Nya webbutbildningar och uppdaterad statistik i Segregationsbarometern.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
31 juli 2023
En illustration av ett rött hjärta.
Nu finns en guide som du kan använda dig av för att inkludera jämlikhetsperspektivet i ditt arbete. Illustration: Infab/Boverket
De rätta frågorna – för en bättre värld!
 
Har jag inkluderat jämlikhetsperspektivet? Det är en av flera frågor du kan ställa dig för att utmana normer och som leder till faktiska förbättringar. Oavsett vilken roll eller arbetsuppgift du har. Boverket har tagit fram en guide för att hjälpa dig i arbetet.

Guiden består av tips och råd för ett metodiskt arbete och dialogkort som kan hjälpa dig att hålla dessa viktiga frågor levande - på dagliga möten, i rutiner och i samtal. Det handlar om att ständigt öka kunskap, medvetenhet och kvalitet och uppnå resultat genom samarbete. Det gäller också att komma ihåg att ställa de rätta frågorna som utmanar normer, påminner och leder till faktiska förbättringar. 

Guide: Jämlikhet och mänskliga rättigheter (på Boverkets webbplats)
 
Frågor och svar på remissen om föreskrifter för översiktsplan
 
Nu har vi samlat vanliga frågor som har kommit in i samband med remissen om föreskrifter för översiktsplan. Ta gärna del av dessa innan du ska lämna dina synpunkter.

Frågor och svar på remissen om föreskrifter för översiktsplan (på Boverkets webbplats)
Byggkran vid ett bygge av ett högt hus.
Lämna ditt resmissvar om nya byggregler innan den 25 augusti. Foto: Scandinav
Glöm inte lämna remissvar om nya byggregler
 
I arbetet med översynen av Boverkets byggregler har Boverket skickat ut remisser om förslag till nya föreskrifter.

Just nu finns det remisser ute som bland annat handlar om säkerhet vid brand, tomtkrav, bärförmåga och tillgänglighet och lämplighet i bostäder. Den 25 augusti är sista dag för att lämna remissvar. 

Boverkets remisser (på Boverkets webbplats)
 
Klimatrelaterade risker hanteras strategiskt i översiktsplaneringen
 
Sedan 2018 ska klimatrelaterade risker för den byggda miljön ingå i alla översiktsplaner. I en ny studie presenteras hur klimatrisker har hanterats i de första åtta översiktsplaner som tagits fram och blivit godkända efter att bestämmelsen infördes. Resultatet visar att alla åtta kommuner hanterar klimatrelaterade risker på en strategisk nivå. Mer om studien och exempel på hur riskerna hanteras i de olika kommnerna finns att ta del av på Boverkets webbplats. 

Studie av klimatrelaterade risker i översiktsplaner (på Boverkets webbplats)
Ett flygfoto över ett samhälle där en flod rinner igenom samhället.
Ny studie visar att kommunerna hanterar klimatrelaterade risker i översiktsplaneringen på ett strategiskt sätt. Foto: Mikael Svensson /Scandinav 
 
Uppdaterad statistik i Segregationsbarometern
 
Nu har vi uppdaterat statistiken i Segregationsbarometern så att den innehåller den senast tillgängliga statistiken för varje indikator, vilket är statistik för år 2021 och för vissa indikatorer 2022.

Segregationsbarometern gör det möjligt att mäta och följa indikatorer som har betydelse för den socioekonomiska boendesegregationen och dess utveckling på många olika geografiska nivåer: nationell nivå, länsnivå, kommunnivå, regionala statistikområden (RegSO) och demografiska statistikområden (DeSO).

Statistik om segregation i Sverige (på Segregationsbarometern)
 
Nya webbutbildningar i plan- och bygglagen
 
I PBL-akademin hittar du Boverkets utbildningar om plan- och bygglagen, både övergripande kurser och fördjupningar inom särskilda områden. Nu har vi uppdaterat med två nya utbildningar: Att arbeta med PBL och PBL för landskapsarkitekter.

Kurserna är utformade för dig som dagligen arbetar med plan- och bygglagen – men även du som är intresserad och vill veta mer om lagen kan ha nytta av dem. Utbildningarna är fritt tillgängliga för alla.

PBL webbutbildningar (på Boverkets webbplats)
 
Foto på en bildskärm som viskar en webbutbildning.
Gå Boverkets nya webbutbildningar i plan- och bygglagen. Foto: Peter Kroon
 
Save the date för en hel dag om cirkulär ekonomi
 
Den 18 oktober bjuder Boverket och Delegationen för cirkulär ekonomi in till en hel dag om ”Byggsektorns omställning till cirkulär ekonomi". Vi återkommer med program och anmälan. 

Byggsektorns omställning till cirkulär ekonomi (på Boverkets webbplats)
En stadsgata.
Den 18 november kan du delta i en hel dag om byggsektorns omställning till cirkulär ekonomi. Foto: Maria Teder/Boverket
 
Anmäl dig till konferensen PCC-resultaten i ett svenskt perspektiv
 
Förmiddagen den 15 september 2023 ordnar SMHI tillsammans med Boverket, Formas, Nationella expertrådet för klimatanpassning och Naturvårdsverket en konferens där FN:s klimatpanel IPCC:s senaste resultat sätts i ett svenskt perspektiv. Det blir en halvdag, på plats i Stockholm eller digitalt, fullspäckad av inspiration, kunskap och erfarenheter. Mer information och anmälan finns på Boverkets webbplats.

IPCC-resultaten i ett svenskt perspektiv (på Boverkets webbplats)
 
En illustration av ett rött hjärta.
Nu finns ett första nyhetsbrev från Rådet för hållbara städer. Foto: Istock
Första nyhetsbrevet från Rådet för hållbara städer
 
Det första nyhetsbrevet från Rådet för hållbara städer är ute. Det innehåller bland annat nyheter, utlysningar och evenemang från rådets myndigheter. Nyhetsbrevet kommer fortsättningsvis ut varannan månad.

Rådet för hållbara städer är ett forum som består av tolv statliga myndigheter, bland andra Boverket, Länsstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner. Rådets uppgift är att stötta kommunerna i arbetet med mål 11 i Agenda 2030, som behandlar långsiktigt hållbar stads- och samhällsutveckling.

Rådets nyhetsbrev (på Hållbarstad.se)
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling