Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Full fart framåt på fyra prioriterade områden
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Att hösten är på ingång märks inte bara på den klarare luften och de allt kyligare morgnarna. Andra starka hösttecken är regeringens höstbudget och kommunernas arbete med att planera och budgetera för kommande år. Att vi har kärva ekonomiska tider är tydligt. Då blir det ännu viktigare att samverka över kommungränserna om sådant som görs bättre gemensamt.

Ett viktigt område för samverkan genom Storsthlm är den gemensamma gymnasieregionen. I förra veckan fattade styrelsen för Storsthlm beslut om att rekommendera en uppräkning på 3,4 procent av programpriserna för gymnasieskolan, något som du kan läsa mer om i det här nyhetsbrevet.

För några veckor sedan träffades också länets kommundirektörer på en konferens för att driva på arbetet med våra gemensamma prioriteringar för samverkan under det kommande året. Tillsammans gick vi igenom vad som har hänt sedan den strategiska inriktningen för Storsthlm lades fast i mars 2023 och hur vi gemensamt kliver framåt inom den gemensamma gymnasieregionen, god och nära vård och omsorg, digitalisering och infrastruktur. 
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
Länets kommundirektörer träffades på Gällöfsta gård i slutet av augusti.
Gymnasieprislistan räknas upp med 3,4 procent
 
De 26 kommunerna i Stockholms län har, genom samverkansorganisationen Storsthlm, tagit fram en gemensam prislista för vad gymnasieprogrammen i länet får kosta. Prislistan används för att reglera ersättningen till fristående huvudmän och mellan kommuner för att skapa likvärdiga villkor för eleverna oavsett vilken skola eller kommun de väljer att studera i. Varje år föreslår Storsthlms styrelse en uppräkning av prislistan, vilken sedan fastställs av respektive kommun innan årsskiftet. För år 2024 rekommenderas uppräkningen av programpriserna att bli 3,4 procent.

Läs mer om uppräkningen av programpriserna på Storsthlms webbplats
Kommunal medverkan sökes!
 
Har du möjlighet att bidra med dina kunskaper i det nationella utvecklingsarbetet kring kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård inklusive kommunal hälso- och sjukvård?

Storsthlm har som samordnare för RSS Stockholms län i uppdrag att nominera och utse kommunala representanter i olika nätverk kopplat till kunskapsstyrningen inom hälso- och sjukvård. Just nu saknas kommunal medverkan i följande regionala programområden:

RPO barns och ungdomars hälsa
RPO levnadsvanor
RPO primärvårdsråd
RPO rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin

Här finns mer information om de olika grupperingarna och intresseanmälan.
Sammanfattning av styrelsemötet 14 september
Den 14 september hölls ett extra styrelsemöte, som förutom beslut om att rekommendera en uppräkning av gymnasieprislistan, även behandlade en översyn av själva prismodellen och dess konstruktion. Dialog har bland annat förts i den strategigrupp av kommundirektörer som utsetts särskilt att följa arbetet med den gemensamma gymnasieregionen. Det ansågs angeläget att en översyn genomförs där den nuvarande modellen ses över och att ett förslag till reviderad modell arbetas fram. Storsthlms kansli fick i uppdrag att se över den nuvarande modellen och föreslå en reviderad modell för styrelsen senast i juni 2024.
Kommande möten och nätverksträffar
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
September
 
Oktober