”De flesta missar återvinningsmålen”
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Flera inspel till klimatmötet
 
Avfall Sverige har, genom vd Tony Clark, deltagit i regeringens nationella klimatmöte som hölls i fredags, den 16 juni i Stockholm. Mötet samlade myndigheter, näringsliv, branschorganisationer, akademi och civilsamhället.

Det står klart att kommuner och regioner är nyckelaktörer för att lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle. De har stora möjligheter till ett offensivt klimat- och hållbarhetsarbete i egna verksamheter och i samspelet med invånare, näringsliv och civilsamhälle.

– Det är positivt att regeringen uttalar att Sveriges mål om att nå netto noll till 2045 ligger fast. Sedan behöver vi alla bidra med förslag på vad som behöver göras för att nå dit. Den globala produktionen och konsumtionen och framtida produktkrav är avgörande för hur väl vi ska lyckas med klimatomställningen. Mängden förpackningar och skräpprodukter som alltför tidigt blir avfall är en spegelbild av denna produktion och konsumtion. Avfall Sverige hoppas särskilt att Sveriges klimathandlingsplan kommer att sätta fokus på avfallets roll i klimatomställningen och driver aktivt denna fråga, säger Tony Clark.
Fler inspel till regeringens klimathandlingsplan
 
 
”De flesta missar återvinningsmålen”
 
En ny rapport från EU-kommissionen varnar för att 18 av de 27 medlemsländerna inte kommer att klara de mål för material-återvinning som satts till 2025, däribland Sverige.

Läs Avfall Sveriges kommentar
Senaste nytt om förpackningsinsamlingen
 

Lathund till kundservice
 
Kommunernas kundservice kommer att få en central roll efter årsskiftet, då FTI stänger ner och alla frågor och felanmälningar kring förpackningsinsamlingen hamnar hos kommunerna. En ny lathund ger råd och tips samt bra-att-ha-material.
Läs mer och ladda ner
 
Information till fastighetsägare
 
På sverigesorterar.se – sajten där underlag till det nationella skyltsystemet finns att ladda ner – finns nu också information kring de förändringar som väntar fastighetsägarna kring matavfall och förpackningar. Sprid gärna länken!
Läs mer om vad, varför och hur fastighetsägare påverkas
Frågor och svar kring matavfall och förpackningsavfall
 
Så här blir kampanjen
 
Nu börjar höstens kampanj om insamling av matavfall och förpackningar ta form. Det kommer att finnas en rad marterial för kommunerna att ta del.
Få en förhandstitt via webbinariet Kampanjprepp och portalinfo
 
Bättre sorterat i flerbostadshus
 
Den 14 september presenteras rapport 2023:11 Bättre sorterat förpacknings- och matavfall i flerbostadshus vid ett webbinarium. Passa på att chatta med rapportförpattarna från Ramboll eller med deltagande fastighetsägare.
Läs mer och anmäl dig
 
Se webbinarier 
 
Inga sopbränder i sommar
 
Avfall Sverige har samlat kunskap om hur avfallsbränder kan förebyggas, upptäckas och hanteras. Här summeras vad som är viktigt att tänka på, och vi länkar dessutom till en riktig skattkista av kunskap i form av rapporter och hemsidor med mer information. 

Ladda ner
Möt Avfall Sverige i Almedalen
 
I år arrangerar vi tre seminarier under Almedalsveckan i Visby:
Varmt välkomna!
Bildspecial från utställningen
 
Kolla in våra bilder från Sveriges största avfallsutställning, som Avfall Sverige arrangerade i samband med årsmötet i Kalmar i början av juni. Inte mindre än 43 utställare och 600 personer gjorde det till en minnesvärd dag. Kanske hittar du dig själv i vimlet?

Till bildkavalkaden
Gratis reklam för företagsmedlemmar
 
På nya Avfallsverige.se finns en digital mötesplats där våra associerade medlemmar kan presentera sig. Ladda upp er information så ser vi till att ni syns och är lätt sökbara för alla.

Lägg upp er information här
Skolinformatörerna ses
 
I september arrangerar nätverket för skolinformatörer ett möte. Det startar på Skellefteås Science Center där deltagarna får ta del av två olika skolprogram. Möte med en klimatpsykolog och inspirations-workshops står också på agendan.
När: 20-21 september
Var: Skellefteå

Läs mer och anmäl dig
Hjälp oss stoppa fulplasten
 
Avfall Sveriges plastkampanj fortsätter. Genom den vill vi att miljö- och klimatministern ska stoppa plast som inte går att återanvända eller återvinna. Vi vill också stärka förtroendet för återvinningssystemet. Du kan hjälpa till att samla namnunderskrifter.

Ladda ner och sprid materialet du också
Podd från årsmötet
 
Avfallet – en riktigt sopig podd har åublicerat ett specialavsnitt från Avfall Sveriges årsmöte, där Rustan och Lisa från Sysav tar reda på det allra senaste inom avfall. Gästar gör bland andra ordförande Lars Stjernkvist, Avfall Sveriges VD Tony Clark, EU-journalisten Ylva Nilsson, Ögrabs VD Per Erlandsson och Frida Blad från Ramboll samt flera utställare.

Lyssna till exempel på Spotify
Hjälp oss utveckla sopor.nu
 
Den nationella avfallsportalen, där Avfall Sverige är en av fem delägare, måste byggas om. Samtidigt kommer sopor.nu att få en ökad betydelse när FTI stänger ner sin hemsida. Nu vill vi ha er hjälp att utveckla en toppensajt!
 
De skapar framtidens hållbara material
 
2,7 miljarder kronor investeras nu i ett svenskt forskningsprojekt kring nya material, som ska bidra till klimatanpassade men också återvinningsbara produkter. Utvecklingen från idé till produktion ska dessutom ske i rekordfart.

Läs mer i digitala utgåvan av Avfall och Miljö
EU lär av Halland
 
"Nyligen blev jag inbjuden av Avfall Sverige och LRF till att medverka vid ett möte i Bryssel. Leregård ingår nämligen sedan ett antal år i ett samarbete runt biogas där gödsel från ett antal nöt-och grisgårdar blandas med utsorterat matavfall från några kommuner", skriver Anders Richardsson, bonde på Leregård i Halland Läs hela artikeln på lrf.se
Privata aktörer missgynnas inte
 
Regeringen föreslår förändringar för att skapa likvärdiga krav på mål och riktlinjer för alla utförare av kommunal verksamhet. Avfall Sverige anser att dagens reglering är tillräcklig och kommunala verksamheter omfattas sessutom av andra mål och riktlinjer samt ett övergripande ansvar.

Läs hela remissvaret
Waste trend 2022
 
Nu finns avfallstrenden med den senaste statistiken för hushållsavfall att ladda ner från avfallsverige.se
Passa på att lära dig begreppen för restavfall och grovavfall på engelska och sprid gärna dokumentet.

Se och ladda ner Waste Trend 2022
Slängda klädreturer är bara toppen av isberget
 
Upp till 40 procent av alla e-handlade klädesplagg skickas tillbaka – en siffra som väcker både ilska och klimatångest, men som riskerar att agera rökridå för den verkliga klimatproblematiken: svenskarnas konsumtion, skriver bland andra Tony Clak, vd för Avfall Sverige, i Göteborgsposten den 6 juni.
 
Vi måste göra mer för att få bort plasten
 
Vi vet att många undrar om det spelar någon roll att de sorterar plast. Svaret är ja – men det räcker inte. Det behövs också ett politiskt ansvarstagande för att få bort onödig plast och för att mer av plasten i återvinningskärlen ska gå att materialåtervinna, skriver Lasse Stjernkvist (S) och Robin Holmberg (M).

Läs debattartikeln i sin helhet
 
Vässa dina kunskaper och nätverka
 
Goda exempel inom förebyggande
 
När: 6 september kl 9–12
 
På detta tredje och sista av årets webbinum presenteras bland annat goda exempel från kommuner, en ny vägledning om resurssmart förskola samt resultatet av Livsmedelsverkets plockanalyser.

Läs mer och anmäl dig
Bättre sorterat i flerbostadshus
 
När: 14 september kl 10–11.30

I detta webbinarium presenterar vi goda exemplen och framgångsfaktorer som identifierats i en färsk rapport. Här finns garanterat något för såväl fastighetsägare som kommuner att inspireras av.

Läs mer och anmäl dig
   Sommarledigt
 
      Avfall Sveriges kansli håller stängt vecka 29–31.
      Ha det gott i hängmattorna, så hörs vi igen 31 juli. 
Branschen rekryterar
 
 
 
Lund: Avfallsstrateg
 
Ansök senast 30 juni  Läs mer