Tillsammans i takt mot framtidens socialtjänst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tillsammans i takt mot framtidens socialtjänst
 
Trots att socialtjänsten är pressad lägger regeringen fram ambitionshöjande utredningar och lagförslag – ofta lovvärda förslag, men som ställer höga krav på en redan ansträngd socialtjänst. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för SKR:s socialtjänstsektion.
Socialtjänstbloggen
 
Följ SKR:s seminarier i Almedalen 
 
I Almedalen bryts åsikter och perspektiv som förhoppningsvis gör oss lite bättre och klokare tillsammans. I år ordnar SKR fyra evenemang där experter, fackförbund, kommuner, regioner och ministrar medverkar:
  • 27 juni: När arbetskraften inte räcker till
  • 28 juni: Stärk barn och ungas psykiska hälsa
  • 28 juni: Hur ska välfärden styras – och vem gör det bäst?
  • 29 juni: Krafttag mot hot och otillåten påverkan
Alla SKR:s seminarier kan ses digitalt
 
Utredningsförslag förebygger inte våld mot barn
 
Utredningen En uppväxt fri från våld föreslår skärpta bestämmelser om kommuners ansvar att förebygga våld mot barn, samt en samlad nationell strategi. SKR menar att avsikten är god, men att syftet kan uppnås genom befintlig lagstiftning.
– Blir utredningens förslag verklighet innebär det en stor ökning av arbetsuppgifter och kostnader för kommunerna, säger Emil Broberg, ledamot i SKR:s arbetsutskott.
Läs SKR:s remissyttrande
 
Bättre stöd för barn som upplever våld
 
Vilket stöd behöver barn som upplever våld i familjen? Hur kan omsorgsförmåga bedömas hos våldsutövande och våldsutsatta föräldrar? SKR har en skrift och en föreläsning med professor Maria Eriksson, som lyfter forskning och ger praktiskt stöd vad socialtjänsten kan göra.
Barn och våld
 
Anmäl dig till årets brukarundersökningar
 
Hittills har 186 kommuner anmält sig till brukarundersökningarna i socialtjänsten. Sista dag för anmälan är 11 augusti och 8 september (för start 1 september respektive 1 oktober). Missa inte årets pilotundersökning om öppna insatser inom social barn- och ungdomsvård.
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Beredd på värmebölja?
 
Värmeböljor kan innebära stor risk för den som är äldre, har en funktionsnedsättning eller äter viss medicin. Därför är det viktigt att ha rutiner och nå ut med information. SKR har samlat länkar till stöd, faktablad för personal och filmer som kan användas på APT. Det finns även material för anhöriga och allmänhet.
Värmebölja – stöd för vård och omsorg
 
SKR på Socialchefsdagarna 
 
 
Karlstad 27-29 september
Träffa SKR, Inera och Adda på Socialchefsdagarna. Besök vår monter eller delta i SKR:s seminarier om sociala insatser för äldre, beroende/samsjuklighet, jämställdhet i nya socialtjänstlagen och kommuners roll i arbetsmarkanspolitiken.
SKR på Socialchefsdagarna 2023
 
Mer från SKR 
 
 
LIKA Socialtjänst avvecklas
Den 31 december 2023 avvecklas skattningsverktyget för digitalisering – LIKA Socialtjänst. Fram till dess kan kommuner hämta ut data och resultat ur verktyget. Framöver kommer SKR stödja socialtjänstens digitalisering på andra sätt.
Frågor och svar om avvecklingen av LIKA
 
SKR välkomnar förslaget att ta bort ebo
SKR ser positivt på förslaget att ta bort eget boende, ebo, i asylmottagandet. Men det är viktigt att en bredd av åtgärder i asylprocessen genomförs.
En ny ordning för asylsökandes boende
 
Bra att regeringen föreslår statlig personlig assistans
SKR stödjer regeringens förslag att staten tar över huvudmannaskapet för personlig assistans. Men Försäkringskassans utredningstider måste bli kortare.
Det skriver SKR i ett remissyttrande
 
Höjt försörjningskrav hindrar arbetskraftsinvandring
Regeringen vill höja försörjningskravet på arbetskraftsinvandrare till 26 560 kr per månad. SKR anser att det kommer att göra det avsevärt svårare att rekrytera till välfärdens verksamheter.
Försvårar rekrytering till yrken inom äldreomsorgen
 
Kurser och konferenser 
 
 
25 augusti
Förbättra kvalitet i socialtjänsten – systematik eller panik?
Hur går vi från att släcka bränder till ett förebyggande och systematiskt kvalitetsarbete? Hör om forskning kring avvikelser, IVO:s tillsyner och exempel från kommuners arbete med Lex Sarah. Du får också tips hur du kan skapa trygghet när det som inte får hända ändå sker.
Sista anmälningsdag 24 augusti
 
5 september
Biståndsbedömning och välfärdsteknik
Hur kan kommuner besluta om bistånd enligt socialtjänstlagen som innefattar en digital lösning eller välfärdsteknik? Kompetenscenter välfärdsteknik bjuder in till seminarium om SKR:s juridiska vägledning.
Sista anmälningsdag 31 augusti
 
Start 5 september
Utbildning i individbaserad systematisk uppföljning
Lär dig arbeta praktiskt med individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten, och få stöd att genomföra en avgränsad uppföljning i din verksamhet. Utbildningen hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff. 
Sista anmälningsdag 18 augusti
 
6 september
Organisering för ett meningsfullt socialt arbete
Hur kan socialtjänsten komma närmare de barn, unga och familjer som behöver stödet mest? SKR lyfter inspirerande exempel hur myndighetsutövning och öppna insatser kan organiseras.
Sista anmälningsdag 5 september
 
13 september
Nära vård ur socialtjänstens perspektiv
Hur kan nära vård vara relevant för alla målgrupper i socialtjänsten? Hör om nya stöd och ta del av lärdomar från verksamheter inom barn och unga, äldre, funktionshinder, socialpsykiatri, våld i nära relation samt missbruk och beroende.
Sista anmälningsdag 12 september
 
28 september
Grundkurs LVM
Få grundläggande kunskap om lagen om vård av missbrukare, LVM, och lär dig mer om hur processen från omhändertagande till avgörande ser ut. Kursen sker via Zoom.
Sista anmälningsdag 21 september
 
3 oktober
Digitalt inköp i äldreomsorgen
Hur kan kommuner hantera digitalt inköp i äldreomsorgen? SKR Kompetenscenter välfärdsteknik bjuder in till seminarium om införande, avgifter och avtal. Lunds kommun delar med sig av erfarenheter.
Sista anmälningsdag 1 oktober
 
13 oktober
Uppföljning LSS-platser
Att systematisk följa upp LSS-platser förbättrar för individen, verksamheten och ekonomin. Men hur får man till en bra uppföljning? Hör exempel från kommuner och privata utförare, och ta del av SKR:s juristers kunskap på området.
Sista anmälningsdag 12 oktober
 
17 oktober
Socialrättsliga nyheter
Få en genomgång av nyheterna inom SoL, LSS, LVU och andra regleringar inom socialrätten. Under en två timmars zoomsändning diskuterar vi kommande stora reformer, ny lagstiftning och utveckling av praxis. Inga förkunskaper krävs.
Sista anmälningsdag 10 oktober 
 
1 nov
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
På kort tid har en rad nya lagförslag, utredningar och arbetssätt kring unga lagöverträdare presenterats. Arbetet måste utgå från barn och ungas behov av skydd och stöd, samt forskning kring risk- och skyddsfaktorer. Här har socialtjänsten en viktig roll. Hur påverkar de nya förslagen socialtjänstens arbete?
Sista anmälningsdag 31 oktober
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Nationell enkät – hälsoundersökningar placerade barn och unga
I slutet av augusti skickar Socialstyrelsen ut en enkät om hälsoundersökningar för placerade barn och unga. Syftet är att öka kunskapen om i vilken utsträckning undersökningarna görs och om barn och unga remitteras till ytterligare vård.
Enkäten skickas ut till samtliga kommuner
 
Regeringen förslår tydligare regelverk för väldfärdsteknik
Regeringen har lagt fram en proposition om välfärdteknik i äldreomsorgen. Förslagen rör bland annat möjligheten att använda digital teknik, skydd för personuppgifter, samtycke och behörighetstilldelning.
Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 mars 2024
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00