Konferens om gestaltad livsmiljö, webbutbildning i PBL för gestaltande landskapsarkitekter och remisshantering av nya föreskrifter för byggande
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
31 augusti 2023
Porträtt av två män och två kvinnor.
Konferensens nordiska talare från vänster: Borghildur Sölvey Sturlurdóttir, Jan Schipull (foto: Elisabeth Victoria Friis), Hanna Harris (foto: Sakari Röyskö / City of Helsinki), Sigurd Sverdrup Sandmo (foto: Niklas Hart).
Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta framgångsrikt med gestaltade livsmiljöer?
 
År 2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Det är temat när Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd gemensamt bjuder in till konferensen "Gestaltad livsmiljö - Kreativitet, kunskap och kompetens" den 3 oktober.

Hör Sigurd Sverdrup Sandmo, Direktör på KORO, Oslo, berätta om projektet som ska bygga upp det nya regeringskvarteret i Oslo efter terrordådet år 2011. Medverkar gör även bland annat Michaela Magas, designer och vd MTF Labs och rådgivare till Europeiska kommissionen och Marcus Rancken, strategisk fastighetsutvecklare, Akademiska hus.På konferensen presenteras årets Strålkastare, utmärkelsen som delas ut till aktörer som på ett föredömligt sätt arbetar för den gestaltade livsmiljön. Konferensen är fullbokad för deltagande på plats men anmälan till den digitala sändningen är öppen.

Gestaltad livsmiljö 2023 – en konferens om kreativitet, kunskap och kompetens (på Boverkets webbplats)
 
Remisshantering nya föreskrifter om byggande
 
Remisstiden för Boverkets författningsförslag till nya föreskrifter om byggande har nu gått ut. Den 25 augusti var sista dagen att lämna synpunkter.

Ett urval av remissinstansernas synpunkter samt Boverkets ställningstagande kommer redovisas i konsekvensutredningar för respektive författning. Därefter sker en anmälan till EU och i samband med detta blir förslagen, och Boverkets hantering av remissynpunkterna, offentliga. Detta planeras att ske efter årsskiftet.

Bakgrunden till remisserna är att Boverket genomför omfattande förändringar i myndighetens byggregler. Ambitionen är att reglerna ska renodlas, bli tydligare och enklare. Du kan läsa mer om arbetet på Boverket webbplats. Där har vi också publicerat de remissvar som har kommit in.

Projekt att se över Boverkets byggregler (på Boverkets webbplats)
Hus och byggkran i bakgrund. förstoringsglas, kugghjul och glödlampa-ikoner.
Boverket genomför nu omfattande förändringar i myndighetens byggregler. Ambitionen är att reglerna ska renodlas, bli tydligare och enklare. Foto och illustration: Scandinav/Deep.
 
Skärmdump av webbutbildningens förstasida som visar flygbild av Malmö med turning torso.
Utbildningen riktar sig till dig som kommer i kontakt med plan- och bygglagstiftningen vid utformning av utemiljöer, gator, parker och landskap. Foto: Tictac.
Välkommen till webbutbildningen PBL för gestaltande landskapsarkitekter!
 
I utbildningen får du veta vad som faktiskt kan regleras enligt plan- och bygglagen, hur du kan söka stöd och argument vid avvägningar och hur landskapsfrågorna kan hanteras i översiktsplanering, detaljplan och vid bygglov. I avsnittet om översiktsplanering berättar Åsa Lindblom, landskapsarkitekt och översiktsplanerare i Jönköpings kommun, om deras grönplan och hur den kopplar till översiktsplaneringen. Utbildningen är gratis och du kan gå den när du vill.

PBL för landskapsarkitekter (på Boverkets webbplats)
 
Design för lärande – boka in webbseminariet den 17 oktober
 
Barn har olika behov och förutsättningar i skolan och det finns inte en lösning som passar alla. Nyckeln till att alla barn ska få en god och individuell lärmiljö är därför den stora flexibilitet och mångfald av rumsligheter som Brogårdaskolan i Bjuv visar exempel på. Ta del av detta projekt i nästa del av Boverkets seminarieserie om universell utformning den 17 oktober klockan 13.00. På Boverkets webbplats finns information om seminarieserien och länkar till filmerna från de tidigare delarna.

Strategin för funktionshinderspolitiken 2021–2031 (på Boverkets webbplats)
Ljust rum med takfönster och lampor i form av träd. Sittmöbler där barn sitter.
Brogårdaskolan erbjuder flexibla miljöer. Foto: Matilda Kjell.
 
En översvämmad gata med en parkmöbel.
Översvämning Mölndals Kvarnby. Foto: Scandinav. 
Vi vägleder om klimatanpassning
 
När klimatet förändras behöver den byggda miljön planeras så att klimatrelaterade risker kan tas om hand.

På Boverkets webbplats har vi samlat länkar om klimatanpassning, översvämning och skyfall.

Stora mängder regn kan orsaka översvämning (på Boverkets webbplats)
 
Anmäl dig till konferensen ”IPCC-resultaten i ett svenskt perspektiv”
 
Förmiddagen den 15 september 2023 ordnar SMHI tillsammans med Boverket, Formas, Nationella expertrådet för klimatanpassning och Naturvårdsverket en konferens där FN:s klimatpanel IPCC:s senaste resultat sätts i ett svenskt perspektiv. Det blir en halvdag, på plats i Stockholm eller digitalt, fullspäckad av inspiration, kunskap och erfarenheter. Anmälan för digitala platser stänger den 10 september 2023. Deltagandet är kostnadsfritt.

IPCC-resultaten i ett svenskt perspektiv (på Boverkets webbplats)
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling