SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Styra för effektiv välfärd – utbildning i styrning, kvalitet och utvecklingsfrågor
 
Nu bjuder SKR in till en utbildning kring Styra för effektiv välfärd!

Utbildningen riktar sig till dig som arbetar centralt och genomförs i fyra block för att ge ökade kunskaper i övergripande strategisk styrning, kvalitets- och verksamhetsutveckling.

Fokuset i utbildningen ligger på att säkerställa en styrning som skapar förutsättningar för att leverera god service och bidrar till en hållbar samhällsutveckling. I utbildningen tar vi även upp vikten av att arbeta med såväl struktur, kultur och systematik för att nå önskade resultat och effekter. 

Utbildningen pågår under cirka tio månader med start i februari 2024.

Läs mer och anmäl dig till Styra för effektiv välfärd
 
Innovationsveckan efterlyser och tipsar
 
I år firar Innovationsveckan fem år. Vad som startade som en fysisk mötesplats har utvecklats till en digital vecka fylld med innovation som delats över hela landet. Nu behöver vi din hjälp att identifiera vad Innovationsveckan gett dig! 
Har ni tagit efter något av Lätt att sprida-prisernas innovationer? Startat en egen Innovationsvecka eller kanske gett dig värdefulla kontakter som hjälpt dig vidare?
 
Efterlysning!

Tips på vägen
Med fem års erfarenhet av Innovationsveckan i bagaget ger vi fem tips till dig som funderar på att arrangera en aktivitet under årets vecka den 2-6 oktober. Ett bra tips är att redan nu i juni planera vad ni vill göra. Genom att anmäla din aktivitet tidigt, så finns det stora möjligheter att få till större spridning och därmed nå fler med er aktivitet.

Fem tips till dig som arrangör
 
Aktuellt från SKR
 
 
Gör en Kommunkompass i höst!
Vilka förutsättningar har just er kommun för att hantera dagens och framtidens utmaningar? Ta vara på chansen och gör en utvärdering om hur styrning, ledarskap och samverkan fungerar hos er.

Det finns fortfarande några lediga tider kvar för en Kommunkompass-utvärdering under hösten 2023.

Som resultat får ni en rapport med utpekade styrkor och utvecklingsområden som fungerar som ett ypperligt underlag för att ta er styrning till nästa nivå.

Utvärdera din kommun med Kommunkompassen
 
Kompetensforum ger Mölndals stad en boost i digitaliseringsarbetet
SKR och Adda har med Nationellt kompetensforum för digital mognad tagit ett långsiktigt ansvar för att vidareutveckla, koordinera och förvalta erbjudandet inom digital mognad. Vi hoppas att alla kommuner och regioner vill vara med.

I Mölndals stad har deltagandet haft betydande effekter. Utbildningspaketet från Kompetensforum erbjuds till samtliga anställda som har möjlighet att välja föreläsningar baserat på sina intressen. Man har även strävat efter att fysiskt samlas under föreläsningar och workshops, vilket har givit en möjlighet att lära känna kollegor utifrån engagemang och intressen snarare än bara deras befattning. Detta har resulterat i nya bekantskaper och samarbeten inom staden, vilket har varit en stor framgång för Mölndals stad.

Enligt Maria Klint, verksamhetsutvecklare, är en av de största fördelarna med att vara en del av Kompetensforum möjligheten till nätverkande. Ensam är inte stark när det gäller att formulera strategier för den omställning som alla kommuner behöver göra för att möta framtidens utmaningar och dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Genom att hjälpas åt, dela erfarenheter och tänka tillsammans möjliggör Kompetensforum just detta.

Läs mer om Kompetensforum för digital mognad
 
Valfrihetssystem i kommuner och regioner - ny översikt
SKR sammanställer översikt av beslutsläget gällande införande av lagen för valfrihetssystem (LOV) i Sveriges kommuner och regioner. I sammanställningarna beskrivs nuläge, utveckling samt vilka tjänsteområden som LOV anpassas på. 
 
 
Med invånaren i fokus – använd tjänstedesign för att utveckla er verksamhet
Tjänstedesign, eller användarcentrerad utveckling, är en allt vanligare metodik inom såväl offentlig som privat verksamhet för att undvika vanliga och dyra misstag och istället skapa effektiva lösningar till större nytta för slutanvändarna. Men vad innebär det i praktiken? I samarbete med Adda Kompetens erbjuder SKR flera olika utbildningar för dig som vill lära dig mer. Välj vad som bäst passar för era medarbetare - on-demand eller lärarlett, på distans eller på plats.

Tjänstedesign – introduktionsutbildning
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
Vi ses på Kvalitetsmässan i november!
Den 21–23 november är det dags för Kvalitetsmässan - mötesplatsen för alla som arbetar med att utveckla offentlig sektor.

Temat för Kvalitetsmässan 2023 – En hållbar välfärd – sätter fokus på behovet att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle. Det handlar både om klimatet, men också om att bygga en modern och effektiv offentlig sektor med hållbara system och organisationer för allas bästa.

Programmet uppmärksammar framgångsrika exempel på innovation, verksamhetsutveckling och nya smarta välfärdstjänster.

Varmt välkomna att träffa SKRs representanter i vår monter och delta i våra seminarier!

Läs mer och anmäl dig på Kvalitetsmässans hemsida
 
Kollektiv digitalisering i Mora, Orsa och Älvdalen
Dalakommunerna Mora, Orsa och Älvdalen (MOA) slog redan 2010 samman sitt arbete kring IT och digitalisering. Detta har varit avgörande för dem för att kunna möta de tilltagande behoven av digital omställning då man enskilt saknar tillräcklig kapacitet för att upprätthålla en robust och säker IT-miljö samt stärka sin digitaliseringsförmåga.

Läs mer om samarbetet eller lyssna på seminariet kring de nominerade till Årets digitaliseringskommuner där Dalakommunerna beskriver sitt gemensamma arbete!
 
SKRs seminarier och nätverk
 
 
Vägval framtid – en spaning mot 2035
Att förstå och förhålla sig till hur olika trender och förändringskrafter påverkar oss lokalt, regionalt och nationellt i Sverige är av stor betydelse.

Den 28 september kl. 9.30 - 12.00 bjuder in till ett webbinarium där vi presenterar den senaste versionen av Vägval för framtiden; övergripande spänningsfält och trender som påverkar det kommunala och regionala uppdraget. Du får även ta del av metodstöd och exempel på hur man kan använda sig av analysen i sin omvärldsbevakning.

Anmäl dig till webbinariet
 
Sveriges DigitaliseringsKommun - möt de nominerade!
Till priset Sveriges DigitaliseringsKommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Du får nu möjlighet att möta kommundirektörerna i de nominerade kommunerna och ta del av deras digitaliseringsresa.

Anmäl dig till digitala evenemanget den 21 juni
 
Få koll på socialtjänsten i din kommun
Under hösten arrangerar SKR och RKA utbildningar för att ge perspektiv på kostnader, volymer och resultat inom olika verksamhetsområden. Bland annat hanteras frågor som Har vi högre kostnader än andra kommuner? samt Hänger kostnader och volymer ihop?

Vi vägleder dig genom vårt framtagna analysverktyg där du tittar på statistik för din kommun. Med hjälp av diagram, tabeller och frågor att ställa sig i analysarbetet får du stöd att förmedla budskapet på hemmaplan.
  • Koll på äldreomsorgen, digitalt, - 25 september kl. 9 - 14.30
  • Koll på äldreomsorgen, fysisk träff, 12 oktober kl. 10-16
  • Koll på funktionshinderområdet, digitalt, - 26 oktober kl. 9 - 12
  • Koll på individ- och familjeomsorgen, digitalt, - 8 november kl. 9-12
Läs mer och anmäl dig på RKAs hemsida
 
Hur enkelt är det att få hjälp av kommunen?
Sedan förra året erbjuder SKR en ny servicemätning för kommunerna. I årets omgång har drygt 23 000 enkätsvar och 12 000 fritextkommentarer analyserats.

Resultatet visar vad invånare tycker om kommunens bemötande samt hur enkelt det är att få hjälp i olika frågor. Den 7 september bjuder SKR och Brilliant Future in till en genomgång av resultatet från 2023-års mätning. På seminariet delar även två kommuner med sig om sina insikter från mätningen.
 
Erfarenhetsutbyte och kunskapsfördjupning om användardriven innovation
I Nätverket för användardriven innovation möts olika professioner från kommuner, regioner och myndigheter och lär sig mer om att arbeta användarcentrerat, utifrån tjänstedesignmetodik och andra metoder och arbetssätt. Över 350 medlemmar är med och stöttar, samarbetar och lär av varandra, på nätverksträffar och i en digital samarbetsyta.

Nästa träff hålls den 21 september, med en föreläsning och workshop på temat Värdet av visualisering i innovationsprocessen.
 
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region.

Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är  kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00