Stenar stannar stickar still av Ellen Skafvenstedt för (X)sites Kattegattleden 2021.
Invigning X(sites) 2023
 

Imorgon fredag den 16 juni invigs utställningen X(sites) med tre vernissager längs Kattegattleden i Halland. Möt landskapet genom konstens ögon.

Kl. 13.00
Hökagården, Mellbystrand i Laholms kommun
konstnär: Emelie Röndahl, Falkenberg (SE)
Kl. 14.30
Frillesås Centrum i Kungsbacka kommun
konstnärer: Charlotte Ostritsch & Tedde Twetman (SE)
Kl. 15.15
Rågelund, Frillesås i Kungsbacka kommun
konstnär: Ivan Juarez (MX)

(X)sites är ett utställningskoncept inom konstformen land art, där verksamma konstnärer från hela världen skapar temporära, platsspecifika konstverk längs cykelleder och promenadslingor. Detta är den femte upplagan av (X)sites som i år, förutom i anslutning till Kattegattleden, också pågår längs Sjuhäradsrundan, Sydkustleden och Wikstigen i Uppsala län. Utställningen är tillgänglig alla dagar i veckan, dygnet runt till och med den 5 november.

Läs mer
 
Illustration: Jonatan Knut
Vem tycker du borde få Region Hallands kulturpris?
 

Region Halland delar årligen ut ett kulturpris till personer som gjort framstående insatser inom kulturlivet. Genom priset vill Region Halland uppmärksamma betydelsen av konstnärlig kvalitet och kulturpristagarens arbete för konst- och kulturområdet i Halland. Priset ges till personer med koppling till Hallands län. Ta chansen och nominera den kandidat du tycker borde få årets kulturpris. Förslag lämnas senast den 15 augusti.

Läs mer
 
Nu söks konstnärer för ett nytt gestaltningsuppdrag i Varberg
 

Varbergs kommun bjuder in yrkesverksamma konstnärer eller konstnärsgrupper att inkomma med anbud/intresseanmälan i upphandling av konstnärlig gestaltning till Håstensskolan och Håstenshallen. Intresseanmälan är öppen till och med 4 augusti.

Läs mer
 
Hos oss - Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall
 

Den 1 juli öppnar utställningen Hos oss i Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall, strax utanför Falkenberg. Utställningen pågår till och med den 29 juli.

Läs mer
 
BZZZ International sound art festival 2023 -
Harp Art Lab, Harplinge, Halland
 

Den 1 och 15 juli är det dags för årets upplaga av BZZZ festivalen som i år fyller tio år. Detta firas med en spännande samling ljudkonstnärer från Danmark, Finland, Österrike, Brasilien, USA, Italien och Sverige som kommer att framföra helt ny verk i Harplinge väderkvarns unika miljö.

Läs mer
 
Tips!
 

BLI MEDLEM I FÖRENINGEN KONSTLIV HALLAND
Vill du bli medlem i Konstliv Halland och delta i konstrundan 2024? Ansökan om medlemskap kan göras till och med den 15 augusti.
Läs mer

ANSÖK TILL UNG SVENSK FORM 2024
Ansök till Sveriges nationellt största designtävling för unga formgivare! Alla områden inom design och formgivning välkomnas: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, möbler, konsthantverk, glas, keramik, textil, mode, speldesign och industridesign. Sista ansökningsdag är den 17 september.
Läs mer

SNACKA FOTO 2023
Kulturakademins K-play erbjuder kompetensutveckling med såväl spets som bredd för professionella verksamheter, grupper och individer. Här kan du hitta inspelade föreläsningar och seminarier inom flera konstfält. Ta till exempel del av den inspelade fotoserien – Snacka foto 2023.
Läs mer
 
Anmälan är öppen till Förändringsverkstan
 

Statens konstråds Förändringsverkstan 2023 vänder sig till dig som arbetar med samtidskonst – som konstaktör, tjänsteperson, organisation eller i olika nätverk. Arbete inom samtidskonstfältet möter ofta komplexa utmaningar och möjligheter, och arbetar med frågor som inte har givna svar eller lösningar. Det är ofta många olika aktörer och perspektiv som berörs i arbetet och som behöver vara med och medskapa. Förändringsverkstan är ett stöd i ditt arbete med dessa komplexa utmaningar. Här får du möjlighet att både arbeta med dina konkreta frågor och utmaningar, och samtidigt lära om olika generella aspekter av utvecklingsarbete. Under hösten 2023 blir det fem digitala lärtillfällen där det ges möjlighet till kollegial reflektion och att testa lärdomar mellan tillfällena. Sista anmälningsdag 31 augusti.

Läs mer
 
Slöjdhandledarutbildning
 

Slöjdhandledarutbildningen är en fortbildning för dig som vill jobba med barn och unga. Med utgångspunkt i den traditionella slöjden arbetar vi med enkla tekniker, lätta att anpassa efter olika förutsättningar och behov. Utbildningen består av sex heldagar, med olika teman, under en termin. Hösten 2023 arrangeras utbildningen på Gunnebo slott och trädgårdar som ett samarbete mellan Kultur i Halland – Slöjd och förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Sista anmälningsdag är den 14 augusti. 

Läs mer
 
Kommande konferenser och seminarier
 

FOUNTAINS FAILURES FUTURES: THE AFTERLIVES OF PUBLIC ART
Symposium i Lund 28-29 september.
Läs mer

GESTALTAD LIVSMILJÖ 2023 - EN KONFERENS OM KOMPETENS
Den 3 oktober är det dags för den årliga konferensen om Gestaltad livsmiljö på ArkDes i Stockholm samt direktsänt via streaming. En kostnadsfri heldagskonferens, som sedan 2020 arrangeras  av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Konferensen riktar sig till dig som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå inom akademi eller som privat aktör. 2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar?  Under dagen får vi en inblick i nutida och framtida behov av kompetens och samverkan inom fälten arkitektur, design, konst och kulturmiljö, vi får ta del av inspirerande exempel från våra nordiska grannländer och från Sverige.
Läs mer

KOMMANDE TRÄFFAR UNDER ÅRET SOM EN DEL AV SAMTIDSKONSTDAGARNA 2023
Samtidskonstdagarna den 25-27 oktober i Malmö/Skåne är en mötesplats för hela konstbranschen i Sverige, och innehåller såväl digitala som fysiska dialogträffar. Nytt för 2023 är att det som en del av Samtidskonstdagarna arrangeras digitala kunskapsbyggande seminarier under året.
30 augusti kl. 9-12
Workshop kring ansökningar för offentlig finansiering. Ninos Josef, utvecklingsstrateg, fd. Chefredaktör för Kultwatch och ledamot i Konstnärsnämndens styrelse, håller en praktisk workshop om ansökningar för offentlig finansiering.
4 oktober kl. 9-12.30
Digitalt eftersnack med fokus på konst i gestaltad livsmiljö efter Gestaltad livsmiljö-konferensen.
17 november kl. 9-12.30
Digital initiativverkstad efter Samtidskonstdagarna i Malmö med fokus på att agera på idéer och initiativ som kommer upp under konferensen.
 
 
Konstnärstävlingen Kungsbackas Mästare
 

Är du konstnär/konsthantverkare och verksam i Halland? Då kan du bli den som formger priset Kungsbackas Mästare. Ansökan öppnar den 15 augusti.

Läs mer
 
PLAY filmdagar 23-24 september 2023
 

Har du gjort en kortfilm som du vill visa för publik – eller hinner du göra en? Filmer från halländska filmskapare i alla åldrar kan vara med i PLAY kortfilmstävling 23–24 september i Halmstad. Anmäl ditt tävlingsbidrag senast den 29 augusti. 
 
PLAY är en regional kortfilmstävling med bidrag från halländska filmare i alla åldrar. Filmerna tävlar i fyra olika åldersklasser utifrån regissörens ålder. Ett flertal priser delas ut. PLAY är även en uttagningstävling till Novemberfestivalen, en nationell arena för ung svensk film och tävling för filmer där regissören är 16–26 år.

Läs mer
 
Sök medel!
 

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Ansökningsperioder för stipendier och bidrag 2023 finns på Konstnärsnämndens hemsida. Läs mer
Just nu finns möjlighet att söka assistensstipendium, projektbidrag samt internationellt utbyte och resebidrag. 

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND
Fram till den 15 september är ansökan öppen för Globus Call som ger möjlighet för konstnärer och kulturaktörer att engagera sig i transnationella och långsiktiga samarbeten och nätverk som sträcker sig bortom Norden.
Läs mer
 
KONSTNÄRERNAS RIKSORGANISATIONS LÅNESTIFTELSES STIPENDIUM
Ur Konstnärernas Riksorganisations Lånestiftelse kan stipendier beviljas för färdigställande av enskilda konstnärers mycket kostnadskrävande arbeten. Sista ansökningsdag 20 augusti.
Läs mer
 
SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURKONTAKT
Kultur- och konstprogrammet stödjer nordiskt samarbete inom konst och kultur. Stöd kan sökas till ett projekt med konstnärlig och/eller kulturell kvalitet som främjar ett mångsidigt och hållbart Norden. Nästa ansökningsperiod öppnar den 12 augusti.
Läs mer
 
STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas löpande om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom 6 månader. Stöd kan sökas för mindre projekt, förstudier, deltagande i konstnärliga sammanhang samt konstnärliga och kulturella initiativ. Stöd kan sökas av konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är folkbokförda och verksamma i Halland. Nästa ansökningsperiod öppnar den 15 augusti.
Läs mer

SÖK BIDRAG FRÅN KULTURRÅDET
Projektbidrag bildkonst, form och konsthantverk. Det här bidraget finns till för att stödja tidsbegränsade insatser som stärker och utvecklar området bildkonst, form och konsthantverk nationellt och internationellt. Öppnar för ansökan den 17 augusti. Läs mer 
Konstnärliga produktionsplatser. Det här bidraget finns till för att främja konstnärlig utveckling och förnyelse och för att minska konstnärers omkostnader för framställning av konstverk. Öppnar för ansökan den 17 augusti. Läs mer
Verksamhetsbidrag till aktörer inom bildkonst, form och konsthantverk. Det här bidraget finns till för att alla i hela landet ska kunna ta del av professionell bildkonst, form och konsthantverk. Öppnar för ansökan den 17 augusti. Läs mer
 
För tips och information efterhand - följ Konst i Halland på Instagram och Facebook
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Dan Isaac Wallin, Mica och Billie. © Dan Isaac Wallin / Bildupphovsrätt 2023
Kungsbacka konsthall
öppnar 17 juni
Dan Isaac Wallin - Silence Speaks
Ditte Ejlerskov, The Walk, 2022. © Ditte Ejlerskov / Bildupphovsrätt 2023
Varbergs Konsthall
till och med 27 augusti
Ditte Ejlerskov: Scene Located
Frida Johansson, Den oändliga sjön, 2022. © Frida Johansson / Bildupphovsrätt 2023
Galleri Hamnmagasinet, Varberg 
till och med 20 augusti
Frida Johansson: Allt kan bli tvärtom - beroende på ingenting
Nils Kreuger, En kuststad, 1909. Tillhör Prins Eugens Waldemarsudde
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan

till och med 27 augusti 2023
Vi och dom

till och med 1 oktober 2023
Jägare - en halländsk historia
Anders B. Liljefors, skulptur, sandgjutet stengods; Astrid Anderberg, skulptur, stengods; Kyllikki Salmenhaara, vas, stengods;
Stig Lindberg, två fåglar, stengods; Heidi Bjørgan, ”Red”, skulptur, lågbränt stengods.
Samtliga föremål tillhör Rian designmuseum, BIM Collection.
Rian, Falkenberg
till och med 3 december
Jag är Marina Kereklidou

till och med 27 augusti
Lerans magi – Skandinavisk keramik genom hundra år

till och med 27 augusti
Child Culture Design c/o Rian

till och med 20 augusti
Hembygd - 16 studenter från HDK-Valand på besök i Falkenbergs hembygdsmuseum
Unnaryds Bonadsmuseum
till och med 27 augusti
Traditionellt måleri från 1700- och 1800-talet
Stillbild från Barmark, Stormhatt studios – Emma Richey, Marcus Lindgren, 2015
Halmstads konsthall
öppnar 17 juni
Där världar möts - konst i spelestetik
I utställningen Gyllene Ögonblick visas livefotografier och unika porträtt av musikens stjärnor från 1950-talet och fram till idag.
Hallands Konstmuseum, Halmstad
till och med 3 september
Gyllene Ögonblick

till och med 8 oktober
Halländska fotohistorier

till och med 18 februari 2024
Tillskott - nyförvärv ur samlingen

tillsvidare
Gränsland - ur samlingen
Teckningsmuseet i Laholm
öppnar 17 juni
Bajt // Heiska

öppnar 17 juni
Elsie Landström - teckningar från museets samling
Ludvig Ödman, Jag: Ludvig. © Ludvig Ödman / Bildupphovsrätt 2023.
Stadshusgalleriet i Laholm
öppnar 17 juni
Ludvig Ödman - skulptur
Konsthallen Hishult
till och med 18 juni
Roger Hansson – svenska fåglar och cowboys

öppnar 1 juli
Carsten Regild - retrospektiv
 
Föreningsarrangerade utställningar
 
Ur utställningen Tänka ingenting & Göra ingenting till Någonting
Mellersta Hallands Konstklubb
Falkenbergs Sparbank
till och med 29 juni
Johannes Nielsen, Kina och Lise-Lotte Nielsen, Falkenberg -
Tänka ingenting & Göra ingenting till Någonting


öppnar 4 juli
Anna Komstadius, Falun

Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden, Halmstad
till och med 25 juni
KKV - Vårens samlingsutställning av kollektivets medlemmars verk


Fler utställningar i Halland hittar du här
 
Glad sommar önskar vi på Konst i Halland!