Webbutbildning PBL för landskapsarkitekter, Riskbedömning och kontrollplan PBL, Vissa förläggningar måste tas bort senast 30 juni
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Juni 2023
Skola med tillhörande skolgård i Lomma. Foto: Kentaroo Tryman/Scandinav
Webbutbildning: PBL för landskapsarkitekter
 
Webbutbildningen riktar sig till dig som jobbar som till exempel landskapsarkitekt eller landskapsingenjör och som kommer i kontakt med plan- och bygglagstiftningen vid utformning av utomhusmiljöer.

Målet med webbutbildningen är att du ska få förståelse för plan- och bygglagen, PBL, och en överblick över krav och ansvar som finns enligt PBL. Utbildningen har fokus på de delar av PBL som har betydelse för ditt arbete som landskapsarkitekt. Den tar upp vad som faktiskt kan regleras enligt PBL och hur man kan söka stöd och argument vid avvägningar enligt PBL.

PBL för landskapsarkitekter (på PBL kunskapsbanken)
 
Webbutbildningen innehåller en variation av korta och längre inslag som du kan ta del av i vilken ordning du vill. Foto: TicTac
Webbutbildning: Riskbedömning och kontrollplan PBL
 
I webbutbildningen får du veta hur riskbedömningen i ett byggprojekt ligger till grund för val av kontroller i kontrollplanen enligt plan- och bygglagen, PBL. Hur det som kontrolleras för att samhällskraven ska uppfyllas skiljer sig från kontroller av det som överenskommits i avtal. Webbutbildningen innehåller också information om olika roller och ansvar i byggprojekt.

Utbildningen vänder sig till dig som är byggnadsinspektör på en kommun, byggherre eller kontrollansvarig.

Riskbedömning och kontrollplan PBL (på PBL kunskapsbanken)
 
Webbutbildning: Att arbeta med PBL
 
Den här webbutbildningen ger dig en översikt över plan- och bygglagen, PBL, och dess tillämpning. Den riktar sig till dig som vill få en bättre förståelse för hela PBL-systemet och dess övergripande funktion för samhällsplanering och byggande. Du kanske nyligen har börjat arbeta med PBL-frågor eller bara är bekant med enskilda delar och vill få en bättre förståelse för helheten.

Att arbeta med PBL (på PBL kunskapsbanken)
Webbutbildningen ger dig bättre förståelse för hur hela plan- och bygglagsstiftningen hänger ihop. Foto: Thomas Adolfsén/Scandinav
 
Vissa förläggningar och kommunala ankomstboenden måste tas bort senast 30 juni 2023
 
Glöm inte bort att vissa förläggningar och kommunala ankomstboenden måste tas bort senast den 30 juni 2023.

År 2022 beslutade regeringen om två förordningar med anledning av flyktingsituationen. Förordningarna innebär undantag från bland annat bygglovsplikt för vissa åtgärder som behövs för kommunens mottagning av asylsökande. Undantagen gäller dock bara om platsen där åtgärden har vidtagits återställs senast den 30 juni 2023.

Detta betyder att om åtgärden finns kvar efter den 30 juni 2023 och platsen inte har återställts innan dess, återinträder bygglovsplikt samt de krav som undantagits enligt förordningarna. Det innebär också att byggnadsnämnden blir skyldig att utöva tillsyn mot sådana åtgärder. Byggnadsnämnden kan agera förebyggande genom att informera berörda byggherrar om detta i förväg.

Vissa förläggningar och kommunala ankomstboenden måste tas bort senast 30 juni 2023 (på PBL kunskapsbanken)
 
Lagändring i plan- och bygglagen den 1 maj
 

Den 1 maj 2023 ändrades plan- och bygglagen, PBL. Möjligheten att ge tidsbegränsade bygglov för bostäder har förlängts till den 1 maj 2028.

Lagändring i PBL 1 maj 2023 om tidsbegränsat bygglov för bostäder (på PBL kunskapsbanken)
 
Remisser: Förslag till föreskrifter om byggregler
 
I arbetet med översynen av våra byggregler har vi skickat ut remisser om förslag till nya föreskrifter. Remissvaren ska ha kommit in till Boverket senast den 25 augusti.

Boverkets remisser (på Boverkets webbplats).
Översynen av Boverkets bygg- och konstruktionsregler är nu framme vid remisskedet. Foto: Scandinav
 
Förslag till föreskirfter om översiktsplan har skickats ut på remiss. Illustration: Klara Falk/Boverket
Remiss: Förslag till föreskrifter om översiktsplan
 
En ny bestämmelse i plan- och byggförordningen innebär att kommuner på sikt ska utforma sina översiktsplaner så att de kan tillgängliggöras och behandlas digitalt. Vi har tagit fram ett förslag till föreskrifter om översiktsplan som skickats ut på remiss. Du har möjlighet att lämna remissvar senast den 25 augusti.

Förslag till föreskrifter om översiktsplan (på Boverkets webbplats)
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och webbutbildningar.

Prenumerera på nyhetsbrevet