Vecka 25 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Biskop Åke önskar glad sommar
 
Play movie
-Hoppet är att Kristus själv är med oss, nära oss och leder oss steg för steg, säger biskop Åke i sin sommarhälsning. Ta del av den här!
 
Nycklar till engagemang - inspirationsdag för anställda medarbetare om idealitet
 
Välkommen till en dag full av inspel och goda exempel från pastorat/församlingar som medvetet har satsat på ideellas delaktighet. Under eftermiddagen erbjuds valbara workshops utifrån olika perspektiv t.ex. musik, unga ideella, grön diakoni, internationella grupper eller lajv.
 
Dagen erbjuds både 21 september och 28 november. Delvis olika workshops. Så välj den dag som passar bäst både utifrån program och datum.

Mer information och anmälan
 
Ladda ner appen Kyrkguiden
 
I appen Kyrkguiden hittar du lätt närmaste kyrka och kan söka efter kyrkor i hela Sverige. I appen kan du se sommaröppna kyrkor och gudstjänster och övriga arrangemang i sommar i hela landet.

Om du loggar in finns även en funktion där du kan du även markera och samla på kyrkor du besökt eller vill besöka.

Appen är gratis och finns för både för iPhone och Android.


Kyrkguiden i App store
Kyrkguiden i Google play


Mer information
Uppdatera Kyrkguiden inför sommarkyrkokampanjen
I sommar genomförs en nationell kommunikationskampanj med syftet att väcka nyfikenhet om Sveriges sommaröppna kyrkor och inspirera fler att ladda ner appen Kyrkguiden. Vecka 26-31 köper nationell nivå annonsplats längs landsvägar, på centralstationer, i tidningsbilagor och i poddradio. Syftet är att få fler att hitta till sommarkyrkan i en tid då många av ekonomiska skäl väljer att semestra i Sverige.

Appen administreras via platsadministrationen i webbverktyget, lokalt i pastoratet/församlingen. Där kan församlingen berätta om kyrkan, inventarier, öppettider, ladda upp flera bilder, filmer och audioguider. Det finns också möjlighet att informera om andra fakta såsom till exempel toalett, wifi, laddplats.

Stöd från stiftskansliet
Svårt att hinna med att uppdatera appen? Eller saknas kunskapen lokalt för att lägga in information? Inför kampanjen denna sommar finns möjlighet att få hjälp från stiftskansliet med att lägga in det ni vill ha med i appen. Kontakta Catharina Sundqvist via Teams eller e-post, catharina.sundqvist@svenskakyrkan.se.

Du kan också läsa mer i lathunden på webben
Här finns ett inspelat webbinarium om kampanjen och platsadministrationen
 
Ska du också hemestra i sommar?
 
Oavsett var i Sverige du befinner dig under sommarmånaderna finns Svenska kyrkan nära. Upptäck en pilgrimsled eller besök en sommaröppen kyrka!

På sommaren kan du lyssna på en konsert eller besöka en gudstjänst – digitalt eller i kyrkan, besöka sommaröppna kyrkor och kyrkogårdar eller vandra längs någon av våra pilgrimsleder. Här hittar du också tips på utställningar och roliga upplevelser för hela familjen.

Det finns mycket mer information att ta del av på Svenska kyrkans hemsida om just SOMMAR.

Ta mig dit!
 
Information och dialog om färdplan för digitalisering och samverkan
Den 10 oktober anordnas en digital tretimmarsträff om kyrkostyrelsens färdplan för digitalisering och samverkan. Det blir information och dialog med genomgång av de prioriterade tjänsterna i färdplanen - med fördjupad information om nya kyrknätet och diarium/E-arkiv.

Denna förmiddag är särskilt för dig som är kyrkoherde och för dig som på något sätt arbetar med digital utveckling. Kanske är du kontaktperson-IT, kommunikatör, administratör eller något annat. Läs mer om dagen
 
Snart är det dags för Nattkamp igen!
 
Den 30 sep- 1 okt i skogarna runt Tallnäs. Det är Växjö stift som arrangerar Nattkampen i år och temat är kampen om sherwoodskogen. Distriktet kommer ordna med en nattkampsbuss. 

Läs mer om årets Nattkamp och anmäl dig här!

Nattkampen är ett friluftsarrangemang med en över 50 år lång tradition och är det största återkommande arrangemanget inom Svenska Kyrkans Unga. Arrangemanget är ett samarbete mellan Svenska Kyrkans Unga i Skara, Linköping, Växjö, Göteborg och Lunds stift. Varje år ansvarar ett av distrikten gör att genomföra Nattkampen och 2023 är det Växjös tur. Arrangemanget lockar vanligtvis mellan 300-400 personer från hela södra Sverige.

Mer information kommer inom kort här!
 
 
Mötesplats 2023 - Vart jag mig i världen vänder
 
Välkommen till Svenska kyrkan i utlandets konferens Mötesplats som hålls 19–20 augusti i Lund. Under dagarna kommer vi att ha seminarier, gudstjänster, festmiddag och samtal om framtiden på temat ”Nya möjligheter och ekumenik”. Anmälan är nu öppen och vi ser fram emot att träffa dig i augusti!

Mer information och anmälan
 
 
Utlandskyrkans helg 2023
 
Utlandskyrkans helg kommer även i år att genomföras i Skara stifts församlingar och pastorat under SKUT:s insamlingsperiod.
Den 14-15 oktober 2023 firas Utlandskyrkans helg! Svenska kyrkan i utlandet har församlingar på omkring 40 orter runt om i världen.
Var med och delta eller medverka på något sätt i just ditt pastorat/församling.
En speciell "Tipskatalog" med förslag på olika församlingsaktiviteter kan beställas via mejladress sagengoran@gmail.com

Notera datumen i era kalendrar!

Mer information om Svenska kyrkan i utlandet
 
Ideellt forums Idédag i oktober
- delta i Trollhättan eller digitalt
Hur ökar vi engagemanget i Svenska kyrkan? Hur kan vi konkret vara kyrka tillsammans, ta vara på vilja och kompetens och låta många vara med och bidra?

Idédagen anordnas varje år - och detta år blir det i Skara stift, närmare bestämt i Trollhättan. Det är ett tillfälle för både ideella, förtroendevalda och anställda att tillsammans inspireras, samtala och jobba framåt med idealitet. På plats finns inspirerande församlingar och berättar om hur de jobbar och vilka utmaningar de möter. Läs mer här

Är det inte möjligt att åka till Trollhättan går det även att delta digitalt. Läs om hur Umeå pastorat gör detta till ett lokalt arrangemang!
 
Välkommen på nätverksträff
 
Den 14/9 kl. 09.00-15.30 anordnas en nätverksträff i Borås (Mariasalen, Caroli kyrka) för er som är intresserade av och arbetar med hållbarhetsfrågor på olika sätt.

Temat för dagen kommer vara stad och landsbygd. Under dagen kommer ni få tillfälle att nätverka, bidra med och ta del av goda exempel och nya perspektiv både i och utanför kyrkan. Program presenteras längre fram.
Dagen är gratis men du betalar för resan dit.

Mer information
Du kan anmäla dig redan nu här!

Dagen är ett samarbete med Sensus.

 
 
KLIMATAMBASSADÖRER SÖKES!
 
I höst kommer Act Svenska kyrkan och Uppsala stift att leda ett projekt som samlar 30 av Svenska kyrkans klimatambassadörer. Projektet finansieras av Svenska kyrkans färdplan för klimatet och är tänkt att skapa en plattform för klimatengagerade samt ta fram en strategi för hur vi kan accelerera Svenska kyrkans interna klimatomställning och stärka Act Svenska kyrkans arbete för internationell klimaträttvisa. Anmäl ditt intresse senast den 29 juni.

Mer information
 
Sommarinformation från stiftskansliet
Det här är terminens sista nyhetsbrev och På gång är tillbaka igen efter sommaren.

Under juli månad är det begränsade öppettider i receptionen som då är bemannad kl 08.00-12.00.

Växeln samma period är öppen kl. 09.00-12.00.
 
Glad sommar önskar
redaktionen och stiftskansliet!
 
