Vecka 23– 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
30-årsjubiluem med övernattning
 
I samband med Svenska Kyrkans Ungas 30-årsjubileum 9 september är det för dig som är 15+ också möjligt att delta i en övernattning i domkyrkan natten till söndagen.

Övernattningen börjar med en gemensam måltid runt 18.00 och avslutas med frukost 9.00, den som vill får gärna stanna kvar på mässan som börjar 11.00 i domkyrkan.

Vill du delta i övernattningen behöver anmäla dig och det är finns max 30 platser så först till kvarn.

Mer information
 
Aktuellt från Svenska Kyrkans Unga i Skara stift
 
Barnkördag
Välkommen till Barnkördag ”Sång igång” – En dag med sång, lek och gemenskap! Dagen avslutas med musikgudstjänst i St Helena Kyrka.

En härlig kördag för dig som är född 2017 eller tidigare.

Medverkande är Edward Eklöf, kyrkomusiker och inspiratör för Svenska kyrkans pilotprojekt Sång i gång. Syftet med pilotprojektet är att ge alla barn möjlighet att få utveckla sin sångröst tillsammans med andra.
Tid & datum: 11 november kl 10.00-17.00 i Skövde
Mer information

Äventyrsdag
Välkommen lördag 7 oktober till en äventyrsdag på Flarken, Svenska Kyrkans Ungas lägergård på Spårön, nordväst om Lidköping.
En dag i den vackra naturen på Flarken för miniorer och juniorer!
Mer information
 
Föredrag, mingel och mässa!
 
I år är det 50 år sedan som den första kvinnan prästvigdes i Skara stift. Det uppmärksammas i Skara domkyrka torsdagen den 14 september.

Mer information
 
Nya diakoner, präster, kyrkomusiker och församlingspedagoger sänds ut
 
Söndag 11 juni är det diakon- och prästvigningsmässa i Skara domkyrka. Då vigs Marita Jalonen, Elisabeth L Johannesson, Therese Jonsson och Marianne Merlin till diakoner och Anna Carlsson, Gunnar Nilsson och Christine Sörner vigs till präster av biskop Åke Bonnier.

Sedan på torsdag 15 juni 18.30 sänds de nyutexaminerade församlingspedagogerna Sofia Andersson, Christine Ohliw och Monica Schrewelius och kyrkomusikerna Natalia Johansson, Wilma Persson och Linn Strömer ut av biskop Åke Bonnier i samband med en mässa i Skara domkyrka. 

Lär känna dem mer här!
 
Avtal gällande kopiering slutar gälla i väntan på nytt
 
Svenska kyrkan säger upp avtalet om kopiering för gudstjänstbruk. Det slutar gälla vid nyår. Avsikten är att istället teckna ett nytt avtal som är anpassat för både analogt och digitalt bruk, i den utsträkning som behövs. 

Har du inloggning till intranätet Kornet kan du ta del av mer information om det här!
 
 
Ideellt forums idédag - i år i Trollhättan!
Välkommen till Ideellt forums idédag - en dag att komma samman, inspireras, samtala, knyta kontakter och arbeta vidare med hur det ideella engagemanget kan ökas och fler ges möjlighet att tas i anspråk i den lokala församlingen. Deltagare från hela Sverige bjuds in till Lextorpskyrkan - och det går också att delta digitalt, till exempel genom att samla ihop ett gäng i församlingshemmet! Nu kan du läsa mer om digital medverkan på webbplatsen!
Läs mer
 
Grogrund - kristen tro och personlig utveckling
Nu kommer kursen i kristen tro och personlig utveckling tillbaka - med ett delvis nytt upplägg och under namnet "Grogrund". Kursen är för dig som är anställd i Svenska kyrkan men som saknar kyrklig utbildning. Den genomförs såväl genom fysiska träffar på Hjo folkhögskola som kortare digitala träffar. 
Läs mer
 
Livslångt lärande i församlingen
Välkommen till en utbildning som ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande.  Utbildningen bygger på religionspedagogiska teorier och teologiska perspektiv kring lärande och församlingssyn samt på fallstudier av konkreta läraktiviteter i församlingar.
Läs mer
Profilkurs för kyrkomusiker
Under 2023 års profilkurs för kyrkomusiker och andra som har musikansvar i församlingen. Bland annat medverkar Gary Graden och Mattias Wager från Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inspirera kring den gemensamma församlingssången och på kvällen gör vi en allsångsgudstjänst tillsammans, öppen för alla, i Skara domkyrka.
Läs mer
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare i höst
Just nu pågår planeringen för inspirationsdagen i november. Den hålls i Borås och det blir en heldag med både gemensamma föredrag och valbara seminarier. Givetvis äter vi också lunch, fikar och samtalar med varandra. Boka in dagen redan nu så kommer mer information under våren.
Läs mer
Profilkurs för församlingspedagoger
Temat på profilkursen "Ge mig en plats där jag kan växa" Som medarbetare i kyrkan behöver vi ständig påfyllning, dessa dagar är tänkt att vara en möjlighet att få växa i sin uppgift. Vi kommer att få möta ny forskning av bl a Caroline Klintborg ”Ungas röster om konfirmandundervisningen”, Christina Lloyd "Meningen med mig" om ungdomars psykiska hälsa kopplat till människans andliga behov.
Läs mer
 
Pilgrimsledarutbildning - Vägen valde dig
Välkommen till pilgrimsledarutbildning. Kanske vill du prova på att leda vandringar, kanske gör du redan det men behöver inspiration och ny kunskap. Oavsett är du varmt välkommen till en inspirerande helg i Falköping! Teoretiska och praktiska metoder varvas och det blir också en inspirationsföreläsning med Emma Thorén, om att "Bereda plats för tystnad"
Läs mer
Hitta alla kurser på Skara stifts webbplats
På Skara stifts webb hittar du givetvis alltid alla kurser som är på gång framöver. Kurserna är sorterade under olika rubriker. Lägg sidan bland dina favoriter så kan du alltid hålla koll på kurserna. Glöm inte att tipsa om du hittar en kurs som du tror att någon annan - anställd, förtroendevald eller ideell - kan vara intresserad av!
Till kurslistan
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


AUGUSTI
- Präst- och diakonkurs, 29-30
- Ny i stiftet, 31

SEPTEMBER
- Att vara kyrka, start i september
- Nätverksträff om hållbarhetsfrågor, 14
- Nycklar till engagemang, 21

OKTOBER
- Konfirmandnätverket, 5



 
 





NOVEMBER
- Inspirationsdag barnkörsmetodik, 10
- På lika villkor, 14
- Rustad, 24-26
- Nycklar till engagemang, 28



 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER