Läs om höstens aktiviteter och projekt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev september 2023
 
I det här utskicket:
  • Fritidsaktiviteter hösten 2023
  • Medlemsmöte med Inre Ringen
  • JagKanCykla
  • Skansen för alla 23 augusti
  • Samverkan kring föreställningen Vipeholm – tiden före framtiden
  • Studiecirkel om LSS
  • Jag äger - Individuell Plan
  • Hälsopromenad med Inre Ringen Stockholm
  • Manifestation mot neddragningar i Folkhögskolor
  • Nästa nyhetsbrev
 
Fritidsaktiviteter hösten 2023
 
Dansprogram
Våra FUB-danser på Fryshuset har satt igång och höstens program bjuder på många härliga gäster!

Nästa FUB-dans är fredag 22 september, då underhåller Gideons på scen.

Ladda ned höstens dansprogram här!

Månadsmingel
FUB Inre Ringen har månadsmingel den första lördagen i varje månad kl. 16.00-20.00.

Höstens kommande datum är 7 oktober, 4 november och 2 december.

Se hela inbjudan här!
 
Bowling
Onsdagar och torsdagar på Birka Bowling.

Läs mer om aktiviteten här!
 
Gymnastik
Måndagar i Matteusskolan.

Läs mer om aktiviteten här!

Ung i FUB
Är du mellan 16–25 år? Välkommen att delta i UNG I FUB Stockholm.

Vi träffas två gånger i månaden oftast på tisdagar, mellan klockan 17.00-19.30.

Läs mer här!

Äventyrsbad 25 november

Läs mer och anmäl dig här!
 
Medlemsmöte med Inre Ringen
 
Onsdag 18 oktober kl 17.00-19.00 bjuder Inre Ringen Stockholm och Stockholms län in till ett medlemsmöte för dig som har intellektuell funktionsnedsättning.

Denna gång träffar vi den dagliga verksamheten Medis 5 och har en workshop tillsammans kring Agenda 2030.

Vad är då Agenda 2030? FN har åtagit sig att fram till år 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid.

Bland annat att utrota hunger och fattigdom samt jobba för fred och mänskliga rättigheter.

Medis 5 har gjort filmer och föreställningar om målen i Agenda 2030.
Vi får en presentation av Medis 5 och sedan diskuterar vi tillsammans.

Anmäl dig senast 6 oktober till info@fubstockholm.se eller 0737 10 77 79.

Något att äta kommer serveras. Gratis för medlemmar i FUB, 50 kr för övriga.

Läs mer om Medis 5 här!

Medis 5 tillhör studieförbundet Sensus och finns i Medborgarhuset, plan 7.
Adress: Medborgarplatsen 4
 
JagKanCykla
 
Vi summerar sommaren 2023 med två cykelläger, 40 cyklister och 25 ledare, samt ett återbesök till iCanBike i New Jersey USA, där allt började för FUB Sthlm för fem år sedan. Efter fyra år av finansiering avslutade Arvsfonden sitt stöd till JagKanCykla under 2022 och vi har sökt och hittat nya möjligheter och samarbeten.

Sommaren började med ett cykelläger på Svartedalsskolan i Göteborg. Efter flera år av samarbete med FUB Göteborg lånade vi ut cyklar och utrustning så att de kunde arrangera ett läger i egen regi efter vårt koncept JagKanCykla. Ett riktigt lyckat läger som förutom cykling innehöll massor av musik och dans.

På ”independence day” den 4 juli och lagom till tandemtisdag, hade vi möjligheten att göra ett återbesök på cykellägret, iCanBike i New Jersey. Samma jympahall, samma utrustning och organisation och även flera engagerade ledare som var med när FUB sthlm deltog med cyklister sommaren 2018. Det blev såklart ett nostalgiskt återbesök men också ett inspirerande besök. Kan helt enkelt inte sluta imponeras över deras volontärers engagemang, deras välsmorda organisation och logistik och program. Idag har de 16 långtradare lastade med cyklar som turnerar i USA och i samarbete med organisationer och värdar i 35 olika stater där de har 100 femdagars cykelläger per år i jympasalar, idrottsplatser, parker och på stora parkeringsplatser. Cykellägren startade 2006 och idag finns det en stor organisation med flera heltidsanställda som ansvarar för teknik, service och logistik. iCanBike är helt självfinansierad, vilket betyder att det är höga deltagaravgifter för att täcka löner, transport -och utrustningskostnader.

