SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Möt SKR på Kvalitetsmässan 21-23 november 
 
Den 21–23 november är det dags för Kvalitetsmässan i Göteborg som är en mötesplats för alla som arbetar med att utveckla offentlig sektor.

Konferensen med runt 150 seminarier bjuder på både kunskap och inspiration för dig inom kommunal, regional eller statlig verksamhet. Programmet uppmärksammar framgångsrika exempel på innovation, verksamhetsutveckling och nya smarta välfärdstjänster.

Temat för Kvalitetsmässan 2023 – En hållbar välfärd – sätter fokus på behovet att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle. Det handlar både om klimatet, men också om att bygga en modern och effektiv offentlig sektor med hållbara system och organisationer för allas bästa.

SKR är medarrangör och ansvarar bland annat för ett flertal seminarier med fokus på styrning, digitalisering och innovation. 
 
 
Aktuellt från SKR
 
 
Utbildning - Styra för effektiv välfärd!
Utbildningen ger dig ökade kunskaper i övergripande strategisk styrning, ledning, kvalitets- och verksamhetsutveckling och vänder sig till dig som arbetar kommun- eller regionövergripande med styrning, kvalitet- och utvecklingsfrågor.

Utbildningen pågår under cirka tio månader med start i februari 2024. Sista anmälningsdatum 30 november 2023.

Läs mer och anmäl dig till Styra för effektiv välfärd
 
Gör en Kommunkompass under våren 2024!
Vilka förutsättningar har just er kommun för att hantera dagens och framtidens utmaningar? Ta vara på chansen och gör en utvärdering om hur styrning, ledarskap och samverkan fungerar hos er.

Det finns fortfarande några lediga tider kvar för en Kommunkompass-utvärdering under våren 2024.

Utvärdera din kommun med Kommunkompassen
 
Programmet för årets Innovationsvecka är nu öppet
Programmet är enkelt att ta del av och merparten av alla aktiviteter är digitala. Vill du vara med och arrangera en aktivitet, anmäl den redan nu, dock senast den 29 september.

Läs mer om programmet på Innovationsveckan
 
Toppledarsamtal om framtiden
En av årets aktiviteter är ett samtal med initiativtagarna till Innovationsveckan där vi blickar framåt i tiden och funderar över vilka beslut vi behöver ta idag för att skapa en önskvärd morgondag. I samtalet deltar SKR:s VD samt generaldirektörerna från Vinnova, Digg och Upphandlingsmyndigheten.
Ta del samtalet digitalt den 2 oktober, kl. 13-14.
 
 
Ger det vi gör någon nytta egentligen? - Lär dig mer om nyttorealisering!
Välfärden står inför stora utmaningar och det är viktigt att resurserna används på bästa sätt för att uppnå största möjliga nytta. Men hur gör man?

Nyttorealisering handlar om att den utveckling vi bedriver ska ge önskade effekter. Nyttorealisering länkar ihop styrning och ledning med verksamhetsutvecklingen genom ett systematiskt arbete med att identifiera, specificera, realisera och följa upp nyttor av de insatser som genomförs.

Mer information om nyttorealisering och inspirerande exempel från kommuner och regioner.

Webbaserad utbildning - Nyttokalkylen
Adda har nyligen lanserat en webbaserad utbildning utifrån Ineras modell Nyttokalkylen. Utbildningen ger dig en introduktion till modellen och stödjer dig i ett förändringsarbete. Modellen är även ett bra verktyg för uppföljning av genomförda förändringar.

Utbildningen Nyttokalkylen
 
Nytt utbildningspaket - stärk din förmåga att leda och främja innovation
Under hösten erbjuder Adda Kompetens ett fördjupande utbildningspaket inom innovationsledning för dig som är chef eller verksamhetsutvecklare i offentlig sektor. I paketet ingår en exklusiv tvådagars masterclass med innovationsforskaren Leif Denti, en uppföljningsträff, boken Innovationspsykologi samt webbaserade utbildningen Innovationsledning (kan även bokas separat).
 
 
SKRs seminarier och nätverk
 
 
Trender som påverkar kommuner och regioner mot 2035
Den 28 september publicerar SKR en ny version av framtidsanalysen Vägval för framtiden. Analysen och metodstödet presenteras under ett seminarium där SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog tillsammans med forskare och andra aktörer berättar om trender som påverkar det kommunala och regionala uppdraget fram mot år 2035.

Seminarium 28 september: Vägval framtid - en spaning mot 2035
 
Seminarieserie i höst kring digitalisering och omställning
Välfärden behöver öka sin digitala mognad för att bättre kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter och stå bättre rustade för att hantera kompetensutmaningen, de ekonomiska förutsättningarna och skapa mer värde för invånarna. 

Under hösten arrangerar Adda tillsammans med SKR tre fördjupningsseminarier där akademi och praktik möts i samtal för att skapa nya insikter, och framförallt verkstad, för välfärdens omställning i en digital tid. Dessa seminarier arrangeras inom ramen för Kompetensforum för digital mognad.
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region.

Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är  kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00