Unikt avtal om praktiknära forskning
 
Ett förslag på nytt nationellt ULF-avtal har lämnats till regeringen av SKR tillsammans med övriga huvudmän och företrädare för Sveriges universitets- och högskoleförbund. Syftet med ULF-avtalet är att stödja en organisation för praktiknära forskning som samverkar inom utbildningsområdet.
Unikt avtal om praktiknära forskning i skolan
 
Höstens första informationsmöte för skolchefer, 13 september
 
Välkommen med din anmälan till webbsänt informationsmöte för skolchefer, kl. 08.30-09.15 onsdag 13 september. Information om program och anmälan:
Informationsmöte för skolchefer
 
Fler barn och elever ska lyckas bättre i skolan
 
Stödet STYRSAM har utvecklats i samarbete med två pilotkommuner och är ett stöd för att stärka ledning och styrning mellan förvaltning och politik. Nu erbjuds samtliga kommuner att få tillgång till materialet. Intaget sker löpande under hösten. Välkommen!
STYRSAM, stöd för samverkan mellan politik och förvaltning
 
 
Cirkulär från SKR om utökade krav på kommuners ägar- och ledningsprövning
 
SKR har publicerat ett nytt cirkulär, 23:31 som ger en övergripande beskrivning av vad de nya och utökade kraven innebär för kommunens godkännandeprövning och tillsyn av fristående förskolor och vissa fristående fritidshem. Cirkuläret kompletterar cirkulär 18:41.
Cirkulär om utökade krav på kommuners ägar- och ledningsprövning
 
Kurser och konferenser, hösten 2023
 
 
Nyheter från andra aktörer
 
 
Nyhet om utdrag i Polisens belastningsregister
Från och med september blir det möjligt att få sitt utdrag från polisens belastningsregister sin digital post i sin digitala brevlåda. Samtidigt införs en kontrolltjänst där den som tar del av utdraget kan kontrollera utdragtes äkthet via en e-tjänst på polisen.se.
Mer information om registerutdrag och e-tjänsten för registerutdrag för polisen
 
Yrke + Framtid - ny mässa för vuxna som vill söka en yrkesutbildning på Komvux eller Yrkeshögskola
Konferensen arrangeras 18-19 oktober i samverkan med Stockholms stad, Arbetsförmedlingen, Yrkeshögskolan med flera. Anmälan och program:
www.yrkeframtid.se
 
Stöd att förebygga könsstympning
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har tagit fram en ny webbplats.
Könsstympning.se
 
UNHCR lanserar utbildningsmaterial om flyktingar
UNHCR, FN:s flyktingorgan har nyligen lanserat ett utbildningsmaterial som för in den globala flyktingsituationen i klassrummet.
Undervisning om flyktingar
 
 
Statsbidrag för föräldraskapsstöjdande insatser under år 2023
MFoF fördelar och följer upp 375 miljoner kronor till kommuner och regioner för förstärkta föräldraskapsstödjande insatser under 2023. Medlen ska bidra till ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd i hela landet, samt bidra till att förebygga kriminalitet för barn och unga. Länk till information och hur statsbidraget kan rekvireras:
https://mfof.se/nyhetsarkiv/nyheter/2023-06-27-375-miljoner-kr-till-foraldraskapsstodjande-insatser---mfof-fordelar-och-foljer-upp.html
 
Ny kostnadsfri digital utbildning i typ-1-diabetes för personal i förskola och skola
T1D-säker förskola/skola är en kostnadsfri och kort digital utbildning i typ 1 diabetes. Utbildningen är faktagranskad av Karolinska Universitetssjukhuset.
t1dsäker.se
 
Sveriges Kommuner och
Regioner
www.skr.se
08-452 70 00