 
Rustad: "Förebilder i lärjungaskap"
Välkommen till höstens spännande Rustadhelg - en ledarutbildning för unga ledare som vill ta ansvar i församlingens grundläggande uppgift och få växa i sitt ledarskap och i sin tro. Helgen kommer att erbjuda seminarier, workshop, föredrag, reflektion i församlingsgruppen och mycket annat.
Läs mer
Berätta bibelberättelserna - utbildning för ideella medarbetare
 
En dag för ideella medarbetare. Fördjupning i 4 bibelberättelser. Under dagen får vi pröva olika metoder och verktyg i berättandet som rösten, mimik, kroppen, olika attribut etc. Dagen kommer varvas mellan teori och praktik.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
29-30 augusti

Rabbi Yonatan Neril, Fredrik Ivarsson, Annika Spalde och Lovisa Mienna Sjöberg finns bland de medverkande vid kursen för diakoner och präster i augusti. Då blir det också pilgrimsvandring. Rubriken är "Jorden vi ärvde -om skapelse och spiritualitet".
Läs mer
Själavård med unga
Välkommen till en kurs för dig som arbetar med barn och unga i Svenska kyrkan. Här får du med dig ett dialogiskt samtalsverktyg som stärker dig i mötet med unga, fördjupad kunskap om ungas livssituation och ökad uppmärksamhet kring tystnadsplikt och anmälningsplikt. Kursen består i huvudsak av samtalsövningar med handledning och du får också möta en barn- och ungdomspsykolog och en jurist som delar med sig av kunskap. 
Läs mer
 
 
K-Bok Certifiering
Välkommen till en tvådagars certifieringskurs i K-bok. Här får du lära dig vad du behöver kunna om kyrkobokföringen och kursen avslutas med certifieringsprov! Ta med arbetsdator om det är möjligt, och ordna med behörighet till K-bok före kursen!
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Välkommen till en kursdag med fokus på vård och värn av kyrkorummet, om städning och skötsel av kyrkan och dess inventarier.
Läs mer
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Inspirationsdag för anställda om idealitet
Under hösten bjuds du som är anställd medarbetare i församling eller pastorat i Skara stift in till inspirationsdagar om idealitet. Dagen innehåller intressanta föredrag samt valbara pass utifrån olika områden. Syftet med dagen är att synliggöra nycklar till engagemang i uppdraget att vara kyrka tillsammans.
Läs mer
 
Att vara kyrka - om delaktighet och idealitet
Att vara kyrka är en kurs för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingarna.
Kursen riktar sig till anställda, förtroendevalda eller ideella medarbetare som samordnar och leder ideella medarbetare i att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Ny i stiftet? Välkommen till stiftskansliet i augusti
 
Är du nyanställd i församling eller pastorat eller vill du bara veta mer om Skara stift, biskopen och Svenska kyrkans organisation? Välkommen till en halvdag i Skara och träffa kollegor från andra delar av stiftet och medarbetare på stiftskansliet. Du anger i anmälan vilken yrkeskategori du tillhör, så får du möjlighet att knyta relevanta kontakter på stiftskansliet!
Läs mer
 
 
Konfirmandnätverket möts i Ulricehamn
Hur får konfirmanderna positiva gudstjänstupplevelser under konfirmandtiden och hur ges de möjlighet att erfara att de själva är del av en levande gudstjänstgemenskap? Det ska det handla om när konfirmandnätverket träffas i höst.  Christer Andersson och Henrik Lööv finns med för att dela med sig av erfarenheter från arbetet i Ulricehamn.
Läs mer
Inspirationsdag om barnkörmetodik
Välkommen till Hjo folkhögskola och en dag med fokus på barnkörsmetodik. Det blir handfasta tips, lek och sceniskt agerande. Vi får möta Edward Eklöf , kyrkomusiker i Jönköping och inspiratör för Svenska kyrkans pilotprojektet Sång igång.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


AUGUSTI
- Livslångt lärande i församlingen, start i augusti

SEPTEMBER
- Pilgrimsledarutbildning, 1-3
- Profilkurs för kyrkomusiker, 26-27
- Grogrund, start i september
 
 





OKTOBER
- Ideellt Forums idédag, 7
- Profilkurs för församlingspedagoger, 17-18

NOVEMBER
- Inspirationsdag för ideella, 18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER