Nyansera och kompensera mera – om debatten efter PIRLS
 
För några veckor sedan fick vi ta del av PIRLS, den stora mätningen av 11-åringars läsförmåga. Det är inte helt oväntat att resultaten i PIRLS överlag sjunker. I den här mätningen ser vi tydligt konsekvenserna av pandemin. Inget land har förbättrade resultat, ett fåtal har oförändrade. I sitt blogginlägg skriver Monica Sonde om debatten efter PIRLS, och behovet av en mer nyanserad diskussion. 
 
 
Informationsmöte för skolchefer
 
Välkommen till terminens sista informationsmöte för skolchefer den 19 juni. Vi kommer bland annat att ta upp aktuella lagändringar och information om propositioner och utredningar. Vi följer även upp läget och aktuella frågor vad gäller det nationella professionsprogram som ska inrättas den 1 januari 2025.
 
STYRSAM – stöd för samverkan mellan politik och förvaltning
 
SKR har utarbetat ett stöd för att stärka styrning och ledning mellan politik och förvaltning. Stödet, STYRSAM, har utvecklats i samarbete med två pilotkommuner. Nu erbjuds samtliga kommuner att få tillgång till stödet.
 
 
Statistik för elevhälsans personalgrupper
 
I april publicerades SKR:s statistik för elevhälsans yrkesgrupper från år 2000 till 2022. Statistiken redovisas som antalet årsarbetare, dels inom grund- och gymnasieskolan, dels i kommungrupper.
 
 
Hur miljömässigt hållbara är svenska skolmåltider?
 
Svenska skolor arbetar aktivt med att minska skolmåltidernas miljö- och klimatpåverkan. Det visar en kartläggning gjord av SkolmatSverige som drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm i samarbete med bland andra SKR, Folkhälsomyndigheten och Skolverket. Rapporten är baserad på de grundskolor som använder sig av SkolmatSveriges kostnadsfria enkätverktyg, vilket är cirka hälften av landets 4 800 grundskolor.
 
 
Nyheter från andra aktörer
 
 
Skolverket startar nätverk för introduktionsprogram
Skolverket bjuder in till anmälan att delta i ett nätverk som riktar sig till representanter från skolförvaltningen samt rektorer som vill utveckla gymnasieskolans introduktionsprogram. I nätverket får deltagarna driva det interna utvecklingsarbetet framåt med stöd av input från Skolverket, interna gruppsamtal och inspiration från övriga nätverksdeltagare.
Skolverket: Anmälan nätverk introduktionsprogram
 
Skolverket: Utveckla arbetet med kommunernas aktivitetsansvar
Skolverket erbjuder en digital workshop för politiker, chefer och verksamhetsansvariga för KAA. Syftet är att utveckla KAA-verksamheten och nätverkssamverkan mellan kommuner. Workshopen erbjuds vid fem tillfällen hösten 2023.
Skolverket: Workshop KAA
 
Folkhälsomyndigheten: Råd vid värmeböljor
Folkhälsomyndigheten har gett ut råd till verksamhetsansvariga och övrig personal inom förskola, skola och fritidshem. De innehåller information om hur kroppen påverkas av värme, varför barn är sårbara och vilka symtom det är viktigt att vara uppmärksam på. Det innehåller också råd om hur verksamheten kan förbereda sig inför sommaren och vilka åtgärder som kan skydda mot allvarliga hälsoeffekter. 
Råd vid värmeböljor: förskola
Råd vid värmeböljor: skola och fritidshem
 
Livsmedelsverket: Kartläggning av matsvinnet i skolan
För tredje gången har Livsmedelsverket kartlagt matsvinnet i skolan. 184 av landets 290 kommuner har rapporterat in data från 2022 års matsvinnsmätningar. 35 miljoner måltider – så mycket skolmat slängs varje år. Samtidigt har skolkökens kostnader för livsmedel ökat med cirka 15 procent sedan 2020.
Livsmedelsverket: Rapport om matsvinn
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark
 
Sveriges Kommuner och
Regioner
www.skr.se
08-452 70 00