Gängkriminalitet | Budget | Satsningar på ny socialtjänstlag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stärk HVB och minska gängens påverkan på barn och unga 
 
Gängvåldet kryper allt lägre ner i åldrarna. Det är ett enormt samhällsproblem som saknar quick-fix – men det finns saker vi kan göra för att försvåra för gängen att rekrytera barn och unga. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för SKR:s socialtjänstsektion.
Socialtjänstbloggen
 
Cirkulär om budgetpropositionen
 
Den 20 september presenterades regeringens budgetproposition för 2024. Inom socialtjänstens område märks bland annat:
  • Stora satsningar på omställningen till ny socialtjänstlag
  • Statsbidraget för äldreomsorgslyftet förlängs (1,7 miljarder 2024)
  • Sänkt ersättning för mottagande av ensamkommande barn
  • Minimal ökning av medel för reformen skyddat boende
  • Tidsbegränsad satsning på skolsociala team
 
Viktiga steg mot en ny socialtjänstlag
 
Regeringen avsätter totalt 8 miljarder kronor fram till 2028 för kommuners arbete med kompetens- och bemanningssatsningar inför införandet av nya socialtjänstlagen. Samtidigt aviserar regeringen att de vill teckna en överenskommelse med SKR för att stödja kommunerna i omställningen.
– Regeringens besked är viktiga för att socialtjänsten ska kunna planera och ställa om sina verksamheter, säger Åsa Furén-Thulin, chef för SKR:s socialtjänstsektion.
Beskeden möjliggör långsiktigt arbete
 
Positiva besked om förlängt äldreomsorgslyft
 
SKR är positiva till regeringens besked om ett förlängt äldreomsorgslyft. Att möjliggöra för anställda att vidareutbilda sig är en viktig del för att säkra en fortsatt trygg äldreomsorg.
Satsningen fortsätter ytterligare tre år
 
 
Träffa SKR på Socialchefsdagarna i Karlstad 27-29 september
Hur ställer vi om till nya socialtjänstlagen, hanterar kompetensutmaningen och jobbar smartare? På Socialchefsdagarna i Karlstad kan du dela dina tankar med SKR, Adda och Inera. I vår monter laddar vi upp med kunskapsstöd och verktyg inom en rad områden. Missa inte vår tävling med Yrkesresan!


Extra: För dig som jobbar inom funktionhinder/äldre 
Gruppen äldre med intellektuell funktionsnedsättning ökar i hela landet. Hur ordnar vi bra aktiviteter och boenden? På Socialchefsdagarna bjuder SKR in till en träff där du får tips om framgångsrika strategier och kan ställa frågor direkt till målgruppen. Några platser kvar, missa inte att anmäla dig!  

SKR på Socialchefsdagarna 2023
 
Mer från SKR 
 
 
Heltidsarbetet ökar i kommunerna
Hela 92 procent av kommunerna har ökat heltidsarbetet de senaste fem åren. Vill du se hur det gått för din kommun? 
Ta del av statistiken på heltid.nu
 
Stöd att arbeta på nya sätt i vård och omsorg
I höst kommer SKR erbjuda coachingstöd för införande av nya arbetssätt inom Nära vård. Du kan ta del av de nya personcentrerade arbetssätten i form av filmer och annat stödmaterial. Fokus är samverkan mellan vårdgivare, proaktiv vård av sköra äldre och samordning kring barn och unga.
Nya arbetssätt inom Nära vård
 
Konferenser och seminarier 
 
 
27 september
Introduktion till stödmaterial om barnets bästa
SKR presenterar stödmaterialet ”Barnkonsekvensanalys - fördjupad bedömning av barnets bästa”. Seminariet lyfter även exempel från olika verksamheter.
Sista dag för anmälan 26 september
 
4 och 18 oktober
Socialtjänstens arbete med våldsutsatta och våldsutövare
Vilka insatser och arbetssätt är effektiva för stödja klienter till ett liv fritt från våld? SKR bjuder in till två konferenser med fokus på de som utsätts respektive utövar våld mot närstående. Medverkar gör professor Katreena Scott (Kanada), handledare Linn Moser Hällen samt experter från Norge och Sverige. Anmäl dig till båda och få 500 kr i rabatt!
Sista dag för anmälan 3 oktober
 
13 oktober
Uppföljning LSS-platser
Att systematiskt följa upp LSS-platser förbättrar för individen, verksamheten och ekonomin. Men hur får man till en bra uppföljning? Hör exempel från kommuner och privata utförare, och ta del av SKR:s juristers kunskap på området.
Sista dag för anmälan 12 oktober
 
17 oktober
Socialrättsliga nyheter
Få en genomgång av nyheterna inom SoL, LSS, LVU och andra regleringar inom socialrätten. Under en två timmars zoomsändning diskuterar vi kommande stora reformer, ny lagstiftning och utveckling av praxis. Inga förkunskaper krävs.
Sista dag för anmälan 10 oktober
 
18 oktober
Öppet forum Yrkesresan
Öppet forum är ett återkommande informationstillfälle om Yrkesresan. Syftet är att ge en lägesrapport om hur arbetet utvecklas, både övergripande i projektet och för de olika yrkesresorna. Det finns också  möjlighet att ställa frågor.
Sista dag för anmälan 17 oktober
 
18 oktober
Uppföljning i missbruk- och beroendevården
Hur kan ASI-data användas för att utveckla kunskap och förbättra missbruks- och beroendevården? Hör om två nationella projekt och få inspiration från verksamheter i Östersund, Trelleborg och Södertälje. Seminariet arrangeras av SKR och Socialstyrelsen inom ramen för Partnerskapet.
Sista dag för anmälan 16 oktober
 
1 nov
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
En rad utredningar och lagförslag har initierats kring arbetet med unga kriminella. SKR bjuder in till en heldag om vad som är på gång – hur påverkas socialtjänsten? Bland annat medverkar lektor Michael Tärnfalk, som ska se över socionomutbildningen på uppdrag av regeringen.
Sista dag för anmälan 31 oktober
 
7 november
AI i äldreomsorgen – är det möjligt?
Välkommen till ett spännande seminarium om artificiell intelligens (AI) i äldreomsorgen. Medverkar gör Helsingborgs stad, som utvecklat en lösning för hemtjänst och delegerad hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 
Sista dag för anmälan 3 november
 
8 november
Föräldrastöd och socialtjänstens roll i utsatta områden
Föräldraskapsstöd i utsatta områden är en av de viktigaste strategierna för integration, jämställdhet och hälsa och för att förebygga utanförskap och kriminalitet bland unga. Under en heldag utforskar vi hur socialtjänsten kan samverka kring stödet för familjer, och lyfter exempel från verksamheter runt om i landet.
Sista dag för anmälan 7 november
 
1 december
Socialtjänstens roll i samhällsplaneringen
Socialnämnden ska bidra till samhällsplaneringen för att förebygga sociala problem, något som i praktiken visat sig svårt. Kan socialtjänsten arbeta annorlunda? SKR bjuder in till en heldag för chefer, förtroendevalda och medarbetare inom socialtjänst och samhällsbyggnad.
Sista dag för anmälan 30 november
 
10 november och 1 december
Individbaserad uppföljning i socialtjänsten
Vill du utveckla arbetet med individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten? Under två digitala workshops lyfter vi hur du kan arbeta vidare med analys, vilka verktyg som finns och hur brukarmedverkan kan användas som en del av analysen.
Sista dag för anmälan 3 november
 
Start 29 januari
Utbildning till barnrättstrateg
Lär dig mer om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den praktiskt i verksamhet. Utbildningen är fyra dagar och varvar teori med workshops och hemuppgifter.
Sista dag för anmälan 22 januari
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Förslag om nya smittskyddsåtgärder i socialtjänsten
Personer i boenden enligt SoL och LSS ska kunna flyttas utan samtycke under vissa förhållanden. Det föreslås i en ny utredning om smittskyddsfrågor i socialtjänsten.
Ny extraordinär smittskyddsåtgärd
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00