Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö #10 2023 Oktober
|
 |
Tar du en tugga hur som helst, rullar upp den varv för varv, äter det saftigaste i mitten först och sedan ”kanterna” eller doppar du den i mjölk eller kaffe?
En sådan enkel fråga kan verkligen engagera oss människor och tongångarna kan gå höga om vad som egentligen är ”rätt eller fel”.
Precis i stunden kan jag absolut tycka att alla som inte snurrar upp kanelbullen varv för varv är helt ute och cyklar och nästan begår helgerån på detta underbara bakverk, men sedan slår det mig. Hur oerhört priviligierad är inte jag, och många andra, som kan uppbåda sådant engagemang över denna lilla bulle? Och ändå måste jag känna tacksamhet över att det inte krävs mer för att just känna tacksamhet.
För även om saker i mitt liv, vår stad och vårt land känns skeva, orättvisa och ibland helt fel, så har jag i alla fall en så pass trygg tillvaro att diskussionen om en vanlig liten kanelbulle kan bli dagens samtalsämne och kanske till och med en artikel i någon tidning.
8 oktober infaller Tacksägelsedagen, eller Tackdagen som dottern säger, och jag är tacksam för att bonden valde att odla vetekornet på åkern, för att sockerbetan fick växa i jorden, för kon som gav mjölk och smör (givetvis går det lika bra med havremjölk och margarin), för hönan som la äggen (går att utesluta), för kanelen som plockats och för bagaren som bakat (när jag inte orkar själv) och för regnet och för solen. Utan alla dessa komponenter skulle det inte bli någon smaskig kanelbulle att mumsa på. Och jag vet att jag inte skulle klara av att framställa allting själv.
Det räcker att jag tittar ut på vår lilla odlingslott för att se resterna av det som inte blev något denna sommaren. Ingen majs, gurka eller paprika utan bara lite potatis och tomater. Men det fina är att vi har fått ta del av årets skördar ändå. Genom en förfrågan på Facebook fick vi komma och plocka goda äpplen som blev till mos och chutney, av mina föräldrar har vi fått massor av små söta tomater och minipaprikor och av vänner har vi fått päron och plommon.
Jag inser att jag inte måste kunna allting själv eller ha ork för allting, för om jag vågar be om hjälp så finns det nästan alltid en medmänniska endast en fråga bort. Och det är här Gud finns, när jag vågar vissa mina svagheter och ber om hjälp. Då möts jag av en medmänniska, en bit av Gud förkroppsligad på jorden. Tacksamhet.
Nu i oktober kommer jag att se till att tända många levande ljus, tillåta mig själv att ta på en mysig tröja och en filt om benen, sänka tempot och låta hösten träffa mig. Jag är redo för soliga höstdagar, krispigare luft, doften av söt mylla som fyller mina näsborrar, se hur träden skiftar färg och höstrusket (även om jag kommer att klaga på regnet och blåsten när jag måste ut i det).
Jag är tacksam för att jag får lov att känna så, trots alla orättvisor i vår stad, vårt land, i världen. Jag har inte glömt bort dem eller försökt förtränga dem, långt ifrån. Jag ber för dem, gråter med dem, lyssnar på dem, tröstar dem och gör vad jag kan för att förändra.
Men efter en dag då jag fått möta flera människor och fått ta del av deras livsöden, deras livssituationer, deras livshistorier och fått torka tårar, ge en kram, en önskan om bättring - behöver jag få ladda om. Och i oktober blir det allra helst med en nybakad kanelbulle som jag rullar upp varv för varv.
Må väl!
Therese assistent och informatör i S:t Johannes kyrka
|
|
1 oktober börjar Gisela Pernrup som S:t Johannes församlings nya församlinsgherde. Gisela har de senaste åren verkat som kyrkoherde och prost i Strövelstorps församling, Bjäre-Kulla kontrakt.
Vi hälsar henne hjärtligt välkommen till församingen och Malmö pastorat, och ser fram emot att arbeta tillsammans med henne.
Nya församlingsherden Gisela Pernrup kommer att mottas i högmässan söndag 10 december kl. 11.
|
|
Verksamheter
|
|
|
tisdagar kl. 12.30-15 (till och med tisdag 19 december)
I församlingshemmets Lilla salen har Café Johannes öppet varje tisdag fram till 19 december. Här kan du ta en fika, samtala med nya och gamla bekantskaper eller bara få en paus om du behöver det.
Välkommen!
|
|
Intresset för terminens två Skogsglädjeturer till Skrylle och Törringelund har varit stort, och nu är även turen i oktober fullbokad. Det finns möjlighet att sätta upp sig på reservlistan till utfärden 27 oktober om man önskar.
Kontakta då S:t Paulis expeditionstelefon på 040-27 91 00 måndag, tisdag, torsdag, fredag kl. 9-12.
|
|
Gudstjänst
|
söndag 1 oktober kl. 11 Den helige Mikaels dag
Änglarna
Präst: Bengt Karlgren
Diakon: Petra Persson
Musiker: Mats Hultkvist
Gospelkören medverkar Dagens kollekt: Svenska kyrkan i utlandet (R)
onsdag 4 oktober kl. 12.10
Präst: Johnny Wegestål
Musiker: Mats Hultkvist
onsdag 4 oktober kl. 17.30
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg
söndag 8 oktober kl. 11 Tacksägelsedagen
Lovsång
Mottagande av kontraktsadjunkt Lis Carlander och gymnasieteamet bestående av präst Johannes Witkowsky och diakon Kristina Klingberg.
Präst: Gunilla Hallonsten
Diakon: Petra Persson och Ninni Smedberg
Musiker: Sofia Söderberg och Mats Hultkvist
Seniorkör och brasskvartet medverkar Dagens kollekt: Sveriges Kyrkosångarförbund (R)
onsdag 11 oktober kl. 12.10
Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Mats Hultkvist
onsdag 11 oktober kl. 17.30
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg
|
söndag 15 oktober kl. 11 Nittonde söndagen efter trefaldighet
Trons kraft
Präst: Helena Myrstener
Diakon: Kristina Klingberg
Musiker: Sofia Söderberg
Koralkören medverkar Dagens kollekt: Maracana (F)
onsdag 18 oktober kl. 12.10
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Mats Hultkvist
onsdag 18 oktober kl. 17.30
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg
söndag 22 oktober kl. 11 Tjugonde söndagen efter trefaldighet
Att leva tillsammans
Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Mats Hultkvist
Koralkören medverkar Dagens kollekt: Asylrättscentrum (R)
onsdag 25 oktober kl. 12.10
Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Mats Hultkvist
onsdag 25 oktober kl. 17.30
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Sofia Söderberg
Söndag 29 oktober kl. 11 Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet
Samhällsansvar
Präst: Gisela Pernrup
Diakon: Petra Persson
Musiker: Mats Hultkvist Dagens kollekt: Lunds stifts flyktingkollekt (S)
|
|
Musik och kultur
|
|
onsdag 4 oktober kl. 18 Med DJ-bänken som altare
I en djupt berörande performance, skapad för kyrkorummet i formen av en mässa, återvänder dragking-artisten, skådespelaren och DJn Paulina Göth till sitt förflutna. Med DJ-bänken som altare antar hon sin morfar prostens plats, ett möte som är både brutalt, vackert, oerhört gripande och fullt av försoning. Föreställningen är skapad av PotatoPotato Scenkonst. På scenen: Dragking-artisten och DJn Paulina Göth, PotatoPotato Scenkonst.
|
|
onsdag 11 oktober kl. 18 Fånge 21-23 på Tygelsjö
Pontus Bergendahl satt fängslad i 40 dagar efter att ha klistrat fast sig själv under ett flygplan. Möt IT-chefen från Lund som bytte den trygga vardagen mot ett liv som aktivist på heltid. Under kvällen blir det musik av Mikael Wiehe. På scenen: Klimataktivisten Pontus Bergendahl & musik av Mikael Wiehe.
|
|
onsdag 18 oktober kl. 18 Bullets - årets bästa ungdomsfilm!
Filmen Bullets skildrar ungdomar och barn som dras in i gängkriminalitet och den vann flera priser på BUFF. Möt regissören Peter Pontikis i ett samtal med författaren och journalisten Joakim Palmqvist som under flera decennier granskat och bevakat kriminaliteten i Malmö. Medverkar gör också konfirmandkonsulent Charlotta Ortiz och elever från Malmö Latinskola står för musiken. På scenen: Regissören Peter Pontikis, författaren och journalisten Joakim Palmqvist, konfirmandkonsulent Charlotta Ortiz från Svenska kyrkan i Malmö och elever från Malmö Latinskola.
|
|
onsdag 25 oktober kl. 18 Har människorna tappat kontrollen?
Larmrapporterna om AI blir allt fler och utvecklarna själva ber om respit och tid så att vetenskapen får en chans att komma ikapp. Är vår framtid livsfarlig eller full av möjligheter? Vems är ansvaret? Möt Christian Balkenius, professor i filosofi vid Lunds universitet som ägnat stor del av sitt liv åt relationer till robotar. Under kvällen samtalar han med Malmös kyrkoherde Gunilla Hallonsten och Sofia Söderberg spelar musik av Johann Sebastian Bach. På scenen: Professorn i filosofi Christian Balkenius och kyrkoherde Gunilla Hallonsten. Musik av Johann Sebastian Bach.
|
|
|
 |  |  |
varje torsdag kl. 12.10
Torsdagens lunchmusik är ungefär tjugo minuter vilket ger dig möjligheten att komma och njut av orgelmusik på lunchen.
Oftast står vacker musik från stora orgeln på programmet när S:t Johannes kyrkas egna musiker Mats Hultkvist,
Christian Schultze eller Sofia Söderberg spelar.
|
söndag 1 oktober kl. 17
Det var kärleken till fagotten som förde dem samman, Baltic Bassoon Quartet. Nu välkomnar de dig till en konsert med smäktande klassiska tongångar och svängiga jazzharmonier. Läs mer på hemsidan.
|
söndag 8 oktober kl. 17
En Olle för kroppen och en Lisa för själen är vad Lunds akademiska kör och sångerskan och kompositören Sofia Thelin bjuder in till tillsammans med musikerna Göran Abelli på trombon och Jakob Hjort på bas och sång.
Cecilia Martin-Löf, dirigent.
Entré 120 kr. Biljetter köpes via kulturcentralen.nu.
|
 |
varje torsdag kl. 12.10
Torsdagens lunchmusik är ungefär tjugo minuter vilket ger dig möjligheten att komma och njut av orgelmusik på lunchen.
Oftast står vacker musik från stora orgeln på programmet när S:t Johannes kyrkas egna musiker Mats Hultkvist,
Christian Schultze eller Sofia Söderberg spelar.
|  |
söndag 1 oktober kl. 17
Det var kärleken till fagotten som förde dem samman, Baltic Bassoon Quartet. Nu välkomnar de dig till en konsert med smäktande klassiska tongångar och svängiga jazzharmonier. Läs mer på hemsidan.
|  |
söndag 8 oktober kl. 17
En Olle för kroppen och en Lisa för själen är vad Lunds akademiska kör och sångerskan och kompositören Sofia Thelin bjuder in till tillsammans med musikerna Göran Abelli på trombon och Jakob Hjort på bas och sång.
Cecilia Martin-Löf, dirigent.
Entré 120 kr. Biljetter köpes via kulturcentralen.nu.
|
|
 |  |  |
fredag 13 oktober kl. 18
Låt dig omslutas av hundratals ljus och känna hur stillheten lägger sig i denna konsert med vokalensemblen Nostra som tar dig med till Hildegard av Bingens värld.
Sofia Söderberg, dirigent och arrangör. Läs mer på hemsidan.
|
söndag 15 oktober kl. 17
I denna konsert får höstens vemod ta plats i kyrkorummet tillsammans med vackra klanger när S.t Johannes kammarkör ger sitt höstinspirerade a cappela-program.
Christian Schultze, dirigent. Läs mer på hemsidan.
|
måndag 16 oktober
kl. 18.30
Malmö Latinskola håller en konsert om fred med skolans tre körer, Storkören, Gospelkören och Kammarkören. I konserten medverka även skolans teaterelever som kommer att läsa dikter på temat.
|
 |
fredag 13 oktober kl. 18
Låt dig omslutas av hundratals ljus och känna hur stillheten lägger sig i denna konsert med vokalensemblen Nostra som tar dig med till Hildegard av Bingens värld.
Sofia Söderberg, dirigent och arrangör. Läs mer på hemsidan.
|  |
söndag 15 oktober kl. 17
I denna konsert får höstens vemod ta plats i kyrkorummet tillsammans med vackra klanger när S.t Johannes kammarkör ger sitt höstinspirerade a cappela-program.
Christian Schultze, dirigent. Läs mer på hemsidan.
|  |
måndag 16 oktober
kl. 18.30
Malmö Latinskola håller en konsert om fred med skolans tre körer, Storkören, Gospelkören och Kammarkören. I konserten medverka även skolans teaterelever som kommer att läsa dikter på temat.
|
|
 |  | |
söndag 22 oktober kl. 17
Med kända och populära pop- och rocksånger lyfter Vegakören viktiga och angelägna budskap i denna konsert. Vegakören kommer att tävla i European Choir Games i Norrköping under hösten och här får du höra deras tävlingsprogram. Läs mer på hemsidan.
|
söndag 29 oktober kl. 17
Här möts Stråkkvartetten Vindla och stråkorkestern Cappella Lundensis i en spännande konsert. Ensemblerna kommer att spela var för sig, men även tillsammans i bl.a. det nykomponerade verket "Där pepparn växer".
|
|
 |
söndag 22 oktober kl. 17
Med kända och populära pop- och rocksånger lyfter Vegakören viktiga och angelägna budskap i denna konsert. Vegakören kommer att tävla i European Choir Games i Norrköping under hösten och här får du höra deras tävlingsprogram. Läs mer på hemsidan.
|  |
söndag 29 oktober kl. 17
Här möts Stråkkvartetten Vindla och stråkorkestern Cappella Lundensis i en spännande konsert. Ensemblerna kommer att spela var för sig, men även tillsammans i bl.a. det nykomponerade verket "Där pepparn växer".
| |
|
|
|
|
9 september - 9 oktober i S:t Johannes kyrkaKonstnären Maria E Harrysson visar installationen ”Föreställningar”. Till grund för verket ’Föreställningar’ ligger världskartan, kanske den största chimär över världsalltet vi dagligen omger oss med och accepterat som sanning. Norr som en given plats uppåt. Koloniala arv.
Allt det hav som tryckts in mellan skalförändrade landmassor för att tillgodose vårt behov av plan yta tar sig i verket ångans form och formligen väller ut i andra delar av konstruktioner vi omger oss med, likt de höjningar av vattennivåer som sker pga ökade koldioxidutsläpp. Samma utsläpp från industrier som även efterlämnar sig spill och skräp som inte givet finner sin naturliga hemvist efteråt. De restprodukterna får här agera symbol för slöseriet av jordens resurser, så även i de skulpturala verk där överbliven kartong och papper försöker finna det organiska med hjälp av lera. De material som en gång var träd som slukade koldioxid. Människan som art har satt igång mekanismer vi inte vet hur de ta sig ut i längden. Vi skulle behöva en ödmjukhet inför det vi ännu inte vet, likt rymdens gränser.
|
Händer i församlingen
|
fredag 6 oktober kl. 17
S:t Matteus kyrka
Denna fredag möts vi i S:t Matteus församlingssal kl. 17 för att äta tacobuffé tillsammans. När vi ätit färdigt går vi in in i kyrkan för att fira gudstjänst kl. 18. Gudstjänsten är i ekumenisk anda och för alla åldrar. Det finns pyssel, leksaker och filmvisning för barn på kyrktorget. För ungdomar fortsätter kvällen efteråt med gemenskap och häng i ungdomsrummet fram till kl. 21.
Nästa lovsångsgudstjänst och tacobuffé är fredagen den 8 december 2023.
|
|
Lördag 14 oktober kl. 17
S:t Pauli kyrka
Församlingens barnkörer bjuder på sånger ur Majas Alfabet, där vi får lära oss om växtriket och om brassfamiljen, i nya, spännande arrangemang av och tillsammans med Göteborgs Brasskvintett. En konsert för hela familjen! Medverkande:
Vox Kids, Vox Nova, Matteus Vocaler och S:t Matteus Barnkör Göteborgs Brasskvintett:
Björn Bjerknaes-Jacobsen - trumpet
Jonathan Kronevik - trumpet
Aurora Saeterhaug Bye - valthorn
Adam Samuelsson - trombon
Øystein Kregnes - tuba Under ledning av Agnes Hulander och Sofia Hernqvist.
Fri entré.
|
|
Lördag 21 oktober kl. 17
S:t Pauli kyrka
Johan Agebjörn och Mikael Ögren träffas en gång i veckan för att komponera drömsk ambientmusik och bada bastu. Musiken tar dem från vardagsstressen till andra världar, såsom fjärran länder eller en artefakt från ett annat solsystem. Samarbetet har hittills resulterat i två album: We Never Came To the White Sea, ett soundtrack till en roadtrip genom ryska Karelen, och Artefact, ett inofficiellt soundtrack till Arthur C. Clarkes roman Rendezvous With Rama. Albumen är utgivna på amerikanska skivbolaget Spotted Peccary Music och har hyllats i recensioner i bl.a. Zero Music Magazine och AllMusic. På scen tar de med sig en rad synthar och skapar atmosfäriska, meditativa ljudmattor. Musiken är inspirerad av bl.a. Jean-Michel Jarre, Biosphere och Brian Eno. Fri entré.
|
|
Söndag 22 oktober kl. 14.30
S:t Pauli kyrka Låt kroppen, själen och anden omslutas och uppfyllas av kyrkorummet och vila i klangerna från orgeln, gongar, klangskålar. Låt dig andas. Slappna av och fokusera. Låt tankarna komma och gå. Att bara få vara. Här och nu tillsammans med slagverkaren Tina Quartey och musiker Per Myrstener.
För den som önskar övergår meditationen kl. 16 i söndagens Paulimässa.
|
|