6 nyheter nu när hösten stundar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Snart har även september passerat och vi går mot en spännande höst
 
Nu drar flyttfåglarna söderut och Mål och budget-arbetet är i full gång… Det är två tydliga hösttecken för mig. Gällande Mål och budget för kulturnämnden 2024 kommer vi att arbeta vidare för att tillskapa nya ytor och lokaler för kulturverksamheter. I Älta invigdes nyligen nya Stavsborgsskolan och de nya kulturlokalerna, vilket är ett uppskattat tillskott nu när det blir ännu mera Älta. Läs mer om lokalerna längre ner i brevet.

På kulturnämndens senaste sammanträde presenterades den lokaliseringsutredning som vi på enheten har arbetat med under våren. I utredningen har vi sett över möjligheterna att skapa fler lokaler för kultur i Fisksätra och framför allt att samla de verksamheter som finns i området i ett kluster.

Det handlar inte enbart om att bygga nytt, vi är nämligen i full gång med att slipa på diamanten Nacka aula i Centrala Nacka. Aulans läktare får ett lyft i form av omlackerat golv och ny klädsel på originalstolarna. Nacka aula är en uppskattad mötesplats för Nackabor i många åldrar och det är viktigt för oss att se till att den, och alla andra kulturlokaler, är attraktiva och bidrar till ett levande samhälle. Det ska bli spännande att få se slutresultatet!


Vänliga hälsningar,

Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör
 
Ändringar gällande våra kulturstöd
 
Kulturnämnden har beslutat att förändra riktlinjerna för kommunens kulturstöd. Förändringen innebär kortfattat att Verksamhetsstödet kommer gå att söka för två år i taget, Stora projektstödet döps om till Stort projektstöd och kommer att kompletteras med ett produktionsstöd. Lilla projektstödet döps om till Litet projektstöd och kommer kunna sökas för upp till 40 000 kronor och som förlustgaranti.

Sista ansökningsdag för Verksamhetsstöd är som tidigare 1 oktober, men Stort projektstöd och produktionsstöd får endast en ansökningsomgång och sista ansökningsdag flyttas fram till 1 januari. Ändringen kommer omfatta samtliga bidragsansökningar som avser 2024 och framåt.
 
Sök projektstöd senast 30 oktober för att utveckla kulturskolan
 
Kulturnämnden utlyser en miljon kronor för utveckling av kulturskolornas utbud för barn och unga med funktionsnedsättning. Projektstödet kan till exempel sökas för att pröva nya idéer, nya samarbeten, experiment eller en tidsbegränsad försöksverksamhet. Tidigare beviljade projekt kan ansöka om fortsatt stöd, totalt kan ett projekt beviljas stöd i 3 år. Läs mer och ansök här
 
       
Kulturlokaler i nya Stavsborgsskolan
 
Från och med hösten 2023 finns det fyra bokningsbara rum i Stavsborgsskolan för musik- och kulturaktiviteter. Rummen är utrustade med enklare möblemang och utrustning för musikundervisning. Ett rum har akustiskt piano och ett annat har digitalt trumset. I tre av rummen finns också digitalpianon. Rummen lämpar sig för individuell eller mindre gruppundervisning i sång, musik och ensemble. Bild och form i torra material, studiecirklar, mindre möten och liknande.
 
Upphandlingsprojekt gällande nytt system för kundval kulturskola är i full gång
 
Det är dags att byta ut dagens system, nacka24kultur, som används för bokning och administration inom kundval kulturskola, till ett användarvänligare och effektivare system. Vi har därför dragit i gång ett upphandlingsprojekt som berörda enheter i kommunen, och en referensgrupp med anordnare inom kundval kulturskola, kommer att delta i. Vi kommer att hålla er uppdaterade under projektets gång.
 
Nya Jämföraren för Nackas kundval är här
 
Har du sett att Jämföraren ser annorlunda ut? Den har utvecklats tillsammans med kommunens kunder och är numera modern och mobilanpassad. Nya Jämföraren låter Nackaborna jämföra bland annat kulturskolor på ett ännu smidigare sätt.

Länkar ni till Jämföraren från era egna webbplatser? Se till att ni använder följande länk: https://jamfor2.nacka.se/?area=25

Snart går det att få utdrag från polisens belastningsregister digitalt
 
I slutet av september lanserar Polismyndigheten en digital lösning för utdrag från belastningsregistret. Utdraget kommer efter lanseringen kunna gå att få till en digital brevlåda (Kivra, Billo eller Min myndighetspost). Denna lösning är väldigt positiv då det kommer att underlätta för er att kontrollera utdragen för berörd personal. Läs mer om uppdateringen här. 
 
Har du frågor skriv till kultur@nacka.se
Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? Klicka här