Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Sommarhälsning från SKR
 
Efter en ovanligt varm och torr inledning på sommaren i stora delar av landet är det nog många av oss som börjat se fram emot semestertider. Samtidigt påminns vi om vikten av att anpassa samhället för värmeböljor och torka som väntas bli allt vanligare i framtiden. Här behöver staten bli bättre på att stödja kommunerna i omställningen!

Ingen har väl missat att det är ett mycket svårt läge för byggbranschen just nu och att, framför allt bostadsbyggandet, gått ned kraftigt på senare tid. Många kommuner vittnar dock om att planaktiviteten är fortsatt hög och att många byggaktörer vill vara redo när byggandet så småningom kommer igång igen. Kanske kan nedgången i byggandet ses som en möjlighet att planera långsiktigt och rusta samhället för framtiden med fokus på kvalitet och innovation.

Ett sätt att förkovra sig är genom att ta del av höstens konferenser och seminarier från SKR som du kan läsa mer om nedan och anmäla dig till redan nu. Men nu är det snart dags för en välbehövlig semester så att vi kan ladda batterierna inför höstens nya utmaningar.

Ha en skön sommar!
Ann-Sofie Eriksson
 
Kommande konferenser och seminarier
 
 
Från linjär till ständigt aktuell - att forma en kontinuerlig översiktlig planering, 29 august
Välkommen på SKRs webbinarium om hur kommunen kan arbeta för att hålla sin översiktsplan aktuell, kontinuerlig och korrekt.

Under senare år har översiktsplaneringens roll lyfts och tydliggjorts. Kraven på kontinuitet och ajourhållning ökar, och digitala formkrav på översiktsplanen närmar sig. Samtidigt är den lagstadgade översiktsplaneprocessen i mångt och mycket fortfarande linjär. För att gå mot en mer kontinuerlig planering med ett bibehållande av översiktsplanen som vägvisare behöver en rad strategiska beslut tas.

Den 29 augusti djupdyker vi i frågan tillsammans med Boverket och några kommuner som delar med sig av sina resonemang och tankegångar.
Mer information och anmälan
 
Anpassa fastighetssektorn till ett klimat i förändring, 12 oktober
Den 12 oktober anordnar SKR en konferens med fokus på vikten av att anpassa våra fastigheter till ett klimat i förändring och det proaktiva arbetet med att identifiera risker och sårbarheter samt vidta åtgärder för att förebygga de negativa klimateffekterna. Konferensen erbjuds både på plats på Hornsgatan i Stockholm och i digitalt format och riktar sig till dig som arbetar med frågor som rör klimatanpassning inom hela bygg- och fastighetssektorn. Mer information och anmälan på SKRs hemsida.
 
Bygglovschefskonferensen, 13 oktober
I oktober är det återigen dags för SKR:s bygglovchefskonferens. Konferensen riktar sig till dig som arbetar som bygglovschef eller har motsvarande roll med ansvar för bygglovsfrågor.
Under dagen kommer vi få ta del av en mängd olika intressanta ämnen och goda exempel inom bygglovsområdet. Förutom aktuella ändringar i regelverket dyker vi ned i frågor som rör effektiva arbetssätt och en nytto-driven digitalisering.

Årets bygglovchefskonferens äger rum den 13 oktober och webbsänds från SKR-huset i Stockholm.
Mer information och anmälan
 
Detaljplanekonferens, 19-20 oktober
Välkommen till årets detaljplanekonferens som i år bland annat fokuserar på mängden utredningar i detaljplanearbetet och digitala detaljplaner.
Under dagarna kommer vi få ta del intressanta och inspirerande planeringsexempel från olika kommuner och även en rad erfarenheter efter ett år med krav på digitala detaljplaner. Dessutom tittar vi på aktuella rättsfall inom detaljplanefältet.
Mer information och anmälan
 
Seminarium gällande klimatanpassning i översiktsplaneringen, 9 november
Den 9 november bjuder SKR in till ett seminarium om hur klimatanpassningsperspektivet kan inkluderas i översiktsplanen. Vi får bland annat höra Boverket presentera hur man kan gå tillväga för att inkludera klimatrisker i översiktsplanen, hur Länsstyrelsen i Hallands län stöttar kommunerna i detta arbete samt kommunala exempel på hur man har gått tillväga. SMHI kommer även föredra senaste forskningen gällande hur klimatet förväntas förändras.

Mer information publiceras i SKR:s kalendarium inom kort.
 
På SKR:s webbsida Hitta evenemang kan du söka efter fler kommande konferenser och seminarier.
 
 
Fler nyheter i korthet
 
 
Utredningskrav i detaljplaneprocessen
Många kommuner upplever ett växande krav från staten på utredningar i detaljplaneprocessen. För att skapa en bättre bild av denna problematik har SKR undersökt antalet och typen av utredningar i ett stort antal detaljplaner i kommuner över hela landet.

SKR har gått igenom 133 detaljplaner som befinner sig i ett samråds- eller antagningsskede i 80 kommuner. Detta är det första steget i SKR:s arbete med att belysa den ökande mängden utredningar i detaljplanearbetet och analysera orsakerna bakom detta.

Resultatet av undersökningen kan du inom kort hitta på SKR:s webbsida om planering, byggande, bostad.
 
SKR har yttrat sig om SOU Värdet av vinden
Betänkandet Värdet av vinden -kompensation, incitament och planering för en hållbar fortsatt utbyggnad av vindkraften (SOU 2023:18) är utskickat på remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet. Sista svarsdag är den 11 september. Betänkandet behandlar frågan om att ge kommunerna incitament att tillstyrka fler vindkraftsanläggningar, samt att kompensera boende och lokalsamhälle som påverkas av en vindkraftsetableringar. SKR har redan svarat.
Ta del av styrelsens yttrande här
 
Ny version av Excelmallen i underlaget för konstruktion av PBL-taxa
SKR:s underlag för konstruktion av PBL-taxa hittar du i sin helhet på vår hemsida: Taxa, plan- och bygglov | SKR. Alldeles nyligen har vi publicerat en ny version av den Excelmall som kommunen kan arbeta med för att konstruera sin egen taxa för lov, anmälan och teknisk kontroll: Mall A, lov anmälan mm, version juni 2023.xlsx (live.com).

I denna version har mallen kompletterats med att tidsuppskattningar och avgifter redovisas inte bara som slutsumma utan även i sina två delsummor – för handläggning av lov respektive för teknisk kontroll. Det ändrar inget i sak i modellen, men gör det lättare att utläsa vilken tidsåtgång och vilken avgift som hör till respektive del av handläggningen. Hantering av avgift för handläggning om en ansökan avslås, avskrivs eller avvisas framgår dessutom i denna version för tydlighetens skull enbart av taxebestämmelserna, med en hänvisning i taxetabellen.
 
SKR om Boverkets förslag på nya byggregler
Nu är den andra remissrundan klar i Boverkets regelöversyn Möjligheternas byggregler. SKR avstyrker de remitterade förslagen och regelförändringarna i sin helhet. Tyvärr riskerar den presenterade modellen att leda till att kontrollprocessen och dialogen mellan byggherre och byggnadsnämnd blir oförutsägbar och tidskrävande. Boverket har inte, som SKR hade hoppats, tagit itu med de svårtolkade begrepp och vaga formuleringar som gjort regelverket svårarbetat. SKR gör därför bedömningen att Boverkets förslag till föreskrifter behöver ytterligare bearbetning vad gäller såväl avsedda kravnivåer som hur själva verifieringsarbetet ska ske. Den standardutveckling och kompetenshöjning som behövs för att klara av regelförändringen bedöms inte kunna vara på plats innan den föreslagna övergångsperioden är slut.
 
Dyster analys i Boverkets byggprognos juni 2023
Enligt Boverkets byggprognos från juni 2023 minskar antalet påbörjade bostäder från 71 000 under toppåret 2021 till cirka 27 000 år 2023 och väntas fortsätta falla till 21 500 år 2024. Boverket pekar bland annat ut räntor, byggkostnader, hushållens köpkraft och bostadspriserna som faktorer bakom den stora minskningen.
På Boverkets webbsida kan du läsa prognosen i sin helhet
 
Tips från SKR
 
 
Hantering av osäkerhet i klimatunderlag - kurs för dig som arbetar med klimatanpassning
Boverket anordnar tillsammans med Länsförsäkringar AB, Linköpings universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Karlstads universitet samt kommuner Lund, Norrköping, Göteborgs stad en kurs på temat ”Hantering av osäkerhet i klimatunderlag”. Kursen syftar till att genom inspiration och motivation samt konkreta exempel, öka kunskapen om vilka osäkerheter som finns i klimatunderlag.
 
Årets andra sökomgång för statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor öppen
Mellan 1 juni och 1 september har kommuner möjlighet att söka bidrag hos MSB för förebyggande åtgärder mot naturolyckor. De naturolyckor som omfattas är ras, skred, översvämning och erosion. Årets anslag för statsbidraget är drygt 500 miljoner kronor och kommunen kan få 60% av åtgärdskostnaderna i bidrag.
Mer information hittar du på MSBs webbsida
 
 
Street Moves digitala kunskapsbank
Street Moves är ett Vinnova-finansierat projekt lett av ArkDes med syftet att utforska och bidra till kunskap om hur vi kan använda oss av platsspecifika, inkluderande och utforskande designprocesser för att transformera våra gaturum. Street Moves är en del av missionen att göra alla Sveriges gator hållbara, hälsosamma och levande till 2030.
Med hjälp av tillfälliga interaktiva lösningar framtagna för att svara på gatans specifika behov kan kommuner eller invånare skapa plats för lek, odling, utegym, sociala knutpunkter eller annat som ger gatan liv.
Här kan du utforska kunskapsbanken
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se