Avfallstrenden: Mängderna minskade 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Avfall Sveriges årsmöte:
 
Nu går det vår väg
 

Avfall Sveriges årsmöte visade att vi har politiken med oss i många avfallsfrågor. Men stora utmaningar kvarstår, framför allt kring klimatet.

Eva Mineur, utredare på Klimatpolitiska rådet, uppmanade församlingen att vara tydlig med vilka klimatpolitiska styrmedel som önskas:

– Nu har vi ett jättemomentum för att trycka på, för regeringen famlar, sade hon.

Mer från årsmötet:
• Naturvårdsverket vill göra avfallslagstiftningen bättre formulerad och mer proaktiv
• EU-metoden ger effekt
• "Policymässigt går det åt rätt håll"
• Betydelsen av öl och filtar i miljöarbetet
 
Mindre avfall
 
Avfall Sveriges årliga statistik för 2022 visar på ett välkommet resultat: Den behandlade mängden hushållsavfall från hushåll och verksamheter minskade med 5 procent jämfört med året innan och uppgick till drygt 4,7 miljoner ton (5 miljoner ton under 2021) eller 449 (475) kilo per person.

Läs mer och se fler diagram
Östra Göinge är bäst på avfallshantering
 
Nöjda kunder, lite restavfall och höga miljövärden har bidragit till att göra Östra Göinge till Sveriges bästa avfallskommun. Priset delades ut vid Avfall Sveriges årsmöte i Kalmar. "Vi är stolta över att för andra året i rad ha blivit Årets avfallskommun, säger Per Erlandsson, vd på ÖGRAB.

Kolla övriga på pallplats
Senaste nytt om förpackningsinsamlingen
 

Avtalsunderlag för omlastningsstationer på G
 
Ett avtal mellan kommun och producentansvarsorganisationer kring omlastningsstationer kommer att behövas för att reglera de aspekter som inte följer förpackningsförordningen. Avfall Sverige, FTI och TMR diskuterar nu hur det kan utformas.
Läs mer
 
Se webbinarierna i efterhand
 
Parhästar ska lösa PFAS-pusslet
 
I nya numret av Avfall och Miljö kan du läsa om samarbetet i Umeå för att förstå vad som händer med ”evighetskemikalien” PFAS i avfallshanteringen. Och så Intervjuas klimat- och miljöministern, en dansk ö-kommun tipsar om effektivare transporter, Södertälje berättar om sitt brottsbekämpande arbete och vi får träffa "the Resource Godess".

Läs digitala utgåvan av Avfall och Miljö nr 3
Nytillskott på kansliet
 
Två nya medarbetare hälsas välkomna till Avfall Sveriges kansli. Två föräldraledigheter innebär att Andreas Bjäre tillfälligt ersätter Fredrika Stranne som rådgivare för deponerings- och avfallsanläggningar. I augusti kommer Angelika Blom in som vikarie för Linn Andersson som rådgivare biologisk återvinning; tills dess kontakta växeln.

Alla kontaktuppgifter hittar du på hemsidan
Energiåtervinningens roll i klimatarbetet
 
Den europeiska intresseorganisationen Cewep bjuder in till konferens i Berlin den 14–16 juni kring avfall, energi och klimat. Bland talarna finns EU-kommissionen, tyska miljöministeriet, UNECE, akademin, anläggningsägare, kommuner och kommunikationsexperter.

Läs mer och anmäl dig
Digitalisering årsak til rekord-deltagelse i leverandør-utstillingen
 
– Det er rekord for deltagelse både på konferansen med 610 deltagere samt 43 utstillende leverandørselskap, sier Jon Djerf.
Läs hela artikeln i Avfallsbransjen
 
Ber EU ta en pustepause fra regeltsunamien
 
– I stedet for at det skal komme flere forslag fra Brussel, bør man jobbe med å implementere de som har kommet. Det sier Avfall Sverige-sjef Tony Clark.
Läs hela artikeln i Avfallsbransjen
 
Svenskarna slänger mindre sopor i krisens spår
 
– Vi hoppas att minskningen består även när det inte är lågkonjunktur, säger Jenny Westin på Avfall Sverige.
Läs hela artikeln i Dagens Nyheter
 
Avfall Sverige kampanjar för att stoppa fulplasten
 
– Fulplast utgör en allvarlig utmaning för klimatet och vi ökar nu trycket på att få till en politisk förändring, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.
Läs hela artikeln i Resumé
Forskningen ger stöd till förebyggandet
 
Resultat från ett stort antal forskningsartiklar kring förebyggande av avfall har samlats i denna rapport. Den beskriver strategier och åtgärdsförslag som kommunerna kan inspireras av.
2023:12 Minska hushållens avfall
 
Stoppa reklamen
 
Halmstad kommun halverade mängden reklambrev på ett år. Göteborg visar att ännu större minskningar är möjligt, från mellan 20 och 100 kilo per dag till 5. Nu har deras erfarenheter samlats i en Avfall Sverige-rapport.
2023:13 Fallstudie: Minska mängden pappersreklam till kommunen
 
Urea kan bli vapen mot läkemedelsrester
 
Analyser visar att ureabehandling av klosettavloppsvattnet i vissa fall bidrar till reduktion av läkemedelssubstanser, men i andra fall till en ökning av läkemedelssubstanser.
2023:14 Läkemedelsreduktion vid ureabehandling av källsorterat klosettavloppsvatten
 
Vässa dina kunskaper och nätverka
 
Grundkurs biogas
 
När: 7–8 juni
Var: Linköping

Kursen ger grundläggande kunskaper om biogasteknik, inklusive produktion, lagstiftning och användning av biogas och rötrester, och kräver inga biologiska eller kemiska förkunskaper.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När:13–14 juni
Var: Malmö

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl dig
Kampanj-prepp och portal-info
 
När: 14 juni kl 9–12
Uppdatera dig om AvfallSveriges kampanjer: plastkampanjen men framför allt kampanjen om insamling av förpackningar och matavfall. Vi kommer även att berätta om den nya portalen för att hitta närmaste förpackningsinsamling.

Läs mer och anmäl dig
Goda exempel inom förebyggande
 
När: 6 september kl 9–12
 
På detta tredje och sista av årets webbinum presenteras bland annat goda exempel från kommuner, en ny vägledning om resurssmart förskola samt resultatet av Livsmedelsverkets plockanalyser.

Läs mer och anmäl dig
Branschen rekryterar
 
 
 
Vafabmiljö: erfaren förbundsjurist
 
Ansök senast 4 juni  Läs mer
 
Nodava: strategisk avfallsingenjör – placering norra Dalarna
 
Ansök senast 5 juni  Läs mer
 
Teknik i Väst: enhetschef till renhållningen – placering Arvika
 
Ansök senast 6 juni  Läs mer
 
VA Syd: driftplanerare inom avfall (6 mån)
 
Ansök senast 11 juni  Läs mer
 
Danderyds kommun: avfallsplanerare med driftsansvar
 
Ansök senast 18 juni  Läs mer