Nyhetsbrev #5 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Kan tillgängligheten till Köpenhamns flygplats bibehållas i framtiden?
 
 
Ökad kapacitet och redundans för godståg är en viktig anledning till att det behövs ytterligare en järnvägsförbindelse över Öresund. Men ökad kapacitet och redundans för godståg gynnar inte bara godstrafiken - det är också helt avgörande för persontrafiken.

Södra Sverige har idag god tillgänglighet till Nordens största flygplats, Köpenhamns flygplats Kastrup, och 75% av de svenska resenärerna använder tåg för att ta sig till/från flygplatsen. Men kan tillgängligheten till Kastrup bibehållas och utökas i framtiden med bara en järnvägsförbindelse över Öresund? Denne fråga satte vi fokus på förra veckan. 

Antal resor över Öresund väntas öka från 30 000 till 100 000 år 2040 enligt Region Skåne. Det innebär att antalet Öresundståg behöver öka från dagens 6 tåg/timmen till 10 tåg/timmen så man kan resa direkt till Köpenhamn och Kastrup från bland annat Ystad, Trelleborg, Helsingborg, Göteborg, Alvesta, Växjö, Kalmar, Kristianstad och Karlskrona.

Men när godstrafiken också ska öka på samma sträcka kommer kapaciteten inte att räcka till. Det riskerar att påverka tillgängligheten till Kastrup negativt genom att persontågen inte kan öka och möta efterfrågan. 

Lösningen är ytterligare en järnvägsförbindelse med godstågskapacitet som kan avlasta Öresundsbron för godstrafik. Europaspåret är enda förslaget på en ny Öresundsförbindelse som kan hantera både gods-, fjärr- och regionaltåg och därmed också enda förslaget som möjliggör ökad tågtrafik till Kastrup.

Både regionalt och nationellt finns goda argument att utreda Europaspåret som nästa Öresundsförbindelse. Vi ser fram emot en spännande höst med ytterligare framsteg för Europaspåret. 

Glad sommar! 

/ Christian Alexandersson, projektägare Europaspåret
 
Foto: Wikimedia Commons, Becks
Köpenhamn och Landskrona i debattartikel: Det behövs en ny Öresundsförbindelse

I en debattartikel i danska Berlingske uppmuntrar Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, och Köpenhamns borgmästare för arbetsmarknad och integration, Jens-Kristian Lütken (V), Danmark och Sverige till att påbörja gemensamma förberedelser för en ny fast förbindelse över Öresund som bland annat ska säkra pålitlig och robust järnvägstrafik. 

Läs debattartikeln i Berlingske.
 
Europaspåret är framtidens järnväg

Under temat Framtiden järnväg har Nordisk Infrastruktur publicerat ett långt reportage om Europaspåret där de bland annat skriver:

"Länge var HH-förbindelsen, tunnlar för väg- och järnväg mellan Helsingborg och Helsingör den hetaste kandidaten för en ny Öresundsförbindelse. Men nu har förslaget på en tåg- och biltunnel mellan Landskrona och Köpenhamn fått vind i seglen."

Läs reportaget i Nordisk Infrastruktur
 
Dansk f.d. minister lyfter Europaspåret i samtal om Öresundsregionen

I mitten av juni samlades danska politiker, organisationer, företag och medborgare till Folkemødet på Bornholm för att diskutera demokrati och samhällsutveckling. Under ett samtal om samverkan och förbindelser över landsgränser arrangerad av Greater Copenhagen berättade f.d. minister och president för Nordiska rådet Bertel Haarder (V) om Landskronas förslag till en ny Öresundsförbindelse - en vision som kan bidra till utveckling, integration och samarbete mellan Danmark och Sverige.