I mitten på augusti, i härligt sensommarväder, arrangerade vi i ett cykelläger på Gubbängens IP. Liksom på påsklovet samarbetade vi med Svenska Downföreningen Avd Stockholm. En hel vecka av härligt engagemang av cyklister och ledare. Som vanligt är det flera av våra cyklister som aldrig har erbjudits möjligheten att prova cykla. Men samtliga provade på de olika cyklarna, vals, tvåhjuling och tandem. Flera lärde sig dessutom att cykla. Medan andra tyckte mest om känslan av att vara på läger, träffa kompisar, leka och spela fotboll. Alltid lika fint att vara på plats och ta del av den glädje och stolthet som finns hos cyklisterna men också att se ledarnas närvaro och pedagogiska förmåga. Sedan visar ledarna prov på riktig uthållighet när de springer, varv efter varv på den asfalterade 400 meters banan.

Är du intresserade av att hitta ett samarbete eller vet någon som vill och har resurser får ni gärna kontakta mig: bengt@fubstockholm.se
 
Skansen för alla 23 augusti
 
Den 23 augusti var det åter dags för en av årets mest uppskattade dagar inom FUB, nämligen Skansen för alla. En fantastisk dag fylld med massor av roliga aktiviteter såsom allsång, dans, gympa, cirkus, ansiktsmålning med mera.

Stort tack till Skansen och alla medverkande föreningar. Och förstås tack till alla ca
3 000 besökare som kom och gjorde detta till en så härlig dag.
 
Samverkan kring föreställningen Vipeholm - tiden före framtiden
 
På premiären av Vipeholm - tiden före framtiden.
Stadsteatern spelar Vipeholm - tiden före framtiden i höst och FUB Stockholm har haft möjlighet att träffa ensemblen och se genomdrag.

En drabbande föreställning om en mörk episod i svensk historia som vi hoppas ska ge kraft till förändring.

FUB har skrivit ett debattinlägg efter att ha sett första genomdraget av föreställningen Vipeholm - tiden för framtiden. Läs debattartikeln här!

Läs även recension av föreställningen från DN här!
 
Studiecirkel om LSS
 
I oktober drar vi igång en ny studiecirkel där vi går igenom vad vårdnadshavare behöver tänka på för myndiga och unga vuxna; Innehåll i LSS, God man, Ekonomi, Vad kan vårdnadshavare påverka?

Cirkeln kommer att hållas sex måndagar kl 17.00-19.15 i FUB:s lokaler på Brännkyrkagatan 91 med start den 23 oktober.

Studiecirkeln är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Stockholm och FUB Stockholm.

Anmälan görs här!

Läs inbjudan här!
 
JagÄger - Individuell Plan
 
JagÄger – Vårt treåriga projekt syftar till att göra den individuella planen lättillgänglig för den enskilde samt medvetandegöra handläggare om den långsiktiga vinsten av en Individuell Plan.

Målet är att genom den Individuella Planen öka egenmakten hos den enskilde och skapa hållbarhet i insatser.

För att göra en första kartläggning av kunskap och användandet av IP bland länets LSS handläggare och chefer har vi genomfört en enkätundersökning. Tyvärr bekräftade resultatet av vår enkät den dystra bilden vi hade innan; få känner till Individuell Plan, få har en policy, färre än 40 procent av de som svarade erbjuder en Individuell Plan, det saknas arbetsmaterial om IP. Vidare blev det känt att IP, i de fall den används, ofta används reaktivt -för att lösa ut en konflikt mellan olika aktörer i arbetet med Samordnad Individuell Plan eller Genomförandeplanen.

Inom projektet arbetar vi tillsammans med olika grupper för att utveckla metod och innehåll i IP, Individuell Plan, men också för att sprida kunskap.
  • utvecklingsgrupper med enskilda inom LSS för att IP:n ska bli tillgänglig och ett verktyg för att öka egenmakten.
  • fokusgrupp med LSS handläggare för att kartlägga deras behov och önskemål omkring erbjudande och upprättande samt för att sprida kunskap om att tydliggöra skillnader mellan olika planer.
  • arbetsgrupp och en referensgrupp med expertkunskap med företrädare för myndigheter och organisationer där vi testar och utvecklar material och tar del av inspel.
Vi har också jobbat igenom processen och utvecklat en karta för hur IP initieras, upprättas, genomförs och följs upp och vilket material som kan krävas.

På Skansendagen den 23 augusti var vi på plats och frågade besökarna vad de kände till om Individuell Plan och andra planer. Flera var entusiastiska och ville vara med och svara på våra frågor om Individuell Plan (IP), Samordnad Individuell Plan (SIP) samt Genomförandeplan (GP). Av de som deltog var de flesta bekanta med Genomförandeplan. Därefter kom Samordnad Individuell Plan och sist Individuell Plan. Flera kände till IP och menade att det är den egna planen och inte verksamheternas som SIP är. Ett resultat som inte förvånar då vi vet av vår enkät och tidigare undersökningar att Individuell Plan sällan eller aldrig erbjuds trots att det stipuleras att den ska erbjudas efter insats enligt LSS §10.

Ju längre vi arbetat med JagÄger har vi sett det som angeläget att definiera de olika begreppen IP och SIP då de ofta används synonymt eller t.o.m ersätter varandra. Vi vet t. ex. att Stockholm stad saknar material, information och mallar för IP medan de har omfattande informations- och utbildningsmaterial med mallar för SIP. De använder helt enkelt SIP trots att lagen säger att de ska erbjuda IP (LSS §10).

Vi har även sett att Socialstyrelsen i rapporter använder begreppen synonymt. En sammanblandning som vi kommer att jobba vidare med för att förstå då SIP och IP har olika syften och helt olika ”ägare”. SIP är verksamheternas plan medan IP är den enskildes plan.

Under den närmaste tiden fortsätter vi med att etablera kontakter med enskilda på Daglig Verksamhet för att jobba med att testa och utveckla material.

Nyfiken på projektet? Du är välkommen att höra av dig.

Just nu söker vi fler personer till våra utvecklingsgrupper. Vi söker medlemmar som har behov av ställföreträdare/stödperson för att föra sin egen talan.

Bengt Lyngbäck bengt@fubstockholm.se el 070 659 16 50
Magdalena Kydd magdalena.kydd@autismstockholm.org el 070 911 19 61
 
Hälsopromenad med Inre Ringen Stockholm
 
Den första veckan i oktober genomför FUB en temavecka kring hälsa i hela landet.

FUB Stockholm vill förstås vara med och bjuder in till en hälsopromenad lördag 7 oktober.

När: Lördag den 7 oktober kl. 14.00.

Var: Samling på Brännkyrkagatan 91 utanför porten. Det ligger vid Zinkensdamm på Södermalm.

Vi promenerar i en timme i närområdet. Bland annat längs populära Monteliusvägen med utsikt över staden.

Är det fint väder tar vi med fika.

Fikat kostar 10 kronor, ta gärna med jämna pengar. Det går också att swisha.

Efter promenaden är det Månadsmingel på FUBs kansli på Brännkyrkagatan 91.

Du är varmt välkommen att stanna kvar på det!

Anmäl dig till mingel@fubstockholm.se eller via sms till 0737 10 77 79.

På vår hemsida kan du läsa mer om Månadsminglet och alla våra andra hälsofrämjande aktiviteter som vi anordnar året om: FUB Stockholm - Aktiviteter
 
Manifestation mot neddragnigar i Folkhögskolor
 
Den 19 september kl 13 på Sergels torg hålls en manifestation mot att Folkhögskolor får mindre pengar än förut. Det kan innebära att folkhögskolor måste lägga ner kurser. Till exempel kursen Anpassad IT på Mora Folkhögskola.

Det vill FUB och personer från kursen Anpassad IT protestera mot genom att samlas på Sergels torg tillsammans med andra Folkhögskolor.

Kom du med!

Läs mer här!
 
Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av oktober 2023.