Vecka 37 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
50 år sedan första kvinnan i Skara stift prästvigdes
Play movie
I år är det 50 år sedan som den första kvinnan prästvigdes i Skara stift. Det uppmärksammas i Skara domkyrka torsdagen den 14 september. 

16.00 Föredrag av Madeleine Åhlstedt, direktor för Margit Sahlin akademin, tidigare direktor för S:ta Katharinastiftelsen: "Margit Sahlin - föregångare och pionjär eller trojansk häst".

18.30 Mässa med biskop Åke Bonnier med medverkan av flera av de kvinnor som vigdes under 1970-talet

Du kan följa både föredraget och mässan digitalt här!
 
Ideellt forums Idédag i oktober
- i Trollhättan eller digitalt SKYNDA MED ANMÄLAN!
Hur ökar vi engagemanget i Svenska kyrkan? Hur kan vi konkret vara kyrka tillsammans, ta vara på vilja och kompetens och låta många vara med och bidra?

Idédagen anordnas varje år - och detta år blir det i Skara stift, närmare bestämt i Trollhättan. Det är ett tillfälle för både ideella, förtroendevalda och anställda att tillsammans inspireras, samtala och jobba framåt med idealitet. På plats finns inspirerande församlingar och berättar om hur de jobbar och vilka utmaningar de möter. Läs mer här

Är det inte möjligt att åka till Trollhättan går det även att delta digitalt. Läs om hur Umeå pastorat gör detta till ett lokalt arrangemang!
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare
Välkommen till Borås den 18 november, du som är ideell medarbetare! 
Under förmiddagen får vi ta del av gemensamma föredrag om vad det är att vara en luthersk kyrka, och om Act Svenska kyrkans arbete. Eftermiddagen ägnas åt ett antal seminarier där du väljer vad du vill delta i!
Vi träffas i Caroli församlingshem och avslutar dagen med musikgudstjänst i Caroli kyrka 16.00.

Läs mer och anmäl dig
 
Var med på Utlandskyrkans helg - 14-15 oktober
14-15 oktober är det åter dags för Utlandskyrkans helg! Var med och delta, medverka eller bidra under den helgen. 

"Tipslappen" ger tips och idéer på vad du kan arbeta med i din församling, eller ditt pastorat. 

Läs mer om Utlandskyrkans helg
 
Inspirationsdag om SKUT/Utlandskyrkan
Välkommen till Varnhem den 18 november. Då är det inspirationsdag kring arbetet med Svenska kyrkan i utlandet! 
Utvecklingssekreterare Lena Olsson finns på plats för att berätta om nya möjligheter för utlandskyrkan - i en ny tid! Vi samtalar och funderar tillsammans kring hur vi kan arbeta lokalt. 
Läs mer
 
Hösttips från Lilleskog
Arbetshandledning för präster
Ny grupp! 
Handledning är ett viktigt redskap för att utveckla kvaliteten i det egna arbetet och stärka den egna professionella och personliga utvecklingen. I höst startar en grupp för dig som är präst i församlingstjänst. Läs mer

Själavård med unga - platser kvar!
Du som arbetar med barn och unga i din tjänst i Svenska kyrkan är välkommen till själavårdsutbildningen Själavård med unga. Många unga finns i församlingarnas verksamheter och behovet av samtalsstöd från ansvarstagande vuxna är stort. Anmäl dig till kursen som ger dig kunskap och verktyg!
Läs mer

Veckoslutsretreat 20-22 oktober
"Guds röst och min längtan". Välkommen till en helg på Lilleskog. Retreaten leds av Bo-Lennart Johansson och Erland Svenungsson.
Läs mer
 
Webbinarium om barn och ungas existentiella hälsa
 
Sveriges kristna råds arbetsgrupp för ekumenisk diakoni bjuder in till ett webbinarium 26 sep 10.00-12.00 om barn och ungas existentiella hälsa. Webbinariet vänder sig till dig som är diakon eller arbetar diakonalt, ideellt eller i din tjänst. Även du som är intresserad av frågor kring barn och ungas existentiellas hälsa är välkommen med din anmälan.

Mer information finns här!
 
