September 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Suicidpreventiva dagen 10 september
 
Den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen, en dag som instiftats för att uppmärksamma arbetet med att förebygga suicid. 
I Sverige uppmärksammas dagen av en rad aktörer genom bland annat föreläsningar, seminarier och ljusmanifestationer.
Tips på arrangemang att besöka runt om i landet (Suicidpreventivadagen.se)
Digitala föreläsningar arrangerade av Suicide Zero (Suicide Zero)
Webbinarium arrangerat av Nationellt centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP)
 
Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter överlämnat ett förslag för en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention till regeringen.
Förslaget till den nya nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention heter Det handlar om livet. Syftet är att stärka arbetet med att förbättra den psykiska hälsan i befolkningen, förebygga psykisk ohälsa och suicid och förbättra livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa. Strategin fokuserar både på nuvarande och kommande generationers psykiska hälsa och belyser behovet av att skapa socialt hållbara samhällsstrukturer.
Läs förslaget till ny strategi (Folkhälsomyndigheten)
 
Aktuellt från SKR
 
 
Positionspapper för psykisk hälsa
Den 19 juni antog SKR Positionspapper för psykisk hälsa. I positionspappret sammanfattas SKR:s position inom området psykisk hälsa. 
Den psykiska ohälsan i befolkningen är en stor samhällsutmaning. Hur vi mår psykiskt har stor betydelse för hälsa och välbefinnande genom hela livet. SKR fortsätter att bidra i arbetet för en bättre psykisk hälsa tillsammans med regioner, kommuner, civilsamhälle och myndigheter och strävar efter en öppen och kontinuerlig dialog med myndigheter och regeringen.
Läs positionspappret (SKR)
 
Strategi för hälsa
Rapporten En samverkansresa för hälsa - Summering och avstamp, Strategi för hälsa 2017-2023 summerar hur arbetet med Strategi för hälsa har utvecklats över tid, tillsammans med en uppföljning av överenskomna mål. Den innehåller också en nulägesbild av hur det hälsofrämjande och förebyggande arbetet har utvecklats i Sveriges länsgemensamma ledningar för skola, socialtjänst samt hälso och sjukvård.
Läs rapporten (SKR)
 
Förebygga och förkorta sjukskrivningar
Genom ett riskorienterat arbetssätt ökar organisationens förmåga att fånga upp arbetsplatser och medarbetare med risk för sjukfrånvaro. Det centrala är att genomföra konkreta riktade aktiviteter som minskar och förebygger sjukfrånvaro. SKR bjuder in till informationsträffar och utbildningar under hösten.
Läs mer (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
Samhällets erbjudande 0-5 år
För att ge barn en bra start i livet erbjuder samhället hälsofrämjande insatser som till exempel möjlighet att gå i förskola och även stöd, både direkt till barn och till familjer.
Nu finns det nya foldrar på olika språk som beskriver samhällets erbjudande till de yngsta barnen. Foldern finns på svenska, engelska, arabiska, farsi, somaliska och tigrinja och kan användas i kommun, region och tandvård.  
Ladda ner foldern (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
Implementeringsstöd för Meningsfull heldygnsvård 
Önskemål har kommit om att förenkla utvecklingsarbete, till exempel kunna överblicka nuläget och lätt presentera och förankra materialet i arbetsgrupper. Nu kommer handledning, självskattning och PowerPoint-presentationer som publiceras i oktober på Uppdrag Psykisk Hälsas hemsida. Vill du få en förhandstitt? Delta i Öppen Samordning 14 september!

Läs mer (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
Webbinarier och konferenser
 
13 september kl. 10-16
Nära vård utifrån socialtjänstens perspektiv 
Hur kan nära vård vara relevant för alla målgrupper inom socialtjänsten? Från fokus på organisation till relation, från fokus på isolerade stödinsatser till samordnade stöd med personens fokus, från passiv mottagare av stöd till aktiv medskapare i sitt eget liv och från reaktiv till proaktiv och stödjande för ett liv och hälsa.
Under dagen kommer det att lyftas exempel och lärdomar från verksamheter inom ramen för LSS, funktionshinder, socialpsykiatri, våld i nära relationer, missbruk och beroende, barn och unga och äldre.
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
14 september samt 3 oktober kl. 9-12
Introduktionsutbildning: Riskorienterat arbetssätt för att förebygga och förkorta sjukskrivningar
Denna utbildning ger dig en förståelse för vad ett riskorienterat arbetssätt innebär, och hur ni som kommun eller region kan stärka er kompetensförsörjning genom ett riskorienterat arbetssätt som bidrar till friskare arbetsplatser och förebygger sjukfrånvaro.
Du kan välja att delta antingen den 14 september eller den 3 oktober.
Läs mer och anmäl dig - 14 september (SKR)
Läs mer och anmäl dig - 3 oktober (SKR)
 
18 september kl. 13-16.30
Supported Education och IPS - Att implementera individinriktad stöd i arbetsliv och studier till unga vuxna med psykisk ohälsa
Umeå Universitet och CEPI bjuder in till ett webbinarium den 18 september kring Supported Education och IPS. Den senaste forskningen presenteras, och en expertpanel från bland annat Socialstyrelsen och SKR diskuterar hur dessa metoder kan användas och spridas i Sverige.

Anmäl dig (Umeå Universitet)
 
10 oktober kl. 9.30-16
Tidiga och samordnade insatser
Socialstyrelsen och Skolverket anordnar den 10 oktober en konferens där de delar fem års lärande om tidiga och samordnade insatser för barn och unga. Konferensen vänder sig till beslutsfattare och yrkesverksamma i skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård samt andra verksamheter som kan ingå i samarbete kring barn och unga.
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
12 oktober kl. 10-15
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro: insatser på arbetsplatser 

I denna utbildning får deltagarna fördjupa kunskaperna i ett riskorienterat arbetssätt för att förebygga sjukfrånvaro och bidra till friska arbetsplatser. I utbildningen ingår även praktiska övningar utifrån fallbeskrivningar.
Hur kan HR praktiskt arbeta för att hitta arbetsplatser med hög och ökande sjukfrånvaro och ge de arbetsplatserna stöd att hitta rätt åtgärder för just den arbetsplatsen?
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
16 oktober kl. 14-15.30
Erfarenhetsutbyte för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
Uppdrag Psykisk Hälsa erbjuder dialoger och ger information till stöd för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik. Webbinarierna riktar sig till personal inom offentligt drivna verksamheter i regioner och kommuner eller aktörer med ett helhetsuppdrag för regionen relaterat till neuropsykiatrisk problematik, denna gång med tema tidiga insatser. 
Läs mer (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
25 oktober kl. 13–15.15
Personcentrerad vård och omsorg vid allvarliga psykiatriska tillstånd och samsjuklighet med beroende/skadligt bruk
I samarbete mellan Socialstyrelsen och SKR anordnas webbinarier som fokuserar på möjligheter när vård och omsorg ställer om till ett personcentrerat arbetssätt. Denna gång får vi bland annat höra om samsjuklighetsutredningens förslag, erfarenheter från ett ACT-team i Malmö och hur nya arbetssätt i ett LSS-boende i Göteborg gett goda resultat.
Läs mer (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
25-26 oktober
Med samlad kraft för livet!

Den nationella suicidpreventiva konferensen arrangeras den 25-26 oktober i Östersund av Region Jämtland Härjedalen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP). Konferensen har i år temat Med samlad kraft för livet!
Läs mer (Suicidprevention2023.se)
 
31 oktober kl. 13-16
Samtal om livsfrågor i grundskolan – praktisk tillämpning
SKR följer upp förra årets seminarium om livsfrågor i grundskolan. Detta webbinarium presenterar verktyg för praktiskt tillämpning under tre workshops.
Läs mer och anmäl dig och ditt arbetslag (SKR)
 
1 november kl. 10-16
Socialtjänstens roll i arbetet med unga kriminella
En rad utredningar och lagförslag har lanserats i arbetet med unga kriminella. Hur kan det komma att förändra socialtjänstens arbete? SKR bjuder in till en kunskapshöjande webbsänd dag om vad som är på gång, och vilken roll socialtjänsten förväntas ha och kan ta i en ny verklighet.
Läs mer och anmäl dig (SKR)
 
Övriga nyheter
 
 
Nationellt hälsoprogram för barn och unga
Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att arbeta fram ett nationellt hälsoprogram för barn och unga tillsammans med fem systermyndigheter. Bakgrunden till regeringsuppdraget är att den svenska barn- och ungdomshälsovården behöver bli mer sammanhållen och genomföra fler förebyggande och hälsofrämjande insatser.
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
Ångestloppet 2023
Den 9 september arrangerar Fountain House Stockholm Ångestloppet för tolfte gången. Spring, jogga, gå eller rulla 209 meter längs Götgatsbacken och  uppmärksamma psykisk ohälsa med hundratals andra. I Ångestloppet tar du dig fram i den takt och på det sätt som du själv vill. Alla får startnummer 209 och alla är vinnare. För att delta krävs inga föranmälningar och det kostar inget.
Läs mer (Fountain House Stockholm)
 
Fyra råd till dig som känner oro för världsläget
Förhöjt terrorhot, klimatkatastrofer, ekonomisk kris, virussjukdomar och krig i Ukraina - en ständig ström av negativa nyheter kan få hjärnan att gå på högvarv och stressen ökar. Psykologerna Tove Martinsson och Parmida Ghamari från vuxenpsykiatrimottagningen i Kungsbacka ger i en artikel på Psykiatrin Hallands webbsida fyra konkreta råd hur du kan hantera din oro.

Läs artikeln (Region Halland)
 
Faktorer kopplade till suicidförsök bland unga homo- och bisexuella
Suicidförsök och annat suicidalt beteende är vanligt bland unga personer som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner (hbtq) jämfört med heterosexuella i samma åldersgrupp. I en systematisk litteraturöversikt som Folkhälsomyndigheten sammanfattat granskas risk- och skyddsfaktorer kopplade till suicidförsök bland unga homo- och bisexuella.
Läs mer (Folkhälsomyndigheten)
 
Information om könsdysfori till personer under 18
Socialstyrelsen har tagit fram en broschyr som vänder sig till personer som är under 18 år och som undrar vad det finns för stöd och behandling vid könsdysfori. Broschyren vänder sig även till föräldrar, vårdnadshavare och närstående till personer under 18 år som har samma funderingar, och
 beskriver kort vad könsinkongruens och könsdysfori är, vart du kan vända dig för att få stöd och hjälp, hur utredning av könsdysfori går till samt vilka behandlingar och vilket stöd som erbjuds vid könsdysfori.
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
Socialstyrelsens Meddelandeblad om sänkt åldersgräns för öppna insatser
Den 1 juli 2023 sänktes åldersgränsen för öppna insatser, kontaktperson och särskilt kvalificerad kontaktperson till barn utan vårdnadshavarens samtycke från 15 till 12 år. Socialnämnden har nu möjlighet att besluta om öppna insatser till ett barn som fyllt 12 år även utan vårdnadshavarens samtycke, om det bedöms lämpligt och barnet samtycker till insatsen. 
Läs mer i Socialstyrelens meddelandeblad (Socialstyrelsen)
 
Socialstyrelsens Meddelandeblad om nya bestämmelser när barn och unga misstänks för brott
Den 1 juli trädde nya regler i kraft som påverkar socialtjänstens handläggning av unga lagöverträdare. Reglerna innebär bland annat ett ökat krav på socialtjänstens närvaro vid polisförhör, och att socialtjänsten i ett yttrande till åklagare eller polis också kommer behöva beskriva i vilken mån en tidigare ungdomstjänst eller ungdomsvård har fullgjorts.
Läs mer i Socialstyrelsens meddelandeblad (Socialstyrelsen)
 
 
Redaktör
Sofie Johansson
sofie.johansson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se