Juni 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vi fortsätter – tillsammans!
 
Efter en ledig vecka på landet mellan hägg och syren har jag äntligen tillträtt min tjänst som chef på Sektionen för folkhälsa och psykiatri. När Ing-Marie Wieselgren brutalt togs ifrån oss förra sommaren förlorade jag, och många med mig, både en personlig och professionell förebild. Länge hade jag förtvivlat svårt att se hur vi skulle gå vidare utan henne. Men känslan av att det är viktigare än någonsin att fortsätta i Ing-Maries anda växte. Att alla vi som haft förmånen att beröras av Ing-Maries gärning och vision är skyldiga hennes minne att jobba vidare - mer ettrigt än någonsin.
Uppdrag Psykisk Hälsa är kvar och arbetar vidare och nu i ännu närmare samarbete med medarbetare med fokus på folkhälsofrågor och psykiatri. Jag ser många möjligheter i det. SKR:s engagemang för psykisk hälsa ökar, just nu pågår arbetet med att ta fram ett politiskt Positionspapper för psykisk hälsa, vilket visar på ambition och handlingskraft, då ett sådant inte funnits förut i samma breda omfattning.

För mig innebär den nya rollen att fortsätta arbeta för förändring. Vi har stora utmaningar att ta oss an och det finns oändligt mycket att göra. Min vision är att vi tar oss an denna utmaning tillsammans.
Vi behöver flytta fokus från vad vi får och ska göra till vad vi faktiskt behöver göra för att stärka hälsa, motverka ohälsa och ge de som behöver en god och säker vård. Och vi måste fortsätta lyssna på de som har egen erfarenhet för att förstå hur behoven ser ut.
För att komma vidare måste vi skapa samsyn och enas om hur vi gemensamt kan nå resultat. Och för att nå dit behöver vi ha många vänner, och en levande och respektfull dialog där utgångspunkten alltid måste vara de vi jobbar för.
Jag önskar alla en avkopplande sommar och semester.
Ladda batterierna - för till hösten ökar vi tempot, nu behövs vi alla mer än någonsin.
Kerstin Evelius, sektionschef Folkhälsa och Psykiatri
 
Aktuellt från SKR
 
Följ med oss till Almedalen
SKR deltar i årets Almedalsvecka, och våra seminarier sänds på Almedalsveckan Play. Här utbyts åsikter och perspektiv som förhoppningsvis gör oss lite bättre och klokare tillsammans. Att delta i Almedalsveckan är också ett sätt att hedra minnet av Ing-Marie Wieselgren, tillsammans med alla som tror på det demokratiska samtalets kraft.
SKR:s seminarier inleds med ett arrangemang om att stärka barn och ungas psykiska hälsa, som modereras av Kerstin Evelius. Trots satsningar och fler anställda inom psykiatrin upplever många att det blivit svårare att få den hjälp man behöver. Hur kan Sverige skapa bättre förutsättningar för barn och ungas psykiska hälsa?
Läs mer om SKR:s evenemang i Almedalen (SKR)

Hitta övriga evenemang om psykisk hälsa i Almedalen (Almedalsveckan.info)
 
Allt fler barn får psykiatrisk vård
Kapaciteten ökar inom psykiatrin, men behoven ökar ännu snabbare. Under förra året var 6,4 procent av alla barn i landet i kontakt med BUP, vilket är en fortsatt ökning från föregående år. Det visar Psykiatrin i siffror från SKR, med 2022 års statistik inom vuxenpsykiatrin, rättspsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige.
Läs mer (SKR)
 
Förebygga och förkorta sjukskrivningar
Genom ett riskorienterat arbetssätt ökar organisationens förmåga att fånga upp arbetsplatser och medarbetare med risk för sjukfrånvaro. Det centrala är att genomföra konkreta riktade aktiviteter som minskar och förebygger sjukfrånvaro. SKR bjuder in till informationsträffar i juni och utbildningar under hösten.
Läs mer (Uppdrag Psykisk Hälsa)
 
Meningsfull heldygnsvård
Välkommen till en arena för erfarenhetsutbyte kring verksamhetsutveckling för heldygnsvård riktad till människor med psykisk ohälsa. Mycket utvecklingsarbete pågår inom BUP, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri och materialet "En meningsfull heldygnsvård" används på olika håll i landet. Materialet kan även användas inom exempelvis LSS-boenden och socialpsykiatriska boendeformer inom SIS och HVB.
Läs mer (Uppdrag psykisk hälsa)
 
 
Övriga nyheter
 
Kartläggning visar hur normer, krav och sociala relationer påverkar ungas psykiska hälsa
En god hälsa, både fysiskt och psykiskt, är en förutsättning för att uppnå det ungdomspolitiska målet om att alla unga ska ha goda levnadsvillkor. För att kunna skapa bättre förutsättningar för alla unga behöver vi veta hur unga själva resonerar kring psykisk hälsa, vad välmående betyder för dem och vad de behöver i livet för att må bra. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tillsammans med Folkhälsomyndigheten gjort en kartläggning.
Läs mer (MUCF)
 
Ungas röster om psykisk hälsa
Folkhälsomyndigheten har intervjuat unga personer (16–25 år) om psykiska besvär och psykiskt välbefinnande utifrån frågor som ingår i Nationella folkhälsoenkäten och utifrån de ungas egna upplevelser och erfarenheter. De unga anser att det är normalt och mänskligt att känna ängslan, oro, ångest och stress upp till en viss nivå och i vissa situationer, och att stress till och med kan vara positivt och verka som en drivkraft. Men resultaten visar också på en skörhet och ett lidande i de ungas erfarenheter av dessa känslor – att de kan orsaka en fysisk smärta och lamslå en så att de unga inte längre klarar av ett vanligt vardagsliv med skola, arbete och socialt umgänge.
Läs mer (Folkhälsomyndigheten)
 
Ökad stress och minskad trivsel i skolan bland barn och unga
Folkhälsomyndigheten har tagit fram studien Skolbarns hälsovanor som besvarats av sammanlagt 42 000 elever i åldrarna 11, 13 och 15 år. Studien visar att trivseln i skolan minskar, samtidigt som skolstressen ökar. Allt fler har besvär som sömnsvårigheter, att känna sig irriterad, nedstämd eller på dåligt humör. Bland 15-åringar har majoriteten av flickorna och nästan hälften av pojkarna återkommande besvär.
Läs mer (Folkhälsomyndigheten)
 
Förskolans roll för att främja psykisk hälsa
En bra förskola gynnar barns sociala, kognitiva och språkliga utveckling och bidrar till psykiskt välbefinnande. Barn som gått i förskola med hög kvalitet lyckas bättre i skolan, har bättre kunskapsutveckling samt bättre social utveckling. En ny forskningsöversikt sammanfattar den aktuella forskningen och redogör för vilka kunskapsluckor som finns.
Läs mer (Forte)
 
Ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa
Ett nytt faktablad beskriver hur ungdomsmottagningar arbetar med fokus på psykisk hälsa. Enligt Föreningen för Sveriges Ungdomsmottagningar (FSUM) är det övergripande målet för ungdomsmottagningar att främja fysisk och psykisk hälsa, med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa samt rättigheter hos unga. I dag tar mottagningarna ett allt större ansvar för ungas psykiska hälsa.
Läs mer (Folkhälsomyndigheten)
 
Med samlad kraft för livet!
Har du planerat att delta på den nationella suicidpreventiva konferensen 25-26 oktober i Östersund? Om du anmäler dig senast 30 juni så får du reducerad konferensavgift. 
Läs mer (Suicidprevention2023.se)
 
Nytt projekt rustar unga för livets utmaningar
Mind kommer ta fram verktyg som syftar till att förebygga och rusta unga för livets psykiska utmaningar. Målet är att skapa motståndskraft och ge kunskap om hur psyket fungerar bland annat via e-utbildning, nytt skolmaterial och digitala spel, allt i samarbete med ungdomar själva, relevanta samarbetspartners och forskare.
Läs mer (Mind)
 
Kartläggning visar på behov av ökad stabilitet för placerade barn
Stabiliteten och långsiktigheten för placerade barn och unga behöver öka. Det är en slutsats efter Socialstyrelsens nya kartläggning av 94000 barn och unga som varit placerade under uppväxten. 
Läs mer (Socialstyrelsen)
 
Ofrivillig ensamhet bland äldre
Många äldre personer upplever att de är ofrivilligt ensamma, vilket kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa. Socialstyrelsen har tagit fram stöd för dig som är chef eller arbetar nära äldre personer, och som vill arbeta med frågorna i din verksamhet. 
Läs mer (Kunskapsguiden)
 
Teman om psykisk hälsa och ohälsa
Psykisk hälsa och ohälsa är ett brett område som berör hela hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Men vad betyder de olika begreppen egentligen? Vilka myndigheter och aktörer har ansvar för vad? Och hur hittar man till deras kunskap? Kunskapsguidens nya teman inom psykisk hälsa och ohälsa erbjuder en introduktion till området.
Läs mer (Kunskapsguiden)
 
Stödet till de yngsta barnen brister
Samhällets stöd till de yngsta barnen måste bli mer tillgängligt och jämlikt. En rapport från Bris visar att yngre barn sällan beviljas insatser från socialtjänsten och att tillgången till stöd skiljer sig beroende på var barnet bor.
Läs mer (Bris)
 
Ny rapport om män och självmord
70 procent av alla som tar sitt liv i Sverige är män. En ny faktasammanställning från Suicide Zero visar att äldre män över 85 år, och särskilt män på landsbygden, löper allra högst risk att dö i självmord. Män är också extra utsatta på grund av det nuvarande ekonomiska läget. Samtidigt agerar män mer sällan förebyggande jämfört med kvinnor.
Läs mer (Suicide Zero)
 
Att leda en hälsofrämjande skola - medicinsk elevhälsa för rektorer och skolledare
En unik utbildning som ger rektorer och skolledare praktiska och teoretiska kunskaper om vilka hälsoproblem som påverkar skolgång och inlärning. Kursen ger också kunskaper om vilka stödinsatser och hälsofrämjande program som har stöd i forskning.
Läs mer (Karolinska Institutet)
 
Ing-Marie Wieselgrens livsgärning prisad
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har postumt tilldelat Ing-Marie Wieselgren Stora Priset 2023 för banbrytande insatser som befrämjat barns och ungdomars sociala förhållanden.
– Vi på stiftelsen Allmänna Barnhuset hade under många år ett nära samarbete med Ing-Marie Wieselgren, säger ordförande Anne Marie Brodén. Hennes förmåga att alltid finnas i fronten och samtidigt ha tid för nära samtal om livet var enastående! När Ing-Marie bestämde sig för något gav hon sig inte. Regelverk och pengar fick aldrig vara en ursäkt för att låta bli. Hon är så saknad, men aldrig glömd.
Priset delas med professor Kerstin Almqvist vid Karlstads universitet.
Läs mer (Allmänna Barnhuset)
 
Feminas hederspris till Ing-Marie Wieselgren
Tidningen Femina tilldelar postumt Ing-Marie Wieselgren hederspriset i 2023 års Feminista med motiveringen "För att hon i livet brann för att hjälpa psykiskt svaga människor och för att hennes röst och arbete behöver leva vidare."
Läs mer (Femina)
 
Redaktör
Ingela Larsen
ingela.larsen@skr.se 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se