Lutherska kyrkor samlas i Krakow
Under den närmaste veckan  samlas Lutherska världsförbundets generalförsamling, med representanter från hela världen, i Krakow. Mötet pågår 13-19 september och är ett tillfälle för kyrkorna att omfamna såväl den gemensamma tron som mångfalden i hur den utformas. 
Läs mer på webben! Där kan du också ta del av ett gudstjänstmaterial inför söndagen. I materialet finns även en färdig förbön att använda eller inspireras av. Till sidan
 
Biskopsvalet och Svenska Kyrkans Unga
 
Biskop Åke går snart i pension och det är dags att välja en ny biskop, men vad sorts biskop vill vi ha och vad tycker stiftets barn och unga? För dig som är ung och för dig som jobbar med barn och unga finns på Svenska Kyrkans Ungas hemsida information om biskopsvalet och hur en kan jobba med det i t.ex barn och ungdomsgruppen. En biskop är också biskop för stiftets barn och unga och det är viktigt att ungas röster får höras i valet.

Mer information finns här!
 
 
Nytt kalender-api för externwebben
 
Kalender-api:et har en viktig uppgift eftersom det är därifrån externwebben och appen Kyrkguiden får information om vad som händer i Svenska kyrkan. 

12 september kommer ett nytt kalender-api i samband med den nya webbleveransen. Det innebär bland annat att kalenderadministrationen ändras. 

Du som har inloggning på intranätet Kornet kan läsa mer om det här!
 
Rustad: "Förebilder i lärjungaskap"
Välkommen till höstens spännande Rustadhelg - en ledarutbildning för unga ledare som vill ta ansvar i församlingens grundläggande uppgift och få växa i sitt ledarskap och i sin tro. Helgen kommer att erbjuda seminarier, workshop, föredrag, reflektion i församlingsgruppen och mycket annat.
Läs mer
Berätta bibelberättelserna - utbildning för ideella medarbetare
 
En dag för ideella medarbetare. Fördjupning i 4 bibelberättelser. Under dagen får vi pröva olika metoder och verktyg i berättandet som rösten, mimik, kroppen, olika attribut etc. Dagen kommer varvas mellan teori och praktik.
Läs mer
 
Mötesplats Fastighet i Grästorp och Tidaholm
Vid höstens upplaga av Mötesplats Fastighet får vi möjlighet att inspireras och samtala kring fuktens påverkan och hur inneklimatet kan förbättras. Dessutom får vi en uppdatering kring Svenska kyrkans Färdplan för klimatet och de nya etappmålen. Som vanligt finns två orter och datum att välja på!
Läs mer
Själavård med unga
Välkommen till en kurs för dig som arbetar med barn och unga i Svenska kyrkan. Här får du med dig ett dialogiskt samtalsverktyg som stärker dig i mötet med unga, fördjupad kunskap om ungas livssituation och ökad uppmärksamhet kring tystnadsplikt och anmälningsplikt. Kursen består i huvudsak av samtalsövningar med handledning och du får också möta en barn- och ungdomspsykolog och en jurist som delar med sig av kunskap. 
Läs mer
 
 
Konfirmandnätverket möts i Ulricehamn
Hur får konfirmanderna positiva gudstjänstupplevelser under konfirmandtiden och hur ges de möjlighet att erfara att de själva är del av en levande gudstjänstgemenskap? Det ska det handla om när konfirmandnätverket träffas i höst. Christer Andersson och Henrik Lööv finns med för att dela med sig av erfarenheter från arbetet i Ulricehamn.
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Välkommen till en kursdag med fokus på vård och värn av kyrkorummet, om städning och skötsel av kyrkan och dess inventarier.
Läs mer
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Inspirationsdag för anställda om idealitet
Under hösten bjuds du som är anställd medarbetare i församling eller pastorat i Skara stift in till inspirationsdagar om idealitet. Dagen innehåller intressanta föredrag samt valbara pass utifrån olika områden. Syftet med dagen är att synliggöra nycklar till engagemang i uppdraget att vara kyrka tillsammans.
Läs mer
 
Inspirationsdag om barnkörmetodik
Välkommen till Hjo folkhögskola och en dag med fokus på barnkörsmetodik. Det blir handfasta tips, lek och sceniskt agerande. Vi får möta Edward Eklöf , kyrkomusiker i Jönköping och inspiratör för Svenska kyrkans pilotprojektet Sång igång.
Läs mer
Nätverksträff för kommunikatörer
 
I oktober är det nätverksträff för dig som är kommunikatör eller har kommunikatörsuppgifter i församlingen. Denna gång blir det bland annat fokus på det kommande biskopsvalet. Träffen är digital. 
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

OKTOBER
- Ideellt Forums idédag, 7

 
 




NOVEMBER
- Arbetsledare i Svenska kyrkan, start i november
- Inspirationsdag för ideella, 18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER