Helena Wikström, Tallyho, Tallyho - jag har skjutit en dront (från pågående projekt 2023). Foto: Peter Sténs
Stipendiater snart på plats
 

Genom Konst i Hallands utbytesprogram med Konstkonsulenterna i Västerbotten hälsar vi konstnären Helena Wikström välkommen till Halland. Mellan 12-25 september kommer hon att vistas här, med Hallands Konstmuseum i Halmstad som bas. Hon kommer bland annat att besöka arkiv, Konstnärernas Kollektivverkstäder i Varberg och Halmstad samt Onsalahalvön med fokus inställt på platsen där Mary Wollstonecraft steg iland 1795.
Läs mer 

Parallellt åker Konst i Hallands vistelsestipendiat Tove Möller till Ricklundgården i Saxnäs, Västerbotten.
Läs mer
 
Elever från Solbackeskolan i Halmstad har bland annat letat strandfynd. Om detta och annat som händer efter hand skriver både lärare och elever på "Snöstjärnor och tångruskor - en blogg".
Snöstjärnor och tångruskor
 

Utbytesprogrammet med Västerbotten innefattar också det konstpedagogiska projektet Snöstjärnor och tångruskor där mellanstadieelever i Saxnäs förs samman med elever från Halmstad och Laholm. Med konst, slöjd, berättelser och omgivningen som utgångspunkt utforskar de hur vår identitet påverkas av natur och kultur. Vilka likheter och olikheter finns? Följ dem gärna på deras blogg.

Läs mer
 
Detalj av en installation för Textilmuseet i Borås. Foto: Vidar Hertov
Höstens konstnärsträffar
 

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Den 23 oktober är det dags för höstens första träff hos Specialmakarna, strax utanför Falkenberg. Vi får då bland annat lära oss mer om hur man får konsten att röra på sig, rent praktiskt. Den 14 november ses vi i Halmstad. Då berättar Jenny Norberg, industridesigner och grundare av SPOK - en nationell plattform för samtida produktion och konsumtion - om sitt arbete. Träffen är på Hallands Konstmuseum där Jenny Nordberg ledde arbetet med inredningen av den nya hörsalen.

Konstnärsträffarna är kostnadsfria. Begränsat antal platser, endast föranmälan.

Läs mer om innehåll och anmälan
 
Var med och skapa Hallands nya kulturstrategi och kulturplan
 

Arbetet med att skapa en ny kulturstrategi och kulturplan för Halland har inletts. Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland? Vad tycker du är viktigt att få med i den nya kulturstrategin och kulturplanen?
Strategin och planen ska omfatta alla former av kulturverksamhet. Det innebär att väldigt många hallänningar påverkas av det som prioriteras. Dialoger genomförs för att säkerställa att alla som berörs ska kunna bidra med sina förslag. Läs mer om pågående arbete

Framöver ges flera tillfällen för dialoger:

Kultur o.s.v.
Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland? Kultur o.s.v. är en mötesplats för alla som arbetar med konst och kultur i Halland. Vi samlas kring teman och frågor som är viktiga för oss. Den här gången fokuserar vi på att ta fram underlag och förslag för Hallands kommande kulturstrategi och kulturplan.
Tid: tisdag 3 oktober, kl 16–19. Plats: Kulturhuset Najaden, Halmstad Målgrupp: konstnärer, kulturskapare, kulturorganisationer och arrangörer som arbetar med konst och kultur i Halland.
Sista anmälningsdag 2 oktober. Läs mer

Dialogtillfälle för idéburna organisationer
Hur vill den organisation du representerar utveckla kulturlivet i Halland? Representanter för föreningar och organisationer är välkomna att delta i samtalen och lämna förslag för Hallands kommande kulturstrategi och kulturplan.
Tid: måndag 9 oktober, kl 17–19. Plats: Kulturhuset Najaden, Halmstad Målgrupp: representanter för föreningar och organisationer i Halland. Sista anmälningsdag 8 oktober. Läs mer

Digitalt dialogtillfälle – Hur vill du utveckla kulturlivet i Halland?
Ett tillfälle för alla som vill delta i samtalen och lämna förslag för Hallands kommande kulturstrategi och kulturplan.
Tid: onsdag 8 november, kl 17–18.15. Plats: Digitalt möte. Länk skickas efter sista anmälningsdag.
Målgrupp: alla som vill vara med och lämna förslag. Sista anmälningsdag 5 november. Läs mer

Digital förslagslåda
Hur vill du/ni utveckla kulturlivet i Halland? Det är även möjligt att skicka in förslag via en digital förslagslåda. Förslagslådan är öppen till den 15 november. Läs mer
 
 
Sök vistelsestipendium till Berlin
 

Hallands Konstförening erbjuder vistelsestipendier till Berlin. Stipendierna avser en månads vistelse i föreningens lägenhet och omfattar fri hyra. Resor och uppehälle bekostas av stipendiaten. Sista ansökningsdag för 2024 är den 30 september.

Läs mer
 
Kurs i konstkritik
 

Sörängens folkhögskola och Regionsamverkan Sydsverige, bild och form erbjuder i höst en kurs i konstkritik för dig som arbetar med konst, konstkritik och/eller skrivande. Syftet är att öka den generella kompetensen i att recensera konst och läsa konstkritik. Kursen är avgiftsfri och består av tre distansträffar och en samling på plats på Halmstads konsthall. Ansök senast 16 september.

Läs mer
 
Tips!
 

KONSTNÄRSGUIDEN UTVECKLAS OCH UPPDATERAS
Konstnärsguiden vänder sig till dig som är yrkesverksam konstnär och ofta frilansar. Här får du svar på frågor om till exempel skatte- och trygghetssystem, företag och deklaration.
Konstnärsnämnden har i uppdrag att sprida kunskap om vad som gäller för dig som är yrkesverksam konstnär. I Konstnärsguiden hittar du svar på frågor om yrkesverksamma konstnärers arbetssituation och företagande. Här kan du bland annat få tips om ersättningar och avtal, vad du behöver tänka på när du arbetar utomlands och information om upphovsrätt. Du hittar även information om vart du ska vända dig om du utsätts för hot och hat i din yrkesutövning. Läs mer

KONSTNÄRERS OCH KULTURAKTÖRERS STATUS OCH ARBETSVILLKOR
Ny OMC-rapport av Europeiska kommissionen lyfter arbetsvillkoren inom de kulturella och kreativa sektorerna. Rapporten har tagits fram av experter från medlemsländerna inom kulturområdet och inom sysselsättning och sociala och ekonomiska frågor. Sverige representerades av Konstnärsnämnden.
Läs mer och ladda ner rapporten

GIBCA 2023
forms of the surrounding futures är den tolfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA. Den 16 september öppnar utställningarna, och dessutom blir det ett performanceprogram. Läs mer

KERAMIKKVÄLL PÅ RIAN MED JOEL STUART-BECK
Den 27 september besöker keramikern Joel Stuart-Beck Rian i Falkenberg där han beskriver sin väg till keramiken, sina inspirationskällor och sina tankar kring bruksgods, hantverkets villkor och konsthantverkarens yrkesroll. Joel Stuart-Beck kommer också tillsammans med Rians museichef Love Jönsson att presentera och diskutera en grupp utvalda keramikföremål av olika keramiker från 1900-talet ur samlingen BIM Collection som tidigare i år donerades till Rian. Kvällen arrangeras av Rian och Kultur i Halland – Slöjd, och vänder sig till yrkesverksamma inom konst- och formområdet samt intresserad allmänhet. Obligatorisk förhandsanmälan senast 21/9. Läs mer

ANSÖK TILL LILJEVALCHS VÅRSALONG 2024
Sista ansökningsdag är den 12 oktober. Läs mer
 
Är du kulturaktör och erbjuder program för barn och unga?
 

Vill du vara med och uppfylla de halländska barnens rätt till ett rikt kulturliv med möjligheter till upplevelser och eget skapande? Du som är professionell kulturaktör som erbjuder ett program för barn eller unga kan anmäla intresse för att komma med i utbudet som subventioneras av Region Halland. Anmäl ditt intresse till webbkatalogen för kulturprogram senast den 1 december.

Läs mer
 
Konstnärstävlingen Kungsbackas Mästare
 

Är du konstnär/konsthantverkare och verksam i Halland? Då kan du bli den som formger priset Kungsbackas Mästare. Sista ansökningsdag 25 oktober.

Läs mer
 
Kommande seminarier, konferenser och träffar
 

DIGITAL FRUKOSTSEMINARIESERIE: GESTALTAD LIVSMILJÖ - FRÅN OFFENTLIG KONST TILL SAMHÄLLSPLANERING
Är du nyfiken på hur arbetet med gestaltad livsmiljö kan gå till i praktiken? Möt tjänstepersoner, arkitekter, konstnärer, politiker och forskare och få en unik inblick i deras metoder och arbetssätt. Seminarieserien arrangeras genom ett interregionalt samarbete och ger dig insikter i hur olika aspekter av gestaltad livsmiljö påverkar och kan bidra till att lösa samhällets utmaningar. Läs mer om höstens program

Webbinarieserien arrangeras i samarbete mellan Konst i Blekinge – Region Blekinge, Bild och form Dalarna – Region Dalarna, Designcentrum – Region Jämtland Härjedalen, Region Västmanland, Region Uppsala och Kultur i Halland – Region Halland.

SAMTIDSKONSTDAGARNA 2023
Samtidskonstdagarna äger rum den 25-27 oktober i Malmö och är en mötesplats för hela konstbranschen i Sverige. Sista anmälningsdag 10 oktober. Läs mer

FOUNTAINS FAILURES FUTURES: THE AFTERLIVES OF PUBLIC ART
Symposium i Lund 28-29 september. 
Forskning och diskussion kring offentlig konst fokuserar ofta på förutsättningar för uppkomst och produktion av offentliga verk. Fountains Failures Futures börjar i andra änden – genom att tänka på den offentliga konstens efterlevnad, i förhållande till processer av förfall, reparation, nyskapande, transformation och förändring. Sista anmälningsdag 20 september. Läs mer

GESTALTAD LIVSMILJÖ 2023 - EN KONFERENS OM KREATIVITET, KUNSKAP OCH KOMPETENS
Den 3 oktober är det dags för den årliga konferensen om Gestaltad livsmiljö på ArkDes i Stockholm samt direktsänt via streaming. En kostnadsfri heldagskonferens, som sedan 2020 arrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Konferensen riktar sig till dig som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå inom akademi eller som privat aktör. 2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar? Under dagen får vi en inblick i nutida och framtida behov av kompetens och samverkan inom fälten arkitektur, design, konst och kulturmiljö, vi får ta del av inspirerande exempel från våra nordiska grannländer och från Sverige. Läs mer

BÄSTA BIENNALENS HÖSTKONFERENS
Bästa konferensen arrangeras på Skissernas museum i Lund den 6 november. Läs mer
 
Stå pall mot rim och reson av Maria Safronova Wahlström för (X)sites 2023. Foto: Eva Lie.
X(sites) längs Kattegattleden 2023
 

(X)sites är ett utställningskoncept inom konstformen land art, där verksamma konstnärer från hela världen skapar temporära, platsspecifika konstverk längs cykelleder och promenadslingor. Detta är den femte upplagan av (X)sites som i år, förutom i anslutning till Kattegattleden, också pågår längs Sjuhäradsrundan, Sydkustleden och Wikstigen i Uppsala län. Utställningen är tillgänglig alla dagar i veckan dygnet runt till och med den 5 november.

Läs mer
 
Sök medel!
 

STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas löpande fram till den 1 december om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom 6 månader. Stöd kan sökas för mindre projekt, förstudier, deltagande i konstnärliga sammanhang samt konstnärliga och kulturella initiativ med regional relevans. Stöd kan sökas av konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är folkbokförda och verksamma i Halland. Läs mer
Utvecklingsstöd kan sökas för metodutveckling, förstudier, pilotprojekt, utveckling av nätverk, samverkan regionalt, interregionalt och internationellt och för annat som bidrar till att målen i Hallands kulturstrategi och kulturplan kan uppnås. Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer
Produktionsstöd kan sökas för professionell konstnärlig produktion inom alla genrer och konstformer samt för skapande och genomförande av publik verksamhet och kulturarrangemang. Stöd ges inte till enstaka konserter eller föreställningar.
Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer
Produktionsstöd: nya berättelser kortfilm Har du en kort fiktion, hybrid eller dokumentärfilm som du vill genomföra under 2023–2024? Då har du möjlighet att söka till Nya berättelser kortfilm. Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Ansökningsperioder för stipendier och bidrag 2023 finns på Konstnärsnämndens hemsida. Läs mer
Just nu finns möjlighet att söka gästbostad i Paris samt internationellt utbyte och resebidrag. Fram till den 22 september kan du även söka medel via Kulturbryggan, vars uppdrag är att främja förnyelse och utveckling inom kulturområdet och att verka för breddad finansiering av nyskapande kulturverksamhet. Ansökan är öppen för följande program: konstnärlig förnyelse, kreativ infrastruktur, nya finansieringsmodeller och fröpengar. Läs mer

SÖK BIDRAG FRÅN KULTURRÅDET
Projektbidrag bildkonst, form och konsthantverk. Det här bidraget finns till för att stödja tidsbegränsade insatser som stärker och utvecklar området bildkonst, form och konsthantverk nationellt och internationellt. Sista ansökningsdag 14 september (kort datum). Läs mer 
Konstnärliga produktionsplatser. Det här bidraget finns till för att främja konstnärlig utveckling och förnyelse och för att minska konstnärers omkostnader för framställning av konstverk. Sista ansökningsdag 14 september (kort datum)Läs mer 
Verksamhetsbidrag till aktörer inom bildkonst, form och konsthantverk. Det här bidraget finns till för att alla i hela landet ska kunna ta del av professionell bildkonst, form och konsthantverk. Sista ansökningsdag 14 september (kort datum). Läs mer 
Projektbidrag till kulturlivets internationalisering. Det här bidraget finns till för att stärka främjande insatser för internationaliseringen inom bildkonst, form, konsthantverk, litteratur, dramatik, scenkonst och musik. Bidraget riktar sig till professionella och i Sverige verksamma aktörer som företräder och presenterar professionella utövare och deras verk. Öppnar för ansökan den 12 september. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND
Just nu kan stöd sökas via bland annat Globus Call som ger möjlighet för konstnärer och kulturaktörer att engagera sig i transnationella och långsiktiga samarbeten och nätverk som sträcker sig bortom Norden. Sista ansökningsdag 15 september (kort datum). Läs mer
Fram till den 17 november finns också möjlighet att söka Globus Opstart, ett stödprogram som stöttar etablerings- och researchfaser av projekt som inte skulle kunna utvecklas endast i de nordiska länderna. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURKONTAKT
Det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur stärker konstnärligt och kulturellt samarbete i Norden och Baltikum. Programmet fokuserar på att öka utbytet av kunskap, kontakter och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.
Kortvarigt nätverksstöd kan sökas för att utforska nya lösningar och skapa nätverk för samarbeten mellan konstnärer och kulturutövare i Norden och Baltikum. Sista ansökningsdag 21 september. Läs mer
Mobilitetsstöd är ett resestöd för enskilda professionella konst- och kulturutövare i Norden och Baltikum. Sista ansökningsdag 28 september. Läs mer 
 
Kurser på Kulturakademin
 

Region Halland finansierar genom Kulturakademin ett brett utbud av kurser. Detta för att öka möjligheterna till utbildning och kompetensutveckling för professionellt verksamma i Halland – inom scenkonst, musik, audiovisuella medier samt bild och form.

Exempel på aktuella kurser inom bild- och formområdet:

Nå ut med din konst via sociala medier – konkreta verktyg och inspirerande exempel
Hur kan vi som verksamma konstnärer och formgivare använda oss av sociala medier för att nå ut bredare? Vilka plattformar är relevanta? Vilka verktyg och strategier kan vara till hjälp? Och hur kan vi samarbeta och utbyta tjänster via sociala medier? Webbkurs med start 26/9. Läs mer

Nya former – nya bilder
Grundkurs och introduktion till immersiva processer för bild- och formkonsten för dig som arbetar professionellt inom bild och konst, slöjd och design, som museipedagog, producent, gallerist, bildlärare, konstnär, utställare, dramaturg. Kurs/Workshop den 7 november. Läs mer

Att planera och finansiera din projektidé
Ekonomi för konstnärer, kulturarbetare och andra kreatörer inom de kulturella och kreativa branscherna. Du får konkreta verktyg som du kan ha nytta av när du utvecklar din idé till koncept, och vidare till en bra projektansökan. Webbkurs med start 8 november. Läs mer

God morgon sälj!
En inspirerande nätverksträff om frustrationer och möjligheter i säljlandskapet inom kultur. Webbträff som äger rum den 13 november. Läs mer
 
För tips och information efterhand - följ Konst i Halland på Instagram och Facebook
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Hands Up! © Theodore Ågren / Bildupphovsrätt 2023
Kungsbacka konsthall
till och med 5 november
Theo Ågren - Bortom rådande omständigheter
 
Helena Blomqvist, Until the end of all Time, 2022. © Helena Blomqvist / Bildupphovsrätt 2023
Maria Friberg, Force Majeure Miami, 2022. © Maria Friberg / Bildupphovsrätt 2023
Varbergs Konsthall
öppnar 23 september
Under isen ligger himlen - Helena Blomqvist & Maria Friberg
 
Foto Daniel Segerberg. © Daniel Segerberg / Bildupphovsrätt 2023
Galleri Hamnmagasinet, Varberg 
till och med 1 oktober
Daniel Segerberg - Oceanplaneten
 
Nils Kreuger, En kuststad, 1909. Tillhör Prins Eugens Waldemarsudde
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan

till och med 1 oktober
Jägare - en halländsk historia

öppnar 23 september
Hallands fotosalong 2023

öppnar 23 september
Varberg fotomaraton 2023
 
Marina Kereklidou. Midiklänning i siden från Oh! Bianca, Love to Love you, SS 2001. Foto Tobias Regell, 2023.
Rian, Falkenberg
till och med 3 december
Jag är Marina Kereklidou

öppnar 16 september
Stinkpaddorna, kattugglan och vi - Att bygga utifrån en plats
 
Hommage, 2016. © Gittan Jönsson / Bildupphovsrätt 2023
Halmstads konsthall
till och med 7 november
Gittan Jönsson - We are all astronauts on a spaceship called Earth
 
I utställningen Gränsland visas verk ur museets samling
Hallands Konstmuseum, Halmstad
till och med 8 oktober
Halländska fotohistorier

till och med 18 februari 2024
Tillskott - nyförvärv ur samlingen

öppnar 23 september
Från Bærtling till Multikonst

tillsvidare
Gränsland - ur samlingen
 
Teckningsmuseet i Laholm
pågår till och med 17 september
Bajt // Heiska

pågår till och med 17 september
Elsie Landström - teckningar från museets samling
 
© Emelie Röndahl / Bildupphovsrätt 2023
Stadshusgalleriet i Laholm
till och med 14 oktober
Emelie Röndahl - Vin, kvinna, Facebook, hund - handvävda ryor och teckningar
 
Konsthallen Hishult
till och med 22 oktober
Tuula Lehtinen och Tomas Byström - Drömtydning - måleri & grafik
 
Föreningsarrangerade utställningar
 
Varioso – medlemmar i KKV Varberg; Lisa Davidsson, Bodil Hjertén, Karin Frick Stenum, Gert Andersson
Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden, Halmstad
öppnar 16 september
Lennart Alves

Mellersta Hallands Konstförening
Stadshuskuben, Falkenberg
till och med 13 september
Arjuna Geir Aasehaug, måleri

Varbergs Konstklubb
Folkets hus, Varberg
öppnar 16 september
Varioso – medlemmar i KKV Varberg;
 Lisa Davidsson, Bodil Hjertén, Karin Frick Stenum, Gert Andersson

Fler utställningar i Halland hittar du här