Vägledning om cirkulär ekonomi, bostadsbyggandet faller snabbt och nytt bidrag för energieffektivisering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
30 juni 2023
En husfasad och ett vattenlandskap med två fåglar (foton) i en evighetssymbol.
Nu finns helt ny vägledning på Boverkets webbplats. Foto: Scandinav/Christoffer Grimshorn.
Cirkulär ekonomi i byggsektorn
 
Om vi ska nå klimat- och hållbarhetsmålen måste byggsektorn ställa om till en mer cirkulär ekonomi. Boverket publicerar nu vägledning om detta.

Byggsektorn har stor miljöpåverkan och står för 21 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Sektorn använder ungefär hälften av allt utvunnet material och svarar för 40 procent av allt genererat avfall i Sverige. Omställning till en mer cirkulär ekonomi med bättre resurshushållning, återbruk och återvinning skulle göra stor skillnad.

I denna omställning vägleder Boverket om bland annat återbruk av bärverksdelar, till exempel stommar. Det ges också en överblick av hur arbetet med cirkulärt byggande sker i dag, digitaliseringens betydelse och återbruk i planering och bygglov.

Cirkulär ekonomi (på Boverkets webbplats)
 
Bostadsbyggandet faller snabbt och byggtakten blir låg under lång tid
 
Fallande köpkraft hos hushållen, tredubblade bostadsräntor, kraftigt ökade byggkostnader och en kärvande finansiering leder till att bostadsbyggandet nu minskar mycket snabbt. Det konstaterar Boverket i sin byggprognos, som publicerades den 8 juni.

Antalet påbörjade bostäder minskar enligt prognosen från 71 000 under toppåret 2021 till cirka 27 000 år 2023 och 21 500 år 2024. Med en svårförutsägbar utveckling i samhällsekonomin, inte minst kopplat till ränteutvecklingen, blir osäkerhetsintervallet dock stort.

Boverkets byggprognos (på Boverkets webbplats)
Diagrammet visar påbörjade bostäder inklusive nettotillskott genom ombyggnad. Källa: SCB och Boverket. 
 
Parabolantenner på ett flerbostadshus. Foto.
Boendesegregationen har generellt sett ökat sedan år 1990, enligt en ny rapport från Boverket. Foto: Scandinav.
Ny rapport om boendesegregationens utveckling
 
Boverkets årliga rapport Boendesegregationens utveckling och mekanismer visar att det finns en stark koppling mellan bostadsområden med socioekonomiska utmaningar och bostadsområden som byggdes under miljonprogrammet.

Bostadsbristen som miljonprogrammet skulle lösa hade bidragit till en viss social blandning i hyreshusen, men i takt med att bostadsbristen byggdes bort flyttade resursstarka hushåll från de nybyggda förorterna. Redan vid 1970-talets slut diskuterades den utbredda segregationen i storstäderna och de socioekonomiska skillnaderna mellan hyreshus- och småhusområden och sedan 1990 har boendesegregationen generellt sett ökat.

Boendesegregationens utveckling och mekanismer (på Boverkets webbplats)
 
 
Energiguiden och nytt bidrag för energieffektivisering i småhus
 
Boverket har tagit fram Energiguiden – för hållbar renovering. Det är en digital guide för småhusägare som finns på Boverkets webbplats. Här har Boverket samlat kunskap, goda råd och tips om energieffektiviserande renovering för alla småhusägare.
 
 
Nytt bidrag för energieffektivisering i småhus
 
Från den 3 juli 2023 kan småhusägare med el- eller gasuppvärmda småhus söka bidrag för energieffektivisering. Ansökan görs via Boverkets e-tjänst, men det är länsstyrelsen i respektive län som handlägger ansökningar och beslutar om bidrag.

Bidrag för energieffektivisering i småhus (på Boverkets webbplats)
Du kan göra mycket bra redan i sommar för att sänka energianvändningen i ditt hus i vinter. Foto: Infab.
 
Teckning på papper med en kaffekopp ställd ovanpå.
Anmäl dig till kursen nu. Illustration: Helena Karlsson/SMH.
Populär kurs om osäkerhet i klimatunderlag – nytt tillfälle i höst!
 
Hösten 2022 arrangerade Boverket i samverkan med flera myndigheter en kurs om hantering av osäkerhet i klimatunderlag. Kursens 30 platser fylldes snabbt, och därför blir det nu ett nytt tillfälle den 18 till 19 oktober i Norrköping.

Kursen är anpassad för de som arbetar med klimatanpassning i en kommun, på en länsstyrelse eller som konsult. Även detta år är antalet platser begränsat, anmäl ditt intresse så snart som möjligt, men senast den 31 augusti 2023. Läs mer och anmäl ditt intresse på Boverkets webbplats.

Hantering av osäkerhet i klimatunderlag – kurs för dig som jobbar med klimatanpassning (på Boverkets webbplats)
 
Vi vill veta vad du tycker!
 
När Boverket har tagit fram ett förslag till en ny eller ändrad regel ska författningsförslaget skickas ut på remiss till dem som berörs av regeln såsom myndigheter, organisationer, kommuner och andra. Just nu har vi flera aktuella remisser ute och vi vill gärna veta vad du tycker.
Glöm inte lämna remissvar om nya byggregler
 
I arbetet med översynen av Boverkets byggregler har Boverket skickat ut remisser om förslag till nya föreskrifter.

Just nu finns det remisser ute som bland annat handlar om säkerhet vid brand, tomtkrav, bärförmåga och tillgänglighet och lämplighet i bostäder. Den 25 augusti är sista dag för att lämna remissvar.

Boverkets remisser (på Boverkets webbplats)
De nya byggreglerna ska bidra till att vi får trygga och bra byggnader, samtidigt som byggbranschen ska kunna ta ett större ansvar att hitta effektiva lösningar. Foto och illustration: Scandinav/Deep.
Förslag till föreskrifter om certifierade byggprojekterings-företag
 
En ny bestämmelse i plan- och bygglagen introducerar en ny typ av aktör i lov- och byggprocessen. Dessa företag ska, i en del fall, kunna ta över vissa av byggnadsnämndens bedömningar för lov och startbesked. Du har möjlighet att lämna remissvar senast den 31 oktober.

Läs mer om projektet och ta del av remissen (på Boverkets webbplats)
Person arbetar vid dator och skriver anteckningar. Foto.
Nu vill vi veta vad du tycker om förslaget till nya regler. Foto:Lisa Wikstrand/Scandinav.
 
Anmäl dig nu!
 
Den 3 oktober är det dags för den årliga konferensen om Gestaltad livsmiljö, i år med fokus på kreativitet, kunskap och kompetens.

2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar?  Under dagen får vi en inblick i nutida och framtida behov av kompetens och samverkan inom fälten arkitektur, design, konst och kulturmiljö, vi får ta del av inspirerande exempel från våra nordiska grannländer och från Sverige. Konferensen arrangeras sedan 2020 av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd.

Mer information och anmälan (på Boverkets webbplats)
Dekorativ illustration med texten kreativitet, kunskap och kompetens
Den 3 oktober är det dags för den årliga konferensen som ordnas av myndigheterna. Illustration: Arkdes
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling