Vecka 35 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Inspiration för ideella och anställda om engagemang i Svenska kyrkan
Skara stift erbjuder återkommande kurser och inspirationsdagar som handlar om ideellt engagemang. Flera tillfällen anordnades under våren men än återstår ett antal inspirerande träffar! I höst kan du - både som ideell och som anställd - förkovra dig och möta andra som brinner för att möjliggöra för fler att bli möjliggörare och vara med och bidra! Här kommer några tips om vad hösten erbjuder. 

Att vara kyrka - start i september
En processutbildning för anställda, ideella och förtroendevalda om idealitet, identitet och medarbetarskap. Läs mer

Nycklar till engagemang - 21 september och 18 november
En inspirationsdag för anställda som vill utveckla arbetet med ideella. Läs mer
Ideellt Forums Idédag - 7 oktober
Inspiration och dialog för anställda, ideella och förtroendevalda. Idédagen samlar deltagare från hela landet och anordnas årligen. I år blir idédagen i Trollhättan! Du kan också delta digitalt. Läs mer

Berätta bibelberättelserna - 21 oktober
Fördjupning i fyra bibelberättelser och hur de kan berättas. För ideella och anställda. Denna dag hålls i Tidaholm. Läs mer

Inspirationsdag för ideella - 18 november
Inspirerande föredrag och seminarier för ideella medarbetare. Höstens inspirationsdag blir i Borås. Läs mer




 
 
Var med och fira Svenska Kyrkans Unga 30 år
 
9 september välkomnas alla församlingar i Skara stift till en heldag med aktiviteter i och runt Skara domkyrka. Förutom hoppborgar, panelsamtal, teater och trolleri så leder biskop Åke oss en jubileumsmässa för att fira att Svenska Kyrkans Unga fyller 30 år.

Har ni en lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga? Glöm inte att anmäla att ni vill ta emot en bordsstandar med loggan i samband med jubileumsfirandet. Hör av er till lisa.gerenmark@svenskakyrkan.se

Läs mer om programmet här! 
 
Stiftsorganisationen söker stiftsmusiker/musikkonsulent och redovisningsekonom
 
Till Avdelningen för kyrkoliv söks en stiftsmusiker/musikkonsulent för arbete med kompetensutveckling, rekrytering och främjande och stödjande arbete i samverkan med församlingar och pastorat och andra aktörer.  

Som redovisningsekonom arbetar du på Avdelningen för gemensamma funktioner. Arbetet innehåller kvalificerade ekonomiska uppgifter och processer i samarbete med församlingar och pastorat. 

Läs mer om tjänsterna här!
 
Dags för nattkamp!
 
Äntligen är det dags för Nattkamp igen, denna gång är det Växjö distrikt som arrangerar Nattkamp på Tallnäs stiftsgård den 30 sep-1 okt.

Nattkampen är ett stiftsövergripande arrangemang där lag bestående av 4-7 ungdomar vandrar i skogen och löser uppgifter tillsammans.Arrangemanget samlar runt 400 ungdomar varje år. För att ta sig ner till Tallnäs är det möjligt att boka in ert lag på stiftets nattkampsbuss.

Nattkampen finner du information om här! 
Anmäl dig till nattkampsbussen här!

 
 
Dopkampanjen går i repris
 
I våras gick en nationell kampanj för att lyfta dopet och mätningar visar att den varit framgångsrik och uppskattad. Den 28 augusti-17 september kommer samma dopkampanj gå igen. 

För dig som har inloggning på intranätet Kornet finns kampanjmaterial att använda i lokala kommunikationskanaler. Där finns ckså mer information om kampanjen och tips på hur du kan arbeta proaktivt med media. 
Läs mer på Kornet!
 
Fördjupningsdag - Jesus för världen
 
Välkommen till en öppen fördjupningsdag 
23 september på Hjo folkhögskola under rubriken "Jesus för världen".

Denna gång med föredrag av Judith Fagrell under rubriken "Jesus - ledaren" och Sofia Angel: "Jesus - människan".

Program och information om anmälan finns här!
 
Grundutbildning för Ageravolontärer
 
Är du ung och vill arbeta för en mer rättvis värld? 

Välkommen till digitala utbildningstillfällen för att lära dig mer om vad det innebär att vara Ageravolontär. 29 augusti och 4 september 18.00-20.30 via Zoom. 

Det går bra att gå utbildningen själv eller en hel ungdomsgrupp tillsammans. 
Läs mer!
 
Solkraft från ovan
 
Välkommen till "Solkraft från ovan", torsdag 31 augusti kl. 10.00-11.30. Ett kunskapswebinarium för intresserade medarbetare i Svenska kyrkan - anställda, förtroendevalda eller ideella.

Ett fjärde kunskapswebbinarium i en serie under 2023 om solkraftsparker. Syftet är att snabbt bygga upp kompetensen inom
Svenska kyrkan om solenergi och storskaliga solkraftsparker. Föredragen i webinariet spelas in och gå att se i efterhand om du inte kan
delta live.
Läs mer, anmäl dig och se tidigare webinarier här!
 
Välkommen till klimatfestival!
 
Den 26 oktober blir det klimatfestival i Skara - en eftermiddag då barns och ungas uppfattningar, känslor och kunskap om klimatet står i fokus. Den primära målgruppen för festivalen är vuxna medarbetare i Svenska kyrkan, anställda, förtroendevalda och ideella. Syftet är alltså att vuxna ska få ta del av vad barn och unga skapat och vill berätta om klimatet.
Läs mer om klimatfestivalen här!

Var med och bidra
Under eftermiddagen är tanken att barn och ungas bidrag ska kunna ställas ut i Skara, det kommer finnas möjlighet att lyssna på panelsamtal och på olika sätt lära sig mer om och ta del av tankar kring klimatförändringarna. Barn och ungdomar är mer än gärna välkomna att delta på festivalen men får ställa ut sina kreativa bidrag oavsett om de kan närvara på plats eller ej.
Läs mer om hur du bidrar här!
 
 
Glöm inte söka elstöd för organisationer
 
Det statliga elstödet till företag och organisationer går att söka under perioden 30 maj till 25 september 2023. Stödet gäller organisationer (inklusive församlingar) i elområde 3 och 4 och stödets storlek baserar sig på förbrukningen under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022.

Tänk på att det tar tid att ansöka då separat ombudsanmälan krävs. Som stöd inför ansökan har vi i stiftssamverkan för Energiforum Svenska kyrkan satt ihop ett informationsblad som ni hittar här!
 
Välkommen till Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Retreat i oktober
Retreat med enskild personlig vägledning. Sker i samarrangemang med Föreningen kompass.
Läs mer

Stickretreat 15-17 september
Sticka i tystnad i stillsam samvaro med andra en helg när hösten är i antågande.
Läs mer

Stilla dagar 
En dag för din egen fördjupning och för andhämtning i Lilleskogs miljö med måltider och gemensam bön.
Läs mer

Veckoslutsretreat 20-22 oktober 2023
Längtan är Guds gåva till oss. När jag längtar hör jag Gud kalla på sin avbild i mig. Längtan efter skönheten; det eviga i oss. Längtan efter Guds röst och ledning i mitt liv.
Läs mer

Retreat med enskild vägledning
Denna retreatform utgår från den ignatianska spiritualiteten.
Läs mer
 
 
Ideellt forums idédag - i år i Trollhättan!
Välkommen till Ideellt forums idédag - en dag att komma samman, inspireras, samtala, knyta kontakter och arbeta vidare med hur det ideella engagemanget kan ökas och fler ges möjlighet att tas i anspråk i den lokala församlingen. Deltagare från hela Sverige bjuds in till Lextorpskyrkan - och det går också att delta digitalt, till exempel genom att samla ihop ett gäng i församlingshemmet! Nu kan du läsa mer om digital medverkan på webbplatsen!
Läs mer
 
Grogrund - kristen tro och personlig utveckling
Nu kommer kursen i kristen tro och personlig utveckling tillbaka - med ett delvis nytt upplägg och under namnet "Grogrund". Kursen är för dig som är anställd i Svenska kyrkan men som saknar kyrklig utbildning. Den genomförs såväl genom fysiska träffar på Hjo folkhögskola som kortare digitala träffar. 
Läs mer
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare i höst
Just nu pågår planeringen för inspirationsdagen i november. Den hålls i Borås och det blir en heldag med både gemensamma föredrag och valbara seminarier. Givetvis äter vi också lunch, fikar och samtalar med varandra. Boka in dagen redan nu så kommer mer information under våren.
Läs mer
Profilkurs för församlingspedagoger
Temat på profilkursen är "Ge mig en plats där jag kan växa". Som medarbetare i kyrkan behöver vi ständig påfyllning. Dessa dagar är tänkt att vara en möjlighet att få växa i sin uppgift. Vi kommer att få möta ny forskning av bl a Caroline Klintborg ”Ungas röster om konfirmandundervisningen”, Christina Lloyd "Meningen med mig" om ungdomars psykiska hälsa kopplat till människans andliga behov.
Läs mer
 
Arbetsledare i Svenska kyrkan
Välkommen till en utbildning för dig som är arbetsledare med delegerat personalansvar i din tjänst. Kursen ger dig som deltagare ett antal grundläggande chefsverktyg och även möjlighet att arbeta med ditt ledarskap i din egen konkreta arbetssituation.
Läs mer
Profilkurs för diakoniassistenter
Välkommen till en kursdag för dig som har huvudsakligen diakonala uppgifter, men som inte är diakon eller präst. Under dagen kommer vi att närma oss bön genom en guidning i Skara domkyrka tillsammans med Britt-Marie Hjertén.
En möjlighet att lära mer om andaktsmetodik och att leda andra i andakt, samt föreläsning om existentiell hälsa. 
Läs mer
 
Community Organizer
 
Kursen ger tillfälle att tillsammans utforska var Sveriges civilsamhälle står idag och hur våra arbetsmetoder och vår kunskap inom organisering kan utvecklas för att skapa förändring genom långsiktiga strategier, allianser, ansvarstagande och ömsesidigt stöd.
Kursen passar dig som arbetar som t.ex präst, diakon eller pedagog men är öppen för alla med erfarenhet av nätverksbyggande och arbete med folkbildning och civilsamhällsfrågor.
Läs mer
Kyrkans migrationsdagar
 
Välkommen till Kyrkans migrationsdagar 25-26 oktober i Stockholm på temat "Motstånd och envist hopp".
Med bland andra Ylva Eggehord, Sofia Camnerin, Nadim Ghazale, syster Karin och ärkebiskop Martin Modéus. 
Arrangeras av Sveriges Kristna Råd
Läs mer!
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER