligheten att boka den snabbaste tiden utifrån hur stort behovet är.  Det ger en lättillgänglig ungdomsmottagning för länets alla ungdomar som utgår från de ungas behov och önskemål, säger Lisa Hörnsten, kurator Odenplans ungdomsmottagning.

Läs hela artikeln om hur appen kommer underlätta för både ungdomar och personal på ungdomsmottagningarna i länet. 
 
Välkommen till Storsthlm, Peter Vesterholm!
 
Den 14 augusti tillträdde du som verksamhetschef för regional samverkan hos oss på Storsthlm. Vad var det som lockade dig till oss?
 
– Jag lockades dels av det fokus som ligger i Storsthlms nya strategiska inriktning och den ambition att nå konkreta resultat och framdrift som inriktningen innebär. Jag lockas också av att bidra till ökat samarbete mellan våra medlemskommuner och Region Stockholm. Jag tror att min breda och långa erfarenhet av samarbete mellan olika aktörer och de mellanrum som tenderar att uppstå kan komma väl till pass. Jag upplever att det är viktigt, spännande och roligt uppdrag jag fått och det lockade mig också så klart.

Nyfiken på att veta mer om Peter? Läs mer här.
Sammanfattning av styrelsemötet 12 oktober
Storsthlms kansli fick i uppdrag att upphandla, införa och förvalta en kommungemensam app för att underlätta tillgängligheten för ungdomar att få kuratorsstöd på länets ungdomsmottagningar.

Bland övriga ärenden fanns den ekonomiska uppföljningen av tertial 2 som styrelsen godkände, liksom en uppdatering av den regionala vattenförsörjningsplanen för Stockholms län, som även den godkändes.

Läs hela sammanfattningen på Storsthlms webbplats.
Kommande möten och nätverksträffar
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
Oktober
 
November