Koranbränningarna visar vikten av en stark socialtjänst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Koranbränningarna visar vikten av en stark socialtjänst
 
Många aktörer som var pådrivande i LVU-kampanjen är också inblandade i hoten mot Sverige på grund av koranbränningarna. Nu behövs en stark socialtjänst som har stöd av staten och SKR. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för SKR:s socialtjänstsektion.
Socialtjänstbloggen
 
Delta i unik nationell studie om socialtjänstens omställning
 
Nya socialtjänstlagen innebär stora omställningar. Hur vet vi att vi är på rätt väg? Och hur mäter vi mot nuläget? Nu kan din kommun delta i projektet Nationell uppföljning av socialtjänstens omställning, NUSO, som är ett initiativ från SKR och Karlstad universitet. År 2024 är fokus barn, unga och familjer. Genom studien stärker du kunskapsläget i socialtjänsten och kan jämföra med andra kommuner.
Se film om NUSO 2024
Anmäl dig till informationsträff
 
Ny utbildning: Behov och mottaglighet, barn och unga  
 
Lär dig få ihop behov och mottaglighet när du utreder, genomför och följer upp insats för barn och unga i socialtjänsten. Den 18 september ger SKR en utbildning tillsammans med Birgitta Persdotter, Karlstad universitet, samt Socialstyrelsen. Utbildningen riktar sig till dig som jobbar med utredning, utförande eller som chef, och kan även ses i efterhand.
Sista dag för anmälan 14 september
 
Anmälningsplikt krockar med flera lagar
 
Regeringen vill se över om medarbetare i kommuner och regioner ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
– Vi ser risker med att det kan krocka med hälso- och sjukvårdslagen, barnkonventionen och sekretesslagstiftningen, vilket kommer att vara ett hot mot rättssäkerheten och försvåra för chefer och medarbetare, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR.
SKR vill se undantag för alla yrken i kommuner och regioner
 
Äldreomsorgslyftet behöver en fortsättning
 
Behovet av äldreomsorg ökar och arbetskraften kommer inte att räcka till framöver. För att säkra äldreomsorgen måste staten kliva fram och ta sitt ansvar. Det skriver SKR och SPF Seniorerna.
Debattartikel i Dagens samhälle
 
 
Ny kunskap om ojämställdhet i socialtjänsten 
 
Hur jämställd är socialtjänsten inom barn och unga, äldre, funktionsnedsättning, ekonomiskt bistånd, våld, missbruk och beroende? På Socialchefdagarna lanserar SKR en ny kunskapsöversikt som tagits fram av forskarna Maria Andersson Vogel och Birgitta Persdotter.
Se SKR:s seminarium eller besök vår monter och hämta ett exemplar! 
SKR på Socialchefsdagarna 2023
 
Mer från SKR 
 
 
Ta hjälp av SKR:s Modellkoncept för en jämställd socialtjänst
Vill du att din socialtjänst ska ligga i framkant inför den nya socialtjänstlagen, där jämställdhet förtydligas som mål? Modellkoncept för jämställdhet är en framgångsrik metod att uppnå jämställda verksamheter. Anmäl din kommun till ordinarie övergripande program, eller (om kommunen redan gått modellkonceptet) anmäl just din förvaltning.
Modellkoncept för jämställdhet
 
Vad betyder det att ”inte bli lämnad i sticket”?
När finansministern presenterade det ekonomiska läget på Harpsund kom frågan om välfärdens finansiering upp. Svaret blev ett ickesvar. Att staten inte kommer lämna kommuner och regioner i sticket. Det är svårt att bygga besparingsprogram och budgetar på ett sådant uttalande.
Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog
 
Nu startar årets brukarundersökningar
Den 1 september startar den första omgången brukarundersökningar i socialtjänsten. Har du missat att anmäla din kommun? Det går fortfarande att anmäla sig till de undersökningar som startar 1 oktober. I år pilotar vi en ny undersökning om öppna insatser i social barn- och ungdomsvård.
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Lärdomar om hälsofrämjande och förebyggande arbete
SKR har följt upp arbetet med Strategi för hälsa. Hur går det med kommuner och regioners samverkan kring hälsofrämjande och förebyggande arbete, och vad behövs för ett hållbart arbete framöver? Rapporten lyfter även exempel på samverkan kring äldre, barn och unga.
Strategi för hälsa – summering och avstamp för fortsatt arbete
 
Kurser och konferenser 
 
 
6 september
Organisering för ett meningsfullt socialt arbete
Hur ställer vi om till nya socialtjänstlagen, skapar en hållbar arbetsmiljö för medarbetarna och kommer närmare de barn, unga och familjer som behöver stödet mest? Dagen lyfter forskning och inspirerande exempel från socialtjänsten i Sundsvall, Vällingby, Eskilstuna, Huddinge och Göteborg
Sista anmälningsdag 5 september
 
13 september
Nära vård ur socialtjänstens perspektiv
Hur kan nära vård vara relevant för alla målgrupper i socialtjänsten? Hör om nya stöd och ta del av lärdomar från verksamheter inom barn och unga, äldre, funktionshinder, socialpsykiatri, våld i nära relation samt missbruk och beroende.
Sista anmälningsdag 12 september
 
27 september
Introduktion till stödmaterial om barnets bästa
SKR presenterar stödmaterialet ”Barnkonsekvensanalys - fördjupad bedömning av barnets bästa”. Seminariet lyfter även exempel från olika verksamheter.
Sista anmälningsdag 26 september
 
28 september
Grundkurs LVM
Få grundläggande kunskap om lagen om vård av missbrukare, LVM, och lär dig mer om hur processen från omhändertagande till avgörande ser ut. Kursen sker via Zoom.
Sista anmälningsdag 21 september
 
3 oktober
Digitalt inköp i äldreomsorgen
Hur kan kommuner hantera digitalt inköp i äldreomsorgen? SKR Kompetenscenter välfärdsteknik bjuder in till seminarium om införande, avgifter och avtal. Lunds kommun delar med sig av erfarenheter.
Sista anmälningsdag 1 oktober
 
4 och 18 oktober
Socialtjänstens arbete med våldsutsatta och våldsutövare
Vilka insatser och arbetssätt är effektiva för stödja klienter till ett liv fritt från våld? SKR bjuder in till två konferenser med fokus på de som utsätts respektive utövar våld mot närstående. Medverkar gör professor Katreena Scott (Kanada), handledare Linn Moser Hällen samt experter från Norge och Sverige.
Anmäl dig till båda, få 500 kr i rabatt
 
13 oktober
Uppföljning LSS-platser
Att systematisk följa upp LSS-platser förbättrar för individen, verksamheten och ekonomin. Men hur får man till en bra uppföljning? Hör exempel från kommuner och privata utförare, och ta del av SKR:s juristers kunskap på området.
Sista anmälningsdag 12 oktober
 
17 oktober
Socialrättsliga nyheter
Få en genomgång av nyheterna inom SoL, LSS, LVU och andra regleringar inom socialrätten. Under en två timmars zoomsändning diskuterar vi kommande stora reformer, ny lagstiftning och utveckling av praxis. Inga förkunskaper krävs.
Sista anmälningsdag 10 oktober 
 
18 oktober
Öppet forum Yrkesresan
Öppet forum är ett återkommande informationstillfälle om Yrkesresan. Syftet med mötet är att ge en lägesrapport om hur arbetet utvecklas, både övergripande i projektet och för de olika yrkesresorna. Det finns också  möjlighet att ställa frågor.
Sista anmälningsdag 17 oktober
 
18 oktober
Uppföljning i missbruk- och beroendevården
Hur kan ASI-data användas för att utveckla kunskap och förbättra missbruks- och beroendevården? Hör om två nationella projekt och få inspiration från verksamheter i Östersund, Trelleborg och Södertälje. Seminariet arrangeras av SKR och Socialstyrelsen inom ramen för Partnerskapet.
Sista anmälningsdag 16 oktober
 
1 nov
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
En rad utredningar och lagförslag har initierats kring arbetet med unga kriminella. SKR bjuder in till en heldag om vad som är på gång – hur påverkas socialtjänsten? Bland annat medverkar lektor Michael Tärnfalk, som ska se över socionomutbildningen på uppdrag av regeringen.
Sista anmälningsdag 31 oktober
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Socionomexamen ses över för att motverka ungdomskriminalitet
Regerginen har tillsatt en utredning som ska se över socionomutbildningen. Syftet är att utbildningen ska ge bättre kunskap att förebygga och förhindra att barn och unga begår brott.
Uppdraget ska redovisas i mars 2024
 
Enklare att dela information mellan socialtjänst, skola och polis
Regeringen har beslutat om ett tilläggsdirektiv till Skolsäkerhetsutredningen. Syftet är att göra det enklare för socialtjänst, skola och polis att dela information för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.
Uppdraget ska redovisas i september 2024
 
Myndigheter ska stödja AI i socialtjänsten
Regeringen har gett Digg, E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att stödja användning av AI (artificiell intelligens) i socialtjänsten, bland annat genom insatser för att öka kompetens.
Uppdraget ska redovisas i januari 2024
 
Stöd att förebygga könsstympning
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtyck har tagit fram en ny webbplats som stöd att förebygga att flickor och kvinnor utsätts för könsstympning. Webbplatsen riktar sig till utsatta, anhöriga samt till yrkesverksamma i socialtjänsten, förskolan, skolan och vården.
Könsstympning.se
 
Uppdaterad handbok om våld i nära relationer
Socialstyrelsen har uppdaterat handboken Våld i nära relationer som stöd att tillämpa de nya föreskrifterna HSLFS 2022:39.
Ger stöd i enskilda ärenden och i planering av verksamhet